Dodaj do ulubionych

DOKI - pomoż mi !!! b o l ą c e ż e b r a

IP: *.to.krakow.pl 01.06.03, 00:44
Rozpoczęłam już ten wątek, ale nie było odzewu. W głębi duszy liczyłam na
Waszą pomoc,szczególnie Twoją - DOKI!!!
Od dwóch - trzech lat (nie pamiętam) bolą mnie żebra. Najbarziej odczuwam to
podczas zapinania biustonosza. Kiedy lekko uciskam żebra czuję dotkliwy ból
(pod piersiami,z boku i z tyłu - mniej więcej na wysokości biustonosza). Nie
jest to związane z noszeniem za ciasnych biustonoszy (takowych nie noszę)-
więc z czym??? Ból jest dotkliwy.
Czy ktoś słyszał o podobnych dolegliwościach? Proszę odezwijcie się!!
Odpowiedz Doki!
agnieszka
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: DOKI - pomoż mi !!! b o l ą c e ż e b r a IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 01.06.03, 09:30
      A czy przypadkiem bol nie nasila sie przy ucisku na
      mostek i kolo mostka, przy glebokim oddychaniu, albo gdy
      robisz pompki?
      Jak dlugo masz juz te dolegliwosci? Czy zaczely sie
      nagle, czy tez nie umiesz podac od kiedy wlasciwie to Ci
      dokucza?

Dosc czeste sa stany zapalne chrzastek zebrowych. To nic
      groznego, tyle ze uciazliwe. Na ogol niesterydowe leki
      przeciwzapalne przynosza szybka poprawe.

PZDR
      • Gość: drugi_przyp Re: DOKI - pomoż mi !!! b o l ą c e ż e b r a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.03, 10:33
        czy te chrząstki bolące to zespół Tietza i czy wystarczy jak przyjmuję na to
        Vioxx (1*1 mocniejszy)??
      • Gość: drugi_przyp Re: DOKI - pomoż mi !!! b o l ą c e ż e b r a IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.03, 10:33
        JAKA JEST TEGO PRZYCZYNA??? nerwica??
        • Gość: Doki Re: DOKI - pomoż mi !!! b o l ą c e ż e b r a IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 01.06.03, 11:53
          Tak wolaja na to zespol Tietze'a albo costochondritis. W
          wiekszosci przypadkow przyczyna jest nieznana, ale moze
          tez byc pourazowy, np wypadek samochodowy i bezposredni
          uraz chrzastek przez pas bezpieczenstwa albo kierownice.
          Rofecoxib (Vioxx) powinien byc skuteczny, ale jest dosc
          drogi. Ibuprofen (Brufen, Nurofen) czy diklofenak
          (Voltaren) tez beda OK.
          • Gość: Artur Re: DOKI - pomoż mi !!! b o l ą c e ż e b r a IP: *.ss.shawcable.net 01.06.03, 20:24
            Gość portalu: Doki napisał(a):

> Tak wolaja na to zespol Tietze'a albo costochondritis. W
            > wiekszosci przypadkow przyczyna jest nieznana, ale moze
            > tez byc pourazowy, np wypadek samochodowy i bezposredni
            > uraz chrzastek przez pas bezpieczenstwa albo kierownice.
            > Rofecoxib (Vioxx) powinien byc skuteczny, ale jest dosc
            > drogi. Ibuprofen (Brufen, Nurofen) czy diklofenak
            > (Voltaren) tez beda OK.

Ja bym tego w ogole nie leczyl. Dolegliwosci sa przeciez bardzo ograniczone a leki maja swoje ryzyka.
            • Gość: Doki Re: DOKI - pomoż mi !!! b o l ą c e ż e b r a IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 01.06.03, 21:33
              Gość portalu: Artur napisał(a):

> Ja bym tego w ogole nie leczyl. Dolegliwosci sa
              przeciez bardzo ograniczone a l
              > eki maja swoje ryzyka.

No dobrze, zgoda. No to moze chociaz TENS? Nie zaszkodzi,
              a przeciez mozna sprobowac...
              • Gość: agnieszka Re: DOKI - pomoż mi !!! b o l ą c e ż e b r a IP: *.to.krakow.pl 02.06.03, 22:44
                Dziękuję za odzew, szczególnie Tobie DOKI!
                Cenię Twą wiedzę, fachowość i to, że pomagasz ludziom. Dolegliwości nie
                skupiają się przy mostku. Tak, jak powiedział Artur, można z tym żyć i nie
                kwapię sie do zażywania z ich powodu lekarstw tylko zastanawiałam się, czy to
                może mieć jakiś związek z reumatyzmem? Przechodzę właśnie różne badania w tym
                kierunku. Ten ból jest najb. dokuczliwy, gdy siedzę na krześle z
                niwyprofilowanym oparciem - wtedy jest żle! Ale przede wszystkim jestem
                zaniepokojona. Nie miałam robionego rtg tej części kręgosłupa. Ból trwa gdzieś
                od ok. trzech lat.
                PZDR Agnieszka
                • Gość: Doki Re: DOKI - pomoż mi !!! b o l ą c e ż e b r a IP: *.165-136-217.adsl.skynet.be 02.06.03, 23:14
                  Agnieszko, nie przypisuj mi wszystkich zaslug, nie tylko ja staram sie troche pomoc.
                  Cala grupa schorzen reumatoidalnych moze istotnie dawac podobne objawy. Jak piszesz, juz jestes badana w tym kierunku. Pomyslalem sobie np o chorobie Bechterewa- bo dolegliwosci nasilaja sie na twardym krzesle, a wiec jak obciazasz kregoslup piersiowy. Bechterew wystepuje rodzinnie: moze masz wsrod krewnych kogos z podobnymi problemami? O jakiej porze dnia jest najgorzej? Czy jestes bardzo wysoka i szczupla? Jest kupa pytan, ktore musialbym zadac.
                  Jakkolwiek Twoj problem jest uciazliwy, na razie na pewno nie jest grozny. Sprobuj zdobyc sie na cierpliwosc. Diagnozowanie i dobor leczenia takich dolegliwosci trwa miesiacami, czasem latami, tu nie ma prostych odpowiedzi. Pozbieraj wszystkie wyniki, bedziesz miala przeglad sytuacji. Poki co jednak, mozesz postepowac tylko objawowo: leki przeciwbolowe, przeciwzapalne, o ile je znosisz, a z mniej szkodliwych opcji moze wspomniany juz TENS, jesli jest dostepny.

PZDR
                  • Gość: agnieszka Re: DOKI - pomoż mi !!! b o l ą c e ż e b r a IP: *.to.krakow.pl 03.06.03, 10:32
                    DOKI! Nie mam jeszcze wyników z badania krwi ale oprócz bolących żeber cierpię
                    na zwyrodnienie stawu biodrowego. Mocno boli mnie także kręgosłup w krzyżach.
                    Rtg dolnej części kręgosłupa został odczytany przez radiologa
                    następująco: Rotacja kręgów w osi długiej. Przewężenie tarczy międzykręgowej
                    L5-S1 (nieznaczego stopnia). Zaostrzenia na przednich i bocznych krawędziach
                    trzonów.
                    Lekarz dostrzegł jeszcze zmiany zapalne w tkankach miękkich otaczających
                    kręgosłup.
                    Nie postawiono jeszcze diagnozy. Lekarz twierdzi, że przyczyny mogą być różne.
                    DOKI! nie powiedziałam lekarzowi (krępowałam się) że od kilku lat
                    (teraz mam 40) na twarzy pojawiły się jakby podskórne pęknięcia w mięsniach.
                    Nie wiem, jak to opisać. One z biegiem czasu zwiększyły swą długość i szer.
                    (teraz mają 3 cm dł. i 1 cm szer.) Te pęknięcia to takie zagłębienia. Na pewno
                    wiesz co to jest. Czy zechcesz jeszcze mi odpisać? Bardzo Cię proszę!!

PZDR agnieszka
                    • Gość: agnieszka Re: DOKI - odpowiedz !!!!!!!!!!!!! IP: *.to.krakow.pl 05.06.03, 15:00
                      Proszę, odpowiedz na mój ostatni post
                      PZDR agnieszka
                      • Gość: Doki Agnieszko- jestem IP: *.5-200-80.adsl.skynet.be 05.06.03, 16:02
                        Pisze, zeby dac Ci znac, ze jestem, czytalem, ale na
                        razie musze leciec, jutro wieczorem znowu tu zajrze.
                    • Gość: Doki jestem w kropce IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 06.06.03, 16:54
                      Nie bardzo wiem co odpisac. Te "pekniecia w miesniach
                      twarzy"- myslalem, ze masz na mysli zmarszczki i u
                      wszystkich pojawiaja sie one z wiekiem.
                      Opis zdjecia wskazuje na zmiany zwyrodnieniowe w
                      kregoslupie ledzwiowym, byc moze wskutek zwyrodnienia
                      stawu biodrowego, a moze kolejnosc byla odwrotna, ale to
                      juz kwestia akademicka.
                      Zajecie zarowno chrzastek zebrowych (lub kregoslupa
                      piersiowego), jak i kregoslupa ledzwiowego i stawu
                      biodrowego... moze warto poszukac w kierunku schorzen
                      reumatoidalnych?

PZDR
                      • Gość: agnieszka Re: jestem w kropce IP: *.to.krakow.pl 06.06.03, 17:57
                        Dziękuję, że odpisałeś. To nie zmarszczki. Ja prawie w ogóle nie mam
                        zmarszczek na twarzy. Może troszkę między brwiami (od płaczu - łatwo się
                        wzruszam). Te pęknięcia nie dotyczą skóry twarzy, sa pod nią.... To takie
                        zagłębienia, bardzo widoczne, jeśli nie ukryję ich za pomocą kosmetyków. To
                        jakby przerwy w mięśniach. Moja rodzina widzi je z odległości ok. 2 metrów :)
                        Pa! Pa! PZDR agnieszka
                      • Gość: agnieszka Re: jestem w kropce IP: *.to.krakow.pl 06.06.03, 18:01
                        Zapomniałam napisać, że wyniki badań (krew) są w porządku....
                        Może to także jest jakaś wskazówka, jeśli chodzi o postawienie diagnozy
                        w sprawie zmian reumatoidalnych?
                        PZDR agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka