Dodaj do ulubionych

rwa kulszowa

28.12.06, 17:16
Witam. od ponad roku mam rwe kul. Niestety lekarze nie znaleźli przyczyny,
rezonans odcinka lędźwiowego niczego nie wykazał.Byłam nawet w klinice na
neurologii, jednakże po uzyskaniu pozytywnych wyników badań - wypisano mnie
do domu i powiedziano mi, że PRZEJDZIE SAMO! Oczywiście jeździłam na masaże,
wykonywałam zalecone ćw. i nawet troche przeszło. ALE - ostatnio, ból się
nasilił i bardzo boje się , że rwa powraca. Nie oczekuje, że ktoś dokona cudu
i wyleczy mnie przez internet, ale proszę o rade, co mogłabym jeszcze
zrobić, abym mogła być w koncu zdrowa.i jeszcze jedno: zauważyłam, że bóle
się nasilają gdy tylko zrobi się zimniej. może to nie ma żadnego związku, nie
wiem.proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • renebenay Re: rwa kulszowa 28.12.06, 19:37
      Zimno,chlod powiekszaja bol i dlatego trzeba ubierac sie cieplo aby chronic
      plecy,dodatkowa radze uprawiac gimnastyke bo to jest najlepsza metoda aby
      uniknac rwe kulszowa,na tym forum juz wypowiadali sie specjalisci na temat tej
      choroby i ich porady mi wiele pomogly.
    • cyriax Re: rwa kulszowa 28.12.06, 21:59
      Ja radze znależć dobrego fizjoterapeute,który pomoże Ci zwalczyć ból.
      • mmagda12 Re: rwa kulszowa 28.12.06, 22:24
        Ja od m-ca walcze z rwa i jak narazie zadnej poprawy.Masaze ,Mowalis[zastrzyki
        i tabletki] , ,magnetronic ,Diprophos[5 zastrzykow ,cala twarz mi
        napuchla.Zatrzyki Ketonal itp,zero poprawy ,wreszcie dostalam skierowanie na
        oddzial neurologiczny i tu UWAGA ,nigdzie nie ma"punktow",dopiero po Nowym
        roku.A jak tu wytrzymac z bolu.Ale napewno ,przy rwie trzeba leze ,nie wolno
        chodzic.I mam pytanie ,moze ktos odpowie ,jakie sa rodzaje rwy?A
        pytam ,dlatego ,bo neurolog ,powiedziala ,ze mam najgorsza postac rwy.Bol
        rwacy ,ciagnacy od posladka wzdluz konczyny ,pod kolanem ,pieta i mam
        zdretwiala stope.Przy dluzszym chodzeniu ,oprocz bolu ,zaczyna mi noga"latac",i
        czesto "wykreca sie w bok.Kilka razy "zaliczylam glebe"
        • repair Re: rwa kulszowa 28.12.06, 22:50
          > chodzic.I mam pytanie ,moze ktos odpowie ,jakie sa rodzaje rwy?A
          > pytam ,dlatego ,bo neurolog ,powiedziala ,ze mam najgorsza postac rwy.Bol
          > rwacy ,ciagnacy od posladka wzdluz konczyny ,pod kolanem ,pieta i mam
          > zdretwiala stope.
          Cześć Magda, przykro mi że Cię to dopadło. Neurolog chyba podejrzewa, że
          powodem rwy jest konflikt "dysku" i korzenia nerwowego. Ale ja bym poszedł za
          radą cyriaxa. Lekarz nie musi być świadomy wszystkich przyczyn bólu o podobnym
          charakterze i trzeba weryfikować jego hipotezy.
          • mmagda12 Re: Dzieki repair 28.12.06, 23:14
            Mam dyskoatie ledzwiowa ,zwyrodnienia itp.Skorzystalam juz z terapeuty [juz
            kiedys pisalam ,ze lecze sie u neurolog ,a jej maz jest terapeuta],10 masazy i
            zero poprawy.Najgorsze ,ze nie moge siedziec i chodzic ,noga robi mi
            sie "niewladna" itp.Bole rwace mam rowniez za kosta ,wzdluz konczyny ,boczne z
            przemiana do pachwiny i tylu nogi.Sorry ,ze tak c.Moze cos jeszcze
            zaproponujecie ,oprocz lekow rozluzniajacych[Mydocalm ,a w tej chwili biore
            baclofenhaotycznie ,ale siedzenie nasila bol.A najgorsze ,ze mi juz
            obojetne ,nawet ,ze sylwestra mialabym spedzic w szpitalu[tylko przeklete
            punkty itp] ,b ile mozna wytrzymac bol.Najgorszy bol ,jak wstane z wyra ,nie da
            sie opisac.Wydaje mi sie ,ze tym chodzeniem na zastrzyki i masaze
            itp ,"zalatwilam sie ".Repair trafiles w sedno ,bo mam bole korzeniowe ,a
            dokladnie jutro napisze ,co neurolog mi napisala ,wypisujac zaswiadczenie "na
            grupe".Dzisiaj zaapikowalam sobie 2 tramale[100],Movalis [tablety i zastrzyk] i
            ketonal [zastrzyk] i ,zero poprawy.Dzieki, aha ,zaczelo sie ,jak sie
            nachylilam ,bo wypadla mi komora z reki.A wczesniej czesto bolal mnie
            ledzwiowy.Problem mialabym rozwiazany ,ale moja neurolog jest na urlopie ,a na
            rejonie ,dr powiedziala,ze musze isc na oddzial.Musza wypowiedziec sie
            neurolodzy.
            Sorry ,ze pyskowalam do Ciebie ,glupio mi teraz
            • tigerness.74 Re: Dzieki repair 28.12.06, 23:40
              "Dzisiaj zaapikowalam sobie 2 tramale[100],Movalis [tablety i zastrzyk] i
              ketonal [zastrzyk]"

Z tego co wiem, jeśli przyjmuje się Movalis odstawia się Ketonal ze względu na
              wysokie ryzyko nasilenia działań niepożądanych.
              • inka_k Re: Dzieki repair 29.12.06, 11:03
                witam...weszlam na ten temat,bo mnie tez od tygodnia boli raz po lewej ,a
                następnie po prawej stronie pleców nisko gdzie sa nerki ,ale ból promieniuje aż
                pod żebra , w tedy wydaje mi sie że boli mnie wątroba ,albo po lewej
                trzustka ..moje pytanie ..czy ten ostry ból może być od rwy kulszowej albo od
                korzonkow ..do lekarza idę dopiero po Nowym roku ..narazie biore tylko tabletki
                preciw bólowe apap i troszke mija..dopowiem tylko że nogi też mnie bola
              • mmagda12 Re: Dzieki repair 29.12.06, 11:54
                tigerness.74 napisała:

> "Dzisiaj zaapikowalam sobie 2 tramale[100],Movalis [tablety i zastrzyk] i
                > ketonal [zastrzyk]"
                >
                > Z tego co wiem, jeśli przyjmuje się Movalis odstawia się Ketonal ze względu
                na
                > wysokie ryzyko nasilenia działań niepożądanych.

Moze masz racje ,ale o tym ,ze biore movalis w tabl. i zastrzyk ,powiedzialam
                lekarz [bylam na dyzurze] ,zalecila jeszcze ketonal w zastrzyku.I mam jeszcze
                jedno pytanie,czy od rwy ,moga byc skoki cisnienia[jestem niskocisn]tzn wysokie
                cisnienie.Lekarz na rejonie przepisala mi Captopril.Czy moze Diprophos "zrobil
                to"?
                • tigerness.74 Re: Dzieki repair 29.12.06, 18:36
                  Znalazłam w necie taką informację:"oczekiwany skutek leczenia może ulec
                  zmianie, jeśli Diprophos stosuje się jednocześnie z innymi lekami".

Przyjmujesz jednocześnie kilka leków: kortykosteroid Diprophos, Movalis i
                  Ketonal (czyli meloksykam-pochodna kwasu enolowego oraz ketoprofen-pochodna
                  kwasu propionowego) a także opioid Tramal oraz "chaotycznie" (jak napisałaś)
                  Baclofen (i chyba czasem Mydocalm). Ostatnio dorzuciłaś jeszcze stabilizujący
                  ciśnienie Captopril(inhibitor konwertazy angiotensyny).
                  Z całą pewnością występuje interakcja pomiędzy Tramalem a Baclofenem(i/lub
                  Myddocalmem)-substancja czynna Tramadol "nasila działanie leków zmniejszających
                  napięcie mięśniowe, wywołując uczucie zmęczenia i osłabienia"
                  Movalis z Ketonalem też nie powinien być jednocześnie stosowany.
                  A przy tym wszystkim Diprohos.
                  Jak długo taką ilość "chemii" zniesie jeszcze Twój organizm? Zapytaj się o to
                  lekarza.
    • lolipopp Re: do mmagdy 29.12.06, 18:57
      Masz typowe objawy przepukliny jądra miażdżystego. Pełny obraz na którym
      poziomie i jak duża da ci badanie MRI. Na oddziale neurologicznym cudów nie
      zdziałają. Jak ma przejść to przejdzie. Leczenie na neurologii to sama
      farmakologia i ewentualnie pdstwowa fizykoterapia / jakieś prądy i inne bajery/
      Jak ci nie przejdzie to prawdopodobnie skierują cię do neurochirurga. Twoje
      objawy są poważne i przypuszczalnie neurochirurg powinien ocenić co dalej.
      Może sama poszukaj prywatnie dobrego neurochirurga a potem zdecydujesz co dalej
      czy terapeuta manualny czy operacja / niestety ale czasami to jedyne rozsądne
      wyjście//
      • cyriax Re: do mmagdy 29.12.06, 21:40
        a jakie to są typowe objawy przepukliny jądra miażdzystego????

nie jestem lekarzem więc moze ktoś mi wytłumaczy czym rózni się badanie MRI od
        rezonansu magnetycznego który już został wykonany????????

czyli jedyne rozsądne wyjście to jednak skalpel :)))??????????????
        • lolipopp Re: do mmagdy 29.12.06, 22:14
          Nie widzę w tym wątku wyników badań MRI mmagdy.Być może są na innym i chętnie
          sie z nimi zapoznam. Typowymi objawami pjm służę bo jestem po operacji takowego
          przypadku.
          Rozumiem, ze każda "myszka swój ogonek chwali" ale bądźmy obiektywni.
          Znam leczenie / z własnego przypadku/ na oddziale neurologicznym, znam i już
          doskonale się orientuję /po latach doświadczeń na własnym przypadku/ w
          diagnostyce na podstawie MRI, wiem jakie są konsekwencje pjm i sytuacji gdy ból
          nie ustępuje, znam efekty terapii manualnej na własnym przykładzie / żadne/ i
          wreszcie wiem co to zabieg operacyjny i jakie niesie skutki / pozytywne i
          negatywne/

Chyba wystarczająco dużo abymieć wyrobione zdanie na w/w temat. Nie polecam
          zabiegu jako metody leczenia. ale obiektywizm przede wsystkim.
          • repair Re: do mmagdy 29.12.06, 22:47
            > Chyba wystarczająco dużo abymieć wyrobione zdanie na w/w temat.
            No właśnie udowadniasz, że nie ;-)
            • lolipopp Re: do mmagdy 29.12.06, 23:32
              Mam inne zdanie

Rozumiem, że ty masz inne doświadczenia i je szanuję;)
              • repair Re: do mmagdy 29.12.06, 23:48
                Nie chodzi o zdanie, a bardziej o rozumienie. Cyriax złapał Cię na pewnym
                skrócie myślowym (przy okazji pomylił pacjentki, ale szczęśliwie nie zajmuje
                się on amputacjami ;-). Nie ma sensu mówić o objawach pjm, bo często nie daje
                ona żadnych objawów.
                • cyriax Re: do mmagdy 30.12.06, 11:37
                  repair napisał:

> Nie chodzi o zdanie, a bardziej o rozumienie. Cyriax złapał Cię na pewnym
                  > skrócie myślowym (przy okazji pomylił pacjentki, ale szczęśliwie nie zajmuje
                  > się on amputacjami ;-). Nie ma sensu mówić o objawach pjm, bo często nie daje
                  > ona żadnych objawów.

Dzięki repair :)))
        • tigerness.74 Re: do Cyriaxa 29.12.06, 22:17
          MRI=rezonans magnetyczny.
          W.w. badanie odcinka lędźwiowego wykonano u założycielki wątku-czyli neli100
          (rwa kulszowa od ponad roku).
          Mmagda cierpi na rwę od miesiąca i owszem-miała wykonywany rezonans (i
          tomografię) ale odcinka szyjnego kręgosłupa:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=48363583&v=2&s=0
          O diagnostyce lędźwiowego w kontekście rwy (rtg,RMI) nie wspominała (ale mogę
          się mylić)
          • mmagda12 Re: do Cyriaxa 29.12.06, 23:01
            Przepraszam wszystkich ,ale nie moge dzisiaj napisac ,bo tak mnie
            boli.Jutro ,opisze dokladnie ,a Ck mialam ledzwiowego.Pozdro
            • mmagda12 Re: Nela 30.12.06, 09:37
              Przepraszam ,ze "wcielam sie" w Twoj watek.Przez ten bol mam opoznione myslenie
            • mmagda12 Re: 30.12.06, 09:48
              CK ledzwiowego
              Zmiany zwyrodnien.-wytworcze na krawedziach trzonow ,oraz nasilone zmiamy w
              stawach.Krazek miedzykr.L3-L4 o obnizonej wysokosci z objawem prozniowym,jak w
              przypadku zmian degeneracyjnych itd.Cechy spondylozy odcinka ledzw. 2-poziomowa
              dyskopatia[bez stenozy] -rok 2004
              Opinia neurolog-Zespol bolowy korzeniowy szyjnego i ledzw.Nasilone cechy
              draznienia n. kulszowego,oraz ograniczona ruchowosc szyjnego,cechy draznienia
              splotu barkowego.To bylo przed rwa.Jezeli ktos chcialby wypowiedziec ,to b.
              prosze
              • lolipopp Re: mmagda 30.12.06, 11:39
                Magda ten opis, nie dość, że nieaktualny, to jeszcze bardzo lapidarny. Być
                może na zdjęciu widać wicej bo radiolog się nie wysilił. Nie wnikam w szyjny
                ale jeśli chodzi o lędźwiowy to aby mieć pełny obraz powinnaś zrobić rezonans
                tego odcinka.
                Objawy już znamy teraz kolej na diagnostykę obrazową. Z takim kompletem możesz
                się dalej leczyć.
                Owszem jak pójdziesz do terapeuty manualnego to częściowo cię zdiagnozuje na
                podstawie badań fizykalnych. Ale to nie będzie pełny obraz. Oni zawsze
                poruszają się na wyczucie a nie zawsze jest to dobre.

• aniask_mama Re: mmagda 30.12.06, 12:33
                  Ja to polecam dobrego specjalistę manualnego, który DOBRZE potrafi czytać
                  zdjęcia ( a ostatnio przekonałam się, że rzadko kto potrafi.. niestety). Mój
                  opis rezonansu jest super, ŻADNYCH zmian, a tomografia wskazuje 2
                  przepukliny... Rozumiecie to??? Bo powinno być odwrotnie, rezonans jest
                  przecież dokładniejszy...
                  • nela100 Re: mmagda 30.12.06, 21:58
                    miałam dwa razy robiony rezonans odcinka lędźwiowego i żadnych zmian a mnie
                    nadal boli.lekarz o tomografie nic nie wspomina.już nawet przestałam do niego
                    jeździć.
                    Kochani! wczoraj było ciutke lepiej, dziś znowu gorzej! znowu kuleje i mam
                    trudności, żeby wstać z łóżka. Nic z tego nie rozumiem!nie wiem co mam robić,
                    boję się ,może też mam przepukline a lekarze tego nie widzą???
                    ile kosztuje zrobienie tomografu?
                    • tigerness.74 Re: mmagda 30.12.06, 23:18
                      Neli100-a miałaś robiony zwykły rentgen odc.lędźwiowego?
                      • aniask_mama Re: mmagda 31.12.06, 11:39
                        No ale po co rentgen??? Jeśli najdokładniejsze badanie: rezonans niczego nie
                        wykazał, to tym bardziej rentgen nie wykaże... A a propos mojego rezonansu (na
                        którym w opisie nic nie wyszło złego) to facet, ktory oglądał moje zdjęcie
                        (jako jedyny z wszystkich u których byłam nie chciał oglądać opisu) zobaczył 2
                        przepukliny!!!, ale jako, że rezonans był jakiś czas temu to kazał zrobić
                        tomografię, ktora to potwiedziła. Widać czytanie zdjęcia to wielka sztuka,
                        niestety...
                        • lolipopp Re: mmagda 31.12.06, 12:32
                          Oczywiście, że opis badań nie jest miarodajny. Dobrego specjalistę poznać
                          właśnie po tym , że nie chce opisu i potrafi czytać zdjęcia. Niestety większość
                          lekarzy a już terapeutów manualnych i rehabilitantów tego NIE POTRAFI.
                          Ostatnio uznany terapeuta/?/ poprosił opis do zdjęcia RTG kręgosłupa. Dla mnie
                          już były oczywiste jego "kompetencje".

• aniask_mama Re: mmagda 31.12.06, 13:49
                            Z moich doświadczeń wynika, ze jest wręcz odwrotnie, rezonans oglądało: 3
                            neurologów i ortopeda - WSZYSCY tylko zerkali na na zdjęcie, prosili o opis i
                            stwierdzali, że nic nie ma i że może ja sobie ten ból wmawiam !!!!

a terapeuta właśnie zobaczył na zdjęciu przepukliny i opisu wcale nie chciał
                            zobaczyć, a jak mnie dotknął w odpowiednie miejsce przy kręgosłupie to aż
                            zawyłam...
                            • lolipopp Re: mmagda 31.12.06, 14:11
                              No to oczywiste,że każdy ma inne doświadczenia. Mój neurochirurg nigdy nie
                              chciał opisu i czytał tylko z płyty CD, natomiast tak jak w w/w przypadku
                              terapeuta od Mc Kenziego chciał opis do zwykłego RTG.

Generalnie uważam, że umiejętność czytania i interpretacji diagnostyki
                              obrazowej jest wielką umiejętnością i świadczy o profesjonalizmie.

• cyriax Re: mmagda 31.12.06, 14:43
                                Tak czy inaczej leczymy ludzi a nie ich tomografy, rezonanse czy zdjęcia RTG
                                Dlatego nie można bezmyślnie wierzyć w to co pisze radiolog czy co widać na
                                zdjęciu. Wiedzy,umiejętności badania i przede wszystkim MYŚLENIA dobrego
                                terapeuty czy lekarza nie zastąpi najlepsza maszyna!!!
                • abek2 Re: mmagda 31.12.06, 16:52
                  znasz objawy? Bo ja sie nie doszukałem w tym co jest napisane.Odbiło Ci z tymi
                  fotkami? Więcej dają zdięcia z wakacji i są ładniejsze bo kolorowe.Jak idziesz
                  do kogoś kto Cię dotyka to poproś go o papiery na to,że jest specjalistą
                  terapii manualnej,bo to co napisałeś obraża Terapeutów.Diagnostyka polega na
                  szczegółowym badaniu,wywiadzie oraz umiejętnej interpretacji tego jak i
                  umiejętności oceny efektów leczenia.Nie rozumiem co znaczy"częściowo
                  zdiagnozuje"-do połowy czy od połowy?Wyczucie czego-zapachu???
                  • lolipopp Re: mmagda 31.12.06, 17:16
                    Jak zwykle znajdzie się zawsze jakiś nieomylny, który posiadł wzechwiedzę i
                    jako jedyny ma patent na dobre rady.
                    Twoja napastliwość abek2 jest bardzo nieprofesjnalna. Co chcesz w ten sposób
                    udowodnić????, że jak jedyny masz rację???

Wyobraź sobie, że znam objawy / powinieneś czytać ze zrozumieniem/, diagnostyka
                    obrazowa jet bardzo dużym ułatwieniem w dignozowaniu chorób / po coś ją
                    wymyślono / choć nie jedynym, terapeuta manualny jest tylko terapeutą, mającym
                    z większą lub mniejszą wiedzę /tak samo jak lekarze - mimo, że ich cykl
                    kształcenia jest dużo dłuższy/,potwierdzam, że terapeuta manualny często
                    eksperymentuje na pacjencie,

• cyriax Re: mmagda 31.12.06, 22:53
                      lolipopp napisała:

> Jak zwykle znajdzie się zawsze jakiś nieomylny, który posiadł wzechwiedzę i
                      > jako jedyny ma patent na dobre rady.
                      > Twoja napastliwość abek2 jest bardzo nieprofesjnalna. Co chcesz w ten sposób
                      > udowodnić????, że jak jedyny masz rację???
                      >
                      > Wyobraź sobie, że znam objawy / powinieneś czytać ze zrozumieniem/,
                      diagnostyka
                      >
                      > obrazowa jet bardzo dużym ułatwieniem w dignozowaniu chorób / po coś ją
                      > wymyślono / choć nie jedynym, terapeuta manualny jest tylko terapeutą,
                      mającym
                      >
                      > z większą lub mniejszą wiedzę /tak samo jak lekarze - mimo, że ich cykl
                      > kształcenia jest dużo dłuższy/,potwierdzam, że terapeuta manualny często
                      > eksperymentuje na pacjencie,
                      >
                      >
                      Nie chciałem się wtrącać ale widze że musze.
                      Myśle że niestety nie zdajesz sobie sprawy jak zostaje się dobrym Terapeutą
                      Manualnym, jak długo trwa nauka, że nigdy się nie kończy dokształcać, że tacy
                      ludzie mają duzo większą wiedze na temat anatomii, fizjologii,biomechaniki itd.
                      niż lekarze.
                      Możesz nas niedoceniać ,ale nie obrażać.
                      • panpepe Re: mmagda 01.01.07, 00:20
                        cyriax napisał:
                        > Możesz nas niedoceniać ,ale nie obrażać.

ja przeczytałem to wszystko i jestem obrażony;)
                        czasami szkoda ze ludzie używają słów, których nie rozumieją...

pozdrawiam
                        • repair Re: mmagda 01.01.07, 01:31
                          Pacjent nie wie kto to jest terapeuta manualny. Najbliższe skojarzenie dla
                          niego to weterynarz. Także nie szalejcie. Nie każdy jest tak bystry jak ja ;-).
                          • panpepe Re: mmagda 01.01.07, 02:41
                            Cyriax, Repair, Abek2
                            Dajmy sobie spokój;)
                            Mój kolega po fachu nazywa to Syndromem MKI (Mizernej Konstrukcji
                            Intelektualnej) utopijnego, wszechwiedzącego pacjenta;)
                            Niechaj Lolipopp założy swój osobny, wspomniany przezemnie kiedyś, wątek pt."E-
                            diagnoza":)
                            i wtedy będzie najlepiej!
                            Bo jak człowiek zna się na czymś i chce pomóc, to zaraz zły jest bo się
                            wymądrza...
                            głupie to strasznie....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka