Dodaj do ulubionych

Usuniecie pieprzyka w W-wie

31.12.05, 15:43
Czesc,
Szukam dobrego chirurga do usuniecia 2-ch pieprzyków na twarzy w W-wie.
Czy lepiej wybrac chirurga plastyka czy onkologa. Czy byl ktos operowany przez
dr. Jerzego Potockiego - chirurg plastyk w centrum “Damiana”?
Bardzo prosze o opinie.
Obserwuj wątek
    • zyrafa46 Re: Usuniecie pieprzyka w W-wie 31.12.05, 16:43
      Pofczekaj z tym do wiosny (niezależnie od tego kto, czy i gdzie Ci to zrobi).
      Teraz będzie sie źle goiło.
      • calineczka79 Re: Usuniecie pieprzyka w W-wie 31.12.05, 18:14
        zyrafa ale chrzanisz wycięłam już kilka i jakoś goi sie każde tak samo a nawet
        powiedziałabym że teraźniejsze lepiej bo nie muszę ciąglę zaklejać blizny aby
        chronić ja przed słońcem!!! a wycinając na wiosnę musisz się liczyć z
        zakrywaniem blizny przez całe lato - w przypadku twarzy jest to dość trudne i
        kłopotliwe :-/

Nie znam lekarza o którym piszesz - jestem z Wawy - swoje znamiona
        konsultowałam u dermatologa i onkologa (kolejki do wycięcia okrutne w tym
        przypadku chyba że zakwalifikują cię jako pilną), ostatecznie wycinam u
        zwykłego chirurga - przecież wyciąć to każdy umie (chyba że boisz się o blizny
        to możesz do plastyka ale czy ja wiem jeśli znamię jest małe to chyba nie ma
        sensu) oczywiście wszystko idzie do badania histopat.
        • 17lipiec1976 Re: Usuniecie pieprzyka w W-wie 31.12.05, 18:23
          dr jesień lux-med, szernera 3. chirurg onkolog. bardzo dobry specjalista
          • mmagda12 Re: Calineczka 31.12.05, 19:34
            jak dlugo goi sie po usunieciu i czy jest duza blizna[chodzi mi o twarz] ?
            Syn usuwa 3 stycznia u chirurga plastyczego male znamie na twarzy ,przeszkadza
            to mu w goleniu.Musi uwazac ,zeby nie zacial.Onkolog ,dermatolog zgodnie
            stwierdzili ,ze jest to znamie lagodne ,ale czlowiek ma stracha
            • calineczka79 do mmagda12 31.12.05, 19:49
              u mnie też onko i derm stwierdzili że wszystko wygląda ok ale zawsze trzeba
              sprawdzić jaki będzie wynik histopat. nie pozwólcie się omamić i upierajcie się
              przy tym badaniu!

u mnie już po wyniku i jest ok :-) blizna maleńka (też twarz) już prawie nie
              widać tylko że jeszcze kolor jest zmieniony (wycinałam w jakieś 3tyg temu). po
              ok. 10 dniach zdejmują szwy (ale tak naprawdę już gdzieś po 5-7 dniach jest
              łądnie wygojone) a potem to już szybciutko :-) z tym że blizna musi całkiem
              zbieleć a to u mnie przynajmniej trwa kilka miesięcy (w tym czasie nie powinno
              się opalać tego miejsca) ale już prawie nie widać jest tylko takie małe
              przebarwienie średnicy może ok. 6-7mm

Ps. trzymam kciuki za dobry wynik !!!
              • mmagda12 ReDzieki Agus 31.12.05, 19:59
                I jeszcze jedno pytanko ,czy stosowalas jakies "leki" ,masci?
                • calineczka79 Re: ReDzieki Agus 01.01.06, 12:45
                  niczym tego nie smarowałam i nie smaruję - na początku trochę się buntowałam bo
                  pytałam dr czy mogę i czym najlepiej żeby śladu nie było ale mój chirurg jest
                  przeciwnikiem tego rodzaju praktyk i w sumie ma chyba rację bo serio te co
                  wycinałam wcześniej nie są widoczne - widzę je tylko ja bo wiem gdzie patrzeć :-
                  )
                  • pia.ed Re: ReDzieki Agus 01.01.06, 14:59
                    Niezbyt rozumiem skad obawa, ze to moze byc RAK?

SKORO KTOS ZYL Z TYM PIEPRZYKIEM CZY ZNAMIENIAM 25-30 LAT I NIE BAL SIE,
                    to dlaczego zaczyna sie bac kiedy tego juz nie bedzie???
                  • mmagda12 Re: Calineczka,bardzo dziekuje Pozdro 01.01.06, 19:02
    • agnieszkak10 Re: Usuniecie pieprzyka w W-wie 01.01.06, 16:36
      Witam !

Dr Potocki, super lekarz !
      Usuwalam u niego blizne z reki.
      Zrobil to tak profesjonalnie, ze nic nie widac, poza tym bardzo kulturalny czlowiek.
    • druidka Re: Usuniecie pieprzyka w W-wie 01.01.06, 17:18
      Wszystkie zmiany na twarzy powinien usuwac chirurg plastyk! Robia to zawsze we
      wspolpracy z dermatologiem (jeden zajmuje sie zmiana, drugi wycinaniem). Zaden
      przyzwoity dermatolog nie zabiera sie sam za twarz, nawet jesli zmiana jest
      niewielka.
      • calineczka79 druidka????????? 01.01.06, 20:07
        nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi - czy Ty wogóle wiesz o czym piszesz?

po 1 dermatolog nie zajmuje się wycinaniem tylko chirurg (jeśli cierpisz na
        nadmiar kasy to owszem możesz wybrać plastyka - tylko że nie masz gwarancji że
        ten zrobi to lepiej niż zwykły chirurg bo to zależy przede wszystkim od jego
        doświadczenia i chęci a tu bywa różnie może się okazać że plastyk schrzani
        robotę również!)

a po 2 to dermatolog nie zajumje się również znamieniem (nie rozumiem podczas
        zabiegu?) taki wycinek jest wysyłany do zakładu diagnostyki i tam oceni je
        lekarz spec. cytodiagnostyki onkologicznej lub o jakimś podobnym tytule (więc
        też nie derm!)

derm w tym temacie zajmuje się tylko oceną zmiany i kieruje dalej do wycięcia
        (do chirurga) lub onko w celu dalszej diagnostyki! chyba że dany derm jest też
        chirurgiem wtedy może sam wyciąć ale zazwyczaj odsyła do kogo innego...

i nie bardzo rozumiem jaka jest różnica czy to twarz czy inna część ciała - wg
        mnie postępowanie zawsze powinno być takie samo czyli unikanie widocznych
        blizn! ja usuwałam już kilka razy z różnych części ciała (po żadnym zabiegu nie
        mam widocznych dla otoczenia śladów) u kilku lekarzy (zawsze o specjalizacji
        chirurg - gdyż przy ilości zabiegów jakie mnie czekają nie stać mnie na
        plastyka to raz a 2 nie mam ochoty czekać miesiącami u onko) i procedura zawsze
        ta sama!
        • druidka Re: calineczka79 02.01.06, 00:59
          Ale sie rozpisalas. Dzieki za pouczenia. Mam do usuniecia male znamie na twarzy
          (wielkosci pieprzyka). Taka procedure zalecilo mi dwoch niezaleznych lekarzy -
          polski i francuski. Widocznie obydwaj sie nie znaja na rzeczy. Ciesze sie, ze
          ty wiesz wszystko, Calineczko79.

Dermatolog - zajmie sie badaniem - specjalnym zdjeciem powiekszajacym iles tam
          razy (a moze tez wyslaniem? - wszystko jedno), zeby byla pewnosc, ze zmiana nie
          jest grozna. Na twarzy wycina chirurg-plastyk. Tak mi powiedzieli dwaj lekarze.
          • calineczka79 Re: calineczka79 02.01.06, 10:38
            rozpisałam się bo dużo nieścisłości w tym co napisałaś było...

a Ty dalej swoje - nie podałaś żadnego sensownego argumentu dlaczego ma to być
            akurat chirurg plastyk (bo jakoś: 2 lekarzy mi tak powiedziało - mnie nie
            przekonuje) a może jeśli ma dodatkowo tą specjalizację to jakąś czarodziejską
            różdżką pozbawi Cię zmiany?

zastanów się cała procedura zawsze wygląda tak samo skalpel i cięcie i tylko od
            doświadczenia lekarza zależy jak po tym zabiegu bęziesz wyglądała (ja np. nie
            chciałabym mieć jakiejś wstrętnej blizny nigdzie nawet w niewidocznym miejscu
            także to że jest to twarz nie ma dla mnie znaczenia) i jak już pisałam takich
            śladów nie mam!!! a wyciełąm już kilka paskud z różnych miejsc - więc może
            zamiast teoretyzować posłuchaj kogoś kto ma to za sobą?... a zresztą Twój wybór
            jak masz kasę na plastyka i większe zaufanie do tej specjalizacji to przecież w
            niczym to nie przeszkadza (i tak najważniejsze jest badanie histopat)

acha i jeszcze co do tego derm to nie wiem czy wiesz ale taka fota czy badania
            innymi maszynami nie dają 100% pewności są to jedynie metody które pozwalają
            ocenić ryzko zesłośliwienia danej zmiany, wysyłaniem do badania nie może się
            zajmować bo niby jak skoro nie wycina??? całą Cię wyśle :-D
            • druidka Re: calineczka79 02.01.06, 16:35
              Tak jak poprzednio powiedzialam: juz nie pojde do plastyka, pojde do chirurga
              (a dermatologa omine z daleka), ty wiesz najlepiej. Jestes guru dermatologii i
              chirurgii.
              • calineczka79 Re: calineczka79 02.01.06, 23:43
                ależ żadne guru ze mnie po prostu kilka razy to przeszłam (pisze zgodnie z
                moimi doświadczeniami w tym temacie) i też szukałam kogoś kto zrobi to
                najlepiej ... wiadomo my kobiety nie możemy mieć żadnej skazy ;-)

i chciałam jeszcze coś dodać: ja nie odradzam wizyty u chirurga plastyka piszę
                tylko że to często zbyteczna strata kasy, a do dermatologa (lub onkologa)jak
                najbardziej również powinnaś się udać żeby wypowiedział się na ten temat a
                jeśli powie że wygląda ok to można ciachać bez większego stresu :-)
                • mikrogyn Re: calineczka79 03.01.06, 19:10
                  Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
                  Calineczka czy moglabys napisac gdzie usuwalas znamiona (jaki szpital) i kto
                  prowadzil zabieg.
                  • mmagda12 Re: calineczka79 03.01.06, 20:16
                    Hej ,syn juz po usunieciu znamienia zaczepisty doktor.Jezeli chodzi o chirurga
                    plast. mialam skierowanie [na kase chorych].I jeszcze jedno skierowanie mialam
                    od rodzinnego,ale przedtem byla konsultacja u onkologa i dermatologa.Syn ma 3
                    szwy .Pozdro
                    • calineczka79 do mmagda12 03.01.06, 23:51
                      no to super - bardzo szybko udało się wam to załatwić ;-)
                      i widzę że masz super rodzinnego skoro dał skierowanie do plastyka (dziwne mi
                      się to wydaje nigdy się z tym nie spotkałam a może to przypadek? na skierowaniu
                      było napisane że do plastyka?) Też mam zawsze 3-4 szwy zależy od wielkości i
                      miejsca z którego wycinam :-)
                      • mmagda12 Re:Calineczka 04.01.06, 11:34
                        Krotko opisze .Bedac z synem u dermatologa dr nie dala skierowania ,kazala
                        wziasc od rodzinnego.Dla mnie to dziwne bylo,dlaczego [chodzi o kase ,wczoraj
                        dowiedzialam sie].Rodzinna ,jest oki nie robila zadnego problemu.Wazne ,na
                        skierowaniu ,ma byc napisane"Oddzial chirurgii plastycznej we[jakim
                        miescie]".Dlatego to napisalam,bo pierwsze skierowanie mialam" do chirurga
                        pl....." Dr kazala zadzwonic i upewnic sie ,i pozniej zmienila.Syna nic nie
                        bolalo i dzisiaj ,jak narazie nie ma zadnego bolu.Lekarz zaczepisty z duzym
                        poczuciem humoru i pielegniarka tez i wogole bardzo mili.Aha bylo to znamie
                        barwnikowe brody[ D 22.4].Dlaczego wybralam chirurga plastycznego? To wlasnie
                        dzieki naszemu forum ,poczytalam sobie i osobie, ktora polecala wlasnie musze
                        podziekowac.Jezeli ktos bylby zainteresowany ,robilam to we Wrocku.Aha i
                        dziekuje Tobie Calineczko ,jestes super
                        Magda
                  • calineczka79 do mikrogyn 03.01.06, 23:48
                    mogę polecić np. przychodnię WAT na Kartezjusza i dr Wojtka Jaska ;-)
                    albo WIML (na Krasińskiego? czy Krasickiego nigdy nie wiem na żoliborzu) tam
                    jest 2 chir obaj są OK
    • magdak5 Re: Usuniecie pieprzyka w W-wie 04.01.06, 10:11
      Ja mogę polecić dr Jackiewicza, mi usuwał pieprzyki i narośl. Jeden dzień, bez
      bólu i bardzo miły czlowiek :). Jest chirurgiem onkologiem i przyjmuje w pfeso.
      Chyba www.pfeso.pl
      • emiele Re: Usuniecie pieprzyka w W-wie 23.03.06, 17:31
        ile kosztuje wycięcie jednego pieprzyka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka