jak41 13.03.06, 15:52 chciałabym prosić o wskazówki dotyczące leczenia dla osoby leczącej się z anoreksji.Jak powinno wyglądać takie odżywianie na początek i w jaki sposób zwiekszać "repertuar jedzeniowy"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waldemar.pawlowski Re: anoreksja 13.03.06, 20:41 O ile nie ma ograniczeń dietetycznych ze względów medycznych należy dbać o diietę urozmaiconą, częste, w niewielkiej ilości posiłki z dodatkiem suplementów białkowych dostępnych w aptece na receptę, które można spożywać oddzielnie lub jako dodatek do diety zwykłej. Odpowiedz Link Zgłoś
mavika7 Re: anoreksja 06.10.06, 14:33 lepiej zacznij sama ukladac racjonalna diete bo jak trafisz do szpitala to bedziesz przeklinac ze tego nie zrobilas! rozpychaja zoladek i nie wolno sie ruszac wiec zaparcia i bole brzucha murowane 24h/dobe a do tego ciagly nadzor przy posilkach! przykladowa dieta szpitalna: 8.00 300ml zupy mlecznej (kukurydzianka/manna/makaron-a raczej paćka/ryż) dwie buły białe (150g) 15g masła i wędlina (często bardzo tłusta), ser biały/żółty/topiony/ parówki/serdelki 10.30 serek homogenizowany owocowy/ jogurt/kefir odżywka (Nutridrink - smakuje dla mnie jak przesłodzone zagęszczone i tłuste mleko, lub Nutrison - jak mleko w proszku) 13.00 300ml zupy (np krupnik), 200g ziemniaków/ryżu/kaszy, mięso gotowane, warzywa gotowane lub surówka , 15.30 ciastka lub słodka buła, kisiel/budyń/mus jabłkowy/syrop owocowy, odżywka 17.30 jak śniadanie tylko bez mlecznej, 19.30 odżywka. Czasem jedzenie jest ok ale po co tak jak można jeść w domu co się lubi i ŻYĆ??? zajrzyj do mnie na bloga. ja się ze szpitala wypisałam i sama układam swoją dietę. powodzenia krushynka.blog.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś