Dodaj do ulubionych

reumatyzm?

17.08.06, 19:53
Boli mnie prawy łokieć, kość przedramienia, drętwieje prawa dłoń. Nie da się
z tym żyć. Internista przepisał mi Myolastan (bo może to od kręgosłupa),
dicloratio retard (na reumatyzm) i fastum żel (przeciwbólowy). Nic nie
pomaga. Muszę udać się do neurologa. Czy ktoś miał coś podobnego i co mu
pomogło?
Obserwuj wątek
    • tigerness.74 Re: reumatyzm? 17.08.06, 20:55
      Może to jest tzw. łokieć tenisisty?:"Zespół bolesnego łokcia zaliczany jest do
      grupy schorzeń zwanych reumatyzmem pozastawowym. Na skutek powtarzających się
      mikrourazów związanych z działaniem sił rozciągających, dochodzi do powstania
      odczynu zapalnego w miejscu przyczepu ścięgien mięśni do kości. Warunkami
      sprzyjającymi są wszelkie czynności wykonywane w pozycji wymuszonej, nadmierna
      praca (zwłaszcza przy braku zaprawy), długotrwała gra w tenisa (stąd spotykana
      często nazwa ”łokieć tenisisty”).
      Zespół bolesnego łokcia może dotyczyć mięśni prostowników dłoni (przeciążenie w
      miejscu przyczepu ścięgien do kości ramiennej zwanym nadkłykciem bocznym) – ból
      pojawia się przy próbie podnoszenia przedmiotów ze zgięciem grzbietowym (ku
      górze) dłoni w stawie nadgarstkowym. W innych przypadkach patologia pojawia się
      w miejscu przyczepu mięśni zginaczy (nadkłykieć przyśrodkowy) i objawia się
      bólem w momencie dociśnięcia dłoni do podłoża lub wykonywania ruchów takich jak
      przy grze na fortepianie czy na perkusji. Niekiedy w obu przypadkach
      dolegliwości pojawiają się przy czynnościach takich jak wyżymanie, praca z
      użyciem młotka, śrubokręta, dźwignięcie ciężaru (np. walizki).
      W badaniu stwierdza się ból przy ucisku i dotyku po stronie wewnętrznej lub
      zewnętrznej stawu łokciowego w miejscu nadkłykci kości ramieniowej. W ustaleniu
      rozpoznania pomocne jest badanie radiologiczne oraz badanie USG, które mogą
      wykazać charakterystyczne zmiany.
      W leczeniu stosuje się niesterydowe leki przeciwzapalne, niekiedy podaje
      miejscowo preparaty sterydowe. Bardzo istotnym elementem leczenia jest
      fizykoterapia dająca często wyraźną poprawę lub nawet całkowite ustąpienie
      dolegliwości. W okresie ostrym ważne jest oszczędzanie kończyny z eliminacją
      wszystkich ruchów prowadzących do dalszej traumatyzacji i nasilania odczynu
      bólowego. Pomocne bywają stabilizatory i opaski dostępnie w niektórych aptekach
      i sklepach zaopatrzenia ortopedycznego.
      Na zakończenie chcę podkreślić, że nie każdy ból okolicy stawu łokciowego jest
      objawem zapalenia stawów. W przypadkach wątpliwych o rozpoznaniu powinien
      decydować specjalista."

• lesnajagoda Re: reumatyzm? 17.08.06, 21:16
      Ja myślę że to niekoeniecznie musi być łokieć tenisisty choc i on jest bardzo
      prawdopodobny. Jednak można by się zastanowić czy to nie zespół cieśni
      nsdgarstka. Głowny jego objaw to nocne drętwienie dłoni i ból który może
      promieniować do łokcia a nawet do ramienia. Dużo na ten temat można znaleść w
      internecie. Warto by się zastanowić czy nie wybrać się na wizytę do ortopedy.
      • kol.3 Re: reumatyzm? 19.08.06, 12:38
        Dzięki serdeczne. Właśnie, nie za bardzo wiem do kogo się wybrać, reumatolog,
        ortopeda, neurolog?
        • tigerness.74 Re: reumatyzm? 19.08.06, 12:46
          Wybierz się najpierw do ortopedy. On być może wreszcie zdiagnozuje, czy ciepisz
          na łokieć tenisisty, czy zespół cieśni nadgarstka czy na coś innego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka