joasia2906 09.12.06, 18:37 Czy jedno badanie na lamble testem jest wystarczające czy trzeba powtarzać proszę o podpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
corutons Re: Lamblie 09.12.06, 18:54 Z kału nie jest wiarygodne i trzeba powtarzać (o ile są powody). Jedyne pewne badanie to badanie sondą ale z tego co wiem to wykonuje je się tylko w szpitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
dagabel Re: Lamblie 09.12.06, 19:05 badanie lamblii met.immunoenzymatyczną -wystarczy jednorazowo. Na pasozyty metodą np.dekantacji(glisty,tasiemiec)-powtarzamy 3 razy-> nie ma 100% pewności wykrycia.Na owsiki- metodą przylepcową( przy zachowaniu warunków metody)-wg. mnie 3 razy choć spotkałam się z opinią lekarza pierwszego kontaktu,iż jednorazowe badanie jest wystarczające. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia2906 Re: Lamblie 09.12.06, 19:27 A czy przy gastroskopii można pobrać próbki do badania na pasożyty .Mam ciągle bóle wątrobowo/żołądkowe do tego dochodzi burczenie w jelitach i biegunki. Pprzeszłam już trochę badań wyniki są niby dobre ale bilirubina podniesiona okresowo,kwasochłonne podniesione ,test na lamblie minusowy,pasożyty 7 próbek minus a ja czuję się żle nie mogę nic jeść,ciągle boli lekarze leczą mnie nospą żółciopędnymi i controlokiem już nie mam siły .Czekam na kolonoskopię i gastroskopię. Odpowiedz Link Zgłoś
corutons Re: Lamblie 09.12.06, 19:33 A test na Helicobacter był robiony? Choć teraz i tak przez Controloc wyjdzie ujemny, ale pewnie przy gastro zostanie zrobiony. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia2906 Re: Lamblie 09.12.06, 19:48 Helikobakteria była robiona jest w normie.Tomograf pokazał nieznacznie powiekszone węzły ,USG już któreś z kolei jest ok a mnie boli juz od kilku lat z nawrotami miesiąc dwa czasem dłużej spokoj tydzień boli ita już nauczyłam się żyć ale teraz mnie to niepokoi bo ból trwa już miesiąc a lekarze nic nie mogą znależć.W ubiegłym roku miałam glistę myślałam że to było powodem moich problemów przeleczona 10 mies spokoj i radość wszystkojedzenia .Teraz myślałam że to nawrót preleczone ponownie pomimo minusowych wyników gdyż naciskałam . Ból jak był tak jest nie mam już siły walczyć z tymi dolegliwościami jeśli mógł by mi ktoś pomóc proszę z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dmuchawiec6 Re: Lamblie 09.12.06, 23:21 Test Elisa z kału na lamblie enzymatyczny wyszedł pozytywnie ,ale lekarz ze szpitala zakaźnego uznał wynik za nie miarodajny i polecił badanie kału w szpitalnym laboratorium 3 razy co 2 -3 dni metotoda reczną. Nie wiem co to znaczy, ale chyba chodziło o oglądanie rozmazu pod mikroskopem. Powiedział, że ten test daje gwarancję wykluczenia lub potwierzenia pasożytów w tym lamblii. Nazywa sie to parazytogram zdaje sie. Test enzymatyczny z kału czesto daje fałszywy wynik,pozdrawiam, Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
dmuchawiec6 Re: Lamblie 09.12.06, 23:28 Ten parazytogram to jest na wszystkie pasozyty z tego , co zrozumiałam. Może , skoro masz podwyższoną eozynofilię, to zrób sobie badanie na toksokarozę bodajże z krwi w zakaźnym. Nie wiem, czy przy takich wynikach jak masz (bilirubina etc.)mozliwa byłaby nietolerancja laktozy, czy uczulenie na mleko lub jakies pokarmy? Odpowiedz Link Zgłoś
dmuchawiec6 Re: Lamblie 09.12.06, 23:34 Nieraz kłopoty z jelitami, żoładkiem są powodowane przez przyjmowanie leków. Ja już nie mogę przyjmować aspiryny, ketonalu, zaraz bolą mnie wrzody - bez helikobacter :), które wykazała gastroskopia. Leczę je omarem (omeprazol). Nieraz leki w swym składzie (otoczka, składniki dodatkowe lub sam lek) mają coś , co danemu człowiekowi szkodzi, wywołuje uczulenie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia2906 Re: Lamblie 10.12.06, 16:32 Dziękuję za podpowiedz .Już naprawdę nie wiem co robić .Nie lubię mleka od lat go nie piję tyle używam co do ciasta.Bardziej obstaję przy pasożytach ale lekarze ciągle tylko sugerują się badaniami .A lamblie jeszcze zrobię tradycyjnie w sanepidzie tam robią mikroskopowo.A może na jakimś aparacie z medycyny niekonwekcjonalnej,czy gdzieś jest takowe? Odpowiedz Link Zgłoś