Dodaj do ulubionych

montignac??

10.02.06, 18:41
Ojciec ma cukrzyce wieku sredniego. Lekarz kazal mu przejsc na diete i
polecil Montiignaca. Nie wiem do konca na czym polega. Czxy moge, w jego
imieniu, prosic o opinie i o linka do tej diety??MONALUIZA!co sadzisz o tej
diecie????
Obserwuj wątek
    • tatakazik Re: montignac?? 11.02.06, 11:04
      Czy był to lekarz I kontaktu.
      Oni tylko PIRAMIDA ZDROWIA i 1500 kcal.
    • margonik Re: montignac?? 11.02.06, 22:42
      Kup ojcu w prezencie książkę "Jeść, aby schudnąć" Michela Montignac. Wszystko
      stanie się jasne :-)
      To naprawdę fajna, zdrowa dieta. Jej podstawowe założenie to utrzymywać stały,
      niski poziom glukozy we krwi - bez gwałtownych skoków. Przede wszystkim
      rezygnuje się z cukrów prostych na rzecz węglowodanów złożonych. Miłośnicy tej
      diety (w tym ja) zgodnie twierdzą, że czują się na niej świetnie :-)

Tytuł książki sugeruje, że jest to dieta odchudzająca, ale w rzeczywistości
      jest to rozsądny sposób odżywiania na całe życie. Pozbycie się ewentualnej
      nadwagi to efekt uboczny.
    • aneta_maz Re: montignac?? 13.02.06, 11:02
      wejdź na stronę www.montignac.com.pl. Jest tam fajne forum, gdzie można
      popytać o dietę i skorzystać z przepisów zgodnych z metodą
      Montignaca.Pozdrawiam
      • margonik Re: montignac?? 13.02.06, 11:58
        To jest BARDZO fajne forum. Ale to nie jest Montignac (mimo nazwy w adresie),
        ale DIETA ZUZLA. Jest to dieta oparta na diecie Michela Montignac, ale bardziej
        restrykcyjna (chodzi o to, by jak najszybciej chudnąć). Sam Montignac jest
        łagodniejszy i łatwiejszy w stosowaniu.
        • krystynaopty1 Re: montignac?? 14.02.06, 01:12
          margonik napisała:

> To jest BARDZO fajne forum. Ale to nie jest Montignac (mimo nazwy w adresie),
          > ale DIETA ZUZLA. Jest to dieta oparta na diecie Michela Montignac, ale
          bardziej restrykcyjna (chodzi o to, by jak najszybciej chudnąć). Sam Montignac
          > jest łagodniejszy i łatwiejszy w stosowaniu

A czy jest tam chociaż jedna osoba, która na tej diecie wyleczyła się z
          cukrzycy?
          No bo skoro lekarz taką dietę cukrzykowi poleca, to chyba nie bez powodu (?)

Krystyna
          • margonik Re: montignac?? 14.02.06, 11:46
            To forum to zamknięte grono osób stosujących tą dietę, a nie miejsce, gdzie
            odnotowuje się wszelkie cudowne przypadki wyleczeń. Nie znajdziesz tam opisów,
            że komuś nagle cofnęła się cukrzyca, czy rak. Może są takie strony, gdzieś w
            necie, nie wiem. To sposób odżywiania zgodny z zaleceniami WHO i nie stający w
            poprzek utartym opiniom, więc nie mamy potrzeby udowadniania czegokolwiek.
            Optymalni mają przeciwko sobie cały świat, więc są bardziej nastawieni na
            nagłaśnianie wszelkich przypadków uzdrowień.

Ja sama nie słyszałam nawet opini, jakoby dieta Montignaca miała leczyć z
            cukrzycy. Natomiast powszechna jest opinia, że zapobiega cukrzycy. Ponadto
            została opracowana właśnie na podstawie badań związanych z cukrzycą (chodzi o
            cukrzycę typu II) i na podstawie diety dla cukrzyków. Jej podstawowe założenie
            jest takie, by spożywać jak najwięcej węglowodanów, które długo i stopniowo
            uwalniają glukozę do krwi (a nie gwałtownymi rzutami), więc jest to zgodne ze
            sposóbem odżywiania dla cukrzyków - lub przynajmniej dla ich części.
            Prawdopodobnie cukrzycy powinni jeść częściej niż trzy razy dziennie, może
            przekąsić coś przed snem. Ale wybór produktów (unikanie cukrów prostych na
            rzecz złożonych) jest raczej słuszny.
            • margonik Re: montignac?? 14.02.06, 13:06
              Powyżej posłużyłam się trochę skrótami myślowymi. Aby było jasne, pisząc "jak
              najwięcej węglowodanów, które (...)" nie miałam na myśli jedzenia węglowodanów
              ZAMIAST tłuszczów i białek, ale dobre weglowodany, w miejsce złych. Ostatecznym
              wyróżnikiem dobrych od złych jest ich indeks glikemiczny (np. produkty
              pełnoziarniste zamiast białej mąki).

Ze strony www.montignac.pl/idea.htm :
              "Pozytywne dzialanie weglowodanow o niskim indeksie glikemicznym ( ponizej, lub
              rownym 50) na tworzenie i rozklad tluszczow jest bezsprzecznie udowodnione.
              Michel posuwa sie dalej i mowi o indexie insulinowym pokarmu, czyli o
              sprzezeniu zwrotnym pomiedzy indexem glikemicznym pokarmow a stezeniem insuliny
              (index insulinowy ). Ta teza zostala poparta doswiadczeniami przeprowadzonymi u
              cukrzykow typu II , jak rowniez u Pimas Indian ze stanu Arizona i Tucson, u
              ktorych cukrzyca i nadwaga wystepowala szczegolnie czesto. Ci Indianie wrocili
              do swego tradycyjnego pozywienia, ktorego index glikemiczny z natury byl niski
              ( dzikie odmiany kukurydzy) i problem cukrzycy i otylosci praktycznie zniknal."
              • nadare Re: montignac?? 01.03.06, 09:35
                Filozofia zywieniowa Montignaca wprowadza pewne zmiany z jadlospisie, ale musze
                przyznac, bardzo przyjemne:) Bez glodowek udalo mi sie schudnac swego czasu 7kg
                w trzy miesiace! Sam Montignac mial kiedys problemy z nadwaga i przyznaje, ze
                utrate kilogramow zawdziecza wzorowaniu sie na diecie dla cukrzykow. Siegajac
                zatem po przepisy na modle Montignaca, przygotowujesz zdrowy posilek dla
                cukrzyka:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka