Dodaj do ulubionych

nadciśnienie 228/138

08.02.07, 18:17
Mój chłopak ma takie wysokie ciśnienie, a ma dopiero 26 lat. Nie mam pojecia
skąd ono się wzięło, jest wysportowany, szczupły, nie pali, a do lekarza nie
moge go "zaciągnąć", zachowuje się jak dziecko, które nie zdaje sobie sprawy
ze swojego stanu.. Jakie są jeszcze czynniki ryzyka, jaka jest przyczyna tak
wysokiego ciśnienia?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: nadciśnienie 228/138 08.02.07, 18:58
      evunia5 napisała:

Jakie są jeszcze czynniki ryzyka, jaka jest przyczyna tak
      wysokiego ciśnienia

Na przykład udar,czyli wylew, ze wszystkimi tego konsekwencjami, a przyczyn może
      być sporo, więc im szybciej zaciągniesz go do lekarza, tym lepiej, szczerze
      mówiąc codziennie ryzykuje życiem...
    • mazur39 jeżeli to prawda, to wezwij natychmiast 08.02.07, 19:06
      pogotowie lub zawieź go do dyżurnego szpitala. Zabierz też pidżamę i przybory
      toaletowe. Dziwne, że żyje!
      • betka801 Re: jeżeli to prawda, to wezwij natychmiast 08.02.07, 19:10
        Nie panikujmy,to podnosi ciśnienie.
        Może jest w silnym stresie,a może ma problemy z układem krwionośnym,czy jest
        otyły?
        Oczywiscie wizyta u lekarza i wywiad z chorym jest niezbędne.
        • evunia5 Re: jeżeli to prawda, to wezwij natychmiast 08.02.07, 19:20
          Betka801, on nie jest otyły, zawsze uprawiał sport. Tylko teraz tez zyje w
          duzym stresie. Przez ostatnie 3 dni, jak przyjeżdzał po mnie do pracy o był
          cały aż czeerwony o gorący, i to własnie obudziło we mnie czujnośc i kazałam mu
          zbadac ciśnienie.
    • admika2 Re: nadciśnienie 228/138 08.02.07, 19:10
      Przy takim ciśnieniu czułby się tak, że sam by się zgłosił do szpitala.
      • evunia5 Re: nadciśnienie 228/138 08.02.07, 19:18
        no właśnie, powinien źle się czuć. On czuje się źle, ale nie az tak bardzo źle.
        Mierzył sobie ciśnienie automatycznym nadgarstkowym cisnieniomierzem i ciągle
        takie wysokie było. Potem pojechał do przychodni (dla świętego spokoju chyba) i
        tam mu tez zmierzyli i miał takie wysokie, tylko nakłamał, że miał stłuczke
        samochodem i dlatego tak mu podskoczyło, więc dali cos na zbicie. Mi juz ręce
        opadają, a on zachowuje sie jak dzieciak normalnie.
        A powiedzcie mi, czy jesli on kiedys brał przez jakiś czas amfetamine (rok temu
        przestał) to czy może to byc taki własnie skutek?
        • marzeka1 Re: nadciśnienie 228/138 08.02.07, 19:23
          Nakłamał? Bo co? chciał pokazać,że taki facet? Mój mąż leczy się na nadciśnienie, jest szczupły i wysportowany, a mimo to ze względu na skłonności rodzinne leczy się i bierze tabletki.Jednak nawet przy swoim najgorszym wyniku, nawet nie zbliżył się do takw wysokiego pomiaru!!!! Tak, narkoyki mogą mieć na to wpływ (pewnie też nie powie lekarzowi?).Nie chcę cię straszyć, ale znam 28 latka, który zmarł, bo dostał wylew krwotoczny (czyli będący wynikiem wyskoiego ciśnienia. Do lekarza!!!!
          • evunia5 Re: nadciśnienie 228/138 08.02.07, 19:27
            oj musze go do lekarza wyciągnąć, chyba na siłę, ale nie mam wyjścia.
        • nina1986 Re: nadciśnienie 228/138 08.02.07, 19:26
          na nadcisnienie rewelacyjna jest zielona herbatka, ja ja pije od 3 lat i mam
          cisnienie idealne!!!
          • marzeka1 Re: nadciśnienie 228/138 08.02.07, 19:33
            Uwa,zasz, że TAK wysokie ciśnienie zbije zielona herbata????
        • betka801 Re: nadciśnienie 228/138 08.02.07, 20:36
          Namów chlopaka jednak na wizyte u lekarza,moim skromnym zdaniem,to nie ma po roku
          żadnego wplywu./mam na myśli amfetaminę/
          Zawsze nasze problemy zaczynają sie od psychiki,może ma duży problem i nie może
          go jednak rozladowac,bo nie ma do nikogo zaufania,może nie wszystko Ci mówi.
          Dobry lekarz.Pozdrawiam.Nie bagatelizuj.
    • to_jaaa Re: nadciśnienie 228/138 08.02.07, 20:07
      dziecino, przeciez przy takim cisnieniu to juz skala skonczyla
      www.nadcisnienie.pl/
      • nina1986 Re: nadciśnienie 228/138 08.02.07, 20:48
        przynajmniej częściowo obnizy cisnienie, mi obniżyła bardzo
        • agniecha351 Re: nadciśnienie 228/138 08.02.07, 21:35
          zmierz mu ciśnienie raz jeszcze. Na noc zazwyczaj rośnie. Każdy lekarz zostawi
          go natychmiast w szpitalu. Do rana może wiele się zdażyc. Jeżeli jest taki
          bezmyślny, niech czeka, nie wiem na co, a jeżeli nie chcesz aby to się żle
          skończyło, wezwij od razu pogotowie. Nie straszę, ale ciśnienie tak wysokie ma
          b poważne konsekwencje. Życzę powodzenia
          • honeybeam Evuniu 08.02.07, 21:56
            A czy jesteś pewna, że chłopak nie bierze amfy w tej chwili??? Wiele rzeczy by
            sie zgadzało. Dlatego może nie chce zgłosic się do szpitala, dlatego nie oczuwa
            skutków takiego ciśnienia. Nie wiem przy takim ciśnieniu powinien mieć silne
            bóle głowy, mdłości. Siłą go pewno nie zaciągniesz ale moim zdaniem, podobnie
            jak przedmówców sprawa jest naprawdę poważna. Moja mama zmarła na udar mózgu w
            wyniku wysokiego ciśnienia, które leczyła latami :( I uwierz mi, że śmierć przy
            tej chorobie (jakkolwiek strasznie to nie zabrzmi) nie jest najstraszniejszą
            rzeczą jaka może człowieka spotkać :( Dużo gorsze jest to, że może skończyć
            jako sparaliżowany i uzależniony od wszystkiego dookoła facet, który może nawet
            nie móc porozumieć się ze śiatem :(. Zapytaj Go, czy tak chce spędzic resztę
            życia?
            • evunia5 Re: Evuniu 08.02.07, 22:14
              Pytacie się czy w tej chwili nie bierze - raczej nie bierze, bo zachowuje sie
              normalnie, a uwierzcie mi wiem jak się zachowywał jak brał narkotyki. Jednak
              myslę,że to nadciśnienie to skutek stresu jaki od kilku tygodni przezywa
              (stracił pracę, ukradli mu samochód, nie może związać finansowo końca z końcem
              i ma jeszcze wielkie problemy rodzinne). Ostatnio budził sie w nocy i ciągle
              rozmyslał jak się wyciągnąć z dołka).
              Zmierzyłam mu ciśnienie teraz, poleżał w łóżku z 3 godziny, uspokoił się,
              łyknął tabletki czosnkowe - w aptece byłam i babka je poleciła, jako najlepsze
              bez recepty, i ciśnienie spadło 145/95. Jeśli tylko zacznie mu się podnosic od
              razu lekarz, bez względu na to co bedzie mój mówić. Pozdrawiam i dziękuję za
              Wasze posty.
              • honeybeam Re: Evuniu 08.02.07, 22:31
                ale jeśli w ten sposób reaguje na stres w tym wieku, to tym bardziej powinien
                iść do lekarza :( Rzeczywiście życie Mu trochę ostatnio nie pobłażało i to może
                byc powód ale to może oznaczać że coś jest nie tak. Powodzenia i niech tak nie
                bierze wszystkiego do siebie, bo 6 stóp pod ziemią nic już z tym nie zrobi w
                ogóle ;) Powodzenia
              • to_jaaa Re: Evuniu 08.02.07, 22:38
                nie rozumiesz - to jest wciąż za wysokie ciśnienie, a takie skoki to dopiero groźna sprawa
                nie masz co czekac na nastepne, tylko do lekarza natychmiast, bez wzgledu na to, o ile spadło
            • mmagda12 Re: Evuniu 09.02.07, 07:43
              Z tego wyglada ,ze moze brac amfe.To tlumaczyloby ,te wysokie cisnienie i
              dlaczego nie chce isc do lekarza.Zapytaj w aptece ,czy mozna kupic testy i
              wtedy na bank bedziesz wiedziala,Sa tez osrogki pomocy kryzysowej odroznych
              uzaleznien.Tam testy robia za darmo.Ewentualnie ,jakby wyszlo ,ze tak ,to
              pomagaja wyjsc z tego ,o ile on bedzie chcial.A sterydow nie bierze?Jezeli
              wszystko oki ,to pilnie lekarz.Przed wylewem ,moga byc zaburzenia mowy
              itp.Sasiad zmarl w swieta ,mial wylew lat 50
    • ela_anna Re: nadciśnienie 228/138 09.02.07, 01:02
      moja mam miała w momencie silnego stresu gorna ponad 300 a dolnej nie pamietam.w
      szpitalu powiedzieli,ze z takim wynikiem nie powinna żyć.ŻYJE!Nie chcieli
      wypuscic ze szpitala,wyszla na wlasne żadanie.Ale to pewnie ewenement.Zaciagnij
      osiołka do lekarza....powodzenia
    • evee1 Re: nadciśnienie 228/138 09.02.07, 01:47
      Moj tata w dniu, w ktorym zmarl mial cisnienie 190/130. Dostal wylewu i zmarl w
      domu. Jak przyjechalo pogotowie, to juz nie zyl.
      Nawet cisnienie 145/95 szczegolnie w stanie spoczynku jest za wysokie. Nawet
      jezeli czuje sie dobrze, to z czasem uszkodzi sobie serce, jezeli w ogole zdazy
      jeszcze pozyc.
      A dlaczego chlopak nie chce sie leczyc? Przeciez o tym, ze bierze tabletki na
      obnizenie cisnienia NIKT NIE MUSI WIEDZIEC. Dalej moze byc szczuply,
      wysportowany, modny i w ogole super.
    • spector1 Re: nadciśnienie 228/138 09.02.07, 06:55
      evunia5 napisała:

> Mój chłopak ma takie wysokie ciśnienie, a ma dopiero 26 lat. Nie mam pojecia
      > skąd ono się wzięło, jest wysportowany, szczupły, nie pali, a do lekarza nie
      > moge go "zaciągnąć", zachowuje się jak dziecko, które nie zdaje sobie sprawy
      > ze swojego stanu.. Jakie są jeszcze czynniki ryzyka, jaka jest przyczyna tak
      > wysokiego ciśnienia?

Chyba nie masz pojecia o czym piszesz.
      Wysportowana osoba nie ma problemow z nadcisnieniem.
      Zakonczylaby ona zywot podczas pierwszego treningu.
      Sa proste testy na zbadanie "wysportowania" danej osoby, ktory moze
      przeprowadzic kazdy dobry fizjolog.
      W jaki sposob doszlas do wniosku,ze chlopak jest wysportowany?
      Kiedy chlopak ostatnio uprawial sport?Jaka dyscypline i jakie ma osiagniecia?
      Takze osoby szczuple maja czesto sporo tkanki tluszczowej.
      Brak masy miesniowej maskuje wowczas ten problem.
      Wyglada na to,ze chlopak cpa a ty nawet o tym nie wiesz.
      Rezultaty beda oplakane.Wyglada na to,ze nawet ty nie bedziesz miala na to
      wplywu.
      Wiele osob woli przyplaciz zyciem,niz zmienic styl zycia.
      Znalem takie osoby i znam nastepnych kandydatow, do ktorych nie docieraly(ja)
      zadne argumenty.

Spector

• florencja29 Re: nadciśnienie 228/138 09.02.07, 09:41
        Może koleżanka słowo wysportowany, myli z ładną, robiącą wrażenie wysportowanej,
        sylewtką. A zapewniam Cie,że osiba szczupła, a nawet chuda może mieć
        nadciśnienie. Ja kiedy zaczęły się moje problemy z ciśnieniem byłam chuda - 170
        cm, waga 50 kg. Nawet brzuszka nie miałam. A ciśnienie miałam 145-155 / 85-95.
        Często jakieś nie znane osoby pytaly mnie jaki sport uprawiam,ze mam taką
        figurę, a ja nic nie uprawiałam :)
        Tylko w miarę zdrowo sie odżywaiłam, a wczesniej, ale to praę lat temu ćwiczyłam
        aerobik i calanetcs - byłam b. rozciągnięta.
        • spector1 Re: nadciśnienie 228/138 09.02.07, 11:40
          florencja29 napisała:

>Może koleżanka słowo wysportowany, myli z ładną, robiącą wrażenie wysportowanej
          > sylewtką. A zapewniam Cie,że osiba szczupła, a nawet chuda może mieć
          > nadciśnienie.Ja kiedy zaczęły się moje problemy z ciśnieniem byłam chuda - 170
          > cm, waga 50 kg. Nawet brzuszka nie miałam. A ciśnienie miałam 145-155 / 85-95.
          > Często jakieś nie znane osoby pytaly mnie jaki sport uprawiam,ze mam taką
          > figurę, a ja nic nie uprawiałam :)
          > Tylko w miarę zdrowo sie odżywaiłam, a wczesniej,ale to praę lat temu ćwiczyła
          > m
          > aerobik i calanetcs - byłam b. rozciągnięta.

Oczywiscie, ze sam wyglad moze mylic.Dlatego np.pomiar restytucji powysilkowej
          tetna moze wiele wyjasnic.Do tego nie potrzeba zadnych specjalistycznych
          przyrzadow.Zwykly pulsometr wystarczy.
          Jedynie do interpretacji wynikow potrzebna jest specjalistyczna wiedza.
          B.zle wyniki na 90% zwiastuja szykujacy sie zawal serca.

Spector
          • evunia5 Re: nadciśnienie 228/138 09.02.07, 14:36
            witam ponownie,
            odpowiem na wasze pytanie co do wysportowania - mój chłopak ciagle biega, Z 5
            lata temu miał I miejsce w Polsce w biegach na przełaj, juz teraz tak wyczynowo
            nie lata, ale ciagle ćwiczy sobie - to chyba jednak jest wysportowanie.
            • mazur39 na obserwację i musi zacząć 09.02.07, 14:40
              leczyć nadciśnienie farmakologicznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka