Dodaj do ulubionych

GUZKI PIĘTOWE/OSTROGI - JAK SKUTECZNIE LECZYĆ?

IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 23.06.03, 23:18
Obserwuj wątek
    • Gość: lala Re: GUZKI PIĘTOWE/OSTROGI - JAK SKUTECZNIE LECZYĆ IP: *.4web.pl 24.06.03, 14:56
      słyszałam że tylko operacyjnie można jes skutecznie zlikwidiwać, ale to zabieg
      niebezpieczny i bolesny, długa rekonwalescencja
      można też działać łagodząco poprzez dobrze dobrane obuwie
      latem powinny się wygoić trochę - sandałki
    • Gość: Maria Re: GUZKI PIĘTOWE/OSTROGI - JAK SKUTECZNIE LECZYĆ IP: *.unknown.tele.dk 25.06.03, 16:15

Zajrzyj na strone internetowa: www.consultronix.com.pl/ortop/wstep.html

Metoda ESWT (extracorporeal shock wave therapy) jest także z powodzeniem
      stosowana w ostatnich pięciu latach przy leczeniu schorzeń ortopedycznych,
      takich jak:

Niezrośnięte złamania kości, osteoporoza, obluzowane implanty

Tendinosis calcarea (zwapnienia okołobarkowe)

Entezopatie (zespoły bólowe przyczepów ścięgien), ostrogi piętowe

Działanie ESWT polega na wyzwalaniu fal o wysokiej energii w środowisku wodnym,
      które przez reflektor w kształcie elipsoidy skupiane są wewnątrz organizmu we
      wtórnym ognisku. Powstaje tam ciśnienie sięgające 400 barów w czasie jednej
      milionowej części sekundy. Aplikacja fal następuje z częstotliwością 60-
      150/min., poprzez wypełniony wodą balon, pokrywany żelem i przykładany do
      skóry.
      Analogicznie do kruszenia kamieni nerkowych możliwa jest dezintegracja
      zwapnień, np. w obrębie stożka rotatorów ramienia. Okazało się również, że fale
      wstrząsowe skutecznie leczą najczęstsze entezopatie - tzw. łokieć tenisisty,
      ostrogi piętowe i zespoły bólowe barku, przy czym wystarczające są znacznie
      mniejsze zakresy energii niż stosowane do litotrypsji.
      Metoda ESWT jest niezwykle efektywna. Opublikowane wyniki stosowania tej
      terapii wykazały 70-80%-ową skuteczność u pacjentów, którzy wcześniej leczeni
      byli bezskutecznie metodami zachowawczymi. W większości przypadków na wynik
      zabiegu nie trzeba długo czekać, szczególnie w świeżych zespołach bólowych.
      Drugą istotną zaletą jest minimalna inwazyjność i bezpieczeństwo metody. Poza
      miejscowymi wybroczynami nie opisano żadnych powikłań. Zabieg jest w niewielkim
      stopniu bolesny, nie wymaga znieczulenia.
      Leczenie jest proste, z reguły wystarcza pojedynczy zabieg ambulatoryjny, bez
      konieczności hospitalizacji

Ja korzystalam z zabiegu na lokiec tenisisty, czuje sie lepiej.
      Taki zabieg w Warszawie przy klinice MSW kosztuje 150 zl.

powodzenia

Maria

• Gość: AA - Kasia Re: GUZKI PIĘTOWE/OSTROGI - JAK SKUTECZNIE LECZYĆ IP: 213.17.241.* 01.07.03, 22:15
        Bardzo dziękuję za b. ceną dla mnie informację
        ale strona internetowa nie działa może jest jakis błąd w pisowni,
        pozdrawiam seredecznie
        Kasia
        • Gość: Maria Re: GUZKI PIĘTOWE/OSTROGI - JAK SKUTECZNIE LECZYĆ IP: *.unknown.tele.dk 01.07.03, 22:30
          podaje jeszcze raz adres internetowy:
          www.consultronix.com.pl/ortop/wstep.html
          Szpital MSWiA w Warszawie ul.Wołoska 137, Odział Rehabilitacji
          tel:022/602-15-20, mgr. Tokarski

lub

65-001 Zielona Góra,
          ul. A. Krzywoń 2

tel./fax. (0 68) 326 58 88

zycze powodzenia
          Maria

e-mail: eswlzg@poczta.onet.pl
          • Gość: Maria Re: GUZKI PIĘTOWE/OSTROGI - JAK SKUTECZNIE LECZYĆ IP: *.unknown.tele.dk 02.07.03, 00:45
            Ten adres e-mail`owy nalezy do kliniki w Zielonej Gorze a nie do mnie,
            nie wiem czemu tekst sie "poszatkowal"

Poz.

Maria
            • Gość: AA Re: GUZKI PIĘTOWE/OSTROGI - JAK SKUTECZNIE LECZYĆ IP: 213.17.241.* 02.07.03, 21:30
              Teraz adres działa,
              dziękuję za odpowiedź.

I jeszcze jedno pytanie:
              dokąd lepiej się wybrać do W-wy czy Zielonej Góry? To taka sama odległość ode
              mnie i czy w innych miastach też są przeprowadzane te zabiegi?

Z góry dziękuję
              pozdrawiam
              AA

• Gość: Maria Re: GUZKI PIĘTOWE/OSTROGI - JAK SKUTECZNIE LECZYĆ IP: *.unknown.tele.dk 02.07.03, 23:03
                Poniewaz pochodze z Warszawy i mam tam nadal rodzine, to przyjezdzajac do kraju
                zatrzymuje sie w Warszawie.
                Stad odwiedzilam tamtejsza klinike.

Ale szukajac tej terapii dzwonilam do Zielonej Gory tez.
                Z tego jak zrozumialam pania udzielajaca informacje to w Zielonej Gorze
                przyjmuje lekarz i jest troszke drozej, o ile dobrze zapamietalam to od 160 do
                210 zl. To zalezy od ilosci uderzen.

Ja otrzymalam 1000 uderzen, zajmuje to okolo 10 min.
                i to kosztowalo mnie 150 zl, bo ja nie mam ubezpieczenia w Polsce.
                Ale ponoc kasa chorych refunduje zabieg.

W stolicy przyjmuje fizjoterapeuta.

Moze zadzwon do obu miejsc i zrob wywiad, poza tym trzeba i tak zamowic termin.
                W Warzawie mgr. Tokarski urzeduje juz od 7.00 i miedzy 7-8 najlatwiej mozna go
                zlapac.

Powodzenia

Maria
                • Gość: A Re: GUZKI PIĘTOWE/OSTROGI - JAK SKUTECZNIE LECZYĆ IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 05.07.03, 10:04
                  Jeszcze raz dziękuję, wybieram się na zabieg do Warszawy.
                  Droga Mario może będę mogła się jakoś odwdzięczyć, jeśli tak to chętnie.
                  Jeszcze jedno pytańko z czystej ciekawości - w jakim mieszkasz kraju?

pozdrawiam cieplutko
                  A
                  • Gość: Maria Re: GUZKI PIĘTOWE/OSTROGI - JAK SKUTECZNIE LECZYĆ IP: *.unknown.tele.dk 23.07.03, 01:32
                    Dzieki za pozdrowienia, dopiero co wrocilam z wakacji - leczenia z Polski.
                    Mieszkam w kraju J. Ch. Andersena - Danii.
                    I stad Cie serdecznie pozdrawiam i zycze powodzenia w leczeniu.

Maria

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka