pampolion 26.02.06, 12:18 Zaraziłem się od wnuczka tym swiństwem, czy ktoś zna jakieś domowe sposoby aby to szybciej minęło (zwłaszcza dolegliwości "ubikacjowe"), leki mam ale jakos słabo działaja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
5_monika Re: rotawirus 26.02.06, 12:22 bo to wirus, nie bakteria więc antybiotyk nie pomoże, dużo pić i dietka. Odpowiedz Link Zgłoś
pampolion Re: rotawirus 26.02.06, 12:38 Pisząc o lekach nie miałem na mysli antybiotyków bo takowych lekarz mi nie przepisał. Odpowiedz Link Zgłoś
edytka73 Re: rotawirus 26.02.06, 22:08 Z leków - lacidofil 3 x dziennie. To są bakterie probiotyczne, któe zasiedlają jelita po tym, jak je rota- przeczyści. Dieta: ryż, lekkie gotowane mięska, ale przede wszytskim duuuuużo pić. Przetwory mleczne zakazane. Może byc gastrolit - uzupełnia elektrolity (chyba jest na receptę). No i przez tydzień po ustąpieniu objawów - żadnych surowych owoców ani warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
lullilu Re: rotawirus 27.02.06, 09:25 Nalezy zaczac od w miare radykalnej diety (nie podrazniajacej przwodu pokarmowego,to podstawa). Niestety najlepsze posilki w tym czasie to tarte (!!!!!!)(nie gryzione,tylko starte na tarce!!!!!) jablko,kleik badz kaszka ryżowa,ryż gotowany z jablkiem tartym,można kupic gotowe deserki dla dzieci z jablkami ,marchewka w sloiczkach...nie smakuje to najlepiej...ale szybko odciazy przewod pokarmowy i jelita.jak juz bedzie troszke lepiej..to chrupki kukurydziane,indyk w sloiczku... płynnie przechodzac do nowych posilkow ...i bardzo duzo wody (mozna z dodatkiem paru kropel cytryny).Jesli jest biegunka i wymioty...nalezy pic malymi lykami ,ale czesto ,zeby nie prowokowac wymiotow(np przez slomke lub lyzeczka),najlepiej zwykła wodaitp...Natomiast z medykamentow,......w moim przypadku i z mego doświadczenia.....bardzo dobrze dziala smecta,lacidofil,węgiel,gastrolit(lub solona woda,poniewaz zatrzymuje wode w organizmie).Na te dolegliwosci super dziala lek o nazwie Nifuroksazyd,ale jest na recepte. Zycze szybkiego powrotu do zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
pampolion Re: rotawirus 28.02.06, 10:06 Dzieki za rady, pomaga, objawy powoli mijają. Niestety dieta jak na mnie jest okrutna bo obejmuje wszystko to czego nie lubię haha. Ale zdrowie najważniejsze. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś