anna.skowron 18.10.07, 12:10 Doradzono mi, ze w mojej diecie znajduje sie za malo magnezu. W jaki sposob i w jakich produktach jest ten mineral? Co robic, zeby byl dobrze przyswajany przez organizm? Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamila_karaczun Re: Magnez 18.10.07, 12:26 Witam, Dobrym źródłem magnezu w diecie są: kasze (szczególnie gryczana), pieczywo pełnoziarniste, orzechy, banany, kakao oraz rośliny strączkowe. Magnez odgrywa kluczową rolę w przewodnictwie nerwowo-mięśniowym. Przyswajaniu tego pierwiastka sprzyja równoczesne przyjmowanie witaminy B6. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rozbef Re: Magnez 19.10.07, 18:53 Jeśli lubisz "dziubać" to wspaniałym źródłem magnezu są pestki dyni. Odpowiedz Link Zgłoś
livy Re: Magnez 26.10.07, 17:08 dobre są migdały. oprócz magnezu zawierają tez cynk i inne potrzebne mineraly (jak i inne ziarenka i orzechy). gorzka czekolada tez powinna byc ok. byl tez kiedys taki preparat slowmag b6, czy jakos tak. podobno dobrze sie przyswajał. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś