Dodaj do ulubionych

Asentra - pytanie o interakcje

09.12.05, 13:15
Witam, po pierwsze zastanawiam się czy lek asentra zmniejsza skuteczność antykoncepsji hormonalnej. Lekarz zapisujący ten lek powiedział, że nie, ale nie do końca mnie to przekonało. W ulotce nic nie ma na ten temat ale w necie znalazłam informację że jednak zmniejsza.
Po drugie przeczytałam, że przy tym leku nie wolno pić alkoholu, Bardzo chciałabym wiedzieć jakie mogą być skutki (sporadycznego) nieprzestrzegania tego zakazu.
Macie jakieś konkretne informacje na ten temat? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • diaana Re: Asentra - pytanie o interakcje 09.12.05, 19:40
      Alkoholu nie wolno lek jest skuteczny natomiast co do antykoncepcji też sie
      zastanawiam
    • gatta13 Re: Asentra - pytanie o interakcje 09.12.05, 19:47
      Mam znajomego, który biorąc ten lek od czasu do czasu wypija dwa kieliszki wina, czy jednego - dwa drinki, i nic mu nie jest. Może tylko czasem szybciej niż zwykle żegna towarzystwo i udaje się do łóżka.
      • hippophae Re: Asentra - pytanie o interakcje 09.12.05, 20:17
        Mi lekarz powiedział, że właściwie nic się nie stanie, tylko alkohol może mocniej działać, ale już kilkakrotnie natknęłam sie na kategoryczny zakaz (w ulotce go nie ma) i zastanawiam co się może stać: lek będzie nieskuteczny, alkohol bardziej zaszkodzi, czy jeszcze jakieś inne skutki?
    • nic-10 Re: Asentra - pytanie o interakcje 11.12.05, 09:57
      ja biore inny lek ale z tej samej grupy antydepresantów, moja lekarka
      poinformowala mnie ze obnizaja skuteczność leków antykoncepcyjnych, ale nie
      wiem czy wszystkie leki czy tylko ten ktory ja biore.
    • ziyi Re: Asentra - pytanie o interakcje 11.12.05, 10:47
      Nie panikuj, Asentra nie obniza skutecznosci tabletek. Nie powinno sie pic alkoholu, ale nie oznacza to ze nie mozna. Alhohol z substancja czynna tego leku nie wchodza w zadne interakce, chodzi o to ze alkohol dziala na mozg i nastroj tak wiec w pijac i biorac lek nastroj moze sie wahac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka