Dodaj do ulubionych

Ból stawów

16.07.07, 15:49
Witam serdecznie.
Szukałam wątku na temat stawów, ale nie udało mi się znaleźć za pomocą wyszukiwarki.
Jestem dwudziestokilkuletnią kobietą, pracującą fizycznie. Jest to ciężka praca, a wynikiem jej od pewnego czasu bardzo bolą mnie stawy. Początkowo tylko biodrowe, co pewien czas, natomiast w chwili obecnej coraz częściej cierpię na ból stawów wszystkich kończyn, nadgarstków, nawet palców dłoni i stóp...
Wyczytałam gdzieś w internecie, że może to być wydzielanie zbyt małej ilości mazi stawowej i pomóc może wyciąg z chrząstki rekina. Kupiłam więc taki preparat, który zawiera chondroitynę, glukozoaminę, witaminy i różne minerały. Jednak biorę to dopiero od około 2 tygodni, ale rezultatu na razie żadnego. Dochodzi do tego, że kiedy wstaję w nocy do łazienki, nie mogę ruszać nogą w stawie biodrowym, więc ciągnę ją za sobą, a boli niemiłosiernie...
Czy ktoś miał podobny problem i co w takiej sytuacji pomoże?
Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • jagoda85 Re: Ból stawów 16.07.07, 18:19
      Z takim problemem najlepiej udać się do reumatologa. A zażywanie jakiegokolwiek
      lekarstwa na stawy przez dwa tygodnie napewno nie da poprawy. Leki trzeba
      zażywać znacznie dłużej. Najlepiej jak reumatolog zaleci ci odpowiednie leki, w
      odpowiedniej dawce, wtedy może być jakiś skutek.
    • jeanne72 Re: Ból stawów 16.07.07, 18:54
      Leki zawierające chrząstkę rekina to robienie ludziom wody z mózgu. Poza tym
      wcale nie jest powiedziane, że stawy bolą Cię od wysiłku fizycznego - może to
      być przypadek. Potrzebna jest diagnostyka w kierunku chorob autoimmunologicznych
      - a tym może się zająć tylko reumatolog. Jeśli chcesz, możesz zbadać krew na
      obecność czynnika reumatoidalnego RF.
      • danuta-r-pl Re: Ból stawów 16.07.07, 20:33
        W niektorych krajach jest popularna herbatka, ktora jest skuteczna przy bolach
        stawow, uwaza sie, ze je oczyszcza ze zlogow. Jest to tak popularna rzecz, jak
        u nas mieta na zoladek, tyle, ze sa to liscie laurowe, takie, jakie dodajemy do
        potraw. Torebke lisci drobno kruszymy, gotujemy w 300 ml wody przez 5 min.,
        przelewamy wraz z liscmi do termosu i po 12-godzinnym zaparzaniu pijemy przez
        caly dzien po lyczku /10-12 lyczkow, jeden co godzine mniej wiecej. Zabieg
        powtarzamy 3 dni /najlepiej zagotowac liscie na noc, zostawic w termosie do
        rana i pic w dzien/, potem tydzien przerwy, 3 dni kuracji, 7 dni przerwy, 3 dni
        kuracji, 7 przerwy.
        Chcesz zrob sobie, nie chcesz nie rob, mnie i wielu osobom bardzo pomoglo,
        pozdrawiam Danuta.
    • repair Re: Ból stawów 16.07.07, 21:31
      > Wyczytałam gdzieś w internecie, że może to być wydzielanie zbyt małej ilości ma
      > zi stawowej i pomóc może wyciąg z chrząstki rekina.
      Głupsze rzeczy czytałem. A przy poście o herbatce polecam kliknąć czerwony kosz.
      Tak jak wspomniano do lekarza, trochę ciężkie te objawy jak na przemęczenie. A
      praca może w chłodni?

• danuta-r-pl Re: Ból stawów 16.07.07, 22:30
        A to niby z jakiego powodu kliknac w czerwony kosz? Zapamietaj raczej ten
        sposob na bolace stawy, moze Cie kiedys to dopasc i wtedy sprobujesz
        i ....uwierzysz, jeszcze bedziesz mi dziekowac, madralo. Nie pisalabym tego,
        gdybym nie wiedziala i sama nie przecwiczyla z dobrym skutkiem.
        • mek40 Re: Ból stawów 17.07.07, 17:31
          obiawy jakie opujesz raczej bez rematologa się nie obędzie mówisz ze jak
          wstajesz to odczuwasz większy ból może to wskazuwaćna rzs albo inną z tej seri
          jak jestes z wrocławia moge ci polecić dobrego reumatologa sama do niej chodze
          pozdrawiam iżycze zdrowia
        • repair Re: Ból stawów 17.07.07, 19:28
          > i ....uwierzysz, jeszcze bedziesz mi dziekowac, madralo. Nie pisalabym tego,
          > gdybym nie wiedziala
          Ale co wiesz? Bo z tego co piszesz to wynika, że wiesz na ten temat bardzo
          niewiele i wprowadzasz w błąd cierpiącą osobę.
          • danuta-r-pl Re: Ból stawów 17.07.07, 20:44
            Wiem, ze herbatka z lisci laurowych pomaga przy bolach stawow roznego
            najwyrazniej pochodzenia, jak bardzo popularna i pita u nas litrami herbatka
            mietowa przy dolegliwosciach zoladkowych. Tylko te druga znamy i metoda jest
            powszechnie akceptowana i nikt nie wydziwia, jak ktos ja zasugeruje osobie
            mowiacej "Boli mnie zoladek", a pierwsza nie jest popularna i jak widac
            wywoluje emocje. Wiem, ze niepotrzebnie, bo jej skutecznosc jest naprawde duza.
            Wiem, bo stosowalam. Wiem tez, ze mozna o tej metodzie poczytac w wielu
            ksiazkach, mowiacych o ziololecznictwie. Po co mialabym wypisywac rzeczy bez
            podstawy i bez sprawdzenia, wiem, znam, wiec dziele sie tym na forum, w
            watku "bole stawow", gdyz wiem, ze je mialam, probowano mi pomoc dieta, lekami,
            zabiegami , ale pomogla wlasnie kuracja herbatka laurowa. Stosowalam ja z
            zalecanymi miesiecznymi/kilkumiesiecznymi przerwami 2 lata i mam z glowy, tzn.
            ze stawow. Sa narody , gdzie sie radzi "...to sobie wypij miete...", a sa gdzie
            jesli kogos cos w stawach lupnie, zastrzyka itp , mowi sie "....a herbatke
            laurowa pani pije?".
            • danuta-r-pl Re: Ból stawów 17.07.07, 20:51
              ttp://zielnik.herbs2000.com/ziola/lisc_laurowy.htm

prosze bardzo, czarno na bialym: zastosowanie liscia laurowego przy zapaleniach
              stawow.

Ja , zdaniem lekarzy, nie mialam zapalenia, tylko zwyrodnienia. Nie moge
              ponosic winy za to, ze mi cos pomoglo i uwazam za stosowne powiedziec o tym
              innym, kiedy pytaja.
              • danuta-r-pl Re: Ból stawów 17.07.07, 20:52
                zielnik.herbs2000.com/ziola/lisc_laurowy.htm
              • ooo7 Re: Ból stawów 17.07.07, 20:56
                A czy przypadkiem kiedyś nie ugryzł cię kleszcz? Ból stawów czesto
                rozpoczynjacy się od bioder, przechodzący do innych stawów, ból dłoni, stóp-
                czasem nasilający się w nocy, zmęczenie, rozbicie, depresja...bóle calego ciała
                niejasnego pochodzenia- to pasuje do boreliozy.
                • cracky Re: Ból stawów 17.07.07, 23:49
                  to prawda bola mnie stawy, jednak nie łapie mnie depresja i nie jestem rozbita, tylko te stawy. Koleżanka wspominała mi ostatnio o rwie kulszowej, tyle tylko, że mnie boli większość stawów, nie tylko biodrowe, więc pomyślałam, że to z powodu wysiłku, 9 godzin na nogach podczas ciągłego wysiłku...
                  Poza tym nic mi nie wiadomo o żadnym kleszczu.
                  Dziękuję za porady, może czas udać się do lekarza, tylko żeby mi nie wymyślił innych gorszych chorób...
                • artur737 Re: Ból stawów 17.07.07, 23:58
                  Liscie laurowe troche polepszaja prace ukladu immunologicznego.

Czyli jak komus pomagaja, chociaz troche, to tzn, ze nalezy dobrze poszukac
                  czynnika infekcyjnego.
                  • repair Re: Ból stawów 18.07.07, 10:02
                    > Liscie laurowe troche polepszaja prace ukladu immunologicznego.
                    Poklepywanie po plecach przez miłą osobą również.

> Czyli jak komus pomagaja, chociaz troche, to tzn, ze nalezy dobrze poszukac
                    > czynnika infekcyjnego.
                    Bądź przypomnieć sobie co to jest efekt placebo.

Litości.
              • repair Re: Ból stawów 17.07.07, 23:00
                > Ja , zdaniem lekarzy, nie mialam zapalenia, tylko zwyrodnienia. Nie moge
                > ponosic winy za to, ze mi cos pomoglo i uwazam za stosowne powiedziec o tym
                > innym, kiedy pytaj

Jeśli się uparłaś na te liście to przeczytaj co jest dokładnie na tej stronie
                napisane. Autor tej strony jest na tyle uczciwy, ze pisze co najwyżej o
                łagodzeniu bólu. Czyli tyle, co czasem da pomasowanie danego stawu.

Poza tym lekarze mają zwyczaj zwalać na zmiany zwyrodnieniowe co się da. Wiele
                takich diagnoz jest tyle warte co te liście laurowe.
      • cracky Re: Ból stawów 17.07.07, 23:45
        nie jest to praca w chłodni, w ocieplanym pomieszczeniu...
    • karolinaoo Re: Ból stawów 04.10.07, 14:28
      ja mam takie obiawy ale lekarze nie wiedzim co jest wyniki mam w normie niewiem
      co robic bola mie ponad 2 miesiace tak jak bys cos wiedziala to numer gg 10188514
      • jeanne72 Re: Ból stawów 04.10.07, 14:38
        A jakie badania miałaś robione?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka