Gość: R.Anny IP: *.crowley.pl 30.06.03, 23:35 - Jak w warunkach domowych zdjąc sobie pare szwów ( po 10 dniach zrastania) -drobna rana cieta na dłoni. _ Czy musze iśc koniecznie do chirurga? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: s Re: -zdjęcie szwów IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.07.03, 00:33 a jestes w stanie zrobic to sobie sam? Jedna reka? :Potrzebne sa ostre nozyczki chirurgiczne, jalowe, ktorych pewnie nie zdobedziesz, wiec mozna spokojnie uzyc ostrza skalpela, oraz pinceta. Chwytasz sterczace nitki pinceta i lekko unosisz ponad skore, a jedna z nitek tuz pod wezlem przecinasz skalpelem, pociagasz i wychodzi szew. Tylko czemu chcesz to robic sam? W Twojej poradni lekarz lub pielegniarka zrobia to w kilkanascie sekund, a przy okazji ocenia gojenie i czy jest odpowiedni czas na usuniecie szwow. W roznych okolicach ciala szwy usuwa sie w roznym czasie, Ty nie musisz tego wiedziec, gdzie jak dlugo utrzymuje sie szwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s PS IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.07.03, 00:34 Nie musisz zaraz isc do chirurga, choc moze chcialby skontrolowac gojenie. Moze to wykonac Twoj lekarz rodzinny lub pielegniarka w Twojej poradni. Odpowiedz Link Zgłoś
moniorek1 Re: -zdjęcie szwów 01.07.03, 00:35 Gość portalu: R.Anny napisał(a): > - Jak w warunkach domowych zdjąc sobie pare szwów ( po 10 dniach zrastania) > -drobna rana cieta na dłoni. > _ Czy musze iśc koniecznie do chirurga? Nie musisz isc.Pociagnij pesetka za pentelke i przetnij jedna nitke pod wezelkiem i wyciagnij. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R.Anny Re: -zdjęcie szwów IP: *.crowley.pl 01.07.03, 19:31 .. Zapytałem , bo jak poszedłem do najbliższej przychodni(ni mojej) to potrzebne okazało sie skierowanie od chirurga. Moja przychodnia jest dość daleko i nie chce mi sie z taka duperela jechać. Dzisiaj niewykwalifikowana "pielęgniarka" zdejmie mi na próbę jeden szew. Rana się zrosła jest czysta, więc chyba nie jest potrzbne angazowanie chirurga i personelu. DZieki za wszystkie porady. Odpowiedz Link Zgłoś