06.03.07, 15:00
Mam pytanko. Ogólnie nie mam nadwagi, można nawet powiedzieć,że jestem
szczupła, odżywiam się zdrowo. Moim problemem są uda i pośladki. Wiem,że na
samej diecie nic z nimi nie zrobie i stąd moje pytanie. Słyszałam ostatnio,że
poza rowerem na te parie ciała świetnie działa steper. Nigdy na nim nie
ćwiczyłam, więc nie wiem czy to prawda. Bardzo chętnie bym go kupiła ale
jeśli ćwiczenia na nim mogą mi pomóc. Jakie są wasze opinie na ten temat? Czy
którejś z was pomógł?
Obserwuj wątek
    • djamika Re: steper? 08.03.07, 12:51
      witam ja cwiczyłam na steperze i jak u mnie bardzo rozineły sie miesnie łydek iud mam grupsze o 2 cm w obwodzie ale to zależy od budowy ciała może porozmawiaj z trenerem on ustawi ci indywidualny plan i tempo cwieczeń

• linn_linn Re: steper? 08.03.07, 14:55
        Czyzby dlatego moj instruktor wyznaczyl mi jako cwiczenia aerobowe tylko
        bieznie i rowerek? Moje lydki do szczuplych nie naleza / aczkowliek sa
        szczuplejsze niz kiedys /.
    • scept89 Re: steper? 08.03.07, 20:21
      agmalina napisała:
      >Moim problemem są uda i pośladki. <snip>
      >na te parie ciała świetnie działa steper.

Dokonujesz skrotu myslowego. Stepper dziala na _miesnie_ ud i posladkow. Tluszcz
      znajdujacy sie pomiedzy skora a miesniami nie jest przez stepper ani zaden
      rodzaj cwiczen _lokalnie_ ruszany. Gdyby tak bylo to sposobem na pozbycie sie
      drugiego podbrodka byloby klapanie zuchwa. Zobacz:

www.exrx.net/WeightTraining/Myths.html#anchor7319578
      www.exrx.net/FatLoss/Misconceptions.html
      Jakiekolwie nie silowe cwiczenia spalajace kalorie przy ujemnym bilansie
      kaloryczncym spala tluszcz w kazdym zakatku ciala. Tyle ze nie spala go
      rownomiernie (aka '1mm na plecach 1mm na brzuchu') oraz najpozniej ustapi on a
      obszarow problematycznych. W wiekszosci przypadkow brzuch u facetow i 'kolarki'
      u kobiet. Uwarunkowane genami/hormonami i tego nie da sie zadna maszyna zmienic.

Pozdr.
      • niutka Re: steper? 11.03.07, 10:29
        W takim badz razie ile minimalnie jednorazowo minut nalezy cwiczyc na stepperze,
        aby byly jakies efekty?

N.
        • linn_linn Re: steper? 11.03.07, 13:33
          Na silowni, do ktorej chodze, jest stepper naprzemiennie z rowerkiem i bieznia.
          lacznie okolo 60 minut. Rowerek chyba 4, bieznia i stepper po 10-12-15 minut.
        • scept89 Re: efekty cwiczen 12.03.07, 18:29
          niutka napisała:
          > W takim badz razie ile minimalnie jednorazowo minut nalezy cwiczyc na
          >stepperze aby byly jakies efekty?

Efekty wyszczuplajace sa od spalonych kalorii a scislej polaczenia cwiczen
          spalajacych kalorie z dieta. W badaniach wychodzi iz osoby ktorym udalo sie
          wyszczuplec i zachowac ow spadek wagi spalaly okolo 2400kcal na tydzien na
          cwiczeniach. Dla poczatkujacych to jest raczej gorny limit (4h a 600kcal/h) ale
          pozwala na uzyskanie perspektywy dlaczego po 10min na czyms tam dziennie nikt
          nie szczupleje.

Kazde intensywne cwiczenia winno sie poprzedzac 5min rozgrzewka (zwiekszenie
          ukrwienia/ rozgrzanie miesni + mobilizacja kwasow tluszczowych)i takimz 5min
          cool down (cwiczenie na zmniejszonych oporach szybkosci pozwalajace na czesciowe
          wyplukanie miesni z metabolitow). Dlatego warto cwiczyc dluzej, np 30-60min. Nie
          masz tez chyba ochoty przebierac sie i brac prysznic 5x na dobe...

Powiedziawszy powyzsze krotkie a intensywne cwiczenia pozostawiaja tzw efekt
          afterburn (podwyzszenie metabolizmu po cwiczeniach). Wtedy cwiczenia krotsze
          moga byc lepsze.

Wreszcie najlepsze w dzialaniu jednak nie zalecane dla poczatkujacych sa
          interwaly: przeplatanie cwiczen szybkich z wolnymi. Mimo ze spalasz wtedy
          _podczas cwiczen_ tyle samo kalorii co na rownomiernym np. pedalowaniu nastepowy
          afterburn jest wiekszy. Do tego jednak warto dojsc po przynajmniej kilku
          tygodniach kiedy powiedzmy 300kcal/30 min nie bedzie wywolywalo zapasci.

Pozdr.

• linn_linn Re: efekty cwiczen 12.03.07, 19:04
            Ja zaczynalam chyba od 140-150 kalorii / w ciagu godziny /: przez pierwsze 3
            dni. Potem 380-390, od niedawna okolo 550. Jest to oczywiscie program ustalany
            codziennie przez instruktora: ile minut, na jakim urzadzeniu, z jakim
            obciazeniem czy szybkoscia. Do pomiaru uderzen serca zaklada sie pod koszulke
            specjalny pasek pozwalajacy je zmierzyc i odczytac np. na stepperze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka