Dodaj do ulubionych

Zabieg kolana...............Pytanie

29.01.07, 01:33
Witam wszystkich mam takie maleńkie pytanie, a tak naprawde to kilka pytań,
niedługo czeka mnie artroskopia kolana, no i chciałą bym sie dowiedzieć jeśli
oczywiście Państwo wiecie coś! czy przed samym zabiegiem potrzebna jest
lewatywa??gdyz chyba nie jest to przyjemne,no i wstydliwe a jeśli nie jest
konieczna to jakie mniej wiecej dostaje sie leki oraz jak długo po zabiegu
nie mozna uprawiać sportu, gdyz słyszałam ze posamym zabiegu trzeba sie
nauczyc samodzielnie chodzić.Dziekuje za odpowiedzi, o reszte spewnościa
zapytam lekarza ale próbuje sie do tego jakoś przygotować.Dziekuje
Obserwuj wątek
    • arp007 Re: Zabieg kolana...............Pytanie 30.01.07, 11:39

witaj,
      z lewatywa, to juz drobna przesada... we wrzesniu mialem artro acl i nikomu
      nawet nie przyszlo do glowy, aby cos takiego "proponowac".

z nauka chodzenia samemu to tez lekka przesada, gdyz po zabiegu powinnas udac
      sie na rehabilitacje. jesli lekarz, ktory ma zamiar dobrac sie do twojego stawu
      nic ci o tym nie powiedzial lub, co gorsza, nie dal skierowania na
      rehabilitacje, to sugeruje zmiane lekarza.

jesli chcesz dowiedziec sie czegos wiecej o artro kolana to odszukaj watek na
      tym forum o artoskopii kolana - pisany capitalic.

pozdrawiam,
      • repair Re: Zabieg kolana...............Pytanie 30.01.07, 12:22
        Wszystko się zgadza, tylko że mówisz o prywatnym ośrodku niedostępnym dla 99%
        Polaków. Gdzieś w Polsce lewatywa nie musi być niczym szczególnym. A brak godnej
        uwagi rehabilitacji jest na porządku dziennym.
        • arp007 Re: Zabieg kolana...............Pytanie 30.01.07, 20:30
          masz racje. moje doswiadczenia pochodza z kontaktow z prywatna sluzba zdrowia.
          mam to szczescie, w nieszczesciu, ze moge sobie pozwolic na omijanie publicznej
          szerokim lukiem.

sadze jednak, iz publiczni mogliby zaczac brac przyklad z prywatnych. jestem
          medycznym laikiem, niemniej jednak lewatywa albo jej brak nie jest chyba
          kwestia finansow lecz nowoczesniejszego (stanowiacego stadard w wiekszosci
          krajow) podejscia do pacjenta. no ale moge sie mylic, tak jak napisalem jestem
          laikiem w tym zakresie i dziele sie tylko wlasnymi doswiadczeniami i
          refleksjami.

pozdrawiam,
          • kasia473 Re: Zabieg kolana...............Pytanie 30.01.07, 23:53
            mój syn przeszedł niedawno w krótkim odstępie czasu 2 artroskopie robione co
            prawda w prywatnej klinice, ale refundowane prze nfz i lekarz nawet nie kazał
            mu brać środków przeczyszczających, o lewatywie nie wspominając.
    • malibu6 Re: Zabieg kolana...............Pytanie 31.01.07, 09:00
      Mialem robiona altroskopie kolan w odstepie 2 lat.Przy pierwszym mialem terapie
      ,przy drugim nie i na prawde nie widze zadnej roznicy w dochodzeniu do pelnej
      sprawnosci.Nie wiem jak to jest robione w Polsce ale w Stanach to wyglada tak ze
      raniutko jedzie sie na altroskopie i kolo poludnia juz bylem z powrotem w domu.
      2 miesiace temu mialem zrobiona operacje wymiany calego stawu kolanowego i
      wowczas bylem tylko 9 dni w szpitalu,ciekaw jestem jak to wyglada w Polsce.I po
      2 miesiacach juz normalnie chodze ,aczkowiek mialem bardzo intensywna terapie.
      Pozdrawiam
      • asku73 Re: Zabieg kolana..............odp 04.02.07, 21:40
        Jestem 4dni po artroskopi kolana,zabieg miałam o godz.16-ej,a do 10-ej mogłam
        jeśc i pić,ponieważ zabieg był robiony pod narkozą.Po 6 dniach mam się pokazać
        do kontroli,a ćwiczyć mam sama w domu,co też mi sie nie podoba.
        • arp007 Re: Zabieg kolana..............odp 05.02.07, 11:30
          wspolczuje ci serdecznie...

lekarz, ktory po artro zostawil cie bez rehab - domyslam sie po twoim poscie, ze
          rowniez bez skierowania na nia - powinien dla dobra pozostalych pacjentow
          wyekspediowac sie na ksiezyc. wlasciwa rehab jest rownie wazna jak sam zabieg,
          jesli nie wazniejsza.

pozdrawiam,
          • asku73 Re: Zabieg kolana..............odp 06.02.07, 11:17
            Mam sama ćwiczyć w domu,powiedział jak mam to robić,ale dzisiaj jade do
            kontroli,więc się wszystkiego dowiem-mam nadzieje że jeszcze nie jest na
            księżycu.... Teraz-czyli po artroskopii ból jest 100x mniejszy niż przed.Także
            ja jeszcze nie przekreśliłam tego lekarza.Napisze jak już będe po
            wizycie.Pozdrawiam

• asku73 Re: Zabieg kolana..............odp 07.02.07, 15:33
              Witam!Jestem po wizycie kontrolnej.Niestety za tydzień mam jechać dopiero na
              zdjęcie szwów.Co do rehabilitacji to pozostało bez zmian,czyli mam sama ćwiczyć
              w domu co zaczełam robić od dzisiaj i muszę przyznać,że naprawde trzeba sie do
              tego przyłożyć!Zadzwoniłam też do rehabilitanta-prywatnie-i pytam czy po
              artroskopi jest konieczna jego pomoc,to spytał czy i jaka rehabilitacje lekarz
              zalecił.Jeżeli lekarz nic nie zalecił-czego w moim przypadku nie było-to on
              naprawde nie jest potrzebny!No i co ty na to?
              • arp007 Re: Zabieg kolana..............odp 07.02.07, 16:31
                coz... ;-(

w trakcie artro moza "repair" ;-))) wiele elementow stawu. sadze, iz dobrze
                byłoby, gdybys napisala co w trakcie twojego artro bylo robione - lakotka,
                wiazadlo(-a), rzepka. do tej pory ta kwestia nie zostala jeszcze poruszona. z
                moich obserwacji wynika, iz nie wszystkie cwiczenia wlasciwe np. dla acl (wkp)
                sa stosowane w rehab lakotki i vice versa.

w kwestii cwiczen: czy wiesz chociaz co i w jaki sposob masz cwiczyc? czy
                jakiekolwiek cwiczenia zostaly ci zaprezentowane? czy powiedziano ci jakie
                pomoce powinnas kupic albo czym (jakimi przedmiotami domowymi) mozesz je zastapic?

solidnosc: moim zdaniem podstawa w owocnej rehab i sprawnym powrocie do
                funkcjonalności sprzed urazu.

lekarz: jesli dobrze zrozumialem to co napisalas, to niestety podtrzymuje opcje
                ksiezycowa. nalezy miec rowniez nadzieje, iz wiedzial co robi z twoim stawem
                podczas zabiegu.

postaraj sie odszukac tez watek o artro kolana, ktory skonczyl sie jakis czas
                temu z uwagi na ograniczenie w liczbie umieszczanych postow. watek byl pisany:
                ARTROSKOPIA KOLANA, o ile mnie pamiec nie myli. tam jest tez sporo postow o
                rehabilitacji.

nie wiem tez niestety jak ta sprawa (relacja miedzy skierowaniem a przyjeciem na
                rehab) wyglada. innymi slowy nie wiem czy przyjma cie na rehab, nawet prywatna,
                jesli nie przyniesiesz im skierowania. jesli tak jest, co moze byc
                prawdopodobne, to powinnas "wymusic" na lekarzu to skierowanie.

pozdrawiam,
                • asku73 Re: Zabieg kolana..............odp 07.02.07, 20:12
                  Witam ponownie!Co do ćwiczen to oczywiście,że zostały mi zaprezentowane i są to
                  ćwiczenia-jak określił pan doktor-na raie tzn.na tydzień bo po zdjęciu szwów
                  będzie inny zestaw ćwiczeń-to są słowa lekarza,ale mimo tego podczas następnej
                  kontroli nadal będę pytała o rehab.dodatkową.A więc miałam uszkodzoną chrząstke
                  stawową i rzepke.Pozdrawiam
                  • maverick777md Re: Zabieg kolana..............odp 07.02.07, 20:24
                    Nie daj się sprowokować do samodzielnie wymyślanych ćwiczeń. Lekarz, który
                    wyoknywał zabieg wie, co zrobił w środku Twego kolana i wie dobrze, co masz
                    robić by przywrócić mu sprawność. Potwierdza to opinia rehabilitanta. I jeszcze
                    raz radzę - nie daj się podpuścić anonimowemu forumowiczowi, bo możesz sobie
                    zaszkodzić.
                    • asku73 Re: Zabieg kolana..............odp 07.02.07, 20:35
                      Witam!Tu nie chodzi o wymyślanie ćwiczeń przeze mnie!Ja poprostu wiem co mam
                      robić przez najblizszy tydzień-tj.do następnej kontroli,a niestety jeszcze nie
                      wiem jakie ćwiczenia będę miała póżniej,ale te,które mam teraz to głównie
                      polegają na napinaniu mięśni,tylko pod różnym kątem i w różnych
                      pozycjach.Wydaje sie to proste i bezbolesne,ale gdy sie wykonuje zdrową
                      nogą,ale tydzień po zabiegu jest to nie lada wyczyn...
                      • maverick777md Re: Zabieg kolana..............odp 07.02.07, 20:38
                        Twoje podejście do procesu leczenia jako Pacjenta jest doskonałe, idealne
                        wręcz:) Chciałem to tylko podkreślić i prosić Cię, byś czasem nie dała się
                        zwieść domorosłym medykom. Ot tyle. Życzę zdrowia :)
                        • asku73 Re: Zabieg kolana..............odp 07.02.07, 21:02
                          Wielkie dzięki!Czuję się podbudowana!Pozdrowionka
                    • arp007 Re: Zabieg kolana..............odp 07.02.07, 21:09
                      nie wiem skad pomysl, ze jestem anonimowy??? ze kogokolwiek podpuszczam lub
                      prowokuje??? i dodatkowo do samodzielnie wymyślonych cwiczen??? przez kogo,
                      przeze mnie czy przez asku73??? proponuje, abys uwaznie czytal posty w watku.

nie mienie sie domoroslym medykiem, nie mam nic wspolnego z medycyna o cyzm
                      napisalem na samym poczatku. zwyczajnie dziele sie swoimi obserwacjami i
                      doswiadczeniami. jest to forum publiczne, sam przeszedlem przygody z kolanem,
                      ktore musialo byc poprawiane wlasnie przez takich "lekarzy" z bozej laski.

NB: jesli bedziesz mial okazje przeczytac ponownie post, to moze zauwazysz, ze
                      rehabilitant nie mial czego potwierdzac, gdyz nie mial skierowania. nie
                      spotkalem jeszcze rehabilitanta, ktory podjal by sie fachowego wykonania swojej
                      pracy bez skierowania, opisu zabiegu lub karty wypisu. dla mnie reakcja
                      rehabilitanta jest zrozumiala: skoro lekarz niczego nie zalecil, to rehabilitant
                      przed szereg nie bedzie wychodzil - proste.

chodzilem na rehabilitacje z ludzmi, ktorzy mieli pouszkadzane rzepki i
                      widzialem jak ciezko pracowali. to oczywiscie mogly byc inne, mniej lub bardziej
                      powazne, urazy niz u asku73.

dziwnie to moze raczej być to co ty sugerujesz. nie wiedzac tak na dobra sprawe,
                      jaki byl uraz, jak rozlegly i co zostalo zrobione, utwierdzasz kogos w
                      przekonaniu, ze brak profesjonalnej rehab a raczej ograniczenie rahab do cwiczen
                      w domu jest OK. moze i jest, nie spotkalem sie do tej pory z taka teza u
                      prawdziwych profesjonalistow. moze sam jestes "lekarzem" i reprezentujesz
                      podobny poziom profesjonalizmu do lekarza asku73, jesli tak to ciesze sie
                      ogromnie, ze nie spotkalem cie na swojej drodze.

skoro negujesz moj post, w ktorym pisalem glownie o ogromniej przydatnosci wrecz
                      koniecznosci rehabilitacji po artro, to napisz dlaczego uwazasz, ze
                      rehabilitacja nie mialaby pomoc asku73 w szybkim powrocie do sprawnosci sprzed
                      urazu, moze wszyscy dowiemy sie czegos pozytecznego.

pozdrawiam,
                      • maverick777md Re: Zabieg kolana..............odp 07.02.07, 21:29
                        Twa wypowiedź -"lekarz: jesli dobrze zrozumialem to co napisalas, to niestety
                        podtrzymuje opcje
                        ksiezycowa. nalezy miec rowniez nadzieje, iz wiedzial co robi z twoim stawem
                        podczas zabiegu" - aż ocieka jadem. Zapewniam Cię, że ortopeda wykonujący
                        zabiegi artoroskopowe ma znacznie większe pojęcie o rehabilitacji niż
                        magistrowie fizyjoterapii. A "z góry" zakładnie niekompetencji lekarza jest dla
                        mnie bardziej ryzykowne niż zakładnie niekompetentności forumowicza.
                        • arp007 Re: Zabieg kolana..............odp 07.02.07, 22:37
                          zapewniam cie, ze wyrazalem jedynie przypuszczenie i nie bylo w nim krztyny
                          jadu, gdyz zycze asku73 wszystkiego dobrego w jej "przygodzie" z kolanem.

mimo posiadania podstaw ku takim osadom - wynikaja one z doswiadczen osobistych
                          jak i historii zaslyszanych podczas rehab i kolanowych przygod dosc bliskich
                          znajomych - wypada byc jedynie optymista, miec nadzieje, ze wszystko bedzie OK
                          oraz starac sie przestrzegac pozostale osoby. kazdy jednak podejmuje wlasne decyzje.

nie powinienes sie tak obruszac, no chyba, ze w imie specyficznie pojmowanej
                          solidarnosci zawodowej. sadze, ze jest dosc oczywiste, iz w kazdym srodowisku
                          pracuja profesjonalisci i "profesjonalisci".

wyrazalem swoj wlasny poglad, mam do tego prawo na forum publicznym. dodatkowo
                          nie bierze sie on z nikad. powtorze go jeszcze raz: dla mnie lekarz, ktory
                          ogranicza sie do "przepisania" cwiczen w domu nie jest godny zaufania - moze z
                          tym kosmosem przesadzialem ale to byla przenosnia.

zastanow sie chwile i podejdz obiektywnie do sprawy. asku73 cwiczac w domu bez
                          nadzoru i opieki rehabilitanta nie moze byc nawet w 100% pewna czy prawidlowo
                          wykonuje cwiczenia, ktore jej zademonstrowano. czy tak powinien postepowac
                          lekarz - zostawiac pacjenta samego sobie, bez slowa o rehabilitacji, co wiecej
                          bez slowa o jakimkolwiek skierowaniu na nia, hmmm...? mam co do tego powazne
                          watpliwosci. ponadto, rehabilitacja nie polega jedynie na cwiczeniach.
                          rehabilitacja zawiera rowniez takie elementy jak: pole elektromagnetyczne,
                          laser, prądy, elektrostymulacje, itp., itd. sa to elementy bardzo wartosciowe i
                          przydatne w powrocie do sprawnosci sprzed urazu i jednoczesnie calkowicie
                          niedostepne w warunkach domowych.

co do kompetencji rehabilitantow zrobiles dokladnie to samo, co zarzucasz mnie,
                          wiec nie bede tego komentowal. choc wiem, ze i wsrod tej grupy zawodowej pracuja
                          tacy, ktorzy potrafia juz na poczatku rehabilitacji zniweczyc prace wykonana
                          przez lekarza podczas zabiegu. poza tym ciezko zakladac niekompetencje lub
                          kwestionowac kompetencje kogos, kto od samego poczatku przyznaje sie, ze nie
                          jest kompetentny, gdyz ksztalcil sie w zupelnie innym kierunku, i dzieli sie
                          jedynie wlasnymi doswiadczeniami. jesli chcesz z nimi dyskutowac, to dyskutuj z
                          pogladami i opiniami a nie z ludzmi, ktorzy je wyglaszaja, tzn. bez wycieczek
                          osobistych

pozdrawiam
                        • tibidibi1 Re: Zabieg kolana..............odp 07.02.07, 22:49
                          Ja po artroskopii nie ćwiczyłam wcale tylko dużo spacerowałam. Kolanko mam
                          takie że aż miło pojeździć na nartach. Po zabiegu wstałam z łóżka po 3
                          godzianch. Pierwsze kroki niepewne ale tego samego dnia już chodziłam normalnie.
                          • arp007 Re: Zabieg kolana..............odp 07.02.07, 23:01
                            tylko pogratulowac ;-)))
                            napisz moze jeszcze co zostalo naprawione w trakcie artro, gdyz wachlarz
                            mozliwosci jest dosc szeroki, co mogloby wskazywać na to, że twojego przypadku,
                            mimo swietnych wynikow, nie nalezy przykladac do kazdego przypadku.

ja po pierwszym artro (lakotka, prawy staw; naderwany acl), 14 lat temu tez nie
                            chodzilem na rehabilitacje i po paru miesiacach bylo OK. w ubieglym roku mialem
                            rekonstrukcje acl i po 4 m-cach zaczolem biegac na biezni. Nie mam bladego
                            pojecia czy mieszcze sie w jakichkolwiek statystykach medyczno-rehabilitacyjnych
                            ale ciesze sie, ze jest progres i moze uda mi sie pojechac na narty, na weekend
                            majowy.

pozdrawiam,
                            • asku73 Re: Zabieg kolana..............odp 08.02.07, 10:06
                              Piszesz że sam nie miałeś zaleconej rehabilitacji-o czym nic nie pisałes
                              wcześniej!To w takim razie dlaczego zarzucasz mi jakość wykonywania ćwiczeń!
                              Pierwsze dni po operacji miałam mieszane uczucia co do dodatkowej rehab.ale
                              teraz po 3-im dniu ćwiczeń w domu nie mam wątpliwości,że coś bedzie nie tak
                              ponieważ już boli 100xmniej niż przed -o czym już pisałam wcześniej!Znajdz
                              sobie post "jestem 18-mcy po artro.i nie zginam nogi w kolanie"To dopiero babka
                              ma problem!A ja moge napisać post "jestem tydzień po artro.i jast wszystko ok!
                              Zastanawiam się gdzie ta kobieta była wczesniej?Czy Ty coś masz do ukrycia?
                              Chodzi mi o twoje kolano!Usilnie próbujesz namówic mnie na dodatkowa rehab.a
                              sam jej nie miałes!Nic z tego nie rozumiem....
                              • arp007 Re: Zabieg kolana..............odp 08.02.07, 11:53
                                a czy ty dokladnie przeczytalas kiedy to bylo - 14 lat temu!!! wtedy wlasnie
                                byly czasy "cwiczen w domu" jako standardowego traktowania pacjenta po urazie
                                lakatki.

niczego ci nie zarzucam. smiem jedynie twierdzic, moge sie oczywiscie mylic, ze
                                nie masz, bez obecnosci rehabilitanta, 100% pewnosci czy dobrze wykonujesz
                                cwiczenia. no ale jesli jest to komformtowa sytuacja dla ciebie, to mnie tym
                                bardziej nic do tego. jesli masz 100% pewnosc poprawnego wykonywania cwiczen, to
                                wypada jedynie pogratulowac.

moje klano czuje sie swietnie i niczego nie ukrywam. nie rozumiem skad te
                                przypuszczenia??

ponawiam wypowiedz, jesli poprzednia byla nieczytelna. rehabilitacji nie mialem
                                14 lat temu!!!. teraz, po powazniejszym - w porownaniu do poprzedniego - urazie
                                w tym samym kolanie, nie wyobrazam sobie powaznego podejscia do sprawy bez
                                rehabilitacji. that's all.

jesli dalej nie rozumiesz, to ja sie poddaje - nie jestem w stanie jasniej
                                wytlumaczyc.

moze jesli przeczytasz wiecej postow o rehabilitacji po artro i nie bedziesz
                                cytowala tych skrajnych przypadkow, to moze zmienisz punkt widzenia (moze i
                                nie...) z cala pewnoscia znajdziesz posty podobne w wydzwieku do twojego:
                                "jestem po artro, cwicze w domu i wszystko jest OK". i swietnie. ponowne gratulacje.

pozdrawiam,

ps: nie jestem tez w jakikolwiek sposob (zawodowy, czy tez prywatny) zwiazany z
                                profesja ani przemyslem rehabilitacyjnym
                      • asku73 Re: Zabieg kolana..............odp 08.02.07, 09:37
                        Hej!Nie wiem skąd ci przyszło do głowy,że ćwiczenia,które wykonuję w domu sa
                        wymyślone przeze mnie?Nic takiego nigdy nie napisałam!
                        • arp007 Re: Zabieg kolana..............odp 08.02.07, 09:56
                          oj, asku73...
                          czy ja napisalem w formie twierdzacej, ze wymyslilasc jakiekolwiek cwiczenia,
                          czy tam moze jednak byly znaki zapytania i czy moze jednak moj post byl
                          odpowiedzia na poprzedni post:

[maverrick...]: "Nie daj się sprowokować do samodzielnie wymyślanych ćwiczeń",
                          [asku]: "Tu nie chodzi o wymyślanie ćwiczeń przeze mnie!"
                          [arp]: "nie wiem skad pomysl (...), ze kogokolwiek podpuszczam lub
                          prowokuje??? i dodatkowo do samodzielnie wymyślonych cwiczen??? przez kogo,
                          przeze mnie czy przez asku73??? proponuje, abys uwaznie czytal posty w watku."

moglibysmy uniknac jalowych dyskusji na jalowe tematy, gdyby posty byly czytane
                          ze zrozumieniem.

meczy mnie juz ta dyskusja.

suit yourself. jesli cyfra w twoim nicku moze wskazywac na rok urodzenia, to
                          znaczy, ze jestes dorosla i bedziesz najlepiej wiedziala co jest ci potrzebne.

pozdrawiam,
                          • asku73 Re: Zabieg kolana..............odp 08.02.07, 10:10
                            cyfra w moim niku to nie rok urodzenia tylko ile mam lat chłopczyku!Niestety
                            wiem co pisze i wiem co robie!Pozdrawiam
                            • arp007 Re: Zabieg kolana..............odp 08.02.07, 10:14
                              staruszko! nie irytuj sie tak bo jeszcze cos ci sie stanie podczas stukania w
                              klawiature ;-)

teraz juz wiem skad wynika problem z rozumieniem - przyczyna zapewne jest wiek ;-)
                              • asku73 Re: Zabieg kolana..............odp 08.02.07, 10:24
                                Daruj sobie!I tak sie nie dam sprowokować!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka