Dodaj do ulubionych

Terapia manualna...

23.06.06, 10:33
Czy tetapia manualna musi zajmowac sie dr czy moze byc to mgr
rehabilitacji,czy terapeuta?
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Terapia manualna... 23.06.06, 10:43
      winiarzcz napisał:

> Czy tetapia manualna musi zajmowac sie dr czy moze byc to mgr
      > rehabilitacji,czy terapeuta?

Może to być każdy.

S.
      • artur737 Re: Terapia manualna... 23.06.06, 17:18
        >
        > Może to być każdy.

Ale lepiej zeby nie byl. To prawda, ze manipulowania kregoslupem mozna sie nauczyc w 2 godziny. Ale ktos madrzejszy i po szkole, bedzie takze wiedzial, kiedy takiego zabiegu dawac nie mozna, lub kiedy i jak go zmodyfikowac by uniknac ryzyka. Czyli im bardziej pokiereszowany kregoslup lub obecne inne choroby tym bardziej nalezy nalegac by zabieg byl przeprowadzony przez wyksztalconego fachowca a nie przez somouka-rolnika spod Grojca.
    • repair Re: Terapia manualna... 23.06.06, 21:58
      Jeśli pytasz o diagnozę (koniecznia!) i "twarde" manipulacje to ogranicz się do
      tych dwóch pierwszych. Mają mieć ileś tam dyplomów kursów i lat doświadczenia.
      Terapia manualna to szerokie pojęcie i pewne jej elementy każdy pacjent może i
      powinien wykonywać samodzielnie.
      R
    • winiarzcz Re: Terapia manualna... 27.06.06, 10:30
      Jeszcze jedno pytanko...Czy terapia manualna,to tylko "nastawianie".masaże
      itp.czy moze też ćwiczenia???Bi mnie zalezy wlasnie na dobrze dobranych
      cwiczeniach,na masazach raczej mi nie zalezy.
      • repair Re: Terapia manualna... 27.06.06, 10:48
        Terapeuta manualny mówiąc bardzo ogólnikowo:
        a) diagnozuje
        b) odblokowuje (nastawia) - są dziesiątki różnych technik osiągnięcia tego
        (powiedzmy, że masaż jest techniką wspomagającą)
        c) dobiera i uczy różnych ćwiczeń (celowanych, żadne ogólnikowe wzmacnianie
        gorsetu mięsniowego!)
        Jeśli efektu nie ma to terapeuta ma wytłumaczyć dlaczego.
        R
        • winiarzcz Re: Terapia manualna... 27.06.06, 10:53
          To jeśli chcę ćwiczenia(jakies odpowiednie)to moze powinienem isc do jakiegoś
          dobrego rehabilitanta,bo po nastawianiu szyji juz 3 tydzień gorzej sie czuję.
          • repair Re: Terapia manualna... 27.06.06, 11:04
            Za proces leczenia ma odpowiadać jedna osoba. Leczenie się jednocześnie w dwóch
            miejscach może generować problemy. Pogorszenie stanu przez 3 tygodnie po
            manipulacjach nie jest normalne. Być może trzeba zastosować łagodniejsze
            techniki. Współczuję i nie wiem co więcej mogę Ci napisać.
            R
            • mmagda12 Re: Terapia manualna... 27.06.06, 13:59
              Cwiczenia dobiera sie inwidualnie dla kazdego.Zasada nr1 ,jezeli np przy
              cwiczeniach z odciazeniem ,bol itp nasila sie [z poczatku ma prawo bolec] po 6
              czy 7 nalezy je przerwac.Zawsze mi to mowi rehabilitantka.Rada idz do
              lekarza , ,a tak wogole , to zes mial odwage isc i "nastawiac".Co u Ciebie jest
              przyczyna boli[przed nastawieniem] szyjnego?
              • cyriax Re: Terapia manualna... 27.06.06, 17:09
                Cześć mmagda12.
                Jest problem , a właściwie dwa mianowicie:
                1-ćwiczenia w odciążeniu to nie jest Terapia Manualna
                2-Rehabilitant to nie to samo co Terapeuta Manualny (chociaz bardzo często
                Terapeuta jest Rehabilitantem)
                • mmagda12 Re:Czesc Cyriax 27.06.06, 21:12
                  Nie pisalam o terapii manualnej ,ale to rzeczywiscie tak wyglada.Masz racje
                  [zapomnialam zmienic tematu] watku.Ale jak to u mnie ,to wszystko jest
                  mozliwe,ciagle zapominam:DD To moja "przypadlosc" z ktora "walcze" i nie
                  poddaje sie.
                  Cyriax ,nie jestem Waszym wrogiem[to rowniez do repaira] ,ale mam troche inne
                  zdanie .Za duzo sie wycierpialam [i za to zaplacilam duza cene jaka jest utrata
                  pamieci ,itd],dlatego uwazam ,ze bole kregoslupa[dlugie itp ,trzeba
                  skonsultowac z lekarzem i mile "widziane foto",zaczym skorzystamy z terapii m.A
                  czy rady moje komus sie przydadza,czy sa dobre,nie wiem.Pozdrawiam Magda
              • winiarzcz Re: Terapia manualna... 27.06.06, 17:10
                Ja poszedłem na normalny masaz,a ta masazystka stwierdziła ze miesnie sa spiete
                i trzeba ponakręcac szyję,dodam ze to mgr.rehab.ale widze ze niekompetetna.
                • jagoda85 Re: Terapia manualna... 27.06.06, 19:09
                  Jak można robić takie rzeczy nie widząc RTG. Ja miałam najpierw RTG kręgosłupa
                  szyjnego i piersiowego, który oglądała lekarka reumatolog i ona skierowała mnie
                  do doktora rehabilitacji, żeby ocenił, czy można mi te odcinki kręgosłupa
                  nastawić. Dodam, że ma niestabilnośc kręgosłupa szyjnego i piersiowego.
                  Zostałam zakwalifikowana do nastawienia kręgosłupa. Cierpiałam strasznie, bóle
                  były niesamowite. Nieustająco zażywałam Tramal, który pomagał mi na jakieś 2
                  godziny, a potem dalej ból. Po ustawieniu kręgosłupa, ostry ból minął. Nie
                  mówię, że całkowicie minął, bo mam duże zmiany, a tego nie da się zlikwidować,
                  no chyba, że części zamienne. Oczywiście nie wolno mi ciężko pracować, nie mogę
                  za wiele nosić w rękach. Muszę się nieustająco rehabilitować i ćwiczyć w domu.
                  Ale ćwiczenia dobiera rehabilitant w zależności od zmian w krgosłupie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka