ron40 20.10.07, 00:47 proszę o rady jakie metody leczenia i rehabilitacji okolice bielska białej lub oświęcimia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bardu Re: zespół bolesnego barku 20.10.07, 10:07 Mnie bardzo pomogła krioterapia - miałam spokój przez prawie rok. Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 23.10.07, 17:45 dziekuję! czy ultradżwięki ,laser lub fonofereza jest warta dołącznia do terapii na razie biorę zastrzyki naklofen jest lekka poprawa Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: zespół bolesnego barku 23.10.07, 21:04 Z ZBB jest tak samo jak nieopodal opisaną rwą kulszową. To nieprecyzyjne określenie nie pozwalające na precyzyjne leczenie. Trzeba znaleźć kogoś (najczęściej fizjoterapeutę) kto przyjrzy się temu bliżej. Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 24.10.07, 14:02 dziękuję za cenną uwagę ,zastanawiam się nad taką konsultacją z terapeutą stosującym metodę McKenziego . czy może ktoś poleci mi sprawdzoną osobe? lub inne sposoby ustalenia przyczyny nawracających bóli? / bielsko- biała ,oświęcim okolice / Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 24.10.07, 20:29 kradam napisał: > www.centrum.cyriax.pl dzięki za namiar :-))) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marekirek Re: zespół bolesnego barku 24.10.07, 14:05 Pewnie pakujesz na siłowni i Ci to "nieco" przeszkadza? Powinien Ci pomóc lekarz, a nie internet. Ale maści z Diclofenakiem są skuteczne. Poza tym porządna rozgrzewka przed jakimkolwiek ćwiczeniem z obciążeniem, a najlepiej na jakiś czas dać spokój temu stawowi i chociaż wyeliminować ćwiczenia sprawiające ból. Kapiele w ciepłej wodzie i bardzo rekreacyjne pływanie. Każda forma fizjoterapii jest lepsza od nicnierobienia. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 24.10.07, 20:23 he he co do siłowni to pomyłka .Moja praca częściowo fizyczna wymaga sprawnego ramienia stąd pewnie te pojawiające się problemy,.pływanie ,sauny ,gorące kąpiele pomagają ale niestety nie ostatnio:-( masaże ok ale poprawa krótkotrwała właśnie stawiam na fizjoterapię zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 24.10.07, 20:39 a co do pomocy lekarza ok ale to jest leczenie typowo objawowe leki przeciwbólowe, zastrzyki z depomedrolu np miałem rok temu .blokady się obawiam /niszczy chrząstkę stawową/ Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: zespół bolesnego barku 24.10.07, 21:50 ron40 napisał: > ....Moja praca częściowo fizyczna wymaga > sprawnego ramienia stąd pewnie te pojawiające się > problemy, Z opisu można wywnioskować że nadmiernie forsujesz jedno ramię/praca/ Nieprzygotowane mięśnie i kręgosłup tak właśnie reagują. Robiłeś prześwietlenie tego odcinka - nie ma tam żadnego przesunięcia? >...pływanie ,sauny ,gorące kąpiele pomagają ale niestety nie > ostatnio:-( masaże ok ale poprawa krótkotrwała dopóki nie wyjaśnisz wpływu kręgosłupa prawdopodobnie stałej poprawy nie będzie > właśnie stawiam na > fizjoterapię zobaczymy... Jeżeli do tematu podejdziesz we właściwej kolejności to ćw wg MK, krioterapia lub neuromobilizacje Butlera przyspieszą regenerację ukł nerwowego Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 24.10.07, 22:49 zdjęcia brak a napewno będzie pomocne, choć robione pare lat przy bardziej dokuczliwym bólu nie wykazało przesunięć [ chyba że lekarz ortopeda się mylilł?/ postaram sie wykonać ,tylko kto jest w stanie najlepiej zdiagnozować neuromobilizacje Butlera ??? aco to ? czarna magia :-} poszukam w necie dziękuję pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zimna_suka Re: zespół bolesnego barku 25.10.07, 10:52 Oj ja 3 miesiace cierpiałam aż w końcu wziełam się za siebie : Ciepłe kompiele rano i wieczorem , maść rozgrzewajaca i oczywiscie rehabilitacja i to pożądna , Mackenzi lub PNF i ćwiczenia wzmacniajace cały kręgosłup. Odpowiedz Link Zgłoś
qpowo Re: zespół bolesnego barku 25.10.07, 12:20 mojemu koleedze (ktory trenuje tenis i ma problemy ciagle z barkiem, zwlaszcza odczuwalne podczas serwowania) pomogla dopiero fizykoterapia (zabiegi pola magnetycznego?) i smarowanie tak 2-3 razy dziennie ultrafastinem. może ranie glukozaminy, choc slyszalam, ze to jakis pic na wode, ale niektorym pomaga... Odpowiedz Link Zgłoś
bialy_brat Re: zespół bolesnego barku 25.10.07, 18:04 Wszelkie nadwyrężenia dają o sobie znać, najlepiej faktycznie zrobić prześwietlenie i sprawdzić czy nie ma przesunięć czy jakiegoś zwyrodnienia, dobra rehabilitacja pomoże, ale trzeba znać przyczynę. Na razie żel na ketoprofenie (np wspomniany ultrafastin) powinien pomóc w walce z bólem. Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 25.10.07, 22:36 wizyta u ortopedy i zdjęcie dopiero pod koniec listopada /ech ta nasza służba zdrowia/ a na razie fonofereza +/ laser i pnp oraz masaże niestety prywatnie ..... ciepłe kąpiele i zobaczymy / niestety występują duże napiecia mięśni na kręgosłupie górne odcinki w okolicach łopatki i szyi ,,,,,,ale walka trwa :-( Odpowiedz Link Zgłoś
zimna_suka Re: zespół bolesnego barku 26.10.07, 13:44 To wszystko bez dobrej rehabilitacji jest guzik warte. Odpowiedz Link Zgłoś
bialy_brat Re: zespół bolesnego barku 26.10.07, 20:11 Ponoć nie powinno się ogrzewać nadwyrężonych mięśni czy stłuczeń, raczej powinno się stosować zimne okłady, ja np. ultrafastin przed zastosowaniem wkładam do lodówki, bo zimniejszy dale mi większą ulgę przy urazach. Powodzenia w wracaniu do zdrowia i rehabilituj się porządnie! Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 26.10.07, 23:00 co to znaczy porządna rehabilitacja w tym przypadku ??? ćwiczenia ,kinezyterapia ..... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: zespół bolesnego barku 27.10.07, 00:05 zaraz zaraz. Idziesz do doświadczonego fizjoterapeuty. Zna on kilka tzw metod na wylot. Nie musisz wiedzieć co to neuromobilizacje, to on ma wiedzieć. Ma zastosować metodę, która jest dla Twojego przypadku optymalna. W razie potrzeby zastosuje więcej niż jedną. Także ruszaj chłopie do niego, dość już leczenia na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 27.10.07, 10:19 właśnie od czwartku zacząłem zajęcia z fizjoterapeutą leki przeciwbólowe odstawione bo tylko tak można ocenić stan i przyczyny problemu . na razie wygląda obiecująco :-)został laser , masaże ,fonofereza,ciepłe kąpiele, aha kinesiotaping jeszcze. nie mniej za wszyskie dotychczasowe rady wielkie dzięki i każde nowe /mile widziane/ gorąco wszystkich pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: zespół bolesnego barku 27.10.07, 12:51 ron40 napisał: > właśnie od czwartku zacząłem zajęcia z fizjoterapeutą leki > przeciwbólowe odstawione bo tylko tak można ocenić stan i przyczyny > problemu . Lekarz bądż fizjoterapeuta mają za zadanie wyprowadzić z ostrego stanu zapalnego dającym ból. Między innymi powinno wykluczyć się przyczyny "od kręgosłupa". Dalej jak pisała gość portalu Wredna Suka odpowiednimi ćwiczeniami wzmocnić RÓWNOMIERNIE mięśnie kręgosłupa Bolesność mięśni w podobnym jak Twój przypadku bierze się ze stresowego lub długotrwałego napięcia. W zasadzie nie ma znaczenia rodzaj pracy tylko to jak Ty się zachowujesz. Każdy mięsień pobudzony do skurczu powinien być w miarę szybko i głęboko rozlużniony. Jeżeli rozkurcz jest niepełny powtarzający się, zaczną się problemy. Jest wiele naturalnych metod ZAPOBIEGANIA takim sytuacjom. Nie wdając się w szersze opisy to m.in elementy ćwiczeń jogi - najważniejsze dla Ciebie to dwa pierwsze , ćw oddechowe, i ćw rozlużniające forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19168&w=70574214&a=70598996 Ja sam nie zajmuję się jogą tylko ASC forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=50362563&a=50497777&t=1193480484605 Zdrowie - Forum - Gazeta.pl >na razie wygląda obiecująco :-)został laser , > masaże ,fonofereza,ciepłe kąpiele, aha kinesiotaping jeszcze. > > To wszystko co wymieniłeś wyżej z fizjoterapii jest do dyspozycji we własnym organiżmie w każdej sekundzie,w każdym dowolnym miejscu tylko trzeba umieć z tego korzystać. Krioterapia, hartowanie zmienną temperaturą również ma swoje odpowiedniki w stosowaniu ASC Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: zespół bolesnego barku 27.10.07, 11:34 kradam napisał: > zaraz zaraz. Idziesz do doświadczonego fizjoterapeuty. Zna on kilka tzw metod n > a > wylot. Nie musisz wiedzieć co to neuromobilizacje, to on ma wiedzieć. Ma > zastosować metodę, która jest dla Twojego przypadku optymalna. Nic bardziej błędnego! - Jak sam nie nauczy się pewnych innych zachowań oraz nie pozna przyczyn dolegliwości to już zostanie dożywotnim pacjentem różnych firm lekarskich i rehabilitacyjnych W razie potrzeby > zastosuje więcej niż jedną. Może zastosować i 10 metod , ale nie ma pewności że za pół roku nie będzie od nowa. > Także ruszaj chłopie do niego, dość już leczenia na > forum. Przestań pitolić, RON jak sam pisze od kilku lat chodzi po "specjalistach" i niewiele z tego wynika. Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 29.10.07, 23:10 ok zgadzam się z powyższymi sugestiami ..... dobry ortopeda ,może ktoś ma sprawdzonego / godnego polecenia/ który pomógł w podobnych problemach . Gdzie ma gabinet nr tel . najlepiej bielsko - biala , katowice, krakow ew wrocław gorąco pozdrawiam i dziękuję za pomoc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: zespół bolesnego barku 29.10.07, 15:59 Ten, kto postawił diagnozę: "zespół bolesnego barku " nie wie jaka jest przyczyna bólu.Modna nazwa maskujaąca ignorancję. Żadna fizjoterapia dłuższą metę nic nie da jeżeli nie ustali się przyczyn urazu.W jaki sposób on nastąpił - nagle czy stopniowo. Jeżeli przyczyną są np powtarzalne czynności,które niekorzystnie wpływają na stan barku to należy zmodyfikować sposób ich wykonywania lub zmienić pracę. Bark powinien sprawdzić dobry ortopeda.Być może potrzebna jest operacja.W takim przypadku bez operacji sama fizjoterapia nic nie da i kontuzja będzie powracać. www.sport-klinika.pl/_pol/informator/bark.php Fizjoterapeuci na swoich stronach często umieszczają opisy mądrych metod leczenia,z których niewiele wynika bo po prostu nikt nie wie jak funkcjonują stawy w obrębie barku, w jaki sposób kontuzja jednego wpłwa na funkcjonowanie pozostałych. Tego nie wiedzą nawet najlepsi specjaliści w USA. Pozostaje polegać jedynie na ich doświadczeniu i intuicji. Spector Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: zespół bolesnego barku 29.10.07, 20:14 spector1 napisał: > Ten, kto postawił diagnozę: "zespół bolesnego barku " nie wie > jaka jest przyczyna bólu.Modna nazwa maskujaąca ignorancję. Tutaj zgadzam się z Tobą. > > > > Bark powinien sprawdzić dobry ortopeda.Być może potrzebna jest > operacja. W dotychczasowych postach Ron nie wspomina o problemach z jakimkolwiek stawem, stałym ograniczeniem ruchomości, przykurczach mięśni i wiązadeł stawowych, więc wnioskuję że stawy są wolne /na razie/ od zmian zwyrodnieniowych Nie jestem medykiem ale wydaje mi się że staw kwalifikujący się do operacji jednoznacznie wykaże na Rg, tomografie itd. Pisze tylko o problemach z nawracającym bólem i istniejącym napięciu w okol. szyji i kręgosłupa. A takie problemy neurologiczne /o ile jak pisałem wyżej nie pochodzą od kręgosłupa/ łatwo można usuwać np akupunkturą, technikami relaksacyjnymi + oddechowe itp > W takim przypadku bez operacji sama fizjoterapia nic nie da > i kontuzja będzie powracać. > > Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 29.10.07, 23:23 ok zgadzam się z powyższymi sugestiami ..... dobry ortopeda ,może ktoś ma sprawdzonego / godnego polecenia/ który pomógł w podobnych problemach . Gdzie ma gabinet nr tel . najlepiej bielsko - biala , katowice, krakow ew wrocław gorąco pozdrawiam i dziękuję za pomoc :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kradam Re: zespół bolesnego barku 30.10.07, 10:49 > ok zgadzam się z powyższymi sugestiami ..... dobry ortopeda ,może > ktoś ma sprawdzonego / godnego polecenia/ który pomógł w podobnych > problemach . Zgadzam się, że konsultacja z ortopedą zaszkodzić nie powinna. Ale to musi być ktoś kto współpracuje ścisło z fizjoterapeutami. W innym przypadku ryzykujesz, że na siłę będzie Cię leczył tabletkami, czy też blokadami (z braku innych metod). Zresztą podobnie na siłę potrafi leczyć działający samodzielnie (zwłaszcza mniej doświadczony) fizjoterapeuta. Nie znam odpowiednich namiarów w Twoich okolicach. W W-wie jest kilka takich miejsc, wszystkie za grubą kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 02.11.07, 00:13 witam! gruba kasa tzn .jaka ... mniej więcej za wizytę lub terapię.Na razie jest lekka poprawa ramię boli mniej lecz, bardziej boli jedna strona szyi/ze zmiennym natężeniem/ skręt szyi jest dużo większy /praktycznie bezbolesny/ ból występuje /podczas ruchu przód- tył/ prawdopodobny ucisk kręgu szyjnego .Czasem promieniujący ból do ręki . Zdjęcie rtg odcinka szyjnego wykonane ,zobaczymy co pokaże? Na razie lekarz i fizjoterapeuta zalecają cierpliwość ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 06.11.07, 17:24 zdjęcie rtg wykazuje Spondyloarthosis def. cervic. Discopathia C4-C6 może ktoś miał podobną diagnozę i jakieś w zwiazku z tym doświadczenia / jak to leczyć skutecznie?/ pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nivea63 Re: zespół bolesnego barku 06.11.07, 19:43 Dyskopatia w odcinku szyjnym. Chyba to nie jest żaden bolesny bark. Masaże, ultradźwięki, gimnastyka. Gimnastyka jest bardzo skuteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
cyriax Re: zespół bolesnego barku 06.11.07, 19:55 Witaj ron 40 Jeđli dalej posyukujsy jakiegođ fachowca to moge wzsa i namiarz na maila Odpowiedz Link Zgłoś
ron40 Re: zespół bolesnego barku 12.11.07, 22:17 witam !jeżeli możesz mi kogoś polecić to chętnie skorzystam z namiaru. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cyriax Re: zespół bolesnego barku 17.11.07, 16:09 wysłałem Ci namiary na maila pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś