Dodaj do ulubionych

USUNIĘTE MIGDAŁY

IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 10.02.03, 20:49
Czy to prawda,ze u osob doroslych pojawiaja sie niekiedy komplikacje po
usunieciu migdalow?Ja mialam usuniete migdaly w listopadzie i teraz
zauwazylam,ze po prawej stronie cos mi wyroslo.Lekarz powiedzial mi ze moze
to byc:albo kawalek niewycietego migdala,albo cos co przytrafia sie doroslym
gdy mieli wycinane migdaly w wieku,np.25 lat.Co wy o tym sadzicie?czy jest
cos takiego mozliwe?jak temu zaradzic?pewnie powinnam isc do laryngologa-co?
dziekuje z gory za wszelkie porady.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: USUNIĘTE MIGDAŁY IP: *.chello.pl 11.02.03, 18:50
      ja też miałam usunięte migdały już jako dorosła osoba i też coś mi wyrosło, ale
      na samym środku, pomiędy, jakaś narośl, laryngolog powiedział że to normalne, a
      ja się męczę z wiecznie suchym gardłem, jak sobie z tym radzić? czym płukać?
      • Gość: brandy Re: USUNIĘTE MIGDAŁY IP: *.ds1-gjp.adsl.cybercity.dk 13.02.03, 17:08
        Ja mam zupelnie inny problem, poniewaz... ciagle mam migdalki, ktorych nie powinnam wlasciwie miec. Powinny zostac usuniete juz ponad dwa lata temu, kiedy to przeszlam powazne zapalenie gardla i w rezultacie ropien okolomigdalkowy, tylny. Nie zdecydowalam sie jednak na operacje poniewaz mialam wkrotce wyjzad zageraniczny na rok. Do tej pory nie mialam zadnych problemow ani z migdalkami ani z gardlem. Nie wiem jednak co z tym fantem dalejk robic. Czy zostawic tak jak jest, czy jednak wybrac sie do szpitala i usunac problem. Wiem, ze po wielu latach od usuniecia migdalkow czesto pojawiaja sie rozne komplikacje, ale czy slyszal ktos o problemach nieusunietych migdalkow? Slyszalam ze jest wiele teorii odnosniej tego problemu i zdania wsrod lekarzy sa podzielone.
        Bede wdzieczna za wszelkie opinie an ten temat.
        pozdrawiam
    • Gość: starlette Re: USUNIĘTE MIGDAŁY IP: *.acn.waw.pl 13.02.03, 22:36
      Mam usunięte migdały i od tej pory skończyły się moje problemy z nawracającymi
      anginami, jestem bardzo zadowolona.
      • Gość: tasak Re: USUNIĘTE MIGDAŁY IP: *.vc.shawcable.net 16.02.03, 10:39
        Jaki duren kaze usuwac migdaly? przeciez wiadomo ze to jest wazny gruczol
        ukladu limfatycznego. Jezeli jest jakis problem z migdalami, znaczy jest
        problem w organizmie, i one to sygnalizuja.
        • Gość: brandy Re: USUNIĘTE MIGDAŁY IP: *.ds1-gjp.adsl.cybercity.dk 16.02.03, 20:51
          Gość portalu: tasak napisał(a):

> Jaki duren kaze usuwac migdaly? przeciez wiadomo ze to jest wazny gruczol
          > ukladu limfatycznego. Jezeli jest jakis problem z migdalami, znaczy jest
          > problem w organizmie, i one to sygnalizuja.

No tak, ale co w sytuacji gdy migdalki nie pelnia juz swojej "sygnalizujacej"
          funkcji? Po przebytym ropniu okolomigdalkowym migdalki zazwyczaj nie nadaj sie
          juz do niczego i jedyna funckcje jaka moga pelnic to tylko "fizyczna" bariera
          przed przedostawnaiem sie zimnego powietrza i infekcji bezposrednio do pluc.
          Czy jest to jednak wystarczajacy argument za tym aby ich nie usuwac? W jednych
          z poradnikow lekarskich napisano, ze migdalki po przebytym ropniu
          okolomigdalkowym moga gromadzic w sobie bakterie, ktore w kazdej chwili
          moga "eksplodowac" wywolujac nie tylko kolejne zapalenia gardla, ale rowniez
          byc przyczyna wileu powiklan.
          Bede wdzieczna za wszelkie opinie na ten temat.
          Pozdrawiam.
        • Gość: starlette Re: USUNIĘTE MIGDAŁY IP: *.acn.waw.pl 17.02.03, 13:33
          Najwyrazniej problem jednak był w migdałach a nie w organiżmie, skoro po
          wycięciu nigdy juz nie zachorowałam na anginę, a wczesniej zdarzało mi się to
          kilka razy w roku. Bóle gardła były nie do zniesienia. O wycięciu zadecydowała
          grupa lekarzy z bardzo dobrego szpitala warszawskiego. To była bardzo dobra
          decyzja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka