Dodaj do ulubionych

pasożyty łonowe

23.03.06, 22:16
od kilku dni odczuwałem swędzenie na skórze pod włosami łonowymi oraz w pachwinach.
Dziś zauważyłem drobne pasożyty między włosami. wbijające się małymi haczykami pod
skórę i chyba żywiące się krwią. Próbowałem odnaleźć ich fotografie w internecie, ale nie
udało mi się. Stwierdziłem jedynie, że nie są to chyba wszy łonowe. są to małe płaskie
stworzenia, mające dwie pary odnóż. Czy ktoś wie co to jest, jak się przenosi i jakie mogą być
konsekwencje? a przede wszystkim jak to leczyć i czy leczenie ( usuwanie) takich pasożytów
jest łatwe i szybkie? Pomożcie.
Obserwuj wątek
    • kret24 Re: pasożyty łonowe 23.03.06, 22:43
      Może świerzb!
      Leczenie np. Jacutin, Crotamiton, Novoscabin. Opócz tego gotowanie bielizny,
      prasowanie itp. Któryś z tych preparatów jest bez recepty i jest tam spośób
      postępowania. Czasami też pojawiają się grudki na skórze mylone z uczuleniem.
      Świerzb swędzi zwłaszcza w nocy.
      • wadera3 Re: pasożyty łonowe 23.03.06, 22:56
        pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awierzbowiec_ludzki
        świerzbowiec nie jest raczej widoczny jako pasożyt "łażący" po skórze
        • kostek8 Re: pasożyty łonowe 23.03.06, 23:38
          to raczej nie jest świerzbowiec. dokladnie widać te pasożyty chodzące po skórze. Są male i
          wygladają jak małe strupki, kiedy wbiją sie już w skórę. Niepokoję się!
          • wadera3 Re: pasożyty łonowe 23.03.06, 23:46
            www.innastrona.pl/lifestyle_wszy.phtml
            kup sobie jakiś środek i wywal, albo dokładnie upierz bieliznę i ubrania...
          • albertyna666 Re: pasożyty łonowe 23.03.06, 23:48
            niepokoisz się?
            od kilku dni masz takich sublokatorów i nic nie robisz?
            i długo jeszcze będziesz tak podglądać stadło?
            boszszzzz...
    • celyna7 Re: pasożyty łonowe 23.03.06, 23:55
      To na pewno jest wesz łonowa tzw. brzydko mendy. Konieczna bedzie zmiana całej
      bielizny, pościeli, reczników... I nie obejdzie sie bez wizyty u lekarza.
      Wiesz jak się zaraziłeś? Było warto....?
      • wadera3 Re: pasożyty łonowe 24.03.06, 00:09
        z lekarzem nie przesadzaj, wystarczy środek dezynfekcyjny i owadobójczy(wszobojczy)
    • barka01 Re: pasożyty łonowe 24.03.06, 00:16
      Jasne że wesz łonowa. Działaj szybko bo grozi ci inwazja tych insektów. W
      aptece może ci doradzą jakiś środek.Lub jeśli możesz skontaktuj się z
      dermatologiem. Bieliznę osobistą w trakcie akcji walki z pasożytem należy po
      praniu również przeprasować.Pościel często zmieniaj i prasuj.
      • kret24 Re: pasożyty łonowe 24.03.06, 08:10
        To faktycznie wszy łonowe. Ogol się maszynką a potem kup płyn Delacet w aptece
        i się wysmaruj również pod pachami i w innych owłosionych miejscach np. brwi.
        Pranie i prasowanie bielizny też jest b. istotne.
        • kostek8 Re: pasożyty łonowe 24.03.06, 23:29
          bylem u lekarza i dostalem lek Jacutin. mam nadzieje, ze pomoze. szczerze mowiac, wykluczam
          zakazenie droga plciowa. czy mozna zarazic sie w jeszcze jakis inny sposob?
          • betina02 Re: pasożyty łonowe 25.03.06, 00:28
            jezeli twierdzisz ze sie nie zaraziłes to sorry ale pewnie z braku higieny , w
            skrócie - z brudu...
            • radlena Re: pasożyty łonowe 27.03.06, 19:58
              ja pierdykam
              w XXI wieku ktos ma wszy lonowe, i jeszcze je podglada i opisuje jakby to byly
              motyle
              czlowieku gdze ty laziles?
              nie mozesz ogolic wlosow lonowych i dopiero spryskac sie tym specyfikiem
              brrrrrrrrrr
    • barka01 Re: pasożyty łonowe 28.03.06, 15:17
      Można zarazić się używając cudzych ręczników, śpiąc w cudzej pościeli itd..
      Jednym słowem brak higieny i brud sprzyja infekcjom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka