Gość: pacjent IP: *.icpnet.pl 07.11.03, 08:14 Jak radzicie sobie z odlezynami w czasie pobytu w szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia.su Re: Odlezyny 07.11.03, 11:34 Aby uniknąć odleżyn należy często zmieniac pozycję. Mojej teściowej odleżyna pojawiła sie po 2 tygodniach pobytu w szpitalu - tesciowa lezała cały czas na wznak. Nie czuła bólu, bo w wyniku choroby nowotworowej doszło do uszkodzenia kręgosłupa w odcinku lędźwiowym - odlezyna było w okolicy kości ogonowej. Odlezynę, była głeboka, leczyliśmy jakieś 0,5 roku. Teściowa spedziła w łóżku w sumie 1 rok i 4 miesiące - oprócz 2 pierwszych tyg w szpitalu resztę w domu i wiecęj odleżyn nie miała. Mieliśmy materac powietrzny - z pompą popmująca na przemian powietrze do różnych komór. Przewracana była co min. 2 godź w dzień i raz w nocy. Wszelkie, pojawiające się, czerwone plamki były rozmasowywane i obserwowane. 2 razy dziennie miała myte całe ciało - chodziło o masaż. Skłonność do odleżyn jest indywidualna. Są chorzy, którymi nikt sie specjalnie nie zajmuje nie majacy żadnych odleżyn. Ja też miałam odleżynę, płytką co prawda, po 24 godzinach leżenia plackiem po cesarskim cięciu w znieczuleniu "od pasa w dół". Lekarze i pielęgniarki nie mogli sie nadziwić. Przyczyniła sie do tego na pewno gumowa cerata pod prześcieradłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Odlezyny IP: *.devs.ac-net.pl 07.11.03, 15:28 na odlezyny ponoc skuteczny jest propolis - zarowno w postaci roztworu alkoholowego, jak i masci; uzyskiwano efekt oczyszczania ran i ziarninowania zycze zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
asia.su Re: Odlezyny 07.11.03, 19:22 Ja odleżynę leczyłam pod okiem chirurga opatrunkami z soli fizjologicznej, zmienianymi 4-6 razy dziennie. W aptekach do kupienia są także specjalne opatrunki hydrokoloidowe( czy jakoś tak). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Odlezyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.03, 20:44 Gorąco polecam SUDOCREM [prod.Irlandia] - krem antyseptyczny dla dzieci i dorosłych z problemami skórnymi. Poleciła mi go pielęgniarka ze szpitala, gdy odbierałam swoją starszą sąsiadkę z głębokimi odleżynami na pośladku. Po kilkunastu dniach stosowania tego kremu odleżyna się zabliźniła. Ponieważ sąsiadka była po ciężkim wylewie zupełnie unieruchomiona, stosowałam ten krem przez cały czas. Pielęgniarka środowiskowa, która przychodziła do śąsiadki dziwiła się, ze nie ma ona żadnych odleżyn. Krem niestety jest dość drogi, ale co ważne jest hipoalergiczny, Pozdrawiam - Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alek Re: Odlezyny IP: *.icpnet.pl 08.11.03, 07:19 Ogolnie mowiac kazda osoba ktora przebywala w szpitalu dluzej niz dwa tygodnie ma wieksze lub mniejsze odlezyny. To powazny problem moj kolega zlamal sobie noge i lezal prawie pol roku w szpitalu. Przez ponad rok golily sie odlezyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Odlezyny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 10:58 Problem odleżyn w naszych szpitalach jest bardzo powszechny. Co najgorsze personel szpitala mówi, że to jest problem rodziny a nie szpitala. Tak mi powiedziała p. doktor prowadząca moją sąsiadkę w czasie jej pobytu w szpitalu po wylewie. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anemone Re: Odlezyny IP: *.solcon.nl 08.11.03, 08:57 Potwierdzam ,ze Sudocreme jest swietny na rozne odparzenia i odlezyny anemone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek U mojego dziadka zgnila przez odlezyny noga IP: *.icpnet.pl 09.11.03, 08:32 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek W szpitalu na Woli IP: *.icpnet.pl 10.11.03, 09:36 W szpitalu widzialem starszego goscia co byl caly pokryty odlezynami. Dlatego sie nim nie zajeto bo nie potrafil narzekac przezyl Syberie itd. Grupa mlodych mezczyzn lezaca na ortopedi domagala sie co kilka godzin zmiany pozycji. Wniosek z tego kto nie narzeka nie istnieje dla sluzby zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
aschea Re: Odlezyny 21.11.03, 19:21 Dla osób dłużej przebywających w szpitalu,w stanach pourazowych,pooperacyjnych,poudarowych,bardzo skuteczny jest elektrostymulator.Jest to małe urządzenie,z dwoma elektrodami,które nawet obłożnie chory pacjent jest w stanie sobie sam uruchomić.Zapobiega właśnie zaburzeniom ukrwienia,obrzękom,odleżynom.Elektrody stymulują chore miejsca powodując lepsze ukrwienie.W przypadku już istniejących odleżyn,elektrostymulacja sprawia,że miejsca w b.szybkim czasie goją się i powracają do całkowitego wylecznia.Co jest b.istotne,nie wchodzi w interakcję z lekami,nie obciąża pracy układu krwionośnego,oddechowego,kostnego.Nie ma żadnych działań ubocznych.Więcej informacji:aschea@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja1975 Re: Odlezyny IP: *.gdynia.mm.pl 22.11.03, 22:42 Ashea, wstyd się tak nachalnie rekalmować! Kolejny watek! Odpowiedz Link Zgłoś
aschea Re: Odlezyny 24.11.03, 11:21 Reklama jest niewiątpliwie dźwignią handlu,ale w tym przypadku jest źródłem informacji dla ludzi,którzy cierpią ból a przed którymi lekarze niejednokrotnie rozkładają bezradnie ręce mówiąc,że trzeba się z losem pogodzić. Dlaczego lekarze nie informują pacjentów o skutecznych metodach walki z odleżynami i skazują ich na ból oraz przyjmowanie silnych środków przeciwbólowych,które nie są bez wpywu na całą gospodarkę organizmu? Osoby na forum szukają odpowiedzi na nurtujące ich pytania - moja wypowiedź była tylko jedną z wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja1975 Re: Odlezyny IP: *.gdynia.mm.pl 22.11.03, 22:42 Ashea, wstyd się tak nachalnie reklamować! Kolejny watek! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: Odlezyny IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.11.03, 22:57 Odleżyny to duży problem. Ich leczenie to równie duży problem. Co kraj, to obyczaj. Wiele osób z powodzeniem stosuje wodny roztwór nadmanganianu potasu (do kupienia kryształki w każdej aptece, rozcieńcza się z przegotowaną lub destylowaną wodą "na oko", ale roztwór ma mieć słabo fioletowy kolor). Tym roztworem pędzluje się odleżynę. Potem - opatrunek (nieźle działa Solcoseryl maść, potem krem). Jeśli odleżyna jest "brudna", sącząca, do oczyszczania można (po konsultacji z lekarzem) użyć 10% roztworu soli (do kupienia w aptece): ale to boli!Jeśli rana jest czysta, wystarczy sól fizjologiczna. Z innych medykamentów bardzo zachwalany jest Iruxol Mono, a te wspomniane opatrunki- plasterki to np. Granuflex. Bezwzględnie konieczne jest wietrzenie odleżyny i materac przeciwodleżynowy (z kompresorem, pneumatyczny). Odradzam smarowanie odleżyny sudocremem: on jest dobry na niewielkie odparzenia, ale nie na odleżyny. Zapaćka całą ranę, nie da się zmyć, a na pewno nie wygoi odleżyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jooo Re: Odlezyny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.03, 22:25 Zmiana pozycji co 2 godz. nawet w nocy a w życiu wedle możliwości, zabezpieczenie wszystkich odstających części ciała, przez podkładanie kółek aby nie dochodziło do podrażnienia. rehabilitacja, najlepiej wydac na fachowca, ja zawsze pytam rodzinę czy chce się nauczyć, jak nie to nie a jak tak to dobrze, bo na ogół rodzin nie stać na wystarczające leczenie. Samą odleżyne najlepiej przemywac woda utlenioną a przede wszystkim wietrzyć! Nie stosować niczego co koloruje i za wszelką cenę nie stważać środowiska wilgotnego, NAJŁATWIEJ ZAPOBIEGAĆ, choć jest to trudne. Odpowiedz Link Zgłoś