Dodaj do ulubionych

Porazenie nerwu twarzowego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 09:02
Jesienią 2002 sparalizowalo mi polowe twarzy i dlugo sie leczylem, chodzilem
na zabiegi (fizykoterapia). A na wiosne tego roku dostalem porazenia drugiej
polowy twarzy... w rezultacie nie zamykalem oczu (spalem z otwartymi) nie
moglem sie usmiechac ani normalnie jesc ani pic bo wszystko mi wyciekalo z
ust. W skrucie mowiac stracilem mimike twarzy, zacisk w ustach, przestalem
mrugac, belkotalem zamiast mowic, zupelnie nie ruszalem ani kawalkiem twarzy.
Teraz minelo pol roku od czasu drugiego paralizu i jest poprawa ale nadal
twarz jest w 50 % bezwladna i slaba. Czy ktos z was chorowal na to co ja?
Jesli tak to napiszcie co warto robic zeby moj stan sie polepszyl, moze sa
jakies domowe sposoby? Dodam ze jestem ciagle pod kontrola lekarza i stosuje
sie do jego zalecen. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • sisters Re: Porazenie nerwu twarzowego 26.09.03, 09:39
      Moja siostra miała kiedyś zapalenie nerwu twarzowego. Jej przypadek był bardzo
      lekki. Jednak lekarz potraktował ją bardzo poważnie, bo wiedział jakie mogą być
      konsekwencje zaniedbań.
      Chodziła na naświetlanie specjalnymi lampami, miała robione masaże twarzy.
      Dzisiaj nie ma nawet śladu po tym zapaleniu.
      Życzę zdrowia i wytrwałości w leczeniu.
      • reska Re: Porazenie nerwu twarzowego 26.09.03, 10:25
        przechodziłam to kilka lat temu, jeżeli jesteś z W-wy, mogę podać Ci kontakt do
        lekarki, która mnie z tego wyciągnęła. Z tego co pamiętam, to najpierw
        faszerowano mnie sterydami, które ww. lekraka kazała odstawić. Podobno
        skuteczne są zastrzyki z witaminy B, ale ja się na nie nie zgodziłam, bo są
        bolesne. Nazwy leku, który mi pomógł, nie pamiętam. Aha, trzymałam twarz w
        cieple, unikałam przeciągów, różnic temperatur itp. Po kilku miesiącach minęło
        bez śladu.
    • Gość: E Re: Porazenie nerwu twarzowego IP: *.chello.pl / *.chello.pl 26.09.03, 16:11
      Czesc,

Ja to mialam jak bylam bardzo malutka, (mniej niz 2 latka); leczono mnie
      sterydami (podobno strasznie potem spuchlam). Choroba po jakims czasie wrocila
      i rodzice juz mnie nie dali do szpitala, tylko leczyli w domu (pewnie zreszta
      tym samym, no bo czym?). Nie zostal mi zaden slad po tej chorobie, ani po
      kuracji sterydami. No ale to bylo prawie 25 lat temu, wiec teraz sa inne
      metody zapewne. W kazdym razie nie martw sie, to sie da wyleczyc!

Zycze powodzenia i pozdrawiam!

• Gość: Ania Re: Porazenie nerwu twarzowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 16:21
        Prosze, powiedzicie ile macie lat???
        Moja babcia wlasnie dostala takiego porazenia - miesiac temu. Zastrzyki,
        masaze, naswietlania - ale efekt zaden. Ma sparalizowana polowe twarzy, oko jej
        sie nie zamyka, pol jezyka spuchnietego...zle wyglada.
        Wogole to babcia sie zalamala psychicznie. Nie chce wychodzic z lozka.

Czy przebieg tej choroby ma zwiazek z wiekiem?
        • Gość: Kaja Re: Porazenie nerwu twarzowego IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 26.09.03, 20:48
          Pięć lat temu lałam na oddziale okulistycznym z kobietą, która też to
          przeżywała.Mnóstwo lekarstw, nie pomagało. Spotkałam ją po jakimś czasie i
          mówiła ,że tylko akupunktura jej pomogła. Musi to robić ktoś doświadczony,
          najlepiej azjaci.
          • Gość: TREK Re: Porazenie nerwu twarzowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.03, 21:11
            Ja jestem z okolic Wroclawia i chetnie bym sprobowal akupunktury ale nie znam
            nikogo kto zajmowalby sie tym profesjonalnie i posiadal wiedze w tej
            dziedzinie. W gazetach jest duzo ogloszen ale sadze ze ktos dobry nie musi sie
            oglaszac w codziennej prasie. Nie zalamalem sie jak niektorzy ale chyba sami
            rozumiecie ze ciezko sie z tym zyje wiec zyje nadzieja ze wszystko sie
            pouklada. Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
    • Gość: Masażystka Re: Porazenie nerwu twarzowego IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.03, 18:38
      Ja tez chorowalam na zapalenie nerwu twarzowego.
      Poniewaz interesowala mnie zawsze medycyna naturalna , stosowalam na sobie
      akupresure twarzy po uprzednim klasycznym masazu twarzy. Bylam pod kontrola
      lekarza ktory byl zdziwiony ze na 3 dzien choroby moglam juz zamknac oko.
      Polecam ksiazke "Leczniczy masaz punktowy" T.Kasperczyka i Kmaka
      Na koncu ksiazki znajduja sie punkty akupresurowe ktore nalezy naciskac.
      Masazu twarzy mozna sie nauczyc np. z ksiazki "Klasyczny masaz leczniczy"
      L.Magiery .
    • Gość: Masażystka Re: Porazenie nerwu twarzowego IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.03, 18:40
      Poleciłabym jeść drożdże lecznicze typu dromin lub Lewitan ponieważ na pewno
      brakuje Ci witamin z grupy B
      Życzę dużo zdrowia :)
      • Gość: TREK Re: Porazenie nerwu twarzowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.03, 19:52
        Dzieki wielkie pojde za rada i skorzystam z akupresury. Ze tez wczesniej na to
        nie wpadlem ;) jeszcze raz wielkie dzieki ! Pozdrawiam.
        • Gość: fizjoterapeuta Re: Porazenie nerwu twarzowego IP: *.star.ceti.pl / 192.168.1.* 27.09.03, 21:04
          TREK!

Masaż tak, ale ostrożnie ,bo może dojść do nadmiernego rozciśgnięcia mm twarzy,
          które już mają obniżone ststyczne napięcie. I efekt będzie odwrotny do
          zamierzonego.
          Pozdr
    • Gość: Izaak Porażenie nerwu twarzowego IP: *.siedlce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.03, 18:42
      Natomiast ja dostaję porażenia nerwu twarzowego ilekroć kopuluję z moim psem!!
      • Gość: Kaja Re: Porażenie nerwu twarzowego IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 27.09.03, 22:21
        Jeśli jesteś z okolic Wrocławia to dowiedz się , gdzie w Ostrzeszowie przyjmuje
        Mongołka- świetna specjalistka od akupunktury. Przyjmowała u nas w Ostrowie
        Wlkp. i zniknęła, prawdopodobnie przyjmuje w Ostrzeszowie.
        Pozdrawiam i życzę zdrowia.
        • Gość: TREK Re: Porażenie nerwu twarzowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.03, 22:13
          A wiesz moze cos wiecej o niej... moze imie lub nazwisko?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka