kiwas 19.11.06, 19:10 Takie pytanie zadało mi dziecko i nie wiedziałem co odpowiedzieć. Co więcej , teraz męczy mnie cały czas, a ja nie wiem jak wytłumaczyć, bo.. właściwie sam nie wiem. Pomóżcie ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krasnal777 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 22:27 powiedz że to skatol. wtedy dzieciak na pewno zrozumie. aaaaa i im bardziej kłamie tym kupa jest bardziej śmierdząca Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:17 Kwestia gustu. Moj pies uwielbia kupy (nie tylko zapach, ale i smak) i jak tylko mu nie zdaze zabronic to je wrecz zjada. Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:24 nic dziwnego, idol i skatol w pewnym zakresie stężeń .. pachną jak perfumy :) Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:26 a podobno kal wieloryba naprawde wchodzi w sklad niektorych perfum. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:30 jasne, dla takich facetów jak Ty... (ciekawe, jakby to mieli łapac ci od perfumów hi hi) Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:39 koprofilem nie jestem , a raczej koprofilką nie jestem... gdybys znał trochę chemię.. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:07 en.wikipedia.org/wiki/Ambergris Ambergris, czyli kal wieloryba sie zbiera na plazach, zupelnie jak bursztyn oczywiscie tylko tam gdzie wystepuja wieloryby. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:11 a po polsku to sie nazywa Ambra. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:20 Wg wikipedii jednak nie do końca jest to po prostu kał. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:21 Lekko zmacerowany woda morska, ale oczywiscie, ze kal. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 10:31 artur737 napisał: > Lekko zmacerowany woda morska, ale oczywiscie, ze kal. "Ambra jest prawdopodobnie wynikiem niestrawności lub zaparcia wieloryba." pl.wikipedia.org/wiki/Ambra Trzeba by kał zdefiniować. ;) No i nie lekko. "Dwa kilogramy ambry dostatecznie przetworzonej przez słońce i wodę morską (czasem trwa to nawet kilkadziesiąt lat) są w cenie dobrej klasy Mercedesa." S. Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 10:30 ambra -wydzielina gruczolow odbytu wieloryba jest skladnimiem perfum, glownie ze wzgledu na dzialanie utrwalajace zapach. Rowniez wydzielina analogicznego gruczolu szczura pizmowego - wlasnie pizmo - nie tylko zapach i utrwalanie innych zapachow ale wrecz...afrodyzjak. Natomiast esencje zapachowe najlepszych perfum w duzych stezeniach cuchna gorzej niz g...o. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:29 Ząbki nie myte też śmierdzą, niemyte włoski, ciałko tak samo. A jak jedzonko zostawi się na pare dni w cieple to też nie pachmie. Kupka śmierdzi, bo brzuszek wziął sobie z jedzonka to, co było mu potrzebne i reszty nie chce. Bo w jedzonku też czasami są bakterie i tego brzuszek też nie chce. A bakterie brzydko pachną - i te w buzi i te w kupce. A jak czasami pod ząbkiem jest ropa, czyli mnóóóóstwo bakterii, to dopiero jest zapaszek. Odpowiedz Link Zgłoś
la_veuve_noire Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:37 * bakteryjki * ropka trzeba być konsekwentną/konsekwentnym Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:20 green_land napisała: > What ??? Czyli teraz jak bedziesz w poblizu wyperfumowanej kobiety to bedziesz wiedzial czym to pachnie. Odpowiedz Link Zgłoś
artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:18 la_veuve_noire napisała: > * bakteryjki > * ropka > > trzeba być konsekwentną/konsekwentnym A do tego jeszcze dodac dla wiekszego wrazenia, ze czlowiek dorosly ma w jelitach 2 kg bakterii. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:26 Było o tłumaczeniu dzieciakowi, dlaczego kupa śmierdzi, a nie o lekcji biologii, gdzie jeszcze mogą znajdowac się bakterie. Piszcie kochani na temat. A gwoli ścisłości bakterie znajdują się nie tylko wewnątrz ciała... A na marginesie - bakterii nie ma w ropie czy jak? A może ropa to nie bakterie? Bo nie rozumiem o jaka konsekwencję chodzi. Tłumaczenie miało byc dla dziecka, jeżeli jeszcze ktoś ma wątpliwości. Poza tym - ma ktoś lepszą odpowiedż na post ? Jak nie to dobrej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
la_veuve_noire Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:34 A do dziecka trzeba takim dziwnym "narzeczem" przemawiać, nie można chociaż trochę normalniej? Ostatecznie dziecko zapytało dlaczego śmierdzi kupa, a nie kupeńka. A przynajmniej tak jest w tytule. O formę mi chodzi, nie o treść. Również dobrej nocy życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 08:00 Ciekawa jestem jak wytłumaczysz to 2-3 letniemu dziecku. Ale jeżeli uważasz,że można mu wytłumaczyc tak jak dorosłemu, to zyczę sukcesow. Odpowiedz Link Zgłoś
la_veuve_noire Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 11:07 Mam nagrania kilku swoich rozmów z rodzicami i dziadkami z okresu, gdy miałam 2- 3 lata. Zwracali się do mnie całkiem normalnie, nie zdrabniając wszystkich możliwych słów. Wyjątkiem było moje imię. Co najwyżej powtarzali niektóre wyrazy i zdania, a ja jakoś rozumiałam i reagowałam na to co mówili. Nie wydaje mi się, żeby to na użytek nagrań starali się mówić poprawnie. Czyli można inaczej. Uważasz,że dziecku łatwiej jest zrozumieć "jedzonko", "ciałko" i "zapaszek"? Dlaczego? Małe dziecko, więc tylko takie maleńkie słóweńka rozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 21.11.06, 22:00 Ja mam duży brzuch, ale moje dziecko ma mały brzuch czyli brzuszek. Tak samo jak ma malą pupkę a nie duzy tyłek. Może trochę mniej szukania dziury w całym? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 21.11.06, 22:37 green_land napisała: > Ja mam duży brzuch, ale moje dziecko ma mały brzuch czyli brzuszek. > Tak samo jak ma malą pupkę a nie duzy tyłek. A czy się różni zapaszek od zapachu ? Czy zapaszek to zapach wyczuwany przez nosek ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 21.11.06, 23:20 Ok, niech Wam będzie, że przesadziłam ze zdrobnieniami - wszystkich zainteresowanych uniżenie przepraszam, niech raczą przyjąc moje kojenie (albo jakos tak). [Do tych z mniejszym poziomem humoru - to był żart] A dziecku raczej nie zdrabniam - sama nie lubię jak przesadnie się to robi. Ale też, z drugiej strony,gadanie do malucha całkiem "twarde" brzmi sztucznie i jakos... ordynarnie? Odpowiedz Link Zgłoś
teletombola1 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 21.11.06, 23:23 Bo nie wytrzymam! Ludzie, czemu z igły robicie widły! Czepiacie się o pierdoły. Mam dwoje małych dzieci i moim zdaniem green_land najlepiej odpowiedziała na pytanie dziecka, a że zdrobniale czy nie... Ło matko! ale problem, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 01:01 Kupa smierdzi bo zawiera INDOLE (przyjemnie pachnace gdy sa w malym stezeniu) www.google.com.au/search?hl=en&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=Indole&spell=1 A AMBRA z brzucha wieloryba to, o ile dobrze pamietam, nie kal tylko substancja, ktora pomaga zwierzakowi w trawieniu oscistych czesci pokarmu. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 10:35 kiwas napisał: > Takie pytanie zadało mi dziecko i nie wiedziałem co odpowiedzieć. Powiedz mu, że wiele rzeczy ma swój zapach. Jedne zapachy nam się podobają, inne - nie. Zapach kupy akurat nam się nie podoba. Co to jest zapach też warto dziecku wytłumaczyć. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwas Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 11:35 Dzięki za wszystkie odpowiedzi ! Dzis zamierzam z nich skorzystac . Co do zdrabniania, to faktycznie nie zdrabniam odnosząc się do dzieci, to jak traktowanie ich jak imbecyli. Oczywiście, czasem powiem "brzuszek" zamiast brzuch jeśli chodzi o brzuch dziecka, ale dlaczego miałbym mówić kupka, skoro sadzi kupy kilkukilogramowe? Temat śmierdzący, co? Odpowiedz Link Zgłoś
gothic3ostatnidwor Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 10.02.22, 19:57 Super. Szukałem odp dlaczego kupa śmierdzi skoro jest zwykłym jedzeniem które zostało pozbawione wartości odżywczych, powinna więc byc kupa pozbawiona zapachu i koloru. Teraz wiem że to indole, kwasy w kupie śmierdzą a nie ona sama. A te indole są w małych dawkach wykorzystywane jako afrodyzjak w drogich perfumach. Wniosek: od dziś nie myje dupy!!!! A tak na serio to kwas żołądkowy wykorzystywany do trawienia pokarmu powoduje te indole. Odpowiedz Link Zgłoś