Dodaj do ulubionych

Spondyloartropatia

IP: *.isp.tvkg.net 12.10.07, 21:29
Pierwszy rzut miałem w 1998 r i po roku aż 10 lat remisji ( nie mam
zmian stawowych ( zdjęcia , USG) Obecnie biorę tylko Sulfasalazyne 2
x 1g .Podejrzewają u mnie ŁZS mimo iż nie mam zmian skórnych ale
Ojciec i Babcia miała łuszczyce skórną lub reaktywne zapalenie stawów
obecnie mam lekkie bóle stawów nie biorę od 3 miesięcy NPLZ Czy mogę
zmniejszyć dawkę Sulafasalazyny? np. o 1/2 czyli 1g ostatnie wyniki
CRP miałem poniżej normy. HLA B27 mam dodatnie jak można ustalić
diagnozę, bo łatwiej żyć wiedząc co nam dolega ( bo może mam ZZSK,
ŁZS, ReZS,zespół Reitera) trochę dużo
Obserwuj wątek
    • brygida.kwiatkowska Re: Spondyloartropatia 13.10.07, 23:27
      Dla wszystkich spondyloartopatii istnieją międzynarodowe kryteria potwierdzające
      rozpoznanie. We wszystkich spondyloartropatiach występuje pozytywny wywiad
      rodzinny tzn. ktoś w rodzinie w porzeszłości miał jakąś spondyloertropatię. ZZSK
      najczęściej rozpoczyna się 16-19 roku życia, Łuszczycowe zapalenie stawów może w
      każdym wieku, a Reaktywne zawsze jest powiązane z przebytym zakażeniem
      najczęściej Salmonella, Yersinia czy Chlamydia. We wszystkich
      spondyloartropatiach częściej w porównaniu do osób zdrowych występuje antygen
      HLA B27, w łuszczycowym zapaleniu stawów często występuje również antygen HLA
      B17. Istnieje również tzw. niezróżnicowana spondyloartropatia, tj. taka która
      spełnia ogólne kryteria mędzynarodowe dla spondyloartopatii ale nie wszystkich
      dla konkretnej jednej z nich. Nie mogę u Pana ustalic rozpoznania na podstawie
      tak małej liczby danych i tym bardziej ustosunkować się co do zmiany dawki
      sulfasalazyny. W remisjach można casami ten lek odstawić w ogóle przyjmując
      jedynie niesteroidowe leki p/zapalne, ale ja nie wiem na jaką spondyloartopatię
      Pan/Pani choruje, jaka jest aktywność kliniczna choroby ( zmiany radiologiczne w
      stawach krzyżowo-biodrowy, kręgosłupie, stawach obwodowych i szybkość
      postępowania tych zmian).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka