malazlosnica 29.06.06, 14:12 Witam, Czy ktoś z Was używał kiedyś "Pajączka" w celu prostowania kręgosłupa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
outhlar Re: pajączek 30.06.06, 19:18 Tak, niestety po miesiącu został rzucony w kąt. Odpowiedz Link Zgłoś
kaori_k Re: pajączek 30.06.06, 22:06 Właśnie założyłam wątek o pajączku,bo nie zauważyłam tego wcześniej. :/ Też się zastanawiam nad kupnem pajączka.... Męczy mnie to moje garbienie. Naprawdę nie jest w ogóle skuteczny? outhlar,proszę napisz coś więcej na jego temat. Jakie są inne skuteczne sposoby,aby wypracowac sobie nawyk prostowania pleców? Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: pajączek 30.06.06, 22:10 > Jakie są inne skuteczne sposoby,aby wypracowac sobie nawyk prostowania pleców? Rozciągnięcie mięśni przykurczonych, wzmocnienie osłabionych. Odpowiedz Link Zgłoś
kaori_k Re: pajączek 30.06.06, 23:25 repair napisał: > Rozciągnięcie mięśni przykurczonych, wzmocnienie osłabionych. Mógłbyś polecić jakieś konkretne ćwiczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
repair Re: pajączek 01.07.06, 00:21 Niestety nie, dla Twojego dobra. Jedyną osobą, która może to zrobić jest fizjoterapeuta i to na żywo. Przede wszystkim należy przeprowadzić diagnozę i określić co należy robić i z którymi mięśniami. Czasem są potrzebne jeszcze specjalistyczne zabiegi manualne. Ćwiczenia trzeba wyjaśnić na żywo a potem kontrolować. Cwiczenia nietrafione bądź źle wykonywane mogą powiększyć wadę. Zobacz ile jest różnych wad i schematów postępowania: www.republika.pl/apk_wf2/perczynska1.doc Przykładowo rozciąganie mięśni piersiowych wygląda tak: www.exrx.net/Stretches/ChestGeneral/StraightArm.html Trzeba jeszcze znać reguły rozciągania, do tego wszystkiego potrzebny jest fizjo. R Odpowiedz Link Zgłoś
nieznanyadres Re: pajączek 30.06.06, 22:20 To zależy od powodu z jakiego się garbisz i w jakim jesteś wieku. Jeśli masz naście lat i jesteś dziewczyną, zastanów się, czy przypadkiem nie krępujesz się trochę z powodu biustu? Ze mną tak było. Z tego "skrępowania", wyobraź sobie, wyleczyły mnie żurnale mody, Mama, która uczyła szyć mnie i Siostry, oraz Krawcowe, które szyły mi co bardziej skomplikowaną odzież. Nie będę się rozpisywać, domyślisz się o co chodzi. Basen, to też jest dobry sposób. :o) Odpowiedz Link Zgłoś
jola_ep Re: pajączek 01.07.06, 10:26 > Czy ktoś z Was używał kiedyś "Pajączka" w celu prostowania kręgosłupa? Kręgosłupa to on nie wyprostuje. Przy skoliozie jest zdecydowanie odradzany. Teoretycznie ma zastosowanie w przypadku tzw. garbienie się Ja nie używałam, ale według mnie jest bez sensu - bo: - jeśli zakładać go na długo to wymuszamy na długo sztywną postawę - a to raczej nie jest dobre dla kręgosłupa (najlepiej jak się ruszamy, a nie trwamy w jednej nieruchomej pozycji). - jeśli zakładać na krótko (a czytałam, że tak zalecają producenci) w celu wyrobienia właściwych mięśni to jest to wyjątkowo bez sensu, bo są dużo lepsze ćwiczenia, w dodatku można (i powinno) dobrać się je do osoby i jej potrzeb. A poza tym kto będzie pamiętał o zakładaniu tego pajączka? ;) Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś