gosiula777 08.09.07, 16:35 Kr Th- minimalna lewopukła skolioza, rotacja kręgów wysokość trzonów i przestrzeni m-trzonowych zachowana. Kr L-S minimalna prawopukła skolioza,rotacja kręgów z góry dziękuje :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola_ep Re: wynik badania rtg kręg TH I L-S 08.09.07, 19:52 Czego oczekujesz? Rotacja (obrót kręgów wokół osi kręgosłupa) jest normalna przy skoliozie, innych zmian nie widać. Dużo zależy od wieku pacjenta i powodu, dla którego RTG był robiony. Minimalna skolioza u dorosłej osoby nie boli i nie powinna w niczym przeszkadzać. Jeśli dotyczy dziecka warto zadbać o dobrą rehabilitację. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
lokita Re: wynik badania rtg kręg TH I L-S 10.09.07, 13:47 Tak to już jest z naszym kręgosłupem, że jesli mamy skolizę w lewą stronę w odcinku lędźwiowym, to kręgosłup pochyla się na prawo w odcinku piersiowym (lub szyjnym). To co można zalecić, to aby nie pomagać w pogłebianiu tych skolioz, a więc umiejętne siedzenie, chodzenie, ćwiczenia rozciągające, dużo ruchu i masaż. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiula777 Re: wynik badania rtg kręg TH I L-S 10.09.07, 18:07 Bardzo dziękuje za odpowiedż i za dobre rady.Mój problem polega na tym że mam opuchnięta szyje i strasznie w nocy boli mnie kręgosłup dlatego lekarka dała mi skierowanie na przeswietlenie.Mam 30 lat i choroby mnie nie opuszczają :-) Odpowiedz Link Zgłoś
lokita Re: wynik badania rtg kręg TH I L-S 10.09.07, 21:23 w takim razie masaż jest konieczny, a potem odpowiednie ćwiczenia rozciągające. Lepiej nie czekać bo może zblokować i mogą się zacząc inne problemy zdrowotne. Jeśli mieszka Pani na terenie Warszawy lub okolic to mogę pomóc. Proszę napisać na adres masowanie@home.pl lub tel. 609-584-076 Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: wynik badania rtg kręg TH I L-S 10.09.07, 23:21 Rozumiem, że opuchniętą szyję, też rozmasujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
lokita Re: wynik badania rtg kręg TH I L-S 11.09.07, 10:05 zależy od rodzaju opuchlizny, od jej wielkośći. W usuwaniu opuchlizny często przydaje się drenaż limfatyczny, który temu włanie służy;) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiula777 Re: wynik badania rtg kręg TH I L-S 11.09.07, 14:14 Bardzo dziękuje za dobre rady ale jeszcze lekarz kazał mi zrobić usg tarczycy i węzłów chłonnych gdyż tarczyce od strony hormonalnej mam w porządku na co wskazały badania ft3 i ft4.Może mam jakieś guzki a szyje mam całą popuchniętą noi ten obolały kręgosłup a tak wogóle to lekarka ogólna w przychodni traktuje mnie jak intruza.A żeby było tego mało to na nodze mam 3 zgrubienia i też musze jej o tym powiedzieć i już widze reakcje lekarki która zawsze mówi że ma to samo i tak ma być;-)BARDZO DZIĘKUJE ZA DOBRE RADY.POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
lokita Re: wynik badania rtg kręg TH I L-S 11.09.07, 22:49 jeśli są kłopoty z kręgosłupem w odcinku lędźwiowym, to często też pojawiają się kłopoty z łydkami. Nasze organy są też powiązane z kręgosłupem. Jeśli jest chory kręgosłup to i organy będą chore i odwrotnie też to działa. Trzeba być ostrożnym co do brania leków, bo często one na moment poprawiają stan zdrowia, ale bez usuwania przyczyny, a jednocześnie szkodzą. Jeśli jest problem z kręgosłupem lepiej usunąć skutki uboczne tego problemu, a następnie zobaczyć efekty i poddać się terapii lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: wynik badania rtg kręg TH I L-S 11.09.07, 23:38 >BARDZO DZIĘKUJE ZA DOBRE RADY.POZDRAWIAM Kontynuować diagnostykę. Ten ból w nocy i opuchlizna może być niepokojąca. Nie dać się dotykać do kręgosłupa dyplomowanym masażystom. Odpowiedz Link Zgłoś
lokita Re: wynik badania rtg kręg TH I L-S 12.09.07, 18:14 jak się już nie da na argumenty to z za węgła, gratuluję odwagi i kultury osobistej..;) kradam napisał: > >BARDZO DZIĘKUJE ZA DOBRE RADY.POZDRAWIAM > Kontynuować diagnostykę. Ten ból w nocy i opuchlizna może być niepokojąca. > Nie dać się dotykać do kręgosłupa dyplomowanym masażystom. Odpowiedz Link Zgłoś