asidoo 23.01.07, 18:42 Co zrobić żeby mieć wyższy poziom dobrego cholesterolu? Od czego to zależy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leli1 Re: HDL bezpośr. 44 24.01.07, 16:28 ja mam ponad 100, ale nie umiem powiedziec co robie :), ale zeby nie bylo tak wesolo to niestety ldl tez mam sporo i w efekcie calkowity tez podwyzszony (220), 3-glicerydy na szczescie tylko 60. Wcinam maslo nie margaryne (mimo ze obiecuje sobie ze od jutra jem benecol), mam diete wysoko węglowodanowa (uwielbiam potrawy ziemniaczane, makarony i slodycze), nie jem tłustego mięsa w ogóle, generalnie mało potraw mięsnych i duuuzo owoców. Niestety takze aktywnosc ruchowa jest niska. Pocieszam sie tylko tym ze lekarze jakos nie widza problemu w moim podwyzszonym cholesterolu twierdząc ze jestem dobrze "chroniona" wysokim HDL. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: HDL bezpośr. 44 24.01.07, 16:51 No ja mam w normie, tylko tego hdl mogłoby być więcej. Od dzisiaj rzuciłam tortillę w McDonald. Może ten fastfood 2 x tyg. podbił mi poziom złego na niekorzyść dobrego? Po prostu zmieniam dietę. No i rezygnuję ze smażonych potraw. Zobaczę jakie przyniesie to korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: HDL bezpośr. 44 24.01.07, 16:52 Ja miałam tak - cholesterol całkowity 148 trójglicerydy 74 hdl 44 Zatem chyba słabo? Odpowiedz Link Zgłoś
leli1 Re: HDL bezpośr. 44 24.01.07, 18:08 podobno jest tak, ze wazny jest nie tylko sam poziom cholest.. (choc twoj wynik jest super!), co własnie rozkład. Dobrze jest kiedy HDL znacznie przewyzsza LDL. Odstawienie fast foodów na pewno pomoże, zrób może badania za jakis czas i zasada także jest taka, aby min 8-10 godz przed badaniem nie jest potraw mogących miec wpływ na wynik (fast foody, majonez, jaja, ser zolty itp...) Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozec1979 Re: HDL bezpośr. 44 24.01.07, 23:02 > Co zrobić żeby mieć wyższy poziom dobrego cholesterolu? Zamiast mięsa jeść ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
dr-divlo Re: HDL bezpośr. 44 24.01.07, 23:15 ważne jest też żeby HDL nie stanowił mniej niż 20% cholesterolu całkowitego.I tutaj przede wszystkim znaczenie ma dieta- fast foody, słodycze, wszelkie produkty wysoko przetworzone - do widzenia! Pozatym chociaż minimalny wysiłek fiz. Odpowiedz Link Zgłoś
asidoo Re: HDL bezpośr. 44 24.01.07, 23:35 Dziękuję wam za pomoc. Wyniki z tego co mówicie są ok. Zmiany w diecie jednak wprowadzam, i aerobic częściej będzie:) Odpowiedz Link Zgłoś