dmuchawiec6 07.04.07, 11:38 co to jest, jakie sa objawy, czy wtedy nawet jogurt raz dziennie jako produkt mleczny z bakteriami probiotycznymi może szkodzić? Ważne.Proszę o odpowiedź.Pozdr. Ania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zazule Re: Wtórna porfiria 07.04.07, 11:40 Ania co ty Tu robisz wracaj na forum boreliozie tam jest wszysko :) Jak nie zanjdziesz to Ci wyśle link. pozdr zaz Odpowiedz Link Zgłoś
dmuchawiec6 Re: Wtórna porfiria 07.04.07, 14:38 Hej Zazule, chyba masz rację :), pozdr, Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: Wtórna porfiria 07.04.07, 16:45 Wtórna porfiria?? - wtórna wobec czego? Porfirie są wrodzonymi błędami metabolicznymi, w których dochodzi do nadmiernej produkcji różnych związków pośrednich w procesie biosyntezy hemu. Odpowiedz Link Zgłoś
zazule Re: Wtórna porfiria 07.04.07, 17:04 To o czym piszesz to jest pierwotna porfyria Wtórna jest wtórna wobec pierwotnej:) Ta druga (wtórna) jest naszczsęcie stanem przejściowym. pozdr zaz Odpowiedz Link Zgłoś
duszkan Re: Wtórna porfiria 07.04.07, 19:09 Ja rozumiem znaczenie słowa "wtórna"- i dlatego zadałam pytanie do czego wtórna wg Ciebie może być porfiria. Odpowiedz Link Zgłoś
zazule Re: Wtórna porfiria 07.04.07, 19:47 Nazywa się wtórna (secondary) ponieważ jest wynikiem infekcji. W wyniku nieprawidłowych przemian hemu postają porfiryny. Jest to zjawisko przejściowe. pozdr zaz Odpowiedz Link Zgłoś
dmuchawiec6 Re: Wtórna porfiria 07.04.07, 21:47 Zaz, skorzystam, że jednak jestes i na tym forum i nie będę mnożyć watków tej samej treści - czy niedobór żelaza i ferrytyny (substancji magazynującej zelazo )może świadczyć o wtórnej porfirii, czy kompletnie nie? Odpowiedz tu, jak możesz, Ania. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zazule Re: Wtórna porfiria 07.04.07, 22:28 Ania przjejdź na forum o boreliozie do mojego watku tam sa wszelkie info, w ostanim poście jeszcze raz umiesciłam info wtórnej porfyri. Jak msz jakies wątpliwości to pytaj w moim wątku lifeonttheice. Tylko niskie Fe nie świadczy o wtórnej porfyri, może jedank świadczyć o infekcji chlamydiami -potrzebują Fe. Jednak brak Fe nie moze być cechą diagnostyczną infekcji. pozdr zaz Odpowiedz Link Zgłoś
slimaczek9 Re: Wtórna porfiria 07.04.07, 22:49 Termin "wrodzone zaburzenie metaboliczne" którymi m.in. są porfirie oznacza że nie są one ani przejściowe, ani nabyte. Ale nie zamierzam zmieniać Twoich przeświadczeń zarówno w zakresie porfirii, jak i boreliozy (bo jesteś wg Twojego uznania już taaaakim znawcą). Odpowiedz Link Zgłoś
dmuchawiec6 Re: Wtórna porfiria 07.04.07, 23:07 Dzięki Zaz, chlamydie jako koinfekcja - może to by coś wyjaśniało, zaraz przejdę, poczytam... Śliniaczek daj se spokój,nie wiesz o co chodzi, moją intencją nie było wywoływanie kłótni. Pozdrawiam, Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
slimaczek9 Re: Wtórna porfiria 08.04.07, 00:26 Alez ja mam zamiar dać sobie spokój- dalej napędzajdzie się w tych bredniach które tutaj wypisujecie. Świetnie to Wam wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś