09.12.06, 18:37
Czy jedno badanie na lamble testem jest wystarczające czy trzeba powtarzać
proszę o podpowiedz.
Obserwuj wątek
    • corutons Re: Lamblie 09.12.06, 18:54
      Z kału nie jest wiarygodne i trzeba powtarzać (o ile są powody). Jedyne pewne
      badanie to badanie sondą ale z tego co wiem to wykonuje je się tylko w
      szpitalu.
      • dagabel Re: Lamblie 09.12.06, 19:05
        badanie lamblii met.immunoenzymatyczną -wystarczy jednorazowo. Na pasozyty
        metodą np.dekantacji(glisty,tasiemiec)-powtarzamy 3 razy-> nie ma 100% pewności
        wykrycia.Na owsiki- metodą przylepcową( przy zachowaniu warunków metody)-wg.
        mnie 3 razy choć spotkałam się z opinią lekarza pierwszego kontaktu,iż
        jednorazowe badanie jest wystarczające.
        • joasia2906 Re: Lamblie 09.12.06, 19:27
          A czy przy gastroskopii można pobrać próbki do badania na pasożyty .Mam ciągle
          bóle wątrobowo/żołądkowe do tego dochodzi burczenie w jelitach i biegunki.
          Pprzeszłam już trochę badań wyniki są niby dobre ale bilirubina podniesiona
          okresowo,kwasochłonne podniesione ,test na lamblie minusowy,pasożyty 7 próbek
          minus a ja czuję się żle nie mogę nic jeść,ciągle boli lekarze leczą mnie nospą
          żółciopędnymi i controlokiem już nie mam siły .Czekam na kolonoskopię i
          gastroskopię.
          • corutons Re: Lamblie 09.12.06, 19:33
            A test na Helicobacter był robiony?
            Choć teraz i tak przez Controloc wyjdzie ujemny, ale pewnie przy gastro
            zostanie zrobiony.

• joasia2906 Re: Lamblie 09.12.06, 19:48
              Helikobakteria była robiona jest w normie.Tomograf pokazał nieznacznie
              powiekszone węzły ,USG już któreś z kolei jest ok a mnie boli juz od kilku lat
              z nawrotami miesiąc dwa czasem dłużej spokoj tydzień boli ita już nauczyłam się
              żyć ale teraz mnie to niepokoi bo ból trwa już miesiąc a lekarze nic nie mogą
              znależć.W ubiegłym roku miałam glistę myślałam że to było powodem moich
              problemów przeleczona 10 mies spokoj i radość wszystkojedzenia .Teraz myślałam
              że to nawrót preleczone ponownie pomimo minusowych wyników gdyż naciskałam .
              Ból jak był tak jest nie mam już siły walczyć z tymi dolegliwościami jeśli mógł
              by mi ktoś pomóc proszę z góry dziękuję.
              • dmuchawiec6 Re: Lamblie 09.12.06, 23:21
                Test Elisa z kału na lamblie enzymatyczny wyszedł pozytywnie ,ale lekarz ze
                szpitala zakaźnego uznał wynik za nie miarodajny i polecił badanie kału w
                szpitalnym laboratorium 3 razy co 2 -3 dni metotoda reczną. Nie wiem co to
                znaczy, ale chyba chodziło o oglądanie rozmazu pod mikroskopem. Powiedział, że
                ten test daje gwarancję wykluczenia lub potwierzenia pasożytów w tym lamblii.
                Nazywa sie to parazytogram zdaje sie. Test enzymatyczny z kału czesto daje
                fałszywy wynik,pozdrawiam, Ania.
                • dmuchawiec6 Re: Lamblie 09.12.06, 23:28
                  Ten parazytogram to jest na wszystkie pasozyty z tego , co zrozumiałam.
                  Może , skoro masz podwyższoną eozynofilię, to zrób sobie badanie na toksokarozę
                  bodajże z krwi w zakaźnym. Nie wiem, czy przy takich wynikach jak masz
                  (bilirubina etc.)mozliwa byłaby nietolerancja laktozy, czy uczulenie na mleko
                  lub jakies pokarmy?
                  • dmuchawiec6 Re: Lamblie 09.12.06, 23:34
                    Nieraz kłopoty z jelitami, żoładkiem są powodowane przez przyjmowanie leków. Ja
                    już nie mogę przyjmować aspiryny, ketonalu, zaraz bolą mnie wrzody - bez
                    helikobacter :), które wykazała gastroskopia. Leczę je omarem (omeprazol).
                    Nieraz leki w swym składzie (otoczka, składniki dodatkowe lub sam lek) mają
                    coś , co danemu człowiekowi szkodzi, wywołuje uczulenie itp.
                    • joasia2906 Re: Lamblie 10.12.06, 16:32
                      Dziękuję za podpowiedz .Już naprawdę nie wiem co robić .Nie lubię mleka od lat
                      go nie piję tyle używam co do ciasta.Bardziej obstaję przy pasożytach ale
                      lekarze ciągle tylko sugerują się badaniami .A lamblie jeszcze zrobię
                      tradycyjnie w sanepidzie tam robią mikroskopowo.A może na jakimś aparacie z
                      medycyny niekonwekcjonalnej,czy gdzieś jest takowe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka