Dodaj do ulubionych

MMR szczepionka - wczorajszy film straszne

23.11.06, 18:55
Wczoraj oglądałam film o powikłaniach po podaniu dziecku szczepionki MMR
(potrójnej odra, swinka, różyczka) film na faktach . Zdretwiałam bo moją
córckę zaszepiłam tą szczepionką we wrześniu tego roku. Dlaczego niec nie
wiedziałam o powikłaniach nikt mi nie powiedział, na szczepienie wezwała
mnie przychodnia listownie.
Obserwuj wątek
    • funkey Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 23.11.06, 23:19
      :(
      Witaj w klubie...
      Ja też się dowiedziałam po fakcie, w dodatku moje dziecko przechorowało tę
      szczepionkę bezpośrednio po zaszczepieniu.
      Zajrzyj na forum homeopatia.

Jeśli Twoje dziecko samo szczepienie zniosło dobrze i nie było żadnych sensacji
      typu drgawki, temp. powyżej 39,5 utrzymująca się dłużej niż trzy dni - to
      raczej nie musisz się obawiać skutków. Moje miało nawet napady padaczkowe
      niestety. Ale po di-per-te też, więc w tym przypadku to być może nie jest wina
      tej konkretnej szczepionki mmr tylko szczepień w ogóle.

Szkoda że lekarze nawet nie dają szansy rodzicom, żeby się mogli zastanowić...
    • duszkan Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 23.11.06, 23:24
      Film pochodzi z 2003 roku. Od tego czasu przeprowadzono liczne badania nie
      potwierdzających takich działań ubocznych MMR.
      • majkabis Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 30.11.06, 18:32
        A ja znalazłam np. coś takiego:
        www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=2460&alt=45
        Trzeba nieszczęścia samego polityka, by znalazły sie pieniążki na badania.
        Oczywiście- u nas nie ma zagrożenia, nie ma negatywnych reakcji na szczepienia,
        bo budżet nie byłby w stanie udźwignąć choćby kosztów odszkodowań, o badaniach
        nawet nie wspominając.
    • malgorzata2608 Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 24.11.06, 17:31
      jakie badania i gdzie przerowadzono??? gdzie publikacje w ulotce nic na ten
      temat nie ma
      • rura001 Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 24.11.06, 17:45
        A oglądaliście filmy gdzie pokazują jakie powikłania są po przebyciu świnki,
        różyczki lub odry (są to wirusy na które nie ma leków jeśli już zainfekują
        organizm)?
        • funkey Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 24.11.06, 21:40
          Ja miałam w dzieciństwie odrę świnkę i różyczkę, jak też prawie wszyscy moi
          rówieśnicy - nie słyszałam o powikłaniach, przynajmniej w moim otoczeniu. A
          szczepionkę moje dziecko przechorowało. Dla mnie bilans jest prosty.
          Acha, nasz przypadek nie został nigdzie odnotowany - lekarz prowadzący nie
          potwierdził wtedy związku choroby ze szczepieniem, chociaż WSZYSTKO na taki
          związek wskazywało.
          • dr-divlo Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 24.11.06, 23:23
            powikłania mogą być po każdej szczepionce, np szczepionka przeciw różyczce
            zawiera atenuowane wirusy, czyli wirusy mocno osłabone, teroetycznie nie powinny
            wywoływac groźnych skutów, ale w osłabionym organizmie wszystko jest możliwe.
            Dlatego też nie wolno szczepić kobiet w ciązy gdyż dla płodu skutki mogą być
            tragiczne. Kiedyś jak była szczepionka doustna przeciw polio, to mimo że jest
            to choroba praktycznie już nie wystepująca to u kilku osób na milion które
            zostały zaszczepione rozwinęło się polio.
            • rura001 Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 24.11.06, 23:55
              Byś wolała żeby przechorowało różyczkę lub polio?
              • dr-divlo Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 25.11.06, 00:04
                Po prostu mówię że żadna szczepionka nie jest w 100% bezpieczna i nie ma co
                panikować bo ktos puscił nagle film. Powikłania były od dawien dawna i
                mspołeczeństwo powinno wiedzieć jakie
                • ant777 Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 28.11.06, 11:29
                  dr-divlo napisała:

> Po prostu mówię że żadna szczepionka nie jest w 100% bezpieczna i nie ma co
                  > panikować bo ktos puscił nagle film. Powikłania były od dawien dawna i
                  > mspołeczeństwo powinno wiedzieć jakie

A mówi się społeczeństwu o powikłaniach, czy też ważniejszy jest interes
                  korporacji? Społeczeństwu sprzedaje się szczepionki jako "leki doskonałe".
                  Żadna piguła nie powie rodzicowi że ich dziecko może się cofnąć w rozwoju.
                  • snajper55 Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 28.11.06, 12:22
                    ant777 napisał:

> A mówi się społeczeństwu o powikłaniach, czy też ważniejszy jest interes
                    > korporacji?

Ważniejszy jest interes dzieci. Dlatego się je szczepi.

S.
              • majkabis Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 25.11.06, 20:28
                Rura, Ty to prawdziwa rura jesteś, a raczej- rur.
                W Europie nie ma polio- co oficjalnie ogłosiła Światowa Organizacja Zdrowia już
                parę lat temu.
                Jedyne obecne wirusy polio w tej części świata, znajdują się własnie w
                szczepionce.
                Na darmo pytać, dlaczego w Polsce jeszcze się szczepi, a w innych krajach już
                nie.
                Zapewne chodzi o zyski... zdrowotne.
                • snajper55 Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 25.11.06, 20:40
                  majkabis napisała:

> Rura, Ty to prawdziwa rura jesteś,

Co za finezja argumentów... Ty chyba na bazarze mięsem handlujesz ?

> W Europie nie ma polio-co oficjalnie ogłosiła Światowa Organizacja Zdrowia już
                  > parę lat temu.
                  > Jedyne obecne wirusy polio w tej części świata, znajdują się własnie w
                  > szczepionce.
                  > Na darmo pytać, dlaczego w Polsce jeszcze się szczepi, a w innych krajach już
                  > nie.
                  > Zapewne chodzi o zyski... zdrowotne.

Szczepi się po to, przekupo, aby nie zawleczono tej choroby spoza Europy.
                  Ciekawe też dlaczego polio z Europy zniknęło ? Czy to nie dzięki tym, tak
                  wyklinanym przez Ciebie, szczepionkom ?

S.
                  • majkabis Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 25.11.06, 21:18
                    snajper55 napisał:

>
                    > Szczepi się po to, przekupo, aby nie zawleczono tej choroby spoza Europy.
                    > Ciekawe też dlaczego polio z Europy zniknęło ? Czy to nie dzięki tym, tak
                    > wyklinanym przez Ciebie, szczepionkom ?
                    >
                    > S.

Usmiałam się jak norka!
                    Cóż za argument! I to obowiązujący tylko w Polsce- to po pierwsze.
                    A po drugie- z tego samego powodu zapewne nalezałoby jeszcze pomyslec choćby o
                    malarii, czerwonkach i takich tam.
                    • rkkrakow Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 26.11.06, 17:10
                      a słyszałaś o różnicach w strefie klimatycznej? Pewnie nie dlatego się rzuciłaś
                      na porównanie ktore niczego nie dowodzi:)
                      • majkabis Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 27.11.06, 20:15
                        rkkrakow napisał:

> a słyszałaś o różnicach w strefie klimatycznej? Pewnie nie dlatego się
                        rzuciłaś
                        > na porównanie ktore niczego nie dowodzi:)

A Twoje porównanie czego dowodzi?

A tak w ogóle- w Polsce ostatni przypadek polio odnotowano w 1989r. - pochodził
                        wirus ze szczepionki.Od 2002 r. Europę mamy wolną od polio. W takim razie mam
                        pytanie- po co wydawac miliony zł na te szczepienia, skoro mozna postawić wymóg
                        osobom spoza Europy,że nie wpuszcza sie tu osób bez aktualnych szczepień polio?
                        Kto by na tym stracił? Bo chyba nie budżet państwa, tylko producenci
                        szczepionek.
                        • franc_tireur Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 28.11.06, 12:30
                          Słyszałaś kiedyś o nielegalnej migracji? Masz pojęcie o skali zjawiska?
        • ant777 Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 28.11.06, 11:22
          rura001 napisał:

> A oglądaliście filmy gdzie pokazują jakie powikłania są po przebyciu świnki,
          > różyczki lub odry (są to wirusy na które nie ma leków jeśli już zainfekują
          > organizm)?

Tu nie są problemem szczepienia jako takie ale zastosowanie potrójnej
          szczepionki.
    • mary_ann Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 25.11.06, 12:19
      Zanim zaczniecie pisać o powikłaniach zdarzających się w ułamkach promilli
      przypadków (z nieudowodnionym zresztą związkiem przyczynowo-skutkowym),
      proponuję przeczytać, jakie powikłania może dać np. odra, zwłaszcza późno
      rozpoznana...
      • duszkan Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 25.11.06, 19:42
        >jakie powikłania może dać np. odra, zwłaszcza późno
        >rozpoznana...<
        Zarówno wcześnie jak i późno rozpoznana odra może byc powikłana np. zapaleniem
        płuc, ale akurat w przypadku szczepień p/odrze chodzi o zabezpieczenie przed
        SSLE.
        • majkabis Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 25.11.06, 20:32
          Odra późno rozpoznana?
          To chyba z winy niewidomych rodziców być może.
          Jak do tej pory nie ma dowodów na skuteczność szczepień- dowodów, opartych o
          bardzo modną metodę w medycynie, która stała się wyrocznią, tj. podwójna ślepa
          próba.
          A juz zwłaszcza w żaden naukowy sposób nie udowodnisz, że szczepionka p/ odrze
          chroni przed SSLE.
          • duszkan Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 25.11.06, 20:54
            A jakie naukowe dowody przytoczysz że szczepienie p/odrze nie zmniejsza
            częstości SSLE? To co robisz w zakresie zniechęcenia do szczepień od dłuższego
            czasu to jakaś Twoja prywatna krucjata? Nie masz żadnych naukowych podstaw do
            tego- a jak sądzę (choć to tylko domniemanie) osobiste złe doświadczenie z
            jakimś szczepieniem.
            • majkabis Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 25.11.06, 21:21
              duszkan napisała:

> A jakie naukowe dowody przytoczysz że szczepienie p/odrze nie zmniejsza
              > częstości SSLE?

Otóż to- nie znalazłam dowodów naukowych, które by zaprzeczyły mojej tezie.
              Innymi słowy- nie ma badań, które by potwierdzały słuszność Twoich poglądów.

To co robisz w zakresie zniechęcenia do szczepień od dłuższego
              > czasu to jakaś Twoja prywatna krucjata? Nie masz żadnych naukowych podstaw do
              > tego- a jak sądzę (choć to tylko domniemanie) osobiste złe doświadczenie z
              > jakimś szczepieniem.

Nie mam naukowych podstaw?
              A ilu autystyków nie miało w życiu żadnego szczepienia?
              • duszkan Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 25.11.06, 21:37
                Widać najwyraźniej ze w ogóle nie wiesz co to jest SSLE, i Twoja ignoracja
                szybko się tu ujawniła. Ja osobiście przechodziłam odrę 35 lat temu i nadal
                grozi mi powikłanie w postaci SSLE; gdyby wówczas były szczepienia p/odrze nie
                tylko nie zachorowałabym, ale i SSLE nie groziłoby mi.
                Zastanawiam się również dlaczego uważasz, że szczepienia p/polio są tylko w
                Polce (znowu wychodzi brak wiedzy- a wygłaszasz poglądy niemal jak znawca).
                Na prawdę jedyną chorobą zwalczoną na całym świecie i wobec której zaprzestano
                profilaktyki jest ospa prawdziwa (czy i tu uśmiejesz sie jak norka?; nie warto
                było przez kilkadzesiąt lat wykonywać szczepienia p/ospie?; pewnie i po tych
                szczepieniach zdarzały się objawy uboczne, ale czy to był argument żeby ich
                zaprzestać?).
              • snajper55 Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 25.11.06, 22:15
                majkabis napisała:

> A ilu autystyków nie miało w życiu żadnego szczepienia?

A ile ofiar wypadków drogowych nie miało w życiu żadnego szczepienia ?

To wszyćko bez te łatomy, panocku.

S.
                • rkkrakow Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 26.11.06, 17:16
                  uuu a ile astmatykow i ludzi z nowotoworami nigdy nie jadło marchewki!!! Co za
                  zdradliwe warzywo! usuńmy machewke z naszych stołów. Albo dajmy na to ziemniaki.
                  O ziemniaki sa winne wszystkiemu:)
                  • barka01 Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 28.11.06, 10:40
                    uuu a ile astmatykow i ludzi z nowotoworami nigdy nie jadło marchewki!!! Co za
                    > zdradliwe warzywo! usuńmy machewke z naszych stołów. Albo dajmy na to ziemniaki
                    > O ziemniaki sa winne wszystkiemu:)

Odczep się od marchewki.To jedynie alergen krzyżowy do pyłków dębu lub bylicy,
                    który z powstaniem astmy ma niewiele wspólnego.Powodem astmy są głównie
                    alergeny wziewne .
                • majkabis Snajperku i rrakoww 27.11.06, 20:23
                  snajper55 napisał:

> majkabis napisała:
                  >
                  > > A ilu autystyków nie miało w życiu żadnego szczepienia?
                  >
                  > A ile ofiar wypadków drogowych nie miało w życiu żadnego szczepienia ?
                  >
                  > To wszyćko bez te łatomy, panocku.

Nie bój się snajperku, Ty żadnego łatomu nie posiadasz.
                  Nie ma dziecka z autyzmem, które by nie miało żadnego szczepienia.
                  Co do związku np. autyzmu z MMR, to poczytaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=29794265&a=52981531

A tu zwłaszcza ostatnie zdanie- jesli nie dasz rady zrozumieć całości:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=29794265&a=52981412
                  • snajper55 Re: Snajperku i rrakoww 27.11.06, 23:53
                    majkabis napisała:

> Nie ma dziecka z autyzmem, które by nie miało żadnego szczepienia.

Tak jak nie ma ofiary wypadku drogowego, która by nie miała żadnego szczepienia.

S.
                    • rkkrakow Re: Snajperku i rrakoww 28.11.06, 20:50
                      ja nadal obstawiam marchewke . Tudzież ziemniaki:)
              • rura001 Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 26.11.06, 15:45
                Nie SSLE a SSPE.
                Wszystkie przypadki SSPE są po zainfekowaniu wirusem odry. SSPE jest chorobą
                śmiertelną, na którą nie nie ma lekarstw.
                Dowodem tego sa Indie gdzie nie wszyscy podlegaja szczepieniom i do dziś
                wystepuje tam SSPE.
                • rkkrakow Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 26.11.06, 17:14
                  podostre stwardniające zapalenie mózgu (SSPE) (tak dla jasności) majki i tak nie
                  przekonasz:) ona w kwestii szczepionek jest dla siebie i forum homeopatia
                  wyorcznią:)
                  • majkabis Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 27.11.06, 20:17
                    O przepraszam- to nie ja nie odróżniam SSLE od SSPE. To duszkan ma z tym
                    kłopoty.
                  • duszkan Re: MMR szczepionka - wczorajszy film straszne 27.11.06, 23:07
                    Sorry połączyłam w tym skrócie obie wersje nazwy- LESS i SSPE
    • snajper55 Wypadki drogowe - wczorajszy film, to straszne !!! 25.11.06, 12:24
      Wczoraj oglądałem film o wypadkach drogowych. Zdretwiałem bo właśnie kupiłem
      sobie samochód. Dlaczego nic o tym nie wiedziałem, dlaczego nikt mnie nie
      uprzedził czym grozi jazda samochodem ???

S.
      • konkubinka Re: Wypadki drogowe - wczorajszy film, to straszn 25.11.06, 14:37
        osobiscie chorowalam na swinke i rozyczke i zycze mojej corce tego zanim
        zajdzie w ciaze.
        Od czasu gdy zostala zaszczepiona MMR trudno nam sie pozbierac.Miło by bylo
        mimo wszystko gdyby lekarze patrzyli na pacjenta bardziej indywidualnie.

A swoja droga Snajper , gdyby byl aszczepionka na piratow drogowych to pewnie
        bylabym za.Mój strach wzrósł znacznie gdy znajomych dziecko zostalo zabite
        przez kierowce na podwórku.
        • snajper55 Re: Wypadki drogowe - wczorajszy film, to straszn 25.11.06, 15:13
          konkubinka napisała:

> A swoja droga Snajper , gdyby byl aszczepionka na piratow drogowych to pewnie
          > bylabym za.Mój strach wzrósł znacznie gdy znajomych dziecko zostalo zabite
          > przez kierowce na podwórku.

Taka szczepionka na pewno miałaby efekty uboczne. Co prawda bardzo rzadkie, ale
          by były.

S.
          • konkubinka Re: Wypadki drogowe - wczorajszy film, to straszn 25.11.06, 20:57
            pewnie tak, jak każda:)

a co do piratow, nie ma dowodów na to , że kierowca nie kupił prawa jazdy.
        • majkabis Re: Wypadki drogowe - wczorajszy film, to straszn 27.11.06, 20:28

www.pis.rzeszow.pl/download/sytuacja_epidem.pdf
          "przechorowanie rózyczki w dzieciństwie nie pozostawia żadnego uszczerbku na
          zdrowiu", s. 10

Jeśli dziewczyna nie chorowała w dzieciństwie, to chyba normalne, że przed
          ciążą trzeba się zaszczepić. Tylko o ile by wtedy zmalały dochody pewnych firm?
          Toż tyle dzieci na różyczkę chorowało bez szczepień... A tak - zaszczepić
          dziecko parę razy, a potem dorosłego, bo przecież w starszym wieku różyczka to
          już nie zabawa, więc szczepić się wypada.
    • j.o.a.q.u.i.n.a pro & contra 28.11.06, 01:12
      z gory wyjasniam, ze nie jestem ani pro ani contra szczepieniu dzieci. jestem
      za tym, zeby kazdy rodzic sam rozwazyl swoja decyzje. jestem za tym, zeby
      rowniez ani zwolennicy ani przeciwnicy szepionek nie wytwarzali
      apokaliptycznych wizji, a zachowywali sie jak odpowiedzialni ludzie, ktorzy sa
      w stanie podjac wlasne decyzje.
      ale chcialam cos dodac:
      jako dziecko bylam bardzo malo szczepiona. nie dlatego, ze moi rodzice byli
      contra, a dlatego, ze moja mama nie byla w stanie zaniesc placzacego, w
      nieboglosy "dracego", ze strachu "umierajacego" dziecka do lekarza. jeszcze w
      polsce zostalam jedynie szczepiona na gruzlice (przez pomylke pielegniarki
      szkolnej 2 razy w zbyt krotkim odstepie!) i na polio. juz tutaj (nie w
      polsce) "udalo" sie mnie zaszczepic w szkole na (przeciw?, bo juz sama nie
      wiem, przepraszam) rozyczke. zadnych innych szczepionek jako dziecko nie
      mialam. chorowalam jako dziecko tylko na swinke i na nic wiecej. nawet na zadne
      nie zakazne choroby. na nic. nadal na nic nie choruje, raz na 3 lata
      przeziebienie, grypy (tej prawdziwej) nigdy nie mialam, zadnego zapalenia
      oskrzeli czy pluc. nic. mimo, ze mialam kontakt z dziecmi chorymi na dzieciece
      choroby (na ktore nie bylam szczepiona). ok, katar sie zdarza.
      sadzac po postach niektorych forumowiczow: jakas choroba dziecieca (na ktora
      nie bylam szczepiona) na pewno mnie "dobije".
      prosze mnie zle nie zrozumiec: to co napisalam NIE jest argumentami contra
      szczepionkom. probowalam jedynie wytlumaczyc, ze mozna byc nie szczepionym i
      nie chorowac na nic. rownie dobrze mozna byc nie szczepionym i przejsc
      wszystkie choroby (wraz z powiklaniami). mozna tez byc szczepionym i miec
      powiklania.
      wnioski? ZADNE. jedynie takie, ze kazdy rodzic powinien sie kierowac wlasnym
      umyslem i podejmowac wlasne decyzje, byc odpowiedzialnym za swoje postepowanie.

przepraszam za "proste" slowa, ale lepiej juz nie umiem pisac. ale mysle, ze
      mozna dobrze zrozumiec, co mialam na mysli.
      pozdrawiam :)
      • basiasiama Re: pro & contra 28.11.06, 05:27
        A ja widze co najmniej jeden wazny wniosek z Twojego postu.
        Malo choruja lub nie choruja osoby z bardzo silnym systemem odpornosciowym,
        bez wzgledu na to czy byly szczepione czy nie. Wiele lat temu moj starszy syn
        zachorowal na bardzo zakazna swinke. Chodzil w domu caly opuchniety i bawil sie
        z mlodszym bratem, ktory o dziwo nie zachorowal. To znaczy nie mial zadnych
        objawow, zwalczyl wirusa "bezbolesnie", niewidocznie.
        Dbajmy wiec o nasza i naszych dzieci odpornosc: hartujmy sie, odzywiajmy sie
        wlasciwie, ruszajmy sie i walczmy ze stresem, a na pewno bedziemy mniej
        chorowac.
      • majkabis Re: pro & contra 30.11.06, 18:34
        j.o.a.q.u.i.n.a napisała:

> wnioski? ZADNE. jedynie takie, ze kazdy rodzic powinien sie kierowac wlasnym
        > umyslem i podejmowac wlasne decyzje, byc odpowiedzialnym za swoje
        postepowanie.
        >
        Ależ to jest najbardziej trafiony wniosek!!! Tylko napaleńcy szczepionkowi nie
        potrafią pojąć tego, że każda matka chce jak najlepiej dla swojego dziecka i
        odmawiają nam prawa do decydowania, bo uważają nas za półgłówków!
        • snajper55 Re: pro & contra 30.11.06, 21:45
          majkabis napisała:

> Ależ to jest najbardziej trafiony wniosek!!! Tylko napaleńcy szczepionkowi nie
          > potrafią pojąć tego, że każda matka chce jak najlepiej dla swojego dziecka i
          > odmawiają nam prawa do decydowania, bo uważają nas za półgłówków!

Czytając Twoje posty trudno im nie przyznać racji...

S.
          • rkkrakow Re: pro & contra 30.11.06, 21:55
            święte słowa:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka