0lunia 29.05.06, 20:10 Zastanawiam się jak to jest z papryką. Słyszałam, że może odchudzać, ale jakoś nie rozumiem dlaczego! Bardzo ją lubię, ale równocześnie chcę przytyć. Mama odradza mi na wszelki wypadek jedzenie jej, proszę mi wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0lunia Re: papryka czerwona 01.06.06, 21:48 jest jakaś różnica w wartościach odżywczych między różnymi kolorami? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.purak Re: papryka czerwona 02.06.06, 12:12 Nigdy nie jest tak,że chudniemy lub tyjemy od spożycia jednego produktu. Papryka dzięki ostremu smakowi wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, a zatem poprawia apetyt i polepsza trawienie! Papryka ma dużą wartość odżywczą, przy czym należy pamiętać że jest zaliczana do warzyw niskokalorycznych. Im owoce są bardziej dojrzałe, mięsiste i większe tym większa jest wartość odżywcza i energetyczna, bowiem 100g czerwonej papryki to 24kcal, a zielonej zaledwie 15kcal. Całkowita ilość składników mineralnych w 100g czerwonej papryki to 700mg, a zielonej 500mg. Ponadto papryka bogata jest w karoten, wit. B1, B2 i zawiera dużą ilość wit.C. Spożycie jednej papryki na dzień zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na wit.C, która działa na polepszenie cyrkulacji krwi i uelastycznia naczynia włosowate. Odpowiedz Link Zgłoś