Dodaj do ulubionych

Bol w okolicy serca

IP: *.toya.net.pl 12.04.03, 16:47
Taki kujacy, wystepujacy raczej codziennie, kilkusekundowy(raz krotszy raz
dluzszy)u 22-letniego chlopaka co moze oznaczac? Czy jest reakcja na stres?
Kiedy spytalam go odkad go ma stwiedzil ze od zawsze, chociaz podczas
naszego 4-letniego zwiazku nigdy sie chyba nie skarzyl,raczej teraz od
jakiegos czasu(miesiac,dwa) W dziecinstwie stwierdzono u niego wade serca
(oczywiscie nic wiecej nie wiadomo tyle ze jest jakas) po tym jak kiedys
rodzice zawiezli go do szpitala bo zsinialy mu usta ale Ekg juz nic nie
wykazalo bo wszystko przeszlo.
Czy powinien wykonac jakies badania?
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Bol w okolicy serca IP: *.5-200-80.adsl.skynet.be 12.04.03, 21:50
      Najpierw ustalmy co to jest "okolica serca". Wiekszosc ludzi za okolice serca uwaza okolice koniuszka serca, tzn 3 cm w bok i ponizej lewego sutka. Bole zlokalizowane tylko tam, o klujacym charakterze, zwykle nie maja nic wspolnego z sercem.
      Jesli dolegliwosci sie powtarzaja, mozna wykonac badanie Holterem, ktore na 90% nie wykaze niczego. "Wada serca" to moze byc zespol Barlowa, ktory kazdy usiluje miec, by wykazac sie przed komisja poborowa.
      Generalnie: nie ma powodu do paniki. Prawdopodobnie sa to objawy nerwicowe. Poniewaz nerwica to diagnoza, ktora sie stawia przez wykluczenie innych mozliwosci, jesli dolegliwosci naprawde dokuczaja, to mozna badac alej, ale bez pospiechu i bez wiekszych szans na znalezienie patologii.
      • easy123 Re: Bol w okolicy serca 13.04.03, 14:16
        Takie rozne bole w okolic serca u czlowieka mlodego zwykle sa zwiazane z
        drobnymi patologiami sciegien przepony lub miesni miedzyzebrowych, czasami tez
        czesci chrzastkowej zeber.
        Oczywiscie czujnosc jest tez potrzebna, bo niekiedy serce tez moze byc powodem.
        Holter, jak sugeruje Doki, moze tez zrobic probe wysilkowa z EKG.
    • daffne Re: Bol w okolicy serca 13.04.03, 17:27
      2 lata temu mialam silne bole, klucia serca . Pozniej doszlo do tego szybkie bicie serca nawet kiedy bylam w pozycji lezacej.Wykonano mi Echo serca, Ekg w spoczynku -nic nie wykazalo,pozniej zalozono mi na dobe Holtera - wyszlo, ze mam tachykardie ,ale nie powiedziano mi czy to na tle nerwowym czy tez nie.Przez rok zazywalam leki ,stosowalam sie do zalecen lekarza w razie szybkiego pulsu i przeszlo samoistnie.Czasem powraca ale na krotko.
      Mysle ,tak jak Doki , ze Holter duzo moglby wykazac.Mi nawet wykazal kiedy przez ta cala dobe zapalilam sobie papierosa..
      Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka