Dodaj do ulubionych

Jesli ktos potrafi mi pomóc...

13.12.06, 13:45
Czy ktos moglby rzucic okiem na wyniki moich badan krwi?
Ide co prawda do lekarza nieldugo,ale musze poczekac na inne wyniki ktore
zlecil mi lekarz. A bardzo mi zalezy zeby ktos powiedzial mi co mozna
wywnioskowac z takich wynikow. wiem ze WBC i Hct mam zanizone.
Leukocyty WBC 3.39, erytrocyty Hct 32.3%
Bede wdzeieczna
Obserwuj wątek
    • jajoke Re: Jesli ktos potrafi mi pomóc... 13.12.06, 13:45
      Ach i OB mam powyzej normy 15 przy cyzm norma dla kobiet wynosi chyba 12...
      jesli sie nie myle
    • admika2 Re: Jesli ktos potrafi mi pomóc... 13.12.06, 15:05
      Nic nie piszesz o pozostałych wynikach, np hemoglobina. Ja też jak ty mam
      podobnie zaniżone normy przy tym hemoglobinę mam też niską i to świadczy o
      niedokrwistości. Ważne jest też jaka jest objętość krwinki czerwonej na wyniku
      powinnaśmieć MCV, norma to miedzy 80 - 92. Sprawdź. To ma duże znaczenie jakiego
      typu jest niedokrwistość.
      • jajoke Re: Jesli ktos potrafi mi pomóc... 13.12.06, 15:26
        No tak oczywiscie, masz racje. Zatem
        MCV mam raczej w normie 88.0
        Hgb a : 10,9 g/dl.
        Pozostale wynikiw normie.
        Co oznacza ta niedokrwistosc??
        • admika2 Re: Jesli ktos potrafi mi pomóc... 13.12.06, 16:24
          Norma dla hemoglobiny zaczyna się od 11. Więc u Ciebie wskazywałoby na lekką anemię.
    • admika2 Re: Jesli ktos potrafi mi pomóc... 13.12.06, 16:29
      Jeszcze zapomniałam dodać.
      Niewielkie zmniejszenie się leukocytów czyli krwinek białych (WBC) zwane
      leukocytozą jest zjawiskiem normalnym w większości ostrych zakażeń wirusowych i
      w początkowej fazie niektórych zakażeń bakteryjnych oraz u osób niedożywionych.
      A hematokryt ma prawo być niższy przy niskiej hemoglobinie jaka u Ciebie występuje.
      • franc_tireur Re: Jesli ktos potrafi mi pomóc... 13.12.06, 19:34
        Leukocytoza to wzrost WBC ponad normę. Spadek WBC to leukopenia. Leukopenia może
        toważyszyć zakażeniom, ale o bardzo ciężkim przebiegu i niedożywieniu, ale w
        stadium wyniszczenia.
        • jajoke Re: Jesli ktos potrafi mi pomóc... 13.12.06, 20:07
          A moze to byc przyczyna choroby wywolanej przez jakies pasozyty, jak myslicie?
          • franc_tireur Re: Jesli ktos potrafi mi pomóc... 13.12.06, 20:17
            Przyczyn może być bardzo wiele. Niewielki niedobór krwinek białych i czerwonych
            może być wywyołany tym samym lub różnymi czynnikami.
            Nie ma sensu teoretyczne analizowanie samych wyników laboratoryjnych bez
            dokładnych danych na temat dolegliwości pacjenta i możliwości zbadania go.
            Radziłabym poczekać do wizyty.
            • jajoke Re: Jesli ktos potrafi mi pomóc... 13.12.06, 20:28
              Przyczyną skierowania mnie na badania były bóle w okolicach prawej pachwiny
              (mnie wiecej) ktore od roku czasu wystepuja sporadycznie, trwaja kilka dni,
              czasem czesciej niekiedy rzadziej sie pojawiaja. Troche przypominaja bole
              jelitowe. Poczatkowo myslalam ze sa one spowodowane klopotami z wyproznieniem.
              Udalam sie do proktologa, stwierdzil mała szczeline odbytu i towarzyszace jej
              hemoroidy. Lecze sie farmakologicznie. Od tego czasu minelo ok. 3,5 tyg. i bole
              sie nie pojawily. Lekarz 1 kontaktu by wykluczyc pasozyty zleci badania kalu,
              moczu (ktore robie jutro)i morfologie. Wyniki morfologi juz sa, kału i moczu
              beda do konca tygodnia... Juz sama nie wiem co mam myslec. Lekarze rozkladaja
              rece.. musze doslownie prosic sie o kazde skierowanie na badania....
            • jajoke Re: Jesli ktos potrafi mi pomóc... 13.12.06, 20:30
              Przyczyną skierowania mnie na badania były bóle w okolicach prawej pachwiny
              (mnie wiecej) ktore od roku czasu wystepuja sporadycznie, trwaja kilka dni,
              czasem czesciej niekiedy rzadziej sie pojawiaja. Troche przypominaja bole
              jelitowe. Poczatkowo myslalam ze sa one spowodowane klopotami z wyproznieniem.
              Udalam sie do proktologa, stwierdzil mała szczeline odbytu i towarzyszace jej
              hemoroidy. Lecze sie farmakologicznie. Od tego czasu minelo ok. 3,5 tyg. i bole
              sie nie pojawily. Lekarz 1 kontaktu by wykluczyc pasozyty zleci badania kalu,
              moczu (ktore robie jutro)i morfologie. Wyniki morfologi juz sa, kału i moczu
              beda do konca tygodnia. Nie wiem juz co mam myslec o tym wszystkim. Doslowni
              musze sie prosic lekarza o skierowanie na badania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka