Dodaj do ulubionych

orzechy a zaparcia

29.11.05, 20:47
Jak się mają orzechy do diety przeciw zaparciom? Pewnie nie wolno... Czy ktoś
mógłby się zmiłować i podać jakiś link do szczegółow, co wolno, co trzeba
itp. Chodzi mi o konkretne rzeczy, a nie wskazania typu błonnik. Z góry
najuprzejmiej dziękuję
Obserwuj wątek
    • 7777777s Re: orzechy a zaparcia 29.11.05, 21:43
      no to się zmiłuję :))
      orzechy to rzeczywiście nie jest dobry pomysł w takiej sytuacji, ale np. orzechy
      połączone z jabłkami są super, ja takie coś jadam jako pełnowartościowy posiłek,
      robię to w kilku wersjach: jak robię tylko dla siebie to moczę najpierw orzechy
      kilka godzin w wodzie, a później jem naprzemian jabłko i orzechy, czasem
      miksuję jabłko z orzechami (zawsze moczonymi wcześniej) i wychodzi mus, jak
      bardzo zimno to robię zupę jabłkową z orzechami, imbirem i cynamonem, a czasem
      robię sałatkę owocową z orzechami. Posiekane orzechy można też dodawac do
      surówek warzywnych i też będzie miało lecznicze działanie. Ale w zaparciach sama
      dieta nie wystarczy, podaję link:

www.resmedica.pl/zdart5016.html
      • paczka111 Re: orzechy a zaparcia 29.11.05, 22:13
        Super, dzięki. Niby człowiek wie coś niecoś, ale jak go to nie dotyczy,
        prześlizguje się po informacjach.Posłusznie orzechy będę moczyć. Przeraża mnie
        ilość płynu, jaki trzeba pochłonąć. Gdybyż to mogło byc piwko...
        • m_marta1 Re: orzechy a zaparcia 29.11.05, 22:32
          moglabys cos wiecej napisac o diecie przeciwko zaparciom?
          • paczka111 Re: orzechy a zaparcia 30.11.05, 09:29
            Chętnie, jeśli to komuś pomoże.Dolegliwość spadła na mnie jako upiorny efekt
            uboczny agresywnego naświetlania, więc nie jest, powiedzmy, typowa.Ale dieta
            chyba, odpukać, trochę pomaga.Zabrałam się do niej metodycznie. Po pierwsze na
            śniadanie płatki owsiane, codziennie, zwykłe górskie, ale myślę,że różne,
            zwykłe, płatki i ziarka też mogą być.Chleb wyłącznie razowy, twarożek,którego
            nie cierpię, rzodkiewka i ogórek ze skórką, ogórki kiszone, kapusta kiszona,
            oczywiśccie nie codziennie, na zmianę.Codziennie piję litr maślanki, jem 2,3
            suszone śliwki, jedno kiwi,2 mandarynki albo kawałek pomarańczy.Na zmianę leczo
            albo zupę jarzynową,ryba z surówką, kefir, zwykły jogurt, budyń. Bardzo
            ograniczyłam jajka,ziemniaki,smażeniny, szynkę, w ogóle wędliny. Zero
            czekolady,ciast, z wyjątkiem czasem ciastka francuskiego. Przeczytałam pow.
            artykuł i wprowadzę wymiennie ze śliwkami miód, suszone brzoskwinie, rodzynki,
            soki warzywne. Faktem jest, że na każdą niemal rzecz patrzę podejrzliwie:
            zaszkodzi, czy nie.Spacery:godzinę dziennie, ale wliczam w to, trudno,
            chodzenie po domu, ważne, żeby nie siedzieć.Podpieram sie espumisanem, 3 x
            dziennie dwie tabletki i debrigatem, 3x dziennie pół tabletki.W odwodzie mam
            alax, na noc dwie tabletki, ale to jak się trafi zaparcie dwa dni pod rząd. Aż
            się boję pisać, ale, po trzech tygodniach konsekwencji, jakby troszkę lepiej,
            odpukać, odpukać.Pozdr
            • rezurekcja mnie pomaga 30.11.05, 10:13
              picie mikstury:
              pol lyzki miodu rozpuscic w pol szklanki wody, pic pol godziny przed posilkiem
            • m_marta1 Re: orzechy a zaparcia 30.11.05, 13:18
              wielkie dzieki, musze sie w koncu za to porzadnie zabrac, juz nie moge
              wytrzymac :/
              mam jednak watpliwosci co do budyniow i zup. na jednej stronie
              przeczytalam : 'Opróżnianie jelit spowalniają produkty zawierające taninę:
              borówka suszona, mocna czarna herbata, kakao, wina czerwone, białe pieczywo
              substancje o konsystencji lepkiej (zupy, kasze przetarte, szczególnie manna i
              ryż, budynie itp.)'
              jeszcze raz dzieki za rady, sprobuje znalezc w sobie troszke silnej woli, Tobie
              tez zycze powodzenia!
              pozdrawiam

• m_marta1 Re: orzechy a zaparcia 30.11.05, 13:48
                aha, jeszcze jedno - czego nie mozna absolutnie jesc? oprocz slodyczy...:(
                • paczka111 Re: orzechy a zaparcia 30.11.05, 18:33
                  Kiedy miałam straszliwe biegunki, dostałam dietę, co wolno jeść. Było to parę
                  rzeczy:barszcz, pomidorowa,rosół, ryż, makaron sojowy, marchewka
                  gotowana,ziemniaki,banany, pieczone jabłka,czekolada, pomidory bez skórki,
                  gotowane mięso, szynka.Żadnego nabiału, pieczywa, makaronów, kasz. Właściwie
                  nic więcej przez pół roku nie jadłam i pomagało. Myślę,że na zasadzie
                  przeciwieństw, te rzeczy przy zaparciach trzeba wykluczyć, dlatego dziwią mnie
                  banany
                  • felinecaline Re: orzechy a zaparcia 30.11.05, 18:55
                    Orzechy zawieraja olej wiec wrecz przeciwdzialaja zaparciom
    • 7777777s Re: orzechy a zaparcia 30.11.05, 19:35
      niektóre produkty mają działanie normalizujące jelita i dlatego stosuje się je i
      przy biegunkach i przy zaparciach, do takich właśnie należą banany, świeże
      czarne jagody

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka