14.06.06, 13:30
mam pytanie, jakie warunki trzeba spełniac ,żeby mozna było starac sie o
rente???ja mam 25 lat i wiele chorób. min.refluks żoładka, cukrzyce i
prawdopodobnie reumatyzm, ciagle vbóle głowy..kiwedy mozna sie starać o rente??
Obserwuj wątek
    • kryzolia Re: renta 14.06.06, 14:29
      z tych chorób , które wymieniłaś wątpie czy kwalifikuja sie na rente - mam te
      choroby i nawet o tym nie pomyślałam
    • michela26 Re: renta 14.06.06, 17:10
      ja tez o tym nie myslałam ,pytam z ciekawośc, jakie choroby kwalifikuja sie na
      rente , a jakie nie..tak z ciekawosci
      • snajper55 Re: renta 15.06.06, 00:04
        michela26 napisała:

> ja tez o tym nie myslałam ,pytam z ciekawośc, jakie choroby kwalifikuja sie na
        > rente , a jakie nie..tak z ciekawosci

To nie choroby kwalifikują, tylko stan chorego. Jeśli jest niezdolny do pracy -
        dostaje rentę.

S.
        • j2334 Re: renta 15.06.06, 01:13
          zeby dostac rente trzeba do Zusu najlepiej przyniesc glowe pod pacha.A poza tym
          z pewnosca ,ze wzgledu na wiek masz za malo okresow skladkowych,z ktorych
          nalicz sie rente.Nie wiem,jaki jest twoj ogolny stan zdrowia,ale raczej na te
          choroby ,ktore posiadasz malo prawdopodobne,zebys dostal rente
          • snajper55 Re: renta 16.06.06, 12:36
            j2334 napisała:

> zeby dostac rente trzeba do Zusu najlepiej przyniesc glowe pod pacha.

Uważasz, że tylu Polaków chodzi bez głowy (około 2 milinow) ? ;))

S.
    • aga-83 Re: renta 16.06.06, 16:20
      Nawet zły stan zdrowia nic Ci"nie pomoże" jesli nie masz udokumentowanych
      pobytów w szpitalu, konsultacji lekarskich, setek badań.
      A takie po prostu posiadanie choroby i podejrzenie posiadania choroby wywoła
      jedynie smiech szanownej komisji.
      • j2334 Re: renta 16.06.06, 17:02
        dokladnie tak.Ci ,ktorzy te renty maja mieli je przyznane jakis czas temu,wtedy
        jeszcze Zus tak nie oszczedzal i czesto byly to renty na stale.Ale teraz wielu
        odbieraja,znam osobe ,a wlasciwie to znalam bo juz nie zyje.Zabrano jej rente z
        powodu zaawansowanej choroby nowotworowj z przerzutami do mozgu.Zus rente
        zabral,chora miala dwa tygodnie na odwolanie sie,no i ..nie zdazyla.Miala
        zaledwie 40 lat.
      • snajper55 Re: renta 16.06.06, 17:28
        aga-83 napisała:

> Nawet zły stan zdrowia nic Ci"nie pomoże" jesli nie masz udokumentowanych
        > pobytów w szpitalu, konsultacji lekarskich, setek badań.
        > A takie po prostu posiadanie choroby i podejrzenie posiadania choroby wywoła
        > jedynie smiech szanownej komisji.

Nie trzeba ani pobytów w szpitalu, ani setek badań. Wystarczy być niezdolym do
        pracy.

S.
        • aga-83 Re: renta 16.06.06, 19:31
          Owszem tak wynika z ustawy.

Ale w praktyce jest tak. Jak komisji nie dasz sporej dokumentacji choroby (ale
          takiej choroby co się ciagnie -nie mowie o naglych wypadkach) to stwierdza
          tak "Jesli Pan nie chodzi po lekarzach i szpitalach to tzn ze jest pan zdrowy"
          To są cytaty z zycia wzięte. Wiem z doswieczenia. Im masz wiecej dokumentacji
          tym latwiej starac się o rente.

A tak w ogole to wszystko zalezy na kogo sie trafi w komisji:)

pzdr
          • trawa11 Re: renta 16.06.06, 20:54
            Do Agi83
            wszystko zalezy na jakiego trafisz lekarza orzecznika.Powiem szczerze,mialam
            cala kartoteke z leczenia z przychodni.Lekarz nawet do niej nie zajrzal.A ,ze
            byla to kolejna komisja,to operalo sie to tylko na dokladnym badaniu i
            wywiadzie,Trafilam na czlowieka ,wiec na kolejny rok rente mi przyznal.Liczy
            sie to co jest na samym poczatku tzn ta choroba,na ktora lekarz cie wczesniej
            skierowal na rente,papierow to nawet nie chce im sie przegladac.
            • rita78 Re: renta 16.06.06, 21:42
              renty z zusu zapewne nie dostaniesz ale majac cukrzycę możesz starac się o
              orzeczenie o niepelnosprawności wydawane przez wojewódzki zespół ds orzekania o
              niepełnosprawności. Jest to orzeczenie na podstawie którego możesz otrzymać
              świadczenie pielegnacyjne ( 148 zł) które w przypadku cukrzycy na pewno ci się
              przyda ( paski, leki, itd.), poza tym posiadając legitymację mozesz starac się
              o zaopatrzenie przydatne przy cukrzycy itp...więcej informacji znajdziesz tutaj:
              wson.wroc.pl/CMS/poradnik/poradnik.htmlpozdrawiam
              • rita78 poprawiony link 16.06.06, 21:43
                wson.wroc.pl/CMS/poradnik/poradnik.html
              • snajper55 Re: renta 16.06.06, 23:14
                rita78 napisała:

> renty z zusu zapewne nie dostaniesz ale majac cukrzycę możesz starac się o
                > orzeczenie o niepelnosprawności

Nie sądzę, aby z powodu cukrzycy została orzeczona niepełosprawność. Cukrzyca w
                żaden sposób nie ogranicza możliwości pracy ani "pełnienia ról społeczych".

> Jest to orzeczenie na podstawie którego możesz otrzymać
                > świadczenie pielegnacyjne ( 148 zł)

A już o zasiłku pielęgnacyjnym mowy być nie może.

"Zasiłek pielęgnacyjny przysługuje:

- niepełnosprawnemu dziecku,
                - osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16 roku życia, jeżeli legitymuje się
                orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności,
                - osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16 roku życia, jeśli została uznana
                za niepełnosprawną w stopniu umiarkowanym, a niepełnosprawność powstała w wieku
                do ukończenia 21 lat,
                - osobom, które ukończyły 75 lat. "
                www.zus.pl/swiadcze/zas006.htm

"Do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności zalicza się osobę z naruszoną
                sprawnością organizmu, niezdolną do pracy albo zdolną do pracy jedynie w
                warunkach pracy chronionej lub wymagającą czasowej albo częściowej pomocy
                innych osób w celu pełnienia ról społecznych."
                wson.wroc.pl/CMS/poradnik/niepelnosprawnosc.html

S.
                • rita78 Re: renta 17.06.06, 11:51
                  domyslam sie ze jezeli 25 letnia dziewczyna ma cukrzyce moze byc na nia chora
                  od dziecka, a wtym przypadku pielegnacyjny sie jej nalezy...jezeli cukrzyca
                  jest insulinozalezna orzeczenie o niepelnosprawnosci takze sie nalezy..zespoly
                  ds orzekania...nie orzekaja o zdolnosci do pracy tylko o stopniu
                  niepelnosprawnosci, a cukrzyca sie kwalifikuje. Pracuje z dziecmi
                  niepelnosprawnymi i w przypadku dzieci diabetykow takie orzeczenie
                  posiadaja...poza tym nie ma co gdybac tylko zlozyc wniosek i sie samemu
                  przekonac..
                  • andula24 Re: renta 17.06.06, 13:11
                    rita czy to Ty po przejściach kręgosłupowych? Odezwij się jak się czujesz?
                    Pamiętam Cie z neuroforum ,czy się nie mylę?
                    Pozdrawiam
                    • rita78 Re: renta 18.06.06, 23:09
                      ha :) tak to ja:) jestem po operacji od roku i czuję się DOSKONALE!..więcej na
                      priva bo to nie ten watek:)
                  • snajper55 Re: renta 17.06.06, 23:12
                    rita78 napisała:

> domyslam sie ze jezeli 25 letnia dziewczyna ma cukrzyce moze byc na nia chora
                    > od dziecka, a wtym przypadku pielegnacyjny sie jej nalezy...

Należy się tylko wtedy, gdy ma umiarkowany stopie niepełnosprawości, czyli"

"Do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności zalicza się osobę z naruszoną
                    sprawnością organizmu, niezdolną do pracy albo zdolną do pracy jedynie w
                    warunkach pracy chronionej lub wymagającą czasowej albo częściowej pomocy
                    innych osób w celu pełnienia ról społecznych."

> jezeli cukrzyca jest insulinozalezna orzeczenie o niepelnosprawnosci takze
                    > sie nalezy...

O jakim stopniu niepełnosprawności ? Na pewno nie znaczym ani umiarkowanym.

> zespoly
                    > ds orzekania...nie orzekaja o zdolnosci do pracy tylko o stopniu
                    > niepelnosprawnosci,

Niepełnosprawność to przede wszystkim niezdolność do pracy. Patrz cyctat podany
                    wyżej.

> a cukrzyca sie kwalifikuje.

Nie. KWalifikuje lekarz a podstawie oceny sprawności chorego. Cukrzyca
                    sprawności ani w stopniu znacznym ani w stopniu umiarkowanym nie ogranicza.

> poza tym nie ma co gdybac tylko zlozyc wniosek i sie samemu przekonac..

Wiosek nawet zdrowa jak koń osoba może złożyć. ;)

S.
    • ocean.niespokojny Re: renta 18.06.06, 16:37
      żałosne
    • mandarynka_53 Re: renta 18.06.06, 16:43
    • renebenay Re: renta 18.06.06, 16:45
      To ma sie z grubsza tak,jezeli jestes chory to masz tymczasowa niezdolnosc do
      pracy a renta oznacza stala niezdolnosc do pracy.
      • telefonik5 Re: renta 18.06.06, 23:20
        renebenay napisał:

> To ma sie z grubsza tak,jezeli jestes chory to masz tymczasowa niezdolnosc do
        > pracy a renta oznacza stala niezdolnosc do pracy.

Jestes w bledzie.Rente otrzymuje sie nie tylko jako stale niezdolny do pracy ,
        ale takze jako tymczasowo niezdolny do pracy,.Czasem nawet tylko na cztery
        miesiace dostaje sie rente,czasem na rok,a pozniej to roznie bywa.Na chwile
        obecna nie przyznaja juz rent na stale.
        • michela26 Re: renta 19.06.06, 14:54
          dzieki za odpowiedzii.pytałam z ciekawości,, nawet nie zamierzam sie starać o
          rente..poprostu byłam ciekwa jakie kryterria trzeba spełniać..oczywucie , gdyby
          była wieksza mozliwosc, pewnie chcioałabym sie starać, tymbardziej że na
          depresje i nerwice choruje od 17 roku zycia , co czasem zupełnie mnie
          ogranicza..pozatym choroby mam udekumentowane kwitkami ze szpitala ,
          badaniami..ALE JESLI TO TAKIE TRUDEENE I PISZECIE ,ZE MOJE CHOROBY MNIE NIE
          KWALIFIKUJA , TO OK, Jakos trza se poradzic..pozdrowki
          • trawa11 Re: renta 19.06.06, 16:05
            sprobowac zawsze mozna,ale wiesz jakie marne grosze sa z renty chorobowej,ok
            400zl.Troche wiecej jest tylko w przypadku choroby zawodowej,ale do tego to
            inna droga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka