Dodaj do ulubionych

nerwica....

07.02.06, 13:13
czy ktos ma z was moze nerwice??po jakim badaniu ja sie stwierdza??jak ja
wyleczyc??tabletki czy psycholog??
ja co jakis czas mam straszne bole brzucha i lekarze stwierdzili ze to
nerwica i ze powinnam isc do psychologa??przy czym nie zrobili mi zadnego usg
brzucha ani nic takiego???a poztaym jestem strasznie nerwowa ale to chyba
normlane w dzisiejszych czasach???
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: nerwica.... 07.02.06, 13:35
      Nerwicę stwierdza psychiatra. Leczy się dwutorowo. Ja mam leki (Seroxat)i
      terapię behawioralno-poznawczą.

• misiaczka1982 Re: nerwica.... 07.02.06, 14:43
        psychiatra??a psycholog nie moze tego leczyc tylko musi psychiatra??\
        a mam jeszcze jedno pytanko z jakiego miasta jestes i czy za darmo masz tego
        psychiatre??i jak mozna dostac do niego skierowanie???
        bo ja chce isc po skierowanie do mego lekarza ogolnego tylko niewiem czy u nas
        sa za darmo jacys psycholodzy??a jestem z katowic.
        • b_a_l_b_i_n_k_a Re: nerwica.... 07.02.06, 15:26
          Z Warszawy. Nerwica jest chorobą i do jej diagnozowania potrzebny jest lekarz.
          Psycholog nie jest lekarzem. Nie wiem, czemu nie chcesz iść do psychiatry? To
          przecież też lekarz, tyle że nie od chorego ciała a od chorej duszy.
          Co do darmowych psychologów, w Katowicach jest Poradnia Zdrowia
          Psychicznego.Tutaj są namiary: www.psychiatria.pl/katowice/pzp.htm
          Spytaj tam, jakie są możliwości.
          Do psychiatry nie musisz mieć skierowania.
    • 19marcin78 Re: nerwica.... 07.02.06, 15:51
      misiaczka1982 napisała:

> czy ktos ma z was moze nerwice??po jakim badaniu ja sie stwierdza??jak ja
      > wyleczyc??tabletki czy psycholog??
      > ja co jakis czas mam straszne bole brzucha i lekarze stwierdzili ze to
      > nerwica i ze powinnam isc do psychologa??przy czym nie zrobili mi zadnego usg
      > brzucha ani nic takiego???a poztaym jestem strasznie nerwowa ale to chyba
      > normlane w dzisiejszych czasach???

Z mojego doswiadczenia wynika iz w calej tej sluzbie zdrowia najwazniejszy jest
      lekarz pierwszego kontaktu.A z kolei u niego najwazniejszy jest wywiad z
      pacjentem . (jesli chodzi o nerwice)
      Twoja wypowiedz brzmi dosc dziwnie :"lekarze stwierdzili".Jacy lekarze jakie
      badania przeprowadzili.
      Czytalem ostatnio sporo na temat chorob o.u.n. i raczej nie spotyka sie takich
      obnjawow nerwicy (tylko bol i tylko zoladka).
      • betka-b Re: nerwica.... 07.02.06, 16:09
        Wiesz nerwica symuluje tak wiele chorob...Trzeba najpierw do internisty na
        wywiad ,troche badan ogolnych.Nastepnie do psychologa on po przeprowadzeniu
        rozmowy wysle Cie do psychiatry-tez lekarz!Od lat choruje na nerwice i wiem,ze
        duzo czasu zmarnowalam przez wystrzeganie sie psychiatry a objawy narastaja i
        pogarszaja nasz stan ,zaostrzaja sie objawy wykamnczajac totalnie a juz rozmowa
        z psychologiem bardzo duzo daje.
        Ja tez mam bole brzucha itp.Zaprazsam Cie ponad to na forum :Depresje (tu w
        gazecie)tam mozesz znalezc pomoc.Pozdrawiam!
        • misiaczka1982 Re: nerwica.... 07.02.06, 17:51
          betka-b prosze napisz jakie masz objawy??
      • misiaczka1982 Re: nerwica.... 07.02.06, 17:50
        hm to nie jest tylko bol zoladka,ale ten bol mi najbardziej dokucza,lekarze
        ktorzy to stwerdzili to lekarze z pogotowia do ktorych trafiam co jakis czas z
        wielkim bolem brzucha i ktorzy nigdy nie wiedza co mi jest..???i teraz mi
        powiedzieli ze to prawdopodbnie nerwica,ale wiem ze musze zrobic pare badan
        zeby napewno wykluczyc inne choroby cielesne..
        i pytam dlatego jakie sa tez inne objawy nerwicy ???i tak musze isc do lekarza
        ale przed wizyta chce juz cos nie cos wiedziec..??
        to jakie objawy nerwicy wyczytales???
        • apple19 Re: nerwica.... 07.02.06, 18:05
          A miałas robione zdjecie rtg jamy brzusznej?
          • misiaczka1982 Re: nerwica.... 07.02.06, 18:53
            zdjecie rtg brzucha??nigdy o czyms takim nie slyszalam jedyne o czym slyszalam
            to zdjecie rtg zatok albo glowy??
            a co moze wykryc takie zdjecie??
            • betka-b Re: nerwica.... 07.02.06, 19:05
              No wiesz ,trzeba by zrobic usg jamy brzusznej kontrolnie zanim zacznie sie
              leczyc nerwice bo u nas czesto stwierdza sie nerwice jsak nie wiadomo co
              pacjentowi dolega albo badanoia sa ok a on cierpi.
              Pytasz o objawy:Dlugo by pisac bo mialam je przerozne na roznych etapach ale
              jesli chodzi o brzuch to takie bole polaczone z bolami pod sercem ,w
              plecach ,uczucie ucisku uniemozliwiajace oddychanie a wtedy doprowadza do stanu
              przypominajacego omdlenie-tzn.nie mdleje ale mam takie uczucie...jakbym sie
              miala przewrocic i udusic.Kiedys "umieralam" ze strachu ale z czasem po kuracji
              nauczylam sie z tym jakos zyc ,przerywac takie ataki ,po prostu zwalczac lęk-bo
              to sie bierze ( u mnie )z lęku-mimo,ze nie myslisz o zlym a to i tak atakuje w
              nieoczekiwanych momentach.Radze sobie z tym choc bywa ciezko.Mialam 3 lata
              spokoju a teraz powroclo wiec znow od nowa.Ta przypadlosc zmusa mnie do
              czestych wizyt w toalecie -rowniez miejskich(!) coz zrobic -trzeba sie uzbroic
              w cierpliwosc,nauczyc relaksowac ,ewent. lekarstwa.
              Wejdz na depresje-jest nas tam duzo .Pozdrawiam!
            • apple19 Re: nerwica.... 07.02.06, 22:44
              Rentgen jest w stanie wszystko przeswietlic i zdj.puste jamy brzusznej wykonać
              również.
              Idz do dobrego lekarza i powiedz mu szczerze w czym masz problem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka