02.06.06, 13:42
Nie wiem czy to coś poważnego i dlatego pytam się was. Czy ktoś miał taką
przypadłośc że tylko w nocy dostaje takiego skurczu w łydce że się ruszyć nie
można??? Jeśli tak to jak to się leczy lub co to jest???
Obserwuj wątek
    • fr-edza Re: Noga 02.06.06, 13:47
      Może spróbuj od stosowania Mg np.Aspargin.
    • adamari1 Re: Noga 02.06.06, 14:00
      wiekszosc ludzi miewa czasem taka przpadłość ;) Nic niezwyklego.
      Brakuje ci pewnie magnezu (+potasu i wapnia). Leczy sie stosujac preparaty z
      tymi skladnikami (magnez z B6 albo aspargin, albo co tam w aptece poradzą).
      Jesli nie przechodzi lub wrecz zwieksza czestotliwosc, to idzie sie do lekarza.
      A doraznie, po takim nocnym skurczu, trzeba przede wszystkim porzadnie
      rozmasowac łydkę w miejscu, gdzie najbardziej boli.
      • repair Re: Noga 02.06.06, 14:13
        Gdy ostatnio byłem w aptece to zauwazyłem, że asparagin leżał w podręcznej
        kuwecie pod ręką farmaceutki. Zaskoczyło mnie to, zapytałem ją dlaczego tu
        akrurat leży. Bo klienci dużo tego kupują, odrzekła. Za chwilę przy sąsiednim
        okienku starsza pani poprosiła o ten specyfik. Rzeczywiście mnóstwo osób na
        forach ma problem z łydkami. Jakaś epidemia deficytu magnezu??? A może jakieś
        inne, bliższe moich zainteresowań problemy?
        R
        • re-flex Re: Noga 02.06.06, 14:14
          zaraz ktos napisze, ze to borelioza:)
          • moniak7 Do re-flex 02.06.06, 16:25
            Ale sie usmialam!!!!!!!!!!!!
            • re-flex Re: Do re-flex 03.06.06, 14:39
              no zlosliwa bylam, przyznaje...ale niektorzy sa tu na nia zorientowani.
              Wszedzie ja widza. Az sie dziwie, ze jeszcze sie nikt nie zglosil

• mary_ann Re: Noga 03.06.06, 11:38
          Rzeczywiście mnóstwo osób na
          > forach ma problem z łydkami. Jakaś epidemia deficytu magnezu??? A może jakieś
          > inne, bliższe moich zainteresowań problemy?

Owszem, w pewnym sensie epidemia. Sztuczne nawożenie (chyba nawozy potasowe,
          ale się nie znam) w dużej mierze wyeliminowały magnez z gleby, a co za tym
          idzie z żywności. Naszym przodkom wystarczało jedzenie pełnoziarnistego
          pieczywa i mieli magnezu dosyć, dziś większość z nas musi go uzupełniać
          ("wypłukuje" się z organizmu np. na skutek przedłużonego stresu, wysokiego
          spożycia kawy, itd.)

A Aspargin jest ponoć do kitu (skład nie sprzyja wchłanianiu), sprobuj jakiegoś
          preparatu magnezu z wit. B6 (zwiększa przyzswajanie magnezu). Podobno najlepsze
          są preparaty oparte na mleczanach magnezu.
    • mag401 Re: Noga 03.06.06, 11:19
      Dość często tego typu kłopoty wywołuje zapromieniowanie łóżka przez ciek wodny.
      Dodatkowo może powodować to zapromieniowanie np:bóle kręgosłupa, bóle
      korzonkowe, zawroty głowy, nerwice w jamie brzusznej, człowiek jest bardziej
      zmęczony po spaniu jak przed.
      • anka9910 Re: Noga 03.06.06, 11:36
        Mam tak dosyć często. pomaga mi stanięcie na tej nodze i rozchodzenie jej.
        Początkowo bardziej boli ale szybko przechodzi

• paulina.galli Re: Noga 03.06.06, 14:24
          u mnie cos takiego bylo spowodowane brakiem magnezu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka