Gość: justy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.11.02, 14:01 Czy i jakie witaminy i minerały mogą być stosowane po chemioterapii? Może jakieś linki do stron na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artur Re: po chemioterapii IP: *.ss.shawcable.net 12.11.02, 00:18 Przez kilka tygodni przed i po chemoterapii nie powinno sie nic zazywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: po chemioterapii IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 14.11.02, 10:44 Do Artura - dlaczego ? Moja mama ma raka z przerzutem, jest leczona lekiem Megace. Własnie chciałam dać jej preparat wielowitaminowy ogólnie dostępny w aptekach. Ma też inne dolegliwości.Teraz widzę, że bez konsultacji z lekarzem się nie obejdzie. Wyjaśnij mi , proszę , jakie inerakcje mogą występować oraz dlaczego nawet po terapii nie jest to wskazane.Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: po chemioterapii IP: *.ss.shawcable.net 14.11.02, 15:24 Chemoterapia dziala poprzez uszkadzanie pewnych komorkowych struktur np mikrotubul albo przez nasilanie pewnych procesow biochemicznych ktore prowadza do smierci komorki. Leki chemoterapeutyczne szczegulnie atakuja komorki szybko dzielace sie (a wiec glownie te rakowe). Ziola i suplementy maja dzialenie wrecz przeciwne. Beda wiec oslaniac nie tylko zdrowe komorki ale i komorki rakowe. Kilka lat temu wysunieto taka hipoteze a teraz jak grzyby po deszczu pojawiaja sie potwierdzenia. Oczywiscie obecne obserwacje dotycza tylko wybranych ziol i suplementow ale grupa to bedzie rosla w miare dalszych badan. Warto wiec juz dzis byc ostroznym aby nie pozbawiac sie mozliwosci wyleczenia (bo dzisiejsza c chemoterapia daje srednio 50% szans na calkowite wyleczenie raka). Komorki po chemoterapii obumieraja nie tylko w czasie leczenia ale i w ciagu kilku nastepnych tygodni. Dlatego nie nalezy podawac suplementow takze po chemoterapii. A przed chemoterapia tez lepiej nie jako ze liczne ziola sie w pewnym stopniu akumuluja i zostaja w organizmie na okres kilku tygodni. Chemoterapia jest dobra formo leczenia dajaca choremu duze szanse i nie nalezy w te procesy interweniowac. Jezeli twoj lekarz jest na biezaco z czytaniem prac naukowych powinien powiedziec ci to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
uve Re: po chemioterapii 12.11.02, 08:58 Napisz do mnie via email,to Ci odpowiem. Odpowiedz Link Zgłoś