Dodaj do ulubionych

Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!!

IP: 80.68.224.* 11.06.03, 11:13
Słuchajcie! Przeczytałam właśnie na stronie www.waszak.org/zywienie.htm o
żywieniu optymalnym. Czegoś tu nie rozumiem?? Czyli co?? Mam zajadać tłuste
salcesony, boczki i...popijać olejem?? TO MA BYC DIETA?? Chyba dla
anorektyków- wielka dupa w tydzień!!!
no... Chyba, że się mylę? Może ktoś to CUDO stosował i wyprowadzi mnie z
błędu?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: sara Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gliwice.pl / 192.168.50.* 11.06.03, 11:18
      Największym szokiem jest to, że w Polsce jest tysięce ludzi stosujących
      tą "dietę" i na dodatek wierzą, że jest to sposób, by być zdrowym!!!
      • Gość: ada Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.03, 11:54
        Najlepiej wejść na forum o diecie optymalnej i pytać tych co to ,,cudo,,
        stosują, wielu jest bardzo zadowolonych i szczupłych podobno, jeśli można im
        wierzyć?
        • Gość: Artur Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.saskatoonhealthregion.ca 11.06.03, 22:36
          Dieta Atkinsa (troche podobna do Optymalnej) w badaniach wykazuje umiarkowany
          spadek wagi ciala u odchudzajacych sie - tak okolo 1 kg po dwoch latach. Nie
          jest to duzo, ale swiadczy, ze mozna ta metoda schudnac odrobine. Tzn jak to w
          zyciu jedni schudna o 3kg a inni 2 kg przytyja i to da srednia 1 kg.

Oczywiscie malo wiadomo co sie w tym czasie dzieje w naczyniach krwionosnych.
          Wielu lekarzy, takze i ja, podejrzewamy, ze miazdzyca wtedy bucha az milo.
          Atkins sam zmarl w relatywnie mlodym wieku i niewatpliwie miazdzyca sie mu do
          tego dolozyla: zawal serca przed okolo rokiem, problemy z utrzymaniem balansu,
          wreszcie wypadek na sliskiej powierzchni. Nie ma niestety takiego badania,
          latwo dostepnego, ktore by moglo ocenic szybkosc posuwania sie miazdzycy.
          Cholesterol i trojglicerydy sa marnym markerem. Lepsze by bylu MRI, electron
          beam tomography znane jako EBT, czy nawet ultradzwiekowe badanie naczyn, ale
          jakos nikt nie kwapi sie takich badan robic. Wiec ludziska czasem wierza jakims
          charyzmatycznym Kwasniewskim i robia to co Oni im mowia.
          Trudno powiedziec na ile sobie robia krzywde unikajac owocow i warzyw bo objawy
          miazdzycy moga pojawic sie po wielu latach wiec ci co decyduja sie na te dietke
          dlugo nie slysza dzwonka alarmowego. Jak uslysza to bedzie juz troche pozno.
          Dieta optymalna prawdopodobnie podwyzsza tez ryzyko zachorowania na raka.
          • Gość: justin Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.mikolow.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 15:07
            czysta bzdura "panie doktorze" to co pan pisze...

uważam, że zbyt mało informacji pan posiada na ten temat, aby się wypowiadać !

pozdrawiam
            • Gość: Artur Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ss.shawcable.net 12.06.03, 15:57
              Gość portalu: justin napisał(a):

> czysta bzdura "panie doktorze" to co pan pisze...
              >
              > uważam, że zbyt mało informacji pan posiada na ten temat, aby się wypowiadać !
              >
              > pozdrawiam

Nowy nawiedzony?????
    • Gość: zuzia Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.76.128.* 11.06.03, 12:39
      Jako żywieniowiec nie polecam tej diety. W wielu artykułach można przeczytać o
      dobrodziejstwach tej diety, znam osoby które schudły,jednak defekty zdrowotne
      ujawnią się po kilku latach.
      Nie polecam a wręcz przestrzegam.
      • Gość: optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: cmk:* 11.06.03, 14:22
        bzdura dietę optymalną stosuje 6 lat
        i czuję się świetnie polecam strone
        www.dieta.optymalni
        • Gość: starlette Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 11.06.03, 14:52
          Optymalny, to samo mówią wegetarianie, a jem wszytsko i też ci to powiem;
          czuję się świetnie.
          • brumbak Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! 11.06.03, 17:00
            >> Jasne że to szok i największa bzdura .
            >> Jest to akurat najgłupszy sposób odchudzania przez .. tłuste. Dieta
            szkodliwa dla zdrowia> rozpowszechniania metoda szeptana plotkarska lub przez
            Bractwa.
            >> Instytut Żywienia (nasz konserwatywny) tez ja krytykuje.
            >> Jest silne lobby przemysłu mięsnego i odpadków tłuszczowych które wspomaga
            ruch tłustej diety, Dodatkowo diete tę wspieraja ludzie z najbardziej "
            konserwatywnych " kregów kościelnych - bo zwalcza protgramowo wegetarianizm
            uwazany przez te Siły za zagrożenie sekciarskie itp bzdury.
            >> Dieta wegetaraińska - by the way 0 od 12995 roku wchodzi w skłąd Rzadowych
            Zaleceń Dietetycznych w USA ( Dietary Guideliness of USA Government)
    • Gość: starlette Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 11.06.03, 23:25
      hydrogen napisał:

>
      > Słyszałem o badaniach długości życia lekarzy w USA. Co się okazało? Otóż
      > średnia długość życia lekarza w USA wynosi 57 lat (średnia w populacji około
      > 75). Czy nie wynika to z konsekwentnego stosowania "zdrowego" modelu
      żywienia?
      >
      > Słyszałem też o podobnych badaniach przeprowadzonych w Niemczech. Wynik był
      > zbliżony.

No i co to za argument! Pomijając wiarygodnośc takich badań, może lekarze
      narażeni są na więcej stresów???
      • Gość: sara Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gliwice.pl / 192.168.50.* 12.06.03, 06:32
        no właśnie - co to za argument?
        jakieś 30 procent lekarzy, których poznałam, pali papierosy - a czy to
        automatycznie znaczy, że papierosy są nieszkodliwe?
        • Gość: starlette Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 12.06.03, 09:10
          Ale hydro porównuje lekarzy do reszty populacji, która w ogromnej więkosci
          również nie stosuje wyżej wspomnianej diety.
          • Gość: sara Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gliwice.pl / 192.168.50.* 12.06.03, 09:43
            wiecie co - już wszystko mi się pokręciło
            Dieta Optymalna (chodzi mi nazwę) jest w końcu dietą Atkinsa (Kwaśniewskiego),
            czy prawie skrajną dietą wegetariańską?
            Bo mam wrażenie, że zwolennicy i jednej i drugiej tak samo nazywają swoje diety
        • Gość: optymalna Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.bj.uj.edu.pl 12.06.03, 10:28
          Właściwie za czym ma być ten argument? Większośc lekarzy odżywia się
          nieoptymalnie czy to znaczy że dieta nieoptymalna nie jest szkodliwa?
          • Gość: sara Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gliwice.pl / 192.168.50.* 12.06.03, 10:58
            pisząc o papierosach, zabrakło jednego zdania - że nie zawsze to, co lekarze
            zalecają, sami stosują. Lekarze żyją może krótko, ale dbając o nasze zdrowie
            sami o swoje nie dbają. Latają z dyżuru na dyżur, rzadko uprawiają sporty, żyją
            w stresie, są niedospani i sami się nie stosują do zalecanych przez siebie
            diet. Szewc bez butów chodzi. Faktycznie, z mojego postu można wnioskować, że
            jestem zwolenniczką diety optymalnej - nie, nie jestem. Co prawda, od ponad 10
            lat jestem laktoovowegetarianką, ale to inna historia.
            • Gość: hydrogen Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.03, 12:45
              Mi wydaje się, że najprawdopodobniej krótsza długość życia lekarzy jest
              związana z bardziej konsekwentnym niż wśród reszty populacji stosowaniem
              aktualnych zaleceń żywieniowych.

Po pierwsze choćby dlatego, że ta grupa powinna je najlepiej znać. Myślę, że
              częstsze kupowanie w sklepie tych produktów, które uważa się za zdrowe niż tych
              niezdrowych jest całkiem naturalne. jeśli się np jest przekonanym, że margaryna
              jest lepsza od masła to nie jest chyba żadnym heroicznym wysiłkiem walki o
              własne zdrowie sięgnięcie w sklepie właśnie po margarynę.

Myślę również, że przeceniacie rolę stresu w życiu lekarza. To prawda że są
              wśród nich pewne grupy które istotnie są narażone na duży stres (np chirurdzy)
              ale to jest chyba mniejszość. Warto tutaj dodać, że niekorzystne odżywianie
              powoduje wyższą podatność na stres.

Co do innych możliwych czynników wpływających na długość życia to słyszałem o
              badaniach według których na długość życia nie wpływa to czy pali się papierosy
              czy nie ani to jaki prowadzi się tryb życia ani to czy pije się alkohol ani to
              czy mieszka się w mieście czy na wsi. Decydujący w przewidywaniu długości życia
              okazał się dochód. Może to wydać się trochę dziwne, ale po chwili zastanowienia
              już nie tak bardzo.
              Osoby o niższych dochodach są prawie zawsze gorzej odżywione, przede wszystkim
              spożywają mniej białka i jest ono gorszej jakości. Wszystkie czynniki
              powszechnie uważane za szkodliwe (zatrute środowisko, papierosy, alkohol)
              szkodzą wszystkim, ale najbardziej tym osobom, których organizmy mają najmniej
              środków do naprawy różnych uszkodzeń, czyli tym, którzy się gorzej odżywiają.
              Pozdrawiam
          • Gość: starlette Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 12.06.03, 12:25
            Gość portalu: optymalna napisał(a):

> Właściwie za czym ma być ten argument? Większośc lekarzy odżywia się
            > nieoptymalnie czy to znaczy że dieta nieoptymalna nie jest szkodliwa?

A w ogóle to protestuję przeciwko nazywaniu diety
            Kwaśniewskiego 'optymalną' :) Ci którzy są jej przeciwni nie powinni jej w ten
            sposób propagować. Optymalna to ona jest tylko Kwasniewskiego i jego
            wyznawców. Subiektywnie optymalna.
            • Gość: żywieniowiec Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.bj.uj.edu.pl 12.06.03, 15:06
              Gość portalu: starlette napisał(a):

> Gość portalu: optymalna napisał(a):
              >
              > > Właściwie za czym ma być ten argument? Większośc lekarzy odżywia się
              > > nieoptymalnie czy to znaczy że dieta nieoptymalna nie jest szkodliwa?
              >
              > __________
              > Zgadza się: dieta nieoptymalna nie jest szkodliwa, brawo!! :))
              >
              > A w ogóle to protestuję przeciwko nazywaniu diety
              > Kwaśniewskiego 'optymalną' :) Ci którzy są jej przeciwni nie powinni jej w
              ten
              > sposób propagować. Optymalna to ona jest tylko Kwasniewskiego i jego
              > wyznawców. Subiektywnie optymalna.

Czytaj wszystkie wypowiedzi. Właśnie gdyby tak było to ani papierosy ani dieta
              nieoptymalna nie byłyby szkodliwe. A są !!! sądząc po kondycji zdrowotnej
              naszych lekarzy. Zachecam do zasiegniecia informacji przed podjeciem krytyki,
              chyba ze ta dyskusja to tylko spuszczenie nadmiaru adrenaliny
              • Gość: anty-optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.205.251.* 12.06.03, 15:21
                Ujmę to inaczej-komuś, kto wypisuje takie bzdury, ciężko jest zaufać w nawet
                błahej sprawie nie mówiąc o DIECIE! To wszystko. To co przeczytałem W ŻADNYM
                stopniu nie zachęca mnie do przetestowania tej diety-o to mi chodziło.
              • Gość: starlette Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 12.06.03, 15:28
                Po pierwsze: nie wrzucaj do jednego worka papierosów i diety bo każdy się
                zgodzi że palenie jest szkodliwe dla zdrowia i nie ma co do tego wątpliowsci

Po drugie: jesli chcesz uważac swoją dietę za lepszą od mojej to twoja sprawa,
                masz do tego prawo, ale jesli twierdzisz że każda inna dieta niz
                Kwaśniewskiego jest SZKODLIWA dla zdrowia, to już nieżle sfiksowałeś.

• Gość: starlette Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 12.06.03, 13:28
      Twoja dieta to dla mnie tylko jeden z wielu eksperymentów,i tyle.Nie zamierzam
      się nim bliżej interesować. W sumie sprawa byłaby mi obojętna gdyby nie to
      wasze natrętne poczucie misji.
    • Gość: anty-optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.205.251.* 12.06.03, 13:43
      UWAGA! Oto wyjątki z książki p. Kwaśniewskiego(przeczytałam na stronie
      Instytutu Żywności i Żywienia):

Pytanie: - Twierdzi pan, że wiedza jest źródłem życia doskonałego, jednak staje
      się ona udziałem tylko tych, którzy mają zdrową czynność mózgu. Nikt, kto nie
      żywi się w sposób optymalny, nie posiądzie wiedzy, zatem jego życie jest
      chaotyczne, przypadkowe i bezsensowne. Nikt nie potrafi zatrzymać błędnego
      koła, które toczy się od paru tysięcy lat?

Odpowiedź: - Rodzajowi ludzkiemu potrzebna jest wiedza, prawda i mądrość.
      Większość ludzi, nawet tych najbardziej światłych, nie domyśla się, iż istnieje
      wzorzec żywienia, przy którym czynność mózgu jest prawidłowa, to znaczy
      człowiek przestaje mieć wiarę i poglądy, tylko kieruje się wiedzą. Nie używa
      słów "myślę", "sądzę", "uważam", "wydaje mi się", tylko mówi po prostu: "wiem".
      Tak zwany grzech pierworodny zabrał rozum wszystkim ludziom, wyjątków prawie
      nie było. Ludzkie życie uległo skróceniu, nastąpiły patologiczne zmiany w
      budowie ciała, pojawiły się zaburzenia czynności mózgu, a ludzie nie potrafią
      odróżnić dobra od zła. Żeby to odróżnić trzeba wiedzieć, że istnieje wzorzec
      żywienia, który daje zdrową czynność mózgu i trzeba ten wzorzec zastosować.

Pytanie: - Zatem patologiczne zmiany, o których pan mówi są odwracalne, ludzi
      można jeszcze zamienić w gatunek rozumny?

Odpowiedź: - Tak, ponieważ grzech pierworodny nie spowodował zbyt dużych zmian
      w ludzkich genach. Nadal plany budowy człowieka zakodowane w genach niewiele
      się różnią od planów genetycznych naszych pierwszych rodziców. Grzech
      pierworodny polegał na zaprzestaniu przestrzegania zasad odżywiania (podanych
      człowiekowi przez bogów), na czele z tym nieszczęsnym jabłkiem - symbolem
      najbardziej szkodliwej dla człowieka żywności, dobranym precyzyjnie, na
      podstawie wiedzy ścisłej, dla ludzi współczesnych niedostępnej. A przecież
      odżywianie możemy zmienić w ciągu jednego dnia. Rozwój nauk podstawowych
      obecnie umożliwia odtworzenie modelu żywienia ustalonego przez bogów dla ludzi,
      umożliwia natychmiastowe wyłączenie ze spożycia produktów zabronionych przez
      bogów. Opracowane przeze mnie żywienie optymalne jest sposobem odżywiania
      przeznaczonym przez bogów dla ludzi".

Pytanie brzmi:
      CZY TO JEST NORMALNE?????????
      • Gość: sara Deniken??n/t IP: *.gliwice.pl / 192.168.50.* 12.06.03, 14:00
      • Gość: hydrogen Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.03, 14:17
        A przeczytałeś mój komentarz do stanowiska IŻŻ? W ogóle to proponuję zastanowić
        się czy mówimy o diecie czy o kosmitach. Jeśli o diecie to może odniesiesz się
        w jakiś sposób do tego co o niej napisałem?
        A co powiesz na temat kompleksowych badań Diety Optymalnej o których pisałem w
        komentarzu do stanowiska IŻŻ?
        Pozdrawiam
        • Gość: anty-optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.205.251.* 12.06.03, 14:29
          Mówimy w tym momencie o cytacie z kasiążki p. Kwasniewskiego i o niczym
          innym!!! Chyba faktycznie on jest kosmitą....
    • Gość: Zdziwiona Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.68.224.* 12.06.03, 15:25
      No... tak to czytam i czytam i...Nie widać żadnego konkretnego optymalnego!
      Czyli co?? Stosuje to ktoś?? A może wszyscy którzy to stosowali UMARLI NA
      MIAŻDŹYCE?? Haloooo!!!!!! Żyjecie- drodzy optymalni!!??

Pozdrawiam
      (kalorycznie zresztą)
    • Gość: optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: cmk:* 12.06.03, 23:08
      6 lat staram się żywić w/g zaleceń
      Jana Kwaśniewskiego i wtym czasie nie byłem
      u żadnego lekarza bo jestem zdrowy
      czeję się bardzo dobrze a przedtem cały czas chorowałem
      na różne choroby a teraz nawet kataru niemam
      diete tą trzeba zrozumieć i dopiero stosować
      bo jest wspaniała tania daje chęć i siły do życia
      JESTEM OPTYMALNY
    • Gość: Zdziwiona Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.68.224.* 13.06.03, 08:01
      A co, jeśli do tej pory żywiłam się samymi niejadalnymi ( tak uważacie)
      produktami. Jestem szczupła i zdrowa. I ... Jeśli nagle rzucę się na tłuste??
      Będę gruba!! Przecież nie schudnę??
      • Gość: optymalna Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.bj.uj.edu.pl 13.06.03, 09:28
        Zależy ile masz lat. Jeżeli jesteś b. młoda (tak myslę) to nadal będziesz
        szczupla ale będziesz miała więcej siły, energii do pracy i HUMORU! Dieta
        głownie w pierwszym etapie wpływa na samopoczucie psychiczne - jesteś
        silniejsza, bardziej opanowana. Tak jest to dieta OPTYMALNA! tzn. każdą inna
        dietę np. P. dr Dąbrowskiej aby była bezpieczna dla zdrowia można stosować
        okresowo raz na jakiś czas. Na diecie optymalnej można przeżyc całe życie i to
        przezyc je dobrze. Polecam strony optymalnych, których jest b. dużo.
        • Gość: anty-optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.205.251.* 13.06.03, 09:42
          Tak, jedz same tłuste mięcha i żadnych owoców i warzyw-na pewno będziesz się
          lepiej czuć niz teraz!!!! :)
          • Gość: Piotr CHLEB i MIĘSO IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.03, 10:41
            Podstawowy bład w odżywianiu polega na jedzeniu chleba z dodatkiem drożdzy a
            nie chleba robionego na zakwasie. To piekarze i supermarkety nas nieświadomych
            zabijają.
            A co do spożywania tłuszczy nasyconych to polecałbym ojej palmowy i
            kokosowy.Wieprzowina to brudne i śmierdzące chemią i antybiotykami mięso .
            Bardzo dobre jest mięso jagnięcia a najlepsze jest mięso królika
            • Gość: hydrogen Re: CHLEB i MIĘSO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 14:03
              Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Podstawowy bład w odżywianiu polega na jedzeniu chleba z dodatkiem drożdzy a
              > nie chleba robionego na zakwasie. To piekarze i supermarkety nas
              nieświadomych
              > zabijają.

Pewnie chleb na zakwasie jest lepszy od tego z dodatkiem drożdży. Niezmienia to
              jednak faktu, że najlepiej wcale nie jeść chleba (albo bardzo mało)

> A co do spożywania tłuszczy nasyconych to polecałbym ojej palmowy i
              > kokosowy.Wieprzowina to brudne i śmierdzące chemią i antybiotykami mięso .
              > Bardzo dobre jest mięso jagnięcia a najlepsze jest mięso królika

Jeśli chodzi o to, który tłuszcz nasycony jest najlepszy to słyszałem, że szpik
              kostny. Jeśli chodzi o tłuszcze pochodzenia roślinnego, to ponoć, w
              przeciwieństwie do zwierzęcych , nie zawierają enzymów potrzebnych do ich
              trawienia a więc organizm ma z nimi rochę więcej pracy.

Nie zauważyłem, żeby mięso które kupuję było brudne i śmierdziało chemią i/lub
              antybiotykami, choć bez wątpienia jest tym wszystkim nafaszerowane. Dlaczego
              miałoby być inaczej z jagnięciną i królikiem? Ja staram się na ogół kupować
              mięso z gospodarstw i przetwórni ekologicznych, bez chemii i antybiotyków. Jest
              to możliwe i wcale nie kosztuje drożej.

A co do jagnięciny i mięsa z królika to zdaje się, że pewne osoby nawet je
              lepiej (właściwie chodzi o białko) przyswajają niż wieprzowinę. Ja osobiście
              jem głównie podroby wieprzowe (mózg, nerki, salcesony), są bardziej wartościowe
              od mięsa.
              Pozdrawiam
          • Gość: optymalna Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.bj.uj.edu.pl 13.06.03, 12:17
            Porównanie poziomu emocji, racjonalności, i rzetelności w przedstawianiu
            swoich poglądów w wypowiedziach optymalnych i antyoptymalnych mówi sam za
            siebie o wartosci kazdej z diet. Ach jestem po smacznym optymalnym śniadanku!
            • Gość: anty-optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.205.251.* 13.06.03, 13:25
              to powodzenia!...
            • Gość: Zdziwiona Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.68.224.* 13.06.03, 13:30
              Gość portalu: optymalna napisał(a):

> Porównanie poziomu emocji, racjonalności, i rzetelności w przedstawianiu
              > swoich poglądów w wypowiedziach optymalnych i antyoptymalnych mówi sam za
              > siebie o wartosci kazdej z diet. Ach jestem po smacznym optymalnym śniadanku!

To co zjadłeś?? Pół kg boczku w śmietanie?? Przecież to niemożliwe żeby siepo
              tym dobrze czuć!!! Ja po takim sniadnaku nie podniosłabym sioe z
              łożka!!!!!!!!!!!!
              • Gość: anty-optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.205.251.* 13.06.03, 13:33
                Gość portalu: Zdziwiona napisał(a):

> Gość portalu: optymalna napisał(a):
                >
                > > Porównanie poziomu emocji, racjonalności, i rzetelności w przedstawianiu
                > > swoich poglądów w wypowiedziach optymalnych i antyoptymalnych mówi sam za
                > > siebie o wartosci kazdej z diet. Ach jestem po smacznym optymalnym śniadan
                > ku!
                >
                > To co zjadłeś?? Pół kg boczku w śmietanie?? Przecież to niemożliwe żeby siepo
                > tym dobrze czuć!!! Ja po takim sniadnaku nie podniosłabym sioe z
                > łożka!!!!!!!!!!!!

I TO O 12:17!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: hydrogen Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 14:14
                Dlaczego uważasz, że stosując Dietę Optymalną należy spożywać pół kilo boczku w
                śmietanie? Zauważ, że kierujesz się jakimś dziwnym stereotypem.

Powinno się jeść tyle aby się najeść a nie nażreć. Tak jest bez względu na to
                czy stosujesz Dietę Optymalną czy nie. No to ile mogłabyś zjeść boczku żeby się
                najeść? Chyba znacznie mniej niż pół kilo.

A tak na marginesie to sam boczek ze śmietaną byłby dla większości osób zbyt
                tłustym posiłkiem. To nie jest tak, że DO to jedzenie nieograniczonych ilości
                tłuszczu. Stosunek tłuszczu do białka powinien być jak ok. 3 do 1, więcej
                tłuszczu gdy jest wysiłek fizyczny natomiast jeśli cały dzień oglądamy
                telewizor to tłuszczu wystarczy mniej.
                Pozdrawiam
                • Gość: Zdziwiona Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.68.224.* 13.06.03, 14:21
                  Gość portalu: hydrogen napisał(a):

> Dlaczego uważasz, że stosując Dietę Optymalną należy spożywać pół kilo boczku
                  w
                  >
                  > śmietanie? Zauważ, że kierujesz się jakimś dziwnym stereotypem.
                  >
                  > Powinno się jeść tyle aby się najeść a nie nażreć. Tak jest bez względu na to
                  > czy stosujesz Dietę Optymalną czy nie. No to ile mogłabyś zjeść boczku żeby
                  się
                  >
                  > najeść? Chyba znacznie mniej niż pół kilo.

>
                  > A tak na marginesie to sam boczek ze śmietaną byłby dla większości osób zbyt
                  > tłustym posiłkiem. To nie jest tak, że DO to jedzenie nieograniczonych ilości
                  > tłuszczu. Stosunek tłuszczu do białka powinien być jak ok. 3 do 1, więcej
                  > tłuszczu gdy jest wysiłek fizyczny natomiast jeśli cały dzień oglądamy
                  > telewizor to tłuszczu wystarczy mniej.
                  > Pozdrawiam

DOBRA!!!!!!!!!!!! To co mam włąściwie jeść w tej diecie?? Mówicie tylko, ze
                  tłusto! Że się dobrze czujecie. Ale moje pytanie brzmi: CO JEŚĆ?????!!!!!
                • Gość: Zdziwiona Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.68.224.* 13.06.03, 14:24
                  A poza tym nie kusi Cię czasmi zjedzenie "niejadalnego" jabłka??? Albo "
                  zupełnie niejadalnej" truskawki??
          • Gość: hydrogen Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 14:27
            Pewnie myślisz, że owoce i warzywa są niezastąpionym źródłem witamin i
            mikroelementów. No cóż, większość osób tak myśli. A ja ciągle zastanawiam się
            skąd takie wyobrażenie się wzięło. No bo nie ma ono żadnego uzasadnienia w
            faktach.

Proponuję zajrzeć do odpowiednich tabel i porównać ile jest tego wszystkiego w
            mięsie jajkach i roślinkach. Produkty zwierzęce nie zawierają jedynie witaminy
            C.

Jeśli chodzi o witaminę C to można przeżyć szok. Otóż telewizor wmawia nam, że
            jej źródłem są głównie importowane owoce cytrusowe, tymczasem nasza rodzima
            czarna porzeczka zawiera prawie 4 razy więcej witaminy C niż cytryna bądź
            pomarańcza (nie mówiąc już o produktach które pod tymi nazwami występują w
            naszych sklepach :)).

Link do tabel:
            www.dieta-optymalna.info/tabele.php?cmd=show_entry&lp=362
            Pozdrawiam
            • Gość: sara Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gliwice.pl / 192.168.50.* 13.06.03, 14:39
              ale, pomijając zawartość witamin i mikroelementów, czy nie kusi Was jedzenie
              sałatek, truskawek, wiśni itd. A może można jeść?
            • Gość: Zdziwiona Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.68.224.* 13.06.03, 14:54
              I najgorsze jest to, że zamiast pysznych owoców trzeba jeść : móżdżki,
              szpikiitp. ABSOLUTNIE NIE DO PRZEŁKNIĘCIA!!!!!!!
              Zaznaczam, że przeczytałam to na podanej stronie!!
              • Gość: anty-optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.205.251.* 13.06.03, 14:58
                Właśnie! Jeśli to ma byc dieta NATURALNA, nie szkodząca organizmowi człowieka,
                to czemu ten organizm tak bardzo się przed nią broni??? Chyba większość ludzi
                woli jadać owoce, warzywa i wszelkie "niejadalne" artykuły, niż te okropności!
                • Gość: optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: cmk:* 13.06.03, 15:49
                  dieta optymalna nie polega na jedzeniu tylko tłuszczu
                  polega ona na odpowiwdniej proporcji między bialkiem
                  którego powinno być około 50 gram tz. ,że 5jaj plus 10dkg mięsa
                  trochę np. sera to może być dzienna dawka białka
                  tłuszcz to nie tylko tłuste boczki i golonki
                  ale i bardzo zdrowe masło i śmietana oraz orzechy itp.
                  odnośnie owoców i warzyw kto wam naGADAŁ TYCH BZDUR
                  że ich niewolno ieść WOLNO ALE W ODPOWIEDNIEJ PROPORCJI DO POZOSTAŁYCH
                  tz.wożebylno i należy ieść warzywa i owoce wnastępujących ilościach
                  podaje ilości danego warzywa i owocu jedząć wszystkie trzeba
                  je proporcjonalnie zmniejszyć
                  ogórki kiszone 2,6kg
                  szpinak2,3kg
                  szparagi 2 kg
                  rzodkiewki 2,2 kg
                  pieczarek1,43 kg
                  kalaiora 1,85 kg
                  pomidorów 1 kg
                  agrestu 1,5 kg
                  pomarańczy ,60 kg
                  ziemniaków ,34 kg
                  bananów ,26 kg
                  jabłek,40 kg itd
                  to wszystko zależy od iloćci cukru w owocach iwarzywach
                  należy wybierać taki skład warzyw i owoćów żeby
                  były zachowane proporcje
                  ale żeby to zrozumieć trzeba trochę na ten temat poczytać
                  i zrozumieć że4 cukier jest trucizną
                  • Gość: anty-optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.205.251.* 13.06.03, 15:55
                    Ja na stronie DO przeczytałem, że warzywa i owoce są NIEJADALNE!!!!! (oprócz
                    pary sztuk, które w ostateczności da się przełknąć...) stąd moje zbulwersowanie.
                    Czy możesz to wyjaśnić?
                    • Gość: sara Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gliwice.pl / 192.168.50.* 13.06.03, 16:02
                      wczoraj spotkałam kolegę - lekarza i spytałam się o tę dietę. Powiedział, że
                      faktycznie, cholesterol spada podczas stosowania diety, ale w momencie, gdy ją
                      się przerywa to momentalnie wzrasta ogromnie.
                      I o dziwo, powiedział, że jego kolega - też lekarz - stosuje tą dietę.
                      pozdrawiam
                  • Gość: optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: cmk:* 13.06.03, 16:06

jeszcze jedna uwaga
                    mam 50 lat 185/72 potraie biegać bez zadyszki
                    a przedtem się męczyłem
                    z sexsem jest o wiele lepiuej niż 6 lat temu
                    zdrowie jest lepsze a co dziś zjadłem
                    5 jaj usmażonych na 100 gramach masła trochę cebuli i pieczarka plus 1
                    kiełbaska i kromeczka chleba razowego
                    o19 będzie obiado kolacja tz. 150gram ziemniakow sórówka i kawałek mięsa
                    i odpowiednio pokroszone a na noc do pracy biorę 250gram śmietany
                    którą wypije z kaWĄ PLUS JAKIŚ OWOC I JEST OK.
                    • Gość: sara Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gliwice.pl / 192.168.50.* 13.06.03, 16:40
                      wiesz, jak pisałam, też od ponad 10 lat stosuję sposób odżywiania się, który,
                      coraz mniej, ale jednak oburza większość ludzi. Staram się akceptować innych
                      takimi jacy są i póki nie dotyczy to mojej rodziny, to mogą sobie robić co
                      chcą.
                      Ale, skoro nam to tak cierpliwie tłumaczysz, powiedz mi - to jest stosunkowo
                      młoda dieta - jak to będzie za lat kilkadziesiąt?
                      • Gość: optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: cmk:* 13.06.03, 17:24
                        TO NIE JEST JAKAŚ NOWA DIETA
                        POCZYTAJ O NIEJ I POJMIJ O CO E NIEJ CHODZI
                        ZOBACZ JAKIE PRZYNOSI EFEKTY
                        JEŚLI MIESZKASZ NA ŚLĄSKU TO POLECAM
                        DZIENNIK ZACHODNI PIĄTKOWY CIEKAWE SĄ TAM ARTYKÓŁY
                        POLECAMN CI TEŻ KSIĄŻKI DR. jANA Kwaśniewskiego
                        poczytaj i wyciągnij wnioski
                        ja przez lata stosowałem diete pani GUMOWSKIEJ i czułem się
                        coraz gorzej aż usłyszałem,że Gumowska umarła
                        I OD TEGO CZASU JEM TŁSTA MASŁO ZAMIAST MARGARYNY JAJA ZAMIAST KIEŁKÓW
                        I OSPY , ŚMIETANE 30 ZAMIAST CHUDEGO MLEKA I ODZIWO CZUIJE SIĘ LEPIEI MAM
                        LEPSZE WYNIKI I KONDYCJE I ZIMĄ ŚMIEJE SIĘ Z LUDZI ODRZYWIONYCH KAPUSTĄ
                        ICHUDYM MLEKIEM I MARGAYNĄ I OLEJAMI ROŚLINNYMI JA NIEMAM KATARU
                        A ONI ŁYKAJĄ ANTYBIOTYKI JA NIE JESTEM GŁODNY
                        A ONI MYŚLĄ OJEDZENIU
                        JA ZROZUMIAŁEM ŻE MOŻNA ŻUCIĆ PALENIE PO 30 LATACH
                        A CI NIBY PRAWIDŁOWO ODRZYWIENI
                        JA POTRAFIĘ PRZEBIEC TERAZ PARE KILOMETRÓW BEZ ZADYSZKI
                        ACI NIBY PRAWIDŁOWO ODRZYWIENI NIE

SPRÓBOWAĆ I ZROZUMIEĆ DIETE OPTYMALNĄ NIE JEST ŁATWO ALE WARTO

ja zrozumiałem po 2 latach stosowania
                        jak mi się wydawało DIETY OPTYMALNEJ

dziś też troche mi brakuje do prawidłowości tej djety
                        ale jestem bardzo blisko aby ją stosować prawidłowo

UWAZAM ŻE OPTYMALNY STYL; ODRZYWIANIA JEST OK.
                    • Gość: Zdziwiona Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.68.224.* 16.06.03, 08:04
                      Dzięki za wyczerpujące informacje. Ale ja NIE BYŁABYM w stanie tego wszystkiego
                      zjeść!!Czyli co?? mam się zmuszać i stopniowo zjadać coraz więcej??

Pozdrawiam
                      • Gość: optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: cmk:* 16.06.03, 09:09

> Dzięki za wyczerpujące informacje. Ale ja NIE BYŁABYM w stanie tego
                        wszystkiego
                        >
                        > zjeść!!Czyli co?? mam się zmuszać i stopniowo zjadać coraz więcej??
                        >
                        > Pozdrawiam
                        tego wszystkiego wcale nie jest tak dużo
                        jest tyle ile człowiekowi naprawde potrzeba

ale z twojch wyjaśnień, odpowiedzi i pytań nasuwa się oczywisty wniosek. że

CZŁOWIEK ODRZYWIONY CUKREM NIE POJMIE DIETY OPTYMALNE

aby pojąść o co chodzi staraj się spróbować jeść jak Bóg przykazał

pozdrawiam
                        • brumbak Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! 16.06.03, 20:37
                          Gość portalu: optymalny napisał(a):

> Gość portalu: Zdziwiona napisał(a):
                          >
                          > > Dzięki za wyczerpujące informacje. Ale ja NIE BYŁABYM w stanie tego
                          > wszystkiego
                          > >
                          > > zjeść!!Czyli co?? mam się zmuszać i stopniowo zjadać coraz więcej??
                          > >
                          > > Pozdrawiam
                          > tego wszystkiego wcale nie jest tak dużo
                          > jest tyle ile człowiekowi naprawde potrzeba
                          >
                          >
                          >
                          > ale z moich wyjaśnień, odpowiedzi i pytań nasuwa się oczywisty wniosek. że
                          >
                          >
                          > CZŁOWIEK OdżYWIONY miesem NIE POJMIE DIETY jarskiej
                          >
                          >
                          > aby pojąść o co chodzi staraj się spróbować jeść jak Bóg przykazał
                          >
                          > Rozmowa z księdzem – wegetarianinem
                          Ksiądz Jacek Bolewski – jezuita- Red.Naczelny ‘Przeglądu Powszechnego”
                          -A.O. Dlaczego ksiądz został wegetarianinem?
                          Ks.J.B. – To się dokonywało stopniowo.(...)Interesowałem się hatha joga i zen
                          ale to nie skłoniło mnie do przyjecia diety bezmięsnej. Przejście dokonało się
                          przy innej okazji. Przed 10 laty zacząłem praktykować od czasu do czasu
                          kilkudniowy post zdrowotny,.. Jedna z jego zasad mówiła , że po ukończeniu
                          głodówki należy stopniowo powracać do „normalnej” diety i przynajmniej przez
                          tydzień powstrzymąc się od jedzenia mięsa. Stosowałem się do tego, a zaktóryms
                          razem – około 7 lat temu- przyszła mysl, żeby po prostu przy tym pozostać. Od
                          tego czasu nie jem więcej mięsa. (...)
                          Ks.J.B.- Skoro panowanie nad zwierzętami ma być obrazem Bożego panowania a sam
                          Bóg jest Bogiem życia nie śmierci, to również relacjaczłowiekado zwierząt winna
                          służyć życiu. (...) Jednak w opoiwadaniu o stworzeniu widac wyraźnie ,że
                          Stwórca jest dobry i miłuje człowieka oraz inne swoje dzieła.
                          Stworzony na Jego obraz człowiek powinien więc odnosic się podobnie do
                          ludzi , zwierząt, przyrody. W Starym Testamencie Bóg jest często nazywany
                          Pasterzem swojego ludu. Dlatego można powiedzieć że również człowiek powinien
                          otaczać całe stworzenie pasterską troską. Własnie w tym duchu opis stworzenia
                          na początku Księgi Rodzaju mówi wyraźnie, że człowiek ma żywic się roslinami, w
                          czym wolno domyslać się zakazu zabijania zwierząt.

.>> wywiad przeprowadziła red. Agnieszka Olędzka, nr 3 Wegetariańskiego Świata
                          (rok nieznany- na okładce tylko „ kwiecień”)

> pozdrawiam
                          >brumbak
    • Gość: capote Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: utp.:* / 10.10.9.* 13.06.03, 10:18
      a skad ty wiesz ze jest optymalna?
    • Gość: lola Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.68.224.* 16.06.03, 07:54
      Ciekawa ideologia.. Wyssane z mlekiem matki- jemy to co lubiła matka!A jeśli
      matka lubiła słodycze to co?? Jemy je przez matkę?? Nie jestem pewna..
    • Gość: Zdziwiona Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.68.224.* 16.06.03, 13:29
      Słuchajcie!!!!!! dzisiaj mam imieniny i... ZJADŁAM KAWAŁ TORY!!!!!!!!
      Poniedziałek- mój optymalny dzień!
      • Gość: Zdziwiona Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.68.224.* 16.06.03, 13:31
        TORTU!!!!!!! Tortu kawałek - oczywiście!!
    • Gość: filut Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 16.06.03, 13:44

.... wielka dupa w tydzień!!! ==> z Ciebie. Kto Ci każe żreć bez opamiętania?
      Warto poznać założenia tej diety, a dopiero potem wypowiadać się takim
      kategorycznym tonem. Istotą diety jest zachowanie proporcji w spożywaniu
      białka/tłuszczu/węglowodanów, a także ilości należnej dla posiadanego wzrostu.

> no... Chyba, że się mylę? Może ktoś to CUDO stosował i wyprowadzi mnie z
      > błędu?

Stosowałem dietę przez 2 tygodnie, podczas pobytu w Arkadii.
      Dieta jest skuteczna, ale nie dla wszystkich. Dla mnie nie była - trochę byłem
      mało zdyscyplinowany. Był ze mną pan o wadze 130kg. Schudł 9 kilogramów. Mój
      kolega w wieku mocno średnim od 2 lat stosuje tą dietę od 2 lat i "trzyma
      wagę" z lat młodzieńczych przy doskonałych wynikach - morfologia itp.
      Wiele osób przez 2 tygodnie pobytu w Jastrzębiej Górze nie miało żadnych
      efektów. Dotyczy to również tzw. prądów selektywnych.
      Wg mnie dieta optymalna ma dużo zalet, ale nie jest tak cudowna jak opowiadają
      jej fani. Uważam jednak, że warto spróbować.
      Pozdrawiam
      Fil
      • Gość: Zdziwiona Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: 80.68.224.* 17.06.03, 11:36
        No... Sam widzisz , że dieta nie jest dla wszystkich!!! I myślę, że dla tych co
        chcą być zdrowi TEŻ SIE NIE NADAJE!!!!!!!!!!!!!!!

:)) pozdrawiam
        • Gość: filut Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.crowley.pl 17.06.03, 12:05

> No... Sam widzisz , że dieta nie jest dla wszystkich!!! I myślę, że dla tych
          co
          >
          > chcą być zdrowi TEŻ SIE NIE NADAJE!!!!!!!!!!!!!!!

Z uporem godnym lepszej sprawy, jako optymista, twierdzę że dieta optymalna
          NADAJE SIĘ dla pewnej grupy osób. Jest skuteczna - w świetle metod
          pomiarowych (wszelkich wyników analiz krwi itp.) zastosowanych do niektórych
          osobników płci obojga.
          Mam "wiekowych" znajomych, którym ogólny stan zdrowia poprawił się po
          przejściu na ŻO. Dlaczego np. poprawił się wzrok, zniknęły żylaki i wylewy
          podskórne, wzrosła odporność na infekcje itp.? "Tego nie wie nikt" - bo nie
          zakończono badań.
          Ja znam fakty (wyżej podane), lecz nie znam przyczyn. W argumenty fanów DO/ŻO
          wierzę z ograniczeniem.
          Być może wrócę do diety optymalnej, gdy mój "współspacz" z Arkadii zejdzie
          wagowo ze 160 kg do 120kg - oczywiście przed zejściem całkowitym.
          Zwolenników diety nie uważam za oszołomów. Być może sekcje na nich wykonane
          wykażą kto ma/miał rację.
          Osobiście zacząłem stosować dietę optymalną połączoną z obserwacją mego
          organizmu. Nie liczę na odrost włosów, ale na spadek wagi o 20kg - do VI.2004.

Pozdrawiam optymalnie i optymistycznie
          Fil
          • Gość: optymalny Re: Żywienie optymalne- SZOOOKKK!!!!!!!!!!!!!!! IP: cmk:* 17.06.03, 14:04
            Na tej diecie można jeść torty i ciasta oraz wspaniałe lody
            ALE przygotowane w odpowiedni sposób i z zachowaniem proporcji
            Proporcje te oraz przepisy a także składniki są znane wszystkim optymalnym
            ponieważ jest to opisane i przeliczone. Tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać
            przepisów i przede wszystkim chcieć żywić się smacznie i zdrowo.
            Polecam książki dr.Kwaśniewskiego oraz artykóły w Dzienniku Zachodnim
            Wszystkie artykuły drKwaśniewskiego z Dziennika Zachodniego są w archiwum
            prasowym warto wejść na tą strone i przeczytać ok trzystu ciekawych artykułów
            a takżę wejść na strony optymalnych poczytać zrozumieć i cieszyć się zdrowiem
            i życiem
            Dla mnie też było szokiem gdy pierwszy raz usłyszałem, że margaryna
            jest gorsza od masła że cukier nie kszepi a jest bardzo złym pożywieniem
            że jaja są bardzo zdrowe
            DZIŚ PO SZEŚCIU LATACH WIEM CO JEST ZDROW

ALE,ŻĘBY TO ZROZUMIEĆ MUSIAŁEM
            ODPOWIEDNIO SIĘ ODRZYWIAĆ

Szkoda,że tego niezrozumiał mój były lekarz rodzinny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka