grajaga10 22.10.07, 21:44 Nie mogę brac sterydow,a chyba bede musiala ,bo mi nic nie pomaga.Czy calcort jest lekiem najmniej szkodliwym wsród lekow sterydowych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brygida.kwiatkowska Re: calcort 22.10.07, 22:26 Glikokortykosteroidy są lekami z wyboru w niektórych chorobach reumatycznych np. w toczniu rumieniowatym układowym, czy w innych kolagenozach. W reumatoidalnym zapaleniu stawów nie powinny być stosowano jako monoterapia, głównie stosuje się je jak tzw. terapię pomostową, tzn. zaleca się przyjmowanie tych leków do czasu rozpoczęcia działania leku modyfikującego przebieg choroby. W przypadku konieczności przyjmowanie tych leków na przewlekle należy przyjmować najmniejszą skuteczną dawkę. Calcort jest glikokortykosteroidem o najmniajszym, w porównaniu do innych leków z tej grupy, negatywnym wpływie na gospodarkę wapniowo-fosforanową, w związku z tym jest relatywnie lepsdzym preparatem w porównaniu do innych dostępnych na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: calcort IP: *.limes.com.pl 04.03.08, 18:28 Dzień dobry, czy calcort w porównianiu do encortonu/metypredy w mniejszym stopniu powoduje zaćmę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: calcort IP: *.biznesklasa.lisek.pl 22.04.08, 21:51 Witam, Sama tez choruje na toczeń układowy i zalecono mi przyjmowanie calcordu własnie ze wzgledu na mniejszą szkodliwość. Szkoda tylko, że nie ma go na naszym polskim rynku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś