cioccolato_bianco 07.12.05, 21:50 dla osob, ktore dbaja o linie, ale jednoczesnie cierpia z powodu tzw zimowej depresji? (zimno, brak slonca, wilgoc..) co jesc? czego unikac? co dobrze wplywa na samopoczucie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hopik Re: dieta zimowa 12.12.05, 12:26 dla mnie zimą największym problemem jest brak swiezych warzyw, takich jak ogorki, salata, pomidory (no niby sa, ale sa dla mnie niejadalne, bleeeee). wiec przestawiam sie na to, co natura oferuje w zimie - czyli buraki, marchew, seler; piekę je (zwłaszcza buraki - pyyyyyycha, w sałatkach) lub smaże na oliwie, mniam mniam. jem tez duzo ziaren - słonecznika, dyni; kiełkownica tez pusta nie stoi. myślę, ze takie menu duzo mi daje energii i lepiej sie czuje, niz gdybym jadla ziemniaki z sosem (tez od czasu do czasu jem, ale rzadko). no i pyszne zupki-kremy z dostępnych warzyw, albo nawet z mrozonek (coz, trzeba sobie jakos radzic). i polubilam sie ostatnio z kapusta pekinska. acha, tez uromzaicam diete duza iloscia przypraw! i pozwalam sobie czasem na kawalek gorzkiej czekolady i kakao. a tu przepis na salatke, ktora prawie sama wymyslilam, proporcje "na oko", jak kto lubi: kapusta pekinska - poszatkowana mandarynki - na cząstki żółty ser (nie za duzo) - w kostki rodzynki, pestki slonecznika i dyni, moga byc orzechy sos: curry wymieszane z jogrutem naturalnym, sol wszstko wymieszac i jesc! mniam mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
artur.kalinski Re: dieta zimowa 12.12.05, 17:04 Jest kilka zasad o których szczególnie warto pamiętać w trakcie zimy: 1.Zawsze jedz śniadania!!! 2.Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, w tym przynajmniej jeden ciepły. 3.Zadbaj o urozmaicenie diety- spożywaj jak najwięcej świeżych warzyw i owoców(cytrusy), przetworów owocowo-warzywnych, mleka i produktów mlecznych, produktów z pełnego ziarna (zawierają witaminy z gr.B- działają antydepresyjnie). Z jadłospisu nie wykluczaj czerwonego mięsa(2-3 razy tygodniowo), które jest świetnym źródłem żelaza. 4.Zastosuj rozgrzewającą herbatę malinowo-imbirową czy rosół z kury. 5.Jak najczęściej wybieraj się na spacer! Odpowiedz Link Zgłoś
hopik Re: dieta zimowa 12.12.05, 19:10 o tak, zgadzam się z p. dietetykiem, trzeba jesc sniadania!!! odkad je jem chudnę bez wysiłku, choc powoli (ale za to zdrowo i skutecznie). Odpowiedz Link Zgłoś
hopik Re: dieta zimowa 12.12.05, 19:12 a gdzie taką herbatkę malinowo-imbirową kupić? jakiej firmy? nie widzialam jeszcze, moze pan/ktos polecić? Odpowiedz Link Zgłoś
lili202 Re: dieta zimowa 12.12.05, 19:15 o ja sie szczegolnie zgadzam co do produktow pelnoziarnistych i mlecznych na mmnie dzialaja super zapychajaco:) Odpowiedz Link Zgłoś
blondyna2005 Re: dieta zimowa 13.12.05, 20:48 a ja lubię goździkową herbatkę. też rozgrzewa :) Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: dieta zimowa 14.12.05, 09:22 e, takie elementarne zasady to ja znam i stosuje - poza iloscia posilkow, po pierwsze srednio wykonalne technicznie, a po drugie jedzenie w malych porcjach i czesto tylko pobudza moj apetety, czego wcale nie chce;) Odpowiedz Link Zgłoś