Dodaj do ulubionych

pytania o alergie

07.04.06, 11:14
Chodzę do pani alergolog, która w ciągu kilku dotychczasowych wizyt wykonała
mi dwa testy: jeden na drzewa, drugi na pokarmy. W każdym z nich wyszło, że
mam uczulenie na niektóre z badanych alergenów. Mam duże wątpliwości co do
kompetencji tej Pani alergolog, bo prawie przy każdej wizycie mówiła, że od
następnego razu zaczniemy odczulanie i nigdy nic z tym nie robiła. Do tego
sposób tłumaczenia mi co się ze mną dzieje, co powinnam robić, a czego nie i
jaki powinien być dokładny przebieg leczenia pozostawiały wiele do życzenia.
Chodzę do niejod roku i mam wrażenie, że oprócz stwierdzenia na co mam
uczulenie, jestem w punkcie wyjścia. Od ponad tygodnia mam swędzenie oczu i
nosa oraz wodnisty katar. Kazała mi brać Loratadynę i jeśli to nie pomoże to
krople do oczu (nie mogę odczytać nazwy z recepty). W związku z całą tą
sytuacją mam ogromną prośbę o pomoc do wszystkich tych, którzy mają
jakąkolwiek wiedzę na temat alergii:
-Czy konieczne jest odczulanie jesli nie występują np. przy drzewach jest
tylko katar i swędzenie a nie ma duszności? Słyszałam, że bez odczulania
takie drobne dolegliwości mogą się zamienić nawet w astmę. Czy to prawda?
-Czy prawdą jest też, że Loratadyna powoduje tycie???
-Jestem z Poznania. Czy ktoś mógłbymi polecić jakiegoś dobrego alergologa na
NFZ?
Obserwuj wątek
    • kajka3 Re: pytania o alergie 07.04.06, 11:31
      ad.1 Też to czytałam i słyszałam i raczej jest to prawda, że nieleczona alergia
      może (ale chyba nie musi) przejść w astmę,
      ad.2 U mnie Loratadyna nie powodowała tycia ani zwiększonego apetytu, więc ta
      opinia nie jest regułą
      ad.3 Nie jestem z Poznania więc nie wiem
    • tuuska1 Re: pytania o alergie 07.04.06, 11:48
      tak naprawde alergie można uciszyć ,ale wyleczyć?....
      Borykam się z alergią moich dzieci od prawie 20 lat .Wtedy jeszcze nie było
      zabardzo specjalistów w tej dziedzinie.Wciągu tych lat bardzo zmieniały sie
      sposoby podejścia i leczenia alergii.To co jest polecane teraz przedtem było
      złe i odwrotnie. Spotkałam wielu lekarzy którzy bardzo różnili się sposobem
      leczenia i spojrzeniem na alergię.Musisz sama wyciągać wnioski z tego co lekarz
      ci proponuje.Loratydyna ,zyrtec same w sobie nie powodują tycia ,zwiększają
      jednak znacznie apetyt, co u większości z nas wychodzi na to samo.
      Objawy ,które podajesz w konsekwencji prowadzą do astmy.
      U moich dzieci zaczęło się od wysypki , potem (w przeciągu lat)katar, kaszel
      oczy też pomimo leczenia i tak mają astmą, .Syn odczulał sie na trawy ,
      zboża,teraz odczula się na roztocza kurzu domowego, córka odczula się na
      trawy ,zboża .
      Zdrowia życzę.
    • barka01 Re: pytania o alergie 07.04.06, 11:53
      Mój alergolog przede wszystkim zaczął od tego, że kazał mi robić zapiski.W
      internecie pod adresem www.astma.edu.pl/serwis_pylkowy.php znajdziesz stan
      pylenia na bierzący okres.Zapiski co do objawów ich występowania i nasilenia w
      okresie ppylenia poszczególnych roślin daja dużą pewność co do przyczyn alergii.
      Poszukaj jeszcze w necie informacji na temat alergenów krzyżowych.(uczulenia
      pokarmowe współistniejące i współzależne od uczuleń wziewnych).
      Jeśli chodzi o testy to ich wynik nie zawsze jest wiarygodny jak poinformował
      mnie mój alergolog. Bywa np. uczulenie na pokarm, ale wykonywany test nie
      wykazuje zmian. Lekarz, który opiera sie tylko i wyłącznie na testach i nie
      uwzględnia wywidu lekarskiego jest moim zdaniem konowałem.
      A co do odczulania. Jest to metoda niosąca ryzyko i zdarza się, że nieskuteczna.
      Trwa też przez kilka lat,dlatego decyzja o jej zastosowaniu nie jest łatwa.
    • nerwus6 Re: pytania o alergie 07.04.06, 12:06
      Terminu "alergia" używa się w znaczeniu alergii zależnej od przeciwciał IgE.
      podstawową przyczyną wystąpienia klasycznej alergii jest reakcja układu immunologicznego,w której uczestniczą komórki tuczne oraz przeciwciała IgE.
      Komórki tuczne znajdują się w sluzówce nosa,dróg oddechowych,przewodu pokarmowe
      go.We krwi krążą leukocyty zasadochłonne,odpowiedniki komórek tucznych,które mogą gromadzić w sobie histaminę i ją uwalniać.Histamina (czyt.w googlach)
      uwalnia się z komórek tucznych po ich podrażnieniu.Jednocześnie komórki tuczne
      wydzielają substancje,które przyciągają inne komórki immunologiczne do określo
      nego miejsca w organizmie.W nim zaostrza się stan zapalny i pacjent odczuwa
      dolegliwości.Testy uczuleniowe nie zawsze dają wiarygodne wyniki-alergia często
      bywa złożona,może ją wywoływać kilka alergenów.Podstawowym krokiem jest ich
      wyeliminowanie.Kolejnym etapem powinna być regeneracja organizmu,osłabionego
      w wyniku choroby. W przypadku osób alergicznych problemem jest zaleganie
      szkodliwych substancji w organizmie,należy je jak najszybciej usunąć.W tym
      procesie wydatnie pomagają naturalne preparaty,które także oprócz oczyszczania
      są w stanie odpowiednio odżywić minerałami,witaminami,aminokwasami
      mikroelementami i zregenerować.
    • rosti Re: pytania o alergie 07.04.06, 12:13
      Jestem uczolona najbardziej na pyłki traw, drzew i roztocza. Przez to
      odczulałam się przez 5 lat i naprawdę jest poprawa. W sezonie pylenia nie mam
      łzawienia oczu czasem tylko katar wtedy wspomagam się tabletakmi Telfast 120 i
      czuję się super. Nie leczona alergia, jak wspomniano wcześniej może spowodować
      astmę. Dlatego lepiej wczesniej podjąć leczenie które jest długotrwałe a
      wykonywane w gabinecie prywatnym bardzo drogie.
      • moniak7 Re: pytania o alergie 07.04.06, 13:57
        Tyle, ze odczulanie trzeba zaczac przed okresem pylenia. Jezeli jestes np.
        uczulona na pylenie drzew to jest za pozno na szczepienia odczulajace. Mozna
        tylko lagodzic objawy. Moim zdaniem i z mojego doswiadczenia, jezeli jest katar
        i lzawienie to od doustnych lekow skuteczniejsze sa donosowe i krople do oczu.
        Tak leczono mnie latami (np.lomusol)i mam teraz bardzo szczatkowe objawy.
        Przestalam brac jakiekolwiek leki na stale, biore tylko doraznie w okresie
        pylenia. A mialam bardzo ostre objawy jeszcze kilka lat temu.
        Moja mama przechodzila odczulanie szczepionkami juz majac dobrze ponad 40 lat i
        po kilku latach odczulania pierwsze objawy astmy zniknely, czuje sie dobrze i
        ma jedynie bardzo slabe objawy (ratuje sie doraznie kroplami do nosa).Monia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka