26.02.06, 12:18
Zaraziłem się od wnuczka tym swiństwem, czy ktoś zna jakieś domowe sposoby
aby to szybciej minęło (zwłaszcza dolegliwości "ubikacjowe"), leki mam ale
jakos słabo działaja.
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: rotawirus 26.02.06, 12:22
      bo to wirus, nie bakteria więc antybiotyk nie pomoże, dużo pić i dietka.
      • pampolion Re: rotawirus 26.02.06, 12:38
        Pisząc o lekach nie miałem na mysli antybiotyków bo takowych lekarz mi nie
        przepisał.
        • edytka73 Re: rotawirus 26.02.06, 22:08
          Z leków - lacidofil 3 x dziennie. To są bakterie probiotyczne, któe zasiedlają
          jelita po tym, jak je rota- przeczyści.
          Dieta:
          ryż, lekkie gotowane mięska, ale przede wszytskim duuuuużo pić. Przetwory
          mleczne zakazane. Może byc gastrolit - uzupełnia elektrolity (chyba jest na
          receptę). No i przez tydzień po ustąpieniu objawów - żadnych surowych owoców
          ani warzyw.
    • lullilu Re: rotawirus 27.02.06, 09:25
      Nalezy zaczac od w miare radykalnej diety (nie podrazniajacej przwodu
      pokarmowego,to podstawa). Niestety najlepsze posilki w tym czasie to tarte
      (!!!!!!)(nie gryzione,tylko starte na tarce!!!!!) jablko,kleik badz kaszka
      ryżowa,ryż gotowany z jablkiem tartym,można kupic gotowe deserki dla dzieci z
      jablkami ,marchewka w sloiczkach...nie smakuje to najlepiej...ale szybko
      odciazy przewod pokarmowy i jelita.jak juz bedzie troszke lepiej..to chrupki
      kukurydziane,indyk w sloiczku... płynnie przechodzac do nowych posilkow ...i
      bardzo duzo wody (mozna z dodatkiem paru kropel cytryny).Jesli jest biegunka i
      wymioty...nalezy pic malymi lykami ,ale czesto ,zeby nie prowokowac wymiotow(np
      przez slomke lub lyzeczka),najlepiej zwykła wodaitp...Natomiast z
      medykamentow,......w moim przypadku i z mego doświadczenia.....bardzo dobrze
      dziala smecta,lacidofil,węgiel,gastrolit(lub solona woda,poniewaz zatrzymuje
      wode w organizmie).Na te dolegliwosci super dziala lek o nazwie
      Nifuroksazyd,ale jest na recepte. Zycze szybkiego powrotu do zdrowia
      • pampolion Re: rotawirus 28.02.06, 10:06
        Dzieki za rady, pomaga, objawy powoli mijają. Niestety dieta jak na mnie jest
        okrutna bo obejmuje wszystko to czego nie lubię haha. Ale zdrowie
        najważniejsze. Jeszcze raz dzięki. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka