Dodaj do ulubionych

paradontoza ??!!!

IP: *.ac / 172.16.0.* 20.06.03, 23:26
Moje pytanie dotyczy dziasel, a dokladnie ich obkurczania sie. Niby stan ich
jest dobry, paradontozy podobno nie ma (albo jeszcze nie ma), a jednak przy
czworkach dolnych (klach?) juz widac nieco szyjki, a pozostale zeby wydaja
sie byc dluzsze niz dotychczas. Wiec jednak cos nie tak.
Czy ktos zna przyczyne lub chociaz sposoby przeciwdzialania takiemu procesowi?
Co z tym robic? Paru moich znajomych stracilo juz w ten sposob zeby i ja
jestem przerazona, ze mnie czekac moze to samo...
Obserwuj wątek
    • Gość: ania Re: paradontoza ??!!! IP: *.visp.energis.pl 21.06.03, 11:41
      Polecam serwis stomatologiczny www.dentonet.pl .Możesz tam znależć informacje
      na ten temat
    • Gość: Artur Re: paradontoza ??!!! IP: *.ss.shawcable.net 22.06.03, 08:06
      Gość portalu: Nora napisał(a):

> Moje pytanie dotyczy dziasel, a dokladnie ich obkurczania sie. Niby stan ich
      > jest dobry, paradontozy podobno nie ma (albo jeszcze nie ma), a jednak przy
      > czworkach dolnych (klach?) juz widac nieco szyjki, a pozostale zeby wydaja
      > sie byc dluzsze niz dotychczas. Wiec jednak cos nie tak.

Tak sie wlasnie objawia paradontoza. Slusznie sie niepokoisz.

> Czy ktos zna przyczyne lub chociaz sposoby przeciwdzialania takiemu procesowi?

Codzienne nitkowanie zebow oraz kup sobie paste do zebow z dodatkiem sody i
      zawsze taka uzywaj. Koniecznie zmieniaj szczoteczke co 2 - 3 miesiace i zawsze
      kupuj najmieksza jaka znajdziesz. Przy czyszczeniu czysc nie tylko zab ale
      rowniez dziasla i to zarowno od zewnatrz jak i od srodka.

• Gość: Nora Re: paradontoza ??!!! IP: *.ac / 172.16.0.* 22.06.03, 10:14
        Arturze, dziekuje, ale ja uzywam nitki dentystycznej, masuje dziasla
        szczoteczka "naciagajac" je na zeby, odzywiam sie dobrze i jeszcze wspomagam
        witaminami i makro- i mikroelemantami. Wiec ki diabel?
        Niepokoi mnie, ze to sie jakby posuwa mimo uwagi i dbalosci.
        O paste z soda zadbam i szczoteczki swieze tez. Ale gdyby to bylo takie proste,
        ludzie nie traciliby zebow. Czy stres, ogolnie sfera psycho-emocjonalna moze
        miec wplyw na ten stan?
        • Gość: dentystka Re: paradontoza ??!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.06.03, 22:17
          Takie "uciekajace dziasla" moga byc efektem -paradoksalnie - zbyt intensywnego
          szczotkowania zebow. Nie zrozum opacznie: bron, Boze, nie namawiam do rzadszego
          szczotkowania czy zaniechania higieny!TRudno jest pisemnie, bez pokazania,
          nauczyc czy wytlumaczyc, jak poprawnie czyscic zeby. Inna rzecz, ze bardzo
          czesto pacjenci, ktorzy deklaruja idealna higiene jamy ustnej, wcale dokladnie
          zebow nie czyszcza. Co mozna Ci poradzic?
          1. Wybor bardzo miekkiej szzczoteczki (moj faworyt: Butler nr 444; tyle, ze
          moze byc problem z jej zdobyciem: bywa w niektorych sklepach z materialami
          stomatologicznymi, moze w niektorych aptekach, ale od wiekow jej w aptece nie
          widzialam; inne szczoteczki opisywane jako miekkie sa sporo twardsze od
          Butlera);
          2.Czyszczenie polegajace na delikatnym masowaniu zebow i dziasel; BEZ UCISKU!!!
          3. Nitkowanie - jak najbardziej;
          4.Najlepiej, jak ze szczoteczka wybierzesz sie do stomatologa - periodontologa
          (specjalisty leczacego choroby blony sluzowej jamy ustnej i przyzebia). Niech
          periodontolog oceni rzeczywisty stan Twoich dziasel i nauczy Cie prawidlowo
          szczotkowac zeby (akurat tego moze nauczyc kazdy dentysta). To nie jest zaden
          wstyd isc ze szczoteczka do stomatologa!
          Powodzenia
          • Gość: Nora Re: paradontoza ??!!! IP: *.ac / 172.16.0.* 22.06.03, 22:49
            wielkie dzieki !
            • Gość: Artur Re: paradontoza ??!!! IP: *.ss.shawcable.net 23.06.03, 17:28
              Raz na 6-12 miesicy zafunduj sobie profesjonalne czyszczenie zebow u stomatologa. I rzeczywiscie szczotkowanie i nitkowanie zebow powinno byc zrobione poprawnie aby bylo skuteczne. Pisalem o pascie z soda ale
              mozesz tez dodawac troche sody do pasty do zebow (mozesz nijako umoczyc szczoteczke w pojemniczku z soda). Troche trzeba uwazac by nigdy nie trzec zebow soda na sucho, lub z mala iloscia sliny bo mozna uszkodzic szkliwo. Ale soda sie bardzo szybko rozpuszcza, wiec na poczatku mycia zebow nie szoruj a tylko rozprowadz paste do zebow i sode leciutko po zebach a intensywnie szczotkuj dopiero po 30 sekundach kiedy soda jest juz rozpuszczona.
              Jezeli zrobisz to wszystko co ci powiedzialem, paradontoza przestanie sie posuwac a zorientujesz sie kiedy przestaniesz widziec krew na nitce do nitkowania zebow.
              • Gość: dentystka Re: paradontoza ??!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.06.03, 21:44
                A cos Ty sie tak uparl z ta soda? Nie widze wyzszosci tego preparatu nad
                normalna higiena jamy ustnej, zwlaszcza, ze soda spozywcza nie jest
                przeznaczona (zarejestrowana) do uzytku w stomatologii ;-)
                Przy prawidlowej higienie jamy ustnej (mechaniczne szczotkowanie i nitkowanie)
                w ogole pasta do zebow moze byc zbedna. A jak juz tak Ci na tej sodzie zalezy,
                to jest pasta Blend-a-med Soda (bodajze), wlasnie z ta nieszczesna soda. Ja jej
                nie lubie i nie zalecam, bo ma obrzydliwy smak. Naprawde lepiej wybrac sie do
                stomatologa ze szczoteczka dso zebow i poprosic o instruktaz higieny.
                • Gość: Artur Re: paradontoza ??!!! IP: *.saskatoonhealthregion.ca 23.06.03, 22:05
                  A ty gdzie bylas jak przebierabialiscie na studiach farmkologie i wlasnosci
                  roznych chemicznych substancji. Chora???? Na zwolnieniu???
                  Soda ma doskonale wsalsciwosci bakteriobojcze przy prawie rzadnej toksycznosci.
                  A jak ci nie smakuje to nie uzywaj i nie zalecaj.
                • Gość: orto Re: paradontoza ??!!! IP: *.szczecin.pl 24.06.03, 14:57
                  Radzę nie próbować polemiki z dr od zdrowia publicznego (czyli od czego w
                  zasadzie?)Arturem. To jakiś maniak, który miesza ludziom w głowach, szczególnie
                  w wątkach dentystycznych. Sprzedaje im wiedzę genialnych kanadyjskich
                  dentystów. Myślę jednak, że oni tacy głupi nie są, tylko Artur niewiele z tego
                  rozumie (problemy językowe?). Dentystko, z Twoimi opiniami wpełni się zgadzam,
                  czemu dałem kiedyś wyraz na tym forum. pozdrawiam, orto.

ps. post Artura poniżej dobitnie świadczy o jego kulturze, a raczej jej braku.
                  zaraz pewnie zaatakuje mnie.
    • Gość: anita Re: paradontoza ??!!! IP: 213.77.14.* 24.06.03, 07:26
      A moja dentystka mówiła, że szczoteczka ma być średniej twardości, bo miękka
      nie usunie całego osadu. No i co teraz?
      • Gość: dentystka Re: paradontoza ??!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.06.03, 08:46
        Bzdura
        • Gość: M Re: paradontoza ??!!! IP: *.net.autocom.pl 24.06.03, 08:56
          Przede wszystkim usunąć kamień nazębny.
          Kamień może okazać się główną przyczyną Twoich dolegliwości.
          Pozdr.
          • Gość: Nora Re: paradontoza ??!!! IP: *.ac / 172.16.0.* 24.06.03, 09:45
            kiedy ja NIE MAM osadow, ani kamienia! Mojej mamie regularnie - raz na pol
            roku - rozni dentysci zalecaja usuwanie kamienia i ona nie ma klopotow z
            dziaslami, ani zebami. Ma 70 lat i z 2 lub 3 wyjatkami ma swoje wlasne zeby w
            calkiem dobrym stanie. U mnie nigdy nie widziano potrzeby czyszczenia.
            Natomiast moje zeby nie sa idealnie rowne - jako dziecko lubilam lupac nimi
            orzechy; czy tp moze miec wplyw na dziasla?
            • Gość: dentystka Re: paradontoza ??!!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.06.03, 17:22
              Gość portalu: Nora napisał(a):

> kiedy ja NIE MAM osadow, ani kamienia! Mojej mamie regularnie - raz na pol
              > roku - rozni dentysci zalecaja usuwanie kamienia i ona nie ma klopotow z
              > dziaslami, ani zebami
              To raczej nie jest powod do dumy ;-) Koniecznosc usuwania profesjonalnego
              zlogow nazebnych (kamienia nazebnego) swiadczy bowiem o niedostatecznej
              higienie (kamien p[owstaje z nieusuwanego osadu -tak zwanej plytki nazebnej).
              Jesli kamien odklada sie tak ochoczo NIE MA SILY, musza byc problemy z
              przyzebiem, ale chyba nieuswiadomione ?...
              U mnie nigdy nie widziano potrzeby czyszczenia.
              > Natomiast moje zeby nie sa idealnie rowne - jako dziecko lubilam lupac nimi
              > orzechy; czy tp moze miec wplyw na dziasla?

Rozumiem z poprzednich informacji, ze Twoim problemem sa "uciekajace dziasla",
              czyli obnazone szyjki zebowe i byc moze ubytki klinowe. Za ich powstawanie
              obwinia sie zbyt intensywne szczotkowanie zebow (zwlaszcza twarda szczoteczka)
              i wady zgryzu, zgrzytanie zebami, itp. Orto moze powiedziec wiecej (pozdrawiam)
              na ten temat. A ja bede powtarzac do znudzenia: zmien szczoteczke na miekka,
              szczotkuj zeby dokladnie, bez ucisku, miejsce przy miejscu, ale nie naciskajac
              na dziasla, masujac. I w ogole wez szczoteczke i idz do stomatologa, niech Cie
              nauczy prawidlowego szczotkowania: za posrednictwem forum nikt nikogo nie
              wyleczy. jesli masz rzeczywiscie wade zgryzu - konsultacja i ew. leczenie
              ortodontyczne mile widziane (nie ma ograniczen wiekowych).
              • eklon Re: paradontoza ??!!! 16.07.03, 07:56
                A czy to prawda, że paradontoza jest dziedziczna. Moja mama ma właśnie
                paradontozę, a ja niestety zauważam takie same objawy. Poza tym ostatnio
                przyplątał mi się jakiś delikatny stan zapalny dziąseł, a jak na złość mój
                dentysta jest na urlopie! Jak można sobie z tym poradzić?
    • Gość: judyta do Nory IP: *.dhs.org / 192.168.3.* 22.07.03, 21:28
      Mialam coś bardzo podobnego i wyleczylm to. Na pol
      szklanki przegotowanej wody wlewalam lyzke stolowa wody
      utlenionej i tym plukalam zeby 2 razy dziennie. poprawe
      widac juz po tygodniu.
      • Gość: Nora dzieki Judyta IP: *.devs.ac-net.pl 23.07.03, 20:05
        wiesz ja o tym slyszalam, ze pomaga, ale wydawalo mi sie, ze byl to skuteczny
        sposob w przypadku rozpulchnionych dziasel i stanow zapalnych/ropnych.
        Ja tego nie mam, ale moge sprobowac
    • Gość: Nora Re: paradontoza ??!!! IP: *.devs.ac-net.pl 23.07.03, 00:25
      wszystkim bardzo dziekuje za cenne informacje i uwagi,
      ostatnio przycisnelam moja dentystke i powiedziala, ze po wakacjach pomyslimy o
      zastrzykach wzmacniajacych (zapomnialam z czego} prosto w dziasla, ktore maja
      ten proces zahamowac
      pozdrawiam wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka