Dodaj do ulubionych

Zgaga powraca jak bumerang

• jusytka migdały !!! 18.05.07, 23:23
      Teściowa zdradziła mi ten sposób, kiedy byłam w ciąży i rzeczywiście działa !!!
    • superika soda !!! 19.05.07, 09:37
      Ostatnio miałam napad zgagi po razowym chlebie. Takim prawdziwym, ciężkim, wilgotnym i kwaśnym. Uwielbiam jego smak, ale wiem, że muszę uważać. W desperacji wsypałam łyżkę (na prawdę: całą łyżkę :))) sody oczyszczonej do połowy szklanki wody. Udało mi się wypić trzy łyki, z oczywistych względów reszta popłynęła do morza. Stężenie okazało się bardzo skuteczne, a na drugi dzień unikałam kwaśnych potraw. Mleko i podukty mleczne uznałabym za dyskusyjne. Mają zdaje się odczyn kwaśny a już na pewno ścinają się w żołądku. A chodzi nam przecież o zneutralizowanie kwasów żołądkowych. Trzeba więc szukać czegoś o odczynie zasadowym. Mydła nie polecam ;)
    • quba Re: Zgaga powraca jak bumerang 19.05.07, 10:07
      warto ustabilizowac kuchnie
      nie gotowac tlusto
      nie uzywac margaryny

raczej nie mam zgagi
      zdarza mi sie zjesc cos w restauracji albo u kogos i moze wowczas sie przydarzyc
      mnie pomaga wtedy woda mineralna GAZOWANA
    • erba Re: Zgaga powraca jak bumerang 19.05.07, 14:05
      POlecam mieszanki ziołowe, tzn. nie gotowe zestawy, ale mieszanki, które trzeba
      samemu przygotować po zakupie odpowiednich ziół w sklepie zielarskim. Ja teraz
      nie pamiętam poszczególnych nazw ziół, ale wystarczy zajść do takiego sklepu i
      opisać problem, oni tam mają receptury.
      Mój chłopak miał bardzo często zgagę, kilka razy w tygodniu, pił tę mieszankę
      codziennie przez miesiąc (tak się zaleca) i teraz ma spokój, czasem tylko ja
      zje za dużo ciasta i popije alkoholem to mu się odzywa, ale to wyjątkowe
      przypadki.
      Naprawdę polecam zioła! Tylko są dwa minusy: trzeba przez ten miesiąc gotować
      sobie te zioła, a często się nie chce, no i one są delikatnie mówiąc niezbyt
      smaczne.
    • pradka Re: Zgaga powraca jak bumerang 19.05.07, 19:50
      tak mi nic nie pomaga jak mam zgage zjem 5 szt.migdala i po zgadze.
      • malinova14 Re: Zgaga powraca jak bumerang 19.05.07, 20:52
        Mi pomaga kefir:)
    • pretorianin3 Re: Zgaga powraca jak bumerang 20.05.07, 08:46
      Tez mam te przypadlosc.Bylem u lekarza,lykalem rurke.Ten zawor nie wymaga
      operacji.Odpowiednia dieta pomaga i rozne leki np rennie,malox.Alugastrin jest
      bardzo dobry i bedac w polsce kupilem ostatnio,tylko inaczej to nazywaja,bo
      jakas firma to kupila ale skald ten sam.Jest teraz mozliwe badanie bez
      polykania rurki,polyka sie mala kamerkebez zadnych przewodow i lekarz oglada
      caly przewod pokarmowy na kompie.Polykanie rurki jest okropne,
    • olsztyn61 Re: Zgaga powraca jak bumerang 20.05.07, 12:16
      Około dwóch lat temu przytrafiła mi się ta dolegliwość i to w momencie gdy
      przestałem pić kawę. Od tamtego czasu przestałem słodzić cukrem a przestawiłem
      sie na miód ( prawdziwy). Według mnie to działa, do chwili obecnej, czasami
      mnie złapie lakko ale mija gdy wypiję cokolwiek z miodem np herbata lub zwykła
      woda z miodem.
      Kurację rozpocząłem od picia chłodnej 1/2 szklanki wody z łyżeczką miodu
      rozpuszczonego w wodzie. Najlepiej wieczorem do szklanki wody włożyć łyżeczkę
      miodu samo się rozpuści. Dobra jest woda gazowana do tego. Następnie to samo
      przed obiadem, i kolacją ( ok. 30 minut wcześniej). Ponadto zauważyłem, że
      dolegliwości nasilają się gdy leżę ze zbyt nisko ułożoną głową. Dobre wyniki
      daje tez picie wody" ZUBER" jest do nabycie w aptece lub marketachz zaznaczam,
      że nie każdemu to będzie smakować ale jest rewelwcyjna ( "wali lekko jajami").
      Stosowałem to przemiennie miód i wodę i jakoś przeszło. Odradzam wszelkiego
      rodzaju tabletki bo to działa krótko, doraźnie. Może ktoś powiedzieć, że
      opisany sposób jest archaiczny ale wg mnie skuteczny. Jeśli potrzbujesz coś
      wiecej na ten temat napisz na podany adres.
    • xnl Łyżeczka sody oczyszczonej na szklankę wody. 20.05.07, 18:25
      Mnie zawsze pomaga.
      • kwakwa33 Re: Łyżeczka sody oczyszczonej na szklankę wody. 20.05.07, 21:53
        Ja też raz jeszcze muszę powtórzyć-soda jest najlepsza. Ja biorę łyżeczkę sody
        do ust i popijam gazowaną wodą (niedużo), wtedy nie czuje się smaku słonej
        sody, a niewielka ilość bąbelek w jedną czy w drugą stronę nie daje różnicy :)
    • pusta_literatka Re: Zgaga powraca jak bumerang 21.05.07, 10:22
      herbatki miętowe na zgagę są wbrew pozorom nie wskazane!
      najskuteczniejsze sąleki: ranigast, femidyna..

graciarnia.blox.pl/html
    • marcks Re: Zgaga powraca jak bumerang 22.05.07, 11:50
      operacja też nie zawsze pomaga .....przekonałem sie na własnej skórze
      • sejmik_bociani Sposób po prostu niezawodny 22.05.07, 14:08
        Najlepszym sposobem na zgagę jest oczywiście rozwód.
    • teresa995 Re: Zgaga powraca jak bumerang 20.06.07, 22:24
      Słyszałam od lekarza, żeby przy refluksie, chorym żołądku, zgadze nie pić
      mięty - bo mięta właśnie nasila dolegliwości. Radziła pić mi słaby rumianek,
      siemie lniane.
      pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka