Dodaj do ulubionych

szumy w uszach

22.01.06, 21:48
Witam..mam problem ze swoim słuchem..W 2003 roku brałem chemię po operacji nowotworu..Od tego czasu mam szumy wm uszach i problem ze słyszalnościa ..telewizor gra bardzo głosno,a filmy wolę oglądać w wersli kinowej( z napisami)..Może da sie cos z tym zrobić??Pozdrawiam..
Obserwuj wątek
    • eksperci_psps Re: szumy w uszach 23.01.06, 16:01
      Szanowny Panie!
      Niektóre chemioterapeutyki, które być może Pan przyjmował, mają niekorzystny
      wpływ na narząd słuchu i wywołują nieodwracalne uszkodzenie ślimaka, którego
      objawami są niedosłuch i szumy uszne. Powinien Pan zasiegnąć porady audiologa i
      poddać się diagnostyce, która pozwoli określić rodzaj i stopień ubytku słuchu.
      Pomocą w tej sytuacji byłby dobrze dobrany aparat słuchowy, który poprawiłby
      Pana codzienny komfort życia, poprawiając rozumienie mowy i ułatwiając
      codzienne kontakty zawodowe / towarzyskie, a zarazem zmniejszając potrzebę
      korzystania z maksymalnego wzmocnienia urządzeń RTV, która może być uciążliwa
      dla współdomowników. Dla aktywnych zawodowo ludzi polecane są aparaty słuchowe
      w tzw. systemie otwartym, które maksymalnie wykorzystują zachowany zakres
      słyszanych częstotliwości, jednocześnie eliminując niedogodności spotykane w
      tradycyjnych aparatach (np. efekt okluzji, "zatkania" ucha itd.). W gabinetach
      protetyki słuchu może Pan również zapytać o urządzenia dodatkowe, w rodzaju np.
      systemów FM, które ułatwiają codzienne życie osób z ubytkiem słuchu.
      • andzina73 Re: szumy w uszach 23.01.06, 22:04
        dziękuje za uwagi,a w związku z nimi mam jeszcze jedno pytanie..Czy takie"aparaciki"sa refundowane z NFZ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka