Dodaj do ulubionych

rezonans głowy a klaustrofobia

16.12.05, 11:06
Za kilka tygodni mam mieć robiony rezonans magnetyczny głowy. Z jednej strony
nie mogę się doczekać badania, bo chcę wreszcie wiedzieć co dzieje się w
mojej głowie. Z drugiej jednak strony mam klaustrofobię i boję się, że nie
wytrzymam długo tego badania. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak głęboko
wjeżdża się do tego tunelu, ile przeciętnie trwa badanie i czy w razie czego
mogę liczyć na jakieś leki uspokajające??
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: rezonans głowy a klaustrofobia 16.12.05, 11:30
      www.helimed.pl/scdo.php?p_rezonans
    • aleksandra1977 Re: rezonans głowy a klaustrofobia 16.12.05, 12:07
      rezonans mozna zrobic pod narkoza.
    • rem13 Re: rezonans głowy a klaustrofobia 16.12.05, 13:41
      Koniecznie wspomnij o tym robiacemu badanie! 5 lat temu mialam rezonans
      kregoslupa nie wiedzac ze mam klaustrofobie! Nic sie nie stalo,wysuneli mnie
      spocona i drzaca ale badanie sie udalo.To naprawde nic strasznego.A zapomnialam
      na wysokosci oczu u gory byl napis "usmiechnij sie to nie boli" i chyba ten
      napis zmniejszyl strach.Zycze powodzenia i napisz jak to znioslas.
    • miranda8 Re: rezonans głowy a klaustrofobia 16.12.05, 15:28
      ja miałam ostatnio badanie takie i tez się zastanawiałam jak to przeżyć.
      Badanie u mnie trwało jakies 40 minut, a przez cały ten czas miałam zamknięte
      oczy, wiec nie było problemu z klaustrofobią. oczywiscie jak na złośc, oczy
      same chciały sie otworzyć, ale jak sobie pomysłam, ze mam powtarzać badanie od
      poczatku to wolałam zacisnąć oczy i modlić się by juz było po!!! da sie
      przeżyć.. masz w ręku taki guzik, jak cos się dzieje, to naciskasz guzik i cię
      wysuwają.. a głęboko to nie jest
      • lena385 Re: rezonans głowy a klaustrofobia 16.12.05, 20:24
        trzeba powiedzieć lekarzowi ze masz klaustrofobie.Dadza ci coś uspakajacego
    • lena385 Re: rezonans głowy a klaustrofobia 16.12.05, 20:27
      [
      • sarenka178 Re: rezonans głowy a klaustrofobia 16.12.05, 20:53
        Klaustrofobia to faktycznie jest problem wiem bo sama to mam a za mną już 9
        rezonansów musisz koniecznie poprosic o specjalne lusterko dzieki niemu widzisz
        co dzieje się w sterowni nawet wtedy kiedy jesteś w tunelu.Do rezonansu głowy
        nie wieżdża się bardzo głęboko.Możesz wczesniej poprosic o jakiś lek
        uspokajający.Głęboko oddychaj i pomyśl sobie o jakichś miłych rzeczach.Trzymam
        kciuki
      • dmuchawiec6 Re: rezonans głowy a klaustrofobia 16.12.05, 21:09
        Do ręki dostajesz coś, co po przyciśnięciu przywołuje personel gdybyś się źle
        poczuła. Czujesz, że zawsze możesz przerwać, że masz nad tym kontrolę. To
        dziwne, ale mnie się to badanie podobało. W kabinie nie jest duszno. Wydaje mi
        się , że zaraz nade mną była przezroczysta szyba,bardziej w tyle ta kabina.
        Słyszysz takie dziwne dźwięki. Dziwna muzyka...uspokajająca.Pierwotne jakieś,
        jak z dna morza ,takie miałam dziwne wrażenie, że tak słyszy płód w brzuchu
        matki. Było to dość przyjemne, uspokoiłam się zaraz choć na początku też się
        bałam. Chciałam, żeby mąż był przy mnie, ale on wolał wyjśc z gabinetu, bo się
        bał ...zbytniego napromieniowania:-))). Pozdr. - jeżeli nie możesz rzeczywiście
        znieść , to może jedynym wyjściem jest zrobienie tego w narkozie. Ja chyba nie
        mam klaustrofobii, a czy ty wiesz na pewno , że ją masz? P.S. Ja jedną sprawę
        zaniedbałam - dostałam tylko zdjęcia mózgu, takie jak od" rentgena ",z krótkim
        opisem, bez zapisu na płycie CD - o co były pretensje (do mnie!!!)od lekarki.
        Może zapytaj, czy dadzą Ci taką płytkę CD i powracając do właściwego tematu -
        czy ktoś może być przy Tobie i czy to urządzenie (ten typ) ma guzik do
        przywoływania personelu. Trzymaj się
        :-))). Nic strasznego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka