meredith22 02.06.06, 13:42 Nie wiem czy to coś poważnego i dlatego pytam się was. Czy ktoś miał taką przypadłośc że tylko w nocy dostaje takiego skurczu w łydce że się ruszyć nie można??? Jeśli tak to jak to się leczy lub co to jest??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adamari1 Re: Noga 02.06.06, 14:00 wiekszosc ludzi miewa czasem taka przpadłość ;) Nic niezwyklego. Brakuje ci pewnie magnezu (+potasu i wapnia). Leczy sie stosujac preparaty z tymi skladnikami (magnez z B6 albo aspargin, albo co tam w aptece poradzą). Jesli nie przechodzi lub wrecz zwieksza czestotliwosc, to idzie sie do lekarza. A doraznie, po takim nocnym skurczu, trzeba przede wszystkim porzadnie rozmasowac łydkę w miejscu, gdzie najbardziej boli. Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: Noga 02.06.06, 14:13 Gdy ostatnio byłem w aptece to zauwazyłem, że asparagin leżał w podręcznej kuwecie pod ręką farmaceutki. Zaskoczyło mnie to, zapytałem ją dlaczego tu akrurat leży. Bo klienci dużo tego kupują, odrzekła. Za chwilę przy sąsiednim okienku starsza pani poprosiła o ten specyfik. Rzeczywiście mnóstwo osób na forach ma problem z łydkami. Jakaś epidemia deficytu magnezu??? A może jakieś inne, bliższe moich zainteresowań problemy? R Odpowiedz Link Zgłoś
re-flex Re: Do re-flex 03.06.06, 14:39 no zlosliwa bylam, przyznaje...ale niektorzy sa tu na nia zorientowani. Wszedzie ja widza. Az sie dziwie, ze jeszcze sie nikt nie zglosil Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: Noga 03.06.06, 11:38 Rzeczywiście mnóstwo osób na > forach ma problem z łydkami. Jakaś epidemia deficytu magnezu??? A może jakieś > inne, bliższe moich zainteresowań problemy? Owszem, w pewnym sensie epidemia. Sztuczne nawożenie (chyba nawozy potasowe, ale się nie znam) w dużej mierze wyeliminowały magnez z gleby, a co za tym idzie z żywności. Naszym przodkom wystarczało jedzenie pełnoziarnistego pieczywa i mieli magnezu dosyć, dziś większość z nas musi go uzupełniać ("wypłukuje" się z organizmu np. na skutek przedłużonego stresu, wysokiego spożycia kawy, itd.) A Aspargin jest ponoć do kitu (skład nie sprzyja wchłanianiu), sprobuj jakiegoś preparatu magnezu z wit. B6 (zwiększa przyzswajanie magnezu). Podobno najlepsze są preparaty oparte na mleczanach magnezu. Odpowiedz Link Zgłoś
mag401 Re: Noga 03.06.06, 11:19 Dość często tego typu kłopoty wywołuje zapromieniowanie łóżka przez ciek wodny. Dodatkowo może powodować to zapromieniowanie np:bóle kręgosłupa, bóle korzonkowe, zawroty głowy, nerwice w jamie brzusznej, człowiek jest bardziej zmęczony po spaniu jak przed. Odpowiedz Link Zgłoś
anka9910 Re: Noga 03.06.06, 11:36 Mam tak dosyć często. pomaga mi stanięcie na tej nodze i rozchodzenie jej. Początkowo bardziej boli ale szybko przechodzi Odpowiedz Link Zgłoś
paulina.galli Re: Noga 03.06.06, 14:24 u mnie cos takiego bylo spowodowane brakiem magnezu Odpowiedz Link Zgłoś