Dodaj do ulubionych

testy alergia

02.02.06, 19:36
W okresie czerwiec-lipiec oraz w okresie zimowym mam objawy alergii (katar,
nasilenie objawów astmy). Testy skórne wykazały uczulenie na roztocza D1, D2
i pyłki traw (dla obu rodzajów roztoczy odczyn większy niż dla histaminy, dla
traw taki jak dla histaminy). Oznaczenia swoistego IgE nie wykazały uczulenia
na żaden z tych alergenów (klasa 0). Czy to jest wytłumaczalne w jakiś
sposób? Proszę o pomoc, do lekarza idę dopiero w maju.
Obserwuj wątek
    • malwinka87 Re: testy alergia 02.02.06, 19:45
      Z tego co wiem istnieje alergia IGE zależna (wychodzi wtedy w zwykłym badaniu
      krwi na IGE) i IGE niezależna, która wychodzi tylko w testach skórnych, albo w
      ogóle nie wychodzi jak np. alergia na lakiery, chemikalia itp. Ja na przykład
      jestem straszną alergiczką, na roztocza, trawy, drzewa, chwasty, sierść itd,
      odczulam się od wielu lat, a IGE... mam w normie ;-) co prawda już bliżej
      górnej granicy niż dalej ale w normie.
      • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 19:53
        Jesteś poddawana odczulaniu chociaż masz IGE w normie? Ja właśnie wykonywałam
        to oznaczenie żeby ustalić skład szczepionki, a przy takim wyniku to w sumie
        nie wiem czy w ogóle będą odczulana?
        • bobrong Re: testy alergia 02.02.06, 20:06
          Tak, odczulam się, a skład szczepionki został oznaczony na podstawie 1)IGE
          szczegółowego 2)testów skórnych. A Tobie jakie badania do tej pory robili?
          Jestem odczulana Allergovitem a teraz Purethalem już naprawdę długo! I są
          rezultaty.
          • bobrong Re: testy alergia 02.02.06, 20:08
            A sorry przeczytałam jeszcze raz Twój pierwszy post i sama sobie odp. Ale
            dlaczego masz wizytę tak późno? Jejku!!!
            • bobrong Re: testy alergia 02.02.06, 20:09
              Kurde!!! sorry ale mam tutaj login mojej siostry co się logowała jak byłam w
              kuchni :-p
              • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 20:16
                Miałam zacząć być odczulana jak się skończy sezon grzewczy (silna alergia na
                roztocza), choć nie został ustalony jeszcze termin. A ponieważ obecnie nie jest
                najgorzej, więc mogę sobie na spokojnie pomyśleć czy chcę być odczulana. Ale po
                odebraniu tych wyników w ogole nie wiem co bedzie.
                • malwinka87 Re: testy alergia 02.02.06, 20:30
                  Z tego co wiem najskuteczniejsze odczulanie jest całoroczne. W sumie nie
                  wystrzeżesz się roztoczy... Ja tez się kiedyś zastanawiałam, jednego roku
                  czułam się bardzo dobrze, ale drugiego tragicznie. To nie jest regułą. Jeśli
                  tylko lekarz Cię zakwalifikuje do immunoterapii - zaryzykuj. Masz szansę raz na
                  zawsze się z tego wyleczyć, to ważne szczególnie w przypadku roztoczy, które są
                  wszędzie, i jeśli przyjmujesz dużo leków.
                  • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 20:34
                    No właśnie - jeśli mnie zakwalifikuje.
                    Na ostatniej wizycie zaproponował odczulanie, ja miałam podjąć decyzję, a żeby
                    szczepionka była dobra - miałam wykonać te nieszczęsne IgE. No i teraz muszę
                    czekać na izytę żeby się wyajśniło. Ale skoro piszesz, że tez masz IgE w normie
                    a jesteś odczulana, to może ja tez bedę?
    • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 20:30
      To znaczy że Tobie odczulanie pomaga (jak długo się już leczysz)? Czy mialaś
      jakieś objawy uboczne po szczepieniu? Jak często kupujesz szczepionki i ile to
      kosztuje np. w ciągu roku?
      • malwinka87 Re: testy alergia 02.02.06, 20:41
        Ja odczulam się od 6 lub 7 lat. Początkowo odczulałam się tylko sezonowo,
        szczepionką Allergovit w zastrzykach. Na 1 sezon odczulania kupowalam jedno
        opakowanie Allergovitu, w którym były dwa stężenia. Koszt ok. 200 zł. Niestety
        miałam objawy uboczne - ręka była bardzo bolesna, gorąca, okropnie swędziała,
        że nieraz w nocy aż nie mogłam spać z bólu. Nie mogłam ćwiczyć, niczego w tej
        ręce dźwigać, nosić torebki na tym ramieniu, a nawet trzymać ręki w górze.
        Utrzymywało się to do trzech dni po iniekcji. Mówiłam o tym lekarzowi, ale on
        twierdził, że dopóki nie ma czerwonego obrzęku, to nie ma żadnych
        przeciwwskazań do zmniejszenia dawki czy przerwania terapii. I tak przez kilka
        lat się męczyłam co tydzień przez kilka miesięcy w roku. Każdego roku zdarzały
        mi się wpadki w postaci obrzęku czerwonego i dawkę trzeba było zmniejszać i
        dlatego chyba dwa razy nie udalo mi się dojść do najwyższej dawki w rozpisce. W
        zeszłym roku zmieniłam lekarza i dostałam szczepionkę, która jest ogólnie dużo
        lepiej tolerowana. Teraz odczulam się całorocznie, szczepionka ta - Purethal -
        nie wywołuje u mnie żadnych, nawet najmniejszych efektów ubocznych. Ale jest
        droższa - ok 250 zł za jedną buteleczkę (nie ma różnicy stężeń) a w ciągu roku
        trzeba kupić ok. 3 takich buteleczek. Ale ja już się nie dam namówić na zmianę
        szczepionki. Efekty widziałam po dwóch latach, już nie cierpialam tak strasznie
        latem w okresie największego pylenia, skończyły się zapalenia spojówek, katar
        sienny zelżał. W zeszłym roku prawie bezboleśnie przeszłam przez pylenie :-) no
        i biorę dużo mniej leków więc nie obciążam az tak organizmu.
        • malwinka87 Re: testy alergia 02.02.06, 20:43
          Ale masz ogólne IGE w normie i takie szczegółowe też? Ja np. mam na trawy
          szczegółowe 2 klasa, ale np na zboża IGE mam w normie, a na zboża też się
          odczulam, bo w testach skórnych wyszły duże.
          • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 20:55
            Teraz robiłam tylko IgE szczegółowe - i właśnie ono dla wszystkich alergenow
            (czyli 2 rodzajów roztoczy i traw z podziałem na wczesne i późne) było ujemne.
            Co ciekawsze - dla każdego alergenu było to 0,3 (klasa 0 to stężenia 0-0,35).
            IgE całkowite miałam robione ponad rok temu: wtedy przy normie laboratorium 89
            ja miałam 131 - więc więcej. Niepokoi mnie to IgE szczegółowe ktore nic nie
            wykazało? A testy skórne nic nie wykazały poza roztoczami dwóch rodzajow i
            pyłkami traw :(
            • malwinka87 Re: testy alergia 02.02.06, 20:59
              A może to jest alergia na coś, na co nie robili Ci testów skórnych ani
              szczegółowego IGE? Szczegółowe IGE w normie nie oznacza że nie jestes uczulona!
              Wiesz, mi np. IGE stale rośnie, mimo odczulania... domyślam się, że robili Ci
              standardowe testy skórne, może wiesz czego tam nie było? Może sierści? A na
              pewno nie było nic pokarmowego. Skądś musisz mieć to IGE ogólne powyższone.
              • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 21:08
                Testy skorne miałam robione już kilka razy.
                2 lata temu miałam robione dwa razy testy na alergeny lotne (pyłki, sierść,
                pleśnie, roztocza) - czyli typowe. Wtedy wyniki były niejasne: uczulenie na
                trawy i jeden rodzaj roztoczy (ale odczyn mniejszy niz histaminy dla obu
                alergenow) w obu robionych seriach testów.
                Alergeny pokarmowe miałam tez robione raz - alergia minimalna (czyli mniejsza
                niż odczyn po histaminie) na kaako i orzechy. Wtedy tez nie było podstaw do
                odczualnia.
                W ciągu roku dolegliwości odczuwalne się nasiliły (tabletki antyalergiczne ich
                nie likwidują tylko redukują). Zrobione zostały tylko testy na alergeny lotne -
                i w tym przypadku wszystko wyuglądało logicznie: wyszły alergeny dla ktorych
                mam objawy i na poziomie większym lub równym histaminie. No a testy IgE
                swoistego w ogole tego nie potwierdziły :(
                • malwinka87 Re: testy alergia 02.02.06, 21:11
                  Mówię Ci jest alergia Ige zależna i Ige niezależna! Ja na Twoim miejscu
                  poszłabym do alergologa szybciej niż w maju żeby się skonsultować w sprawie
                  jakichś jeszcze badań. A skoro tabletki nie likwidują objawów, tylko je
                  redukują - to jakie masz jeszcze objawy podczas przyjmowania tabletek? Czy
                  przyjmujesz jeszcze jakieś inne leki niż antyhistaminowe w tabletkach?
                  • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 21:18
                    Oprócz typowych na astmę biorę antyhistaminowe w tabletkach i okresowo sterydy
                    donosowe (i wtedy jest dobrze, ale niestety nie mozna brać ich zbyt długo).
                    Mimo stałego! brania tabletek antyhistaminowych katar mam prawie ciągle (splywa
                    do gardła). W okresie silnego pylenia lub większego narażenia na kurz do tego
                    dołącza sie kaszel (podrażnione gardlo przez splywającą wydzielinę), typowy
                    katar (czyli muszę stosować chusteczki) oraz swędzenie oczu
                    • malwinka87 Re: testy alergia 02.02.06, 21:28
                      Hmm ja z braku możliwości wytrzymania w lato biorę przez jakieś cztery miesiące
                      Flixonase i w sumei to nic mi się nie stało... Jeju znam ten ból, ale w takim
                      razie koniecznie trzeba iść się dogadać z alergologiem. Może jakieś inne
                      antyhistaminowe? Może z tej "drugiej" grupy, np na zmianę Claritine i Zyrtec?
                      Polecam Ci tez preparat o nazwie Sterimar - roztwóR wody morskiej, dobrze
                      nawilża śluzówkę nosa, potem można się brzydko powiem wysmarkać i na trochę
                      jest spokój z cieknącym nosem. A jak masz fundusze, to warto zainwestować w
                      oczyszczacz powietrza. Eliminuje alergeny i przyjemniej jest w domu.
                      • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 21:37
                        Właściwie od mniej więcej roku z tą alergią jest gorzej, dwa lata temu tabletki
                        w zasadzie były wystarczające. Dłuższy czas brałam Zyrtec (pod koniec brania
                        juz nie wystarczał). Od roku biorę Loratadynę (przynajmniej nie chcemi się spać
                        a w skuteczności działania w zasadzie jak Zyrtec czyli niewystarczająco. Ja w
                        lecie też dwa miesuiące brałam sterydy (nic mi nie było), teraz w zimie tez
                        okresowo biorę i wtedy jest dobrze (ale nie polecają do stosowania dłuższego).
                        Może spróbuję ten Sterimar - może będzie lepiej.
                        A jeśli chodzi o oczyszczacz powietrza to masz na mysli jonizator czy coś
                        innego (i jakiego rzedu to jest wydatek?)
                        • bobrong Re: testy alergia 02.02.06, 21:44
                          Sterimar to tylko ochronnie bo on działania antyalergicznego nie ma. Sterydów
                          nie polecają długo brać własnie dlatego że niszczy śluzówkę, ale z mojego
                          punktu widzenia i doświadczenia, to wszystko zależy ile sobie psikasz. Jak
                          jeden psik rano do każdej dziurki to nic się nie stanie - przynajmniej mi się
                          nic nie stało. Najśmieszniej było jak brałam to samo do nosa, do płuc i na
                          skórę maść - wszystko z tym samym sterydem. Oczyszczacz to cos innego niż
                          jonizator, choć niektóre oczyszczacze mają tez funkcję jonizowania - ale nie
                          wiem czy wierzyć w tą całą jonizację. Oczyszczacz eliminuje kurz, zarodniki
                          grzybów, pyłki itd, nawet w 99%. Mi bardzo pomógł. Tylko że to właśnie jest
                          droga sprawa - od 600 nawet do 1500 zł.
                          • malwinka87 Re: testy alergia 02.02.06, 21:47
                            Ech to oczywiście ja - malinka, "bobrong" to siostry login
                          • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 21:47
                            No to rzeczywiście duży wydatek niestety :(
                            • malwinka87 Re: testy alergia 02.02.06, 21:50
                              Niestety :-( u mnie to już była desperacja, miałam dość spania w lato przy
                              zakniętych oknach i ciągłego zaduchu. Trzy lata się zastanawiałam ale w końcu
                              kupiłam. Droga inwestycja ale warto trochę na niego pozbierać. Albo zrobić jak
                              ja - na raty.
                              • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 21:57
                                A jakiej masz firmy (jeśli możesz napisać) i czy go polecasz?
                              • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 21:58
                                Też niestety lato jest najgorsze i tez dało mi w kość :(
                                • malwinka87 Re: testy alergia 02.02.06, 22:02
                                  Ja mam oczyszczacz firmy Daikin - jeden z tych droższych. Ale nigdy mi się nie
                                  popsuł i spełnia swoje zadanie. Zaraz znajdę może coś w tym stylu w necie to
                                  podeslę linka
                                  • malwinka87 Re: testy alergia 02.02.06, 22:05
                                    www.termooptima.com.pl
                                    tam jest "wentylacja" u góry i potem po lewej oczyszczacz. Ja mam starszy
                                    model, nie jest aż tak bogaty w funkcje. A moja koleżanka ma oczyszczacz za 600
                                    zł i tez bardzo sobie chwali, tylko nie pamiętam jakiej firmy. Ja wzięłam ten
                                    bo mam większe mieszkanie, a te mniejsze z reguly "działają" na mniejsze
                                    powierzchnie.
                                    • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 22:15
                                      Dziękuję za namiary. Cena niestety "zabójcza". Będę musiała koniecznie rozważyć
                                      tą sprawę, choc może poszukam cos na mniejszę powierzchnię - mieszkam w domu,
                                      wiec chyba na 1 pokoj.
        • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 20:59
          Dla mnie liczy sie przede wszystkim brak 9lub jak najmniejsze) skutki uboczne a
          nie cena. No i oczywiście rezultaty. Cieszę się że Tobie to pomaga (czy wiesz
          może jak długa jeszcze kuracja przed Tobą)?
          • malwinka87 Re: testy alergia 02.02.06, 21:02
            Co do długości kuracji to nawet nie wiem, w związku że w tej chwili jest to
            odczulanie całoroczne, to dochodzę do dawki 0,5 mililitra i mam z niej zastrzyk
            co miesiąc, więc nie jest to za specjalnie uciążliwe. Czytałam gdzieś że po
            kilku latach odczulanie staje się nieefektywne, spytam się lekarza ile to
            jeszcze może trwać, sama jestem ciekawa :-) tylko że w związku z tym, że u mnie
            alergia nie była "od dziecka" tylko pojawiła się w okresie dojrzewania i
            jeszcze do tego przez kilka lat była błędnie diagnozowana, przez co teraz mam
            astmę, boję się że może się w przyszłości powiększyć, dlatego jeśli będzie to
            możliwe będę kontynuować odczulanie jak najdłużej
            • kajka3 Re: testy alergia 02.02.06, 21:10
              U mnie alergia też jest od niedawna i astma niestety też
              • betka-b Re: testy alergia 03.02.06, 12:05
                Malwina tyu Betka-b-odpisalas mi w temacie przeze mnie zalozonym na temat
                odczulania,tam Ci zadalam pytanie a le teraz sie tu przenosze.Moj syn ma
                alergie od 9 roku zycia czyli tez nie od urodzenia.Tez bierze proszki od maja
                do wrzesnia ,kiedys mu wystarczaly -bral rozne a od dwoch lat jeszcze do nosa
                to o czym wy pisalyscie- i dopiero po tym mu lepiej bo same proszki nie dawaly
                juz wiekszej poprawy.U niego to przede wszystkim uporczywe kichanie ,zatkany
                nos,swedzenie oczu.Czy te sterydy do nosa brane przez 4-5 miesiecy -rano po
                jednej kropli nie zaszkodza?A w ciagu jesieni -zimy birze na tradzik
                tetracykline-czy nie koliduje to ze szczepionka na odczulanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka