Dodaj do ulubionych

jaki chleb?

30.10.07, 11:57
napiszcie mi proszę jaki spożywacie chleb albo jak nie jecie to jakie są
dobre:razowy, razowy ze słonecznikiem, pszenny, żytni, schulstad(te ciemne z
dodatkami suszonych owoców czy ziaren), pumpernikiel itp. i jakich koniecznie
się wystrzegać, domyślam się że takich zwykłych ,aha i jak to jest z chlebem
na zakwasie- zdrowe są? dzięki
Obserwuj wątek
    • livy Re: jaki chleb? 30.10.07, 16:56
      dla zdrowych ludzi najlepszy jest ponoć razowy żytni.
      jakich sie wystrzegac to zalezy od twojego przewodu pokarmowego. Ja obecnie
      musze sie niestety wystrzegac pełnoziarnistych. Ale tak jak mówie, dla
      normalnych zdrowych ludzi produkty pełnoziarniste sa zdrowsze, to samo dotyczy
      chleba:)
      • livy Re: jaki chleb? 30.10.07, 16:59
        aha i patrz na składy podane na opakowaniach. ile tak naprwawde chleb zawiera
        tej pełnoziarnistej maki czy całych ziaren. czy nie jest aby ciemny od dodatków
        koloryzujących typu karmel czy inne świństwa. powinien być ciemny od ciemnej
        mąki a nie od sztucznych zabarwiaczy;)
        • balbinka88 Re: jaki chleb? 31.10.07, 10:49
          ja jem zytni schulstad z ziarnami i blonnikiem, albo taki okragly z dynia, ale
          nie zawsze jest bo popoludniami robie zakupy. a schulstad zawsze czeka na polce ;)
          • kortyzol Re: jaki chleb? 01.11.07, 13:16
            Na śniadanie ryżowy,na kolację wcale.Najlepszy jest chleb orkiszowy w sklepach eko.
            • datura333 Re: jaki chleb? 02.11.07, 11:31
              oo, nie slyszalam o tym orkiszowym. za to z dynia tez lubie. i wszelkie bulki z
              ziarenkami!! schulstad pelne ziarna tez jadam i tez jest w porzadku.
              • maciekleo Re: jaki chleb? 03.11.07, 13:42
                Orkisz to taki gatunek jęczmienia, z którego chleb wypiekano juz w starorzytnym Rzymie.
                Do schulstada jakos nie mam przekonania, jest dobry w smaku, ale zraza mnie dluga data waznosci. Produkcja tego chleba odbywa sie w Poznaniu, ja mieszkam na pd. Polski i mimo to ten chleb ma ponad tygodniowa zdatnosc do spozycia. Wydaje mi sie, ze bez konserwantow i innych polepszaczy nie jest to mozliwe do osiagniecia.
    • katarzyna.purak Re: jaki chleb? 16.06.08, 13:29
      Należy wybierać pieczywo pełnoziarniste, tj. pumpernikiel, graham, pieczywa
      razowe, orkiszowe, chrupkie, ponieważ zawiera więcej witamin, minerałów i
      błonnika pokarmowego niż pieczywo jasne. A to który spośród w/w wybierzemy
      zależy tylko od naszych preferencji smakowych. Warto zawsze dietę urozmaicać,
      raz wybrać chleb ze słonecznikiem, innym razem wieloziarnisty, a kolejny może
      być graham.
      Powinno się także zwrócić uwagę na popularny „chleb ciemny”, który z
      pełnoziarnistym nie ma za wiele wspólnego, gdyż jest on wykonany z maki pszennej
      i jedynie zabarwiony karmelem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka