Dodaj do ulubionych

"Dlaczego kupa śmierdzi ?"

19.11.06, 19:10
Takie pytanie zadało mi dziecko i nie wiedziałem co odpowiedzieć.
Co więcej , teraz męczy mnie cały czas, a ja nie wiem jak wytłumaczyć, bo..
właściwie sam nie wiem. Pomóżcie !
Obserwuj wątek
    • krasnal777 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 22:27
      powiedz że to skatol. wtedy dzieciak na pewno zrozumie.
      aaaaa i im bardziej kłamie tym kupa jest bardziej śmierdząca
    • artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:17
      Kwestia gustu. Moj pies uwielbia kupy (nie tylko zapach, ale i smak) i jak tylko mu nie zdaze zabronic to je wrecz zjada.
      • dr-divlo Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:24
        nic dziwnego, idol i skatol w pewnym zakresie stężeń .. pachną jak perfumy :)
        • artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:26
          a podobno kal wieloryba naprawde wchodzi w sklad niektorych perfum.
          • green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:30
            jasne, dla takich facetów jak Ty... (ciekawe, jakby to mieli łapac ci od
            perfumów hi hi)
            • dr-divlo Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:39
              koprofilem nie jestem , a raczej koprofilką nie jestem... gdybys znał trochę
              chemię..
            • artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:07
              en.wikipedia.org/wiki/Ambergris
              Ambergris, czyli kal wieloryba sie zbiera na plazach, zupelnie jak bursztyn oczywiscie tylko tam gdzie wystepuja wieloryby.
              • artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:11

a po polsku to sie nazywa Ambra.
              • green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:20
                Wg wikipedii jednak nie do końca jest to po prostu kał.
                • artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:21
                  Lekko zmacerowany woda morska, ale oczywiscie, ze kal.
                  • snajper55 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 10:31
                    artur737 napisał:

> Lekko zmacerowany woda morska, ale oczywiscie, ze kal.

"Ambra jest prawdopodobnie wynikiem niestrawności lub zaparcia wieloryba."
                    pl.wikipedia.org/wiki/Ambra

Trzeba by kał zdefiniować. ;)

No i nie lekko. "Dwa kilogramy ambry dostatecznie przetworzonej przez słońce i
                    wodę morską (czasem trwa to nawet kilkadziesiąt lat) są w cenie dobrej klasy
                    Mercedesa."

S.
            • felinecaline Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 10:30
              ambra -wydzielina gruczolow odbytu wieloryba jest skladnimiem perfum, glownie
              ze wzgledu na dzialanie utrwalajace zapach.
              Rowniez wydzielina analogicznego gruczolu szczura pizmowego - wlasnie pizmo -
              nie tylko zapach i utrwalanie innych zapachow ale wrecz...afrodyzjak.
              Natomiast esencje zapachowe najlepszych perfum w duzych stezeniach cuchna
              gorzej niz g...o.
    • green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:29
      Ząbki nie myte też śmierdzą, niemyte włoski, ciałko tak samo. A jak jedzonko
      zostawi się na pare dni w cieple to też nie pachmie.
      Kupka śmierdzi, bo brzuszek wziął sobie z jedzonka to, co było mu potrzebne i
      reszty nie chce. Bo w jedzonku też czasami są bakterie i tego brzuszek też nie
      chce. A bakterie brzydko pachną - i te w buzi i te w kupce. A jak czasami pod
      ząbkiem jest ropa, czyli mnóóóóstwo bakterii, to dopiero jest zapaszek.
      • la_veuve_noire Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 19.11.06, 23:37
        * bakteryjki
        * ropka

trzeba być konsekwentną/konsekwentnym
        • green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:15
          What ???
          • artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:20
            green_land napisała:

> What ???

Czyli teraz jak bedziesz w poblizu wyperfumowanej kobiety to bedziesz wiedzial czym to pachnie.
        • artur737 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:18
          la_veuve_noire napisała:

> * bakteryjki
          > * ropka
          >
          > trzeba być konsekwentną/konsekwentnym

A do tego jeszcze dodac dla wiekszego wrazenia, ze czlowiek dorosly ma w jelitach 2 kg bakterii.
          • green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:26
            Było o tłumaczeniu dzieciakowi, dlaczego kupa śmierdzi, a nie o lekcji
            biologii, gdzie jeszcze mogą znajdowac się bakterie. Piszcie kochani na temat.
            A gwoli ścisłości bakterie znajdują się nie tylko wewnątrz ciała...
            A na marginesie - bakterii nie ma w ropie czy jak? A może ropa to nie bakterie?
            Bo nie rozumiem o jaka konsekwencję chodzi.
            Tłumaczenie miało byc dla dziecka, jeżeli jeszcze ktoś ma wątpliwości.
            Poza tym - ma ktoś lepszą odpowiedż na post ?
            Jak nie to dobrej nocy.
            • la_veuve_noire Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 00:34
              A do dziecka trzeba takim dziwnym "narzeczem" przemawiać, nie można chociaż
              trochę normalniej?
              Ostatecznie dziecko zapytało dlaczego śmierdzi kupa, a nie kupeńka. A
              przynajmniej tak jest w tytule.

O formę mi chodzi, nie o treść.

Również dobrej nocy życzę.
              • green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 08:00
                Ciekawa jestem jak wytłumaczysz to 2-3 letniemu dziecku.
                Ale jeżeli uważasz,że można mu wytłumaczyc tak jak dorosłemu, to zyczę sukcesow.
                • la_veuve_noire Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 11:07
                  Mam nagrania kilku swoich rozmów z rodzicami i dziadkami z okresu, gdy miałam 2-
                  3 lata. Zwracali się do mnie całkiem normalnie, nie zdrabniając wszystkich
                  możliwych słów. Wyjątkiem było moje imię. Co najwyżej powtarzali niektóre
                  wyrazy i zdania, a ja jakoś rozumiałam i reagowałam na to co mówili.
                  Nie wydaje mi się, żeby to na użytek nagrań starali się mówić poprawnie.

Czyli można inaczej.

Uważasz,że dziecku łatwiej jest zrozumieć "jedzonko", "ciałko" i "zapaszek"?
                  Dlaczego? Małe dziecko, więc tylko takie maleńkie słóweńka rozumie?
                  • green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 21.11.06, 22:00
                    Ja mam duży brzuch, ale moje dziecko ma mały brzuch czyli brzuszek.
                    Tak samo jak ma malą pupkę a nie duzy tyłek.

Może trochę mniej szukania dziury w całym?
                    • snajper55 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 21.11.06, 22:37
                      green_land napisała:

> Ja mam duży brzuch, ale moje dziecko ma mały brzuch czyli brzuszek.
                      > Tak samo jak ma malą pupkę a nie duzy tyłek.

A czy się różni zapaszek od zapachu ? Czy zapaszek to zapach wyczuwany przez nosek ?

S.
                      • green_land Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 21.11.06, 23:20
                        Ok, niech Wam będzie, że przesadziłam ze zdrobnieniami - wszystkich
                        zainteresowanych uniżenie przepraszam, niech raczą przyjąc moje kojenie (albo
                        jakos tak). [Do tych z mniejszym poziomem humoru - to był żart]

A dziecku raczej nie zdrabniam - sama nie lubię jak przesadnie się to robi.
                        Ale też, z drugiej strony,gadanie do malucha całkiem "twarde" brzmi sztucznie i
                        jakos... ordynarnie?
                      • teletombola1 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 21.11.06, 23:23
                        Bo nie wytrzymam! Ludzie, czemu z igły robicie widły! Czepiacie się o pierdoły.
                        Mam dwoje małych dzieci i moim zdaniem green_land najlepiej odpowiedziała na
                        pytanie dziecka, a że zdrobniale czy nie... Ło matko! ale problem, naprawdę.
    • podyanty Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 01:01
      Kupa smierdzi bo zawiera INDOLE (przyjemnie pachnace gdy sa w malym stezeniu)

www.google.com.au/search?hl=en&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=Indole&spell=1
      A AMBRA z brzucha wieloryba to, o ile dobrze pamietam, nie kal tylko
      substancja, ktora pomaga zwierzakowi w trawieniu oscistych czesci pokarmu.
    • snajper55 Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 10:35
      kiwas napisał:

> Takie pytanie zadało mi dziecko i nie wiedziałem co odpowiedzieć.

Powiedz mu, że wiele rzeczy ma swój zapach. Jedne zapachy nam się podobają, inne
      - nie. Zapach kupy akurat nam się nie podoba.

Co to jest zapach też warto dziecku wytłumaczyć.

S.
    • kiwas Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 20.11.06, 11:35
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi ! Dzis zamierzam z nich skorzystac .
      Co do zdrabniania, to faktycznie nie zdrabniam odnosząc się do dzieci, to jak
      traktowanie ich jak imbecyli.
      Oczywiście, czasem powiem "brzuszek" zamiast brzuch jeśli chodzi o brzuch
      dziecka, ale dlaczego miałbym mówić kupka, skoro sadzi kupy kilkukilogramowe?
      Temat śmierdzący, co?
    • gothic3ostatnidwor Re: "Dlaczego kupa śmierdzi ?" 10.02.22, 19:57
      Super. Szukałem odp dlaczego kupa śmierdzi skoro jest zwykłym jedzeniem które zostało pozbawione wartości odżywczych, powinna więc byc kupa pozbawiona zapachu i koloru. Teraz wiem że to indole, kwasy w kupie śmierdzą a nie ona sama. A te indole są w małych dawkach wykorzystywane jako afrodyzjak w drogich perfumach. Wniosek: od dziś nie myje dupy!!!! A tak na serio to kwas żołądkowy wykorzystywany do trawienia pokarmu powoduje te indole.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka