Dodaj do ulubionych

zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ???

20.06.09, 20:26
Chirurg polecił przez 5 dni tylko pić 2,5 l wody przed operacją usunięcia pęcherzyka żółciowego, boję się, bo przecież spadną mi elektrolity, cukier, będę osłabiona... Spotkaliście się z takim zaleceniem? Boję się zwyczajnie.
Obserwuj wątek
    • zuza7625 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 20.06.09, 20:43
      No ja pierwsze słysze! Miałam tez ten zabieg i kazali mi zjesc wieczorem lekką
      kolacje do 18tej a o 7.30 rano miałam zabieg. Więc wydaje mi się ze 5 dni to juz
      naprawde przesada......
      • cccykoria Re: Sciema i trollll 20.06.09, 21:19
        z ivany....:P
        • ivana6 Re: Sciema i trollll 20.06.09, 21:33
          Nie jestem trollem. Mam mieć zabieg 15 lipca, porobiłam zalecone badania, m. in.
          gastroskopię, HPV i z wynikami poszłam do chirurga, zalecił jeszcze ekg, rtg
          klatki piersiowej, krew i mocz, no i tę nieszczęsną glodówkę. Gdyby mi nie
          napisał tego na kartce z datami, pomyślałabym, że źle usłyszałam.
          • sp9tcu Re: Sciema i trollll 21.06.09, 00:17
            Mega Trol
            zbieracz pieniędzy i tyle
            naciągacz
            zmień lekarza i to szybko puki czas
          • osmanthus Ivana 21.06.09, 12:30

w normalnych warunkach, jezeli operacja ma byc rano nie powinnas nic
            jesc od polnocy, jezeli wyznaczona jest na popoludnie mozesz zjesc
            lekkie sniadanie przed 7 rano. Generalnie uwaza sie, ze 6-godzinna
            glodowka jest wystarczajaca.
            Najlepiej spytaj chirurga dlaczego zyczy sobie tak dlugiej glodowki.
            Co z papierosami/alkoholem/lekami rozrzedzajacymi krew
            (aspiryna/warfarin) oraz innymi lekami?
            Czy to ma byc zabieg laparoskopowy czy klasyczny?
            Czy wiesz jakie doswiadczenie ma ten chirurg (tj ile zabiegow
            wykonal do tej pory)?
            Czy zapytalas go jakie ma wyniki (jaki rpocent jego pacjentow ma
            powiklania)?
            Czy dostalas informacje o tym jakie moga byc powiklania?

oraz pytanie zupelnie prywatne - jak wygladala Twoja gastroskopia?

pzdr

• ivana6 Re:Osmanthus 21.06.09, 13:31
              Dzięki za odp. Gastroskopia: przepuklina wślizgowa rozworu przełykowego.
              Lekarz mówi, że schudnę ok. 5 kg (mam nadwagę), a mnie martwi, że będę bardzo osłabiona przed zabiegiem.
              Leki wszelkie do operacji odstawione, papierosy/alkohol zero.
              Zabieg laparoskopowy, w przypadku konieczności kończony klasycznie bez wybudzania.
              Nie dostałam info o powikłaniach, z tego co wiem operator doświadczony w chirurgicznym leczeniu otyłości, więc może to spaczenie zawodowe?
              • osmanthus Ivana 21.06.09, 14:54
                Znaczy sie chce Cie odchudzic. A ilez masz tej nadwagi?
                Sensowne odchudzanie sie to max 1kg/ na tydzien na minusie. No,
                powiedzmy 2 w pierwszym tygodniu. Ale 5?
                A te gastroskopie to Ci robili na zywca czy w sedacji?
                • ivana6 Re: Osmanthus 21.06.09, 16:21
                  Nadwaga ok. 20 kg, chce mnie odchudzić, ale tuż przed operacją w takim tempie, to ja się będę na nogach słaniać! Czy to jest bezpieczne?
                  A gastroskopia była niestety na żywca.
                  • no1teresa Re: Osmanthus 21.06.09, 18:47
                    jakie slaniac! jakie oslabienie?!! oslabiona to ty pewnie jestes od ciaglego
                    trawienia, przyswajania i wydalania, daj odetchnac temu przewodowi trawiennemu,
                    zaoszczedzisz mnostwo energii (wiem, co mowie, bo robilam glodowki 10-16 dniowe)
                    od razu widac, ze kochasz jesc, ze jestes zarlokiem
                    • zuza7625 Re: Osmanthus 21.06.09, 19:16
                      No powyzsza odpowiedz z pewnoscia dodała Ci otuchy -nie ma nawet co
                      komentowac!!! Najlepsze wyjscie to rozmowa z lekarzem. Ja nie wyobrazam sobie 5
                      dni nic nie jesc mysle ze masz racje,ze to jeszcze bardziej Cie osłabi a dieta
                      po zabiegu i tak zrobi swoje -schudniesz w bardzo szybkim tempie wiec nie
                      rozumie po co az takie drastyczne srodki do tego zabiegu. Moze inny lekarz
                      lepiej by sie Toba zajął -moze warto popytac. A z kąd jestes?
                      • ivana6 Re: zuza7625 21.06.09, 19:56
                        Dziękuję za konstruktywną wypowiedź:)
                        Też myślę, że po operacji waga mocno spadnie. Chirurg jest chyba OK, nie będę szukać następnego,a taką dietę zaleca chyba z przyzwyczajenia, zajmował się poprzednio zmniejszaniem żołądków osobom z BMI 40.
                        Ograniczę się do gotowanych warzyw i 24h postu przed operacją.
                        Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!
              • osmanthus ilustracja 24.06.09, 15:21
                www.youtube.com/watch?v=Pr3Md9XlLvw&feature=related
    • wcyrku1 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 23.06.09, 22:49
      ivana6 napisała:

> Chirurg polecił przez 5 dni tylko pić 2,5 l ...
      > boję się, bo przecież spadną mi elektrolity, cukier, będę osł
      > abiona...
      >

Blady strach o sadełko !
      Ale kombinujesz jak by tu pojeść. Pij wodę jak kazał Ci lekarz i ruszaj się,
      zajmij się czymś pożytecznym i nie myśl o elektrolitach i swoich głodowych
      słabościach.
      Słuchaj Teresy, Twoja głodówka to żadna głodówka a tylko oczyszczenie jelit.

• snajper55 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 24.06.09, 09:54
        wcyrku1 napisał:

> Blady strach o sadełko !
        > Ale kombinujesz jak by tu pojeść. Pij wodę jak kazał Ci lekarz i ruszaj się,
        > zajmij się czymś pożytecznym i nie myśl o elektrolitach i swoich głodowych
        > słabościach.
        > Słuchaj Teresy, Twoja głodówka to żadna głodówka a tylko oczyszczenie jelit.

Jasne. A organizm energię będzie czerpał z kosmosu.

S.
        • wcyrku1 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 24.06.09, 11:45
          snajper55 napisał:

>
          >
          > Jasne. A organizm energię będzie czerpał z kosmosu.
          >
          > S.

Weź się poucz i nie wciskaj kitu.

Takie zalecenie otrzymała od lekarza /picie tylko wody/ a nie od jakiegoś
          oszołoma karola walca z forum medycyna naturalna.

Ivana6 sama ocenia swoje zapasy na 20kg.
          100g zapasowego tłuszczyku to substytut energetyczny 3-4 dniowy przy średniej
          aktywności fiz. Czerpanie z tych zapasów to proces powolny, regulowany
          hormonami. Przeregulowanie organizmu to właśnie te 3-5 dni ścisłej diety lub
          głodówki które w praktyce skutkuje tylko wyczyszczeniem jelit. Obawy które
          podaje Ivana6 to tylko jej problem mentalny a nie zdrowotny.

O ile nie napisała nam prawdy o zaleceniach lekarza to jedynie mała korekta by
          głodówki nie stosowac nagle lecz stopniowo ograniczać ilość posiłków
          lekkostrawnych przez np 2-3 dni

• are.1 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 24.06.09, 18:36
            Jak mialem ostatnio zapalenie oskrzeli, to powiedizlaem lekarzowi,
            ze nie chce mi sie jesc i czy moge nie jesc. Powiedzial, ze
            oczywiscie i machnal na to teka, jakby to bylo oczywiscte.

Ale Snajper juz jest ofiara medycyny i nigdy nie pogodzi sie z tym,
            ze byc moze kidys ratunek dla niego lezal w metodach, na ktore teraz
            jego umeczone ego kaze mu najeżdżać.

Co nie zmienia faktu, ze czasem robi tu dobra robote jako tania sila
            robocza do sprzatania.
          • snajper55 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 24.06.09, 20:53
            wcyrku1 napisał:

> Ivana6 sama ocenia swoje zapasy na 20kg. 100g zapasowego tłuszczyku
            > to substytut energetyczny 3-4 dniowy przy średniej
            aktywności fiz.

To może żyw się samym tłuszczem ? 30g tłuszczu dziennie. Zobaczymy jak długo
            pociągniesz.

S.
            • are.1 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 25.06.09, 00:43
              Odpowiedz czlowieka przycisnietego do sciany...
            • wcyrku1 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 27.06.09, 16:47
              snajper55 napisał:

> wcyrku1 napisał:
              >
              > > Ivana6 sama ocenia swoje zapasy na 20kg. 100g zapasowego tłuszczyku
              > > to substytut energetyczny 3-4 dniowy przy średniej
              > aktywności fiz.
              >
              > To może żyw się samym tłuszczem ? 30g tłuszczu dziennie. Zobaczymy jak długo
              > pociągniesz.
              >
              >

Znowu pokręciłeś
              Tłuszczyk Ivany6 w niektórych miejscach na pewno sympatycznie wygląda, lecz ja
              piszę o substytucie energetycznym czyli takim tłuszczu który z najbardziej
              "ciekawego miejsca" zamieniany jest najpierw na cholesterole, glicerydy i
              krwioobiegiem rozprowadzany do włókien mięśniowych.
              Tam po uwodnieniu czeka aż Ivana ruszy tyłek, zacznie sapać /w przemianach
              tlenowych/ ulegnie oksydacji powstanie energia/ciepło i pozostanie tylko woda i CO2.

30g sadełka do spalenia to nie to samo co 30g tłuszczu do zjedzenia i żyć
              • snajper55 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 27.06.09, 18:38
                wcyrku1 napisał:

> 30g sadełka do spalenia to nie to samo co 30g tłuszczu do zjedzenia i żyć

Jeśli poza tym tłuszczykiem do spalenia niczego nie będzie jeść, to na jedno
                wychodzi. Oprócz tłuszczu organizm potrzebuje wielu innych składników, które
                muszą być dostarczane z pokarmem.

S.
    • tijgertje Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 24.06.09, 11:59
      Ja przed zabiegiem nie moglam jesc przez min. 6 godzin (pic tez
      nie), nawet po zabiegu nie dostalam jakies specjalnej diety, tylko w
      dniu zabiegu wszystki mi zmielone na papke dawali. Lekarz wrecz
      zabranial mi stosowac jakas drastyczna diete i nie pozwalal na
      gwaltowne ograniczenie tluszczu, twierdzac, ze to jest zazwyczaj
      przyczyna atakow kolki i problemow po zabiegu. Na odchudzanie lepiej
      stosowac inne diety.
      • zuza7625 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 24.06.09, 12:15
        Popieram! Tez tak miałam i równiez miałam nadwage więc nie wiem z kad te pomysły
        z głodówka!!!!!
        • cccykoria Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 24.06.09, 13:35
          Dla mnie to w ogole dziwne .Pacjent ma przyjsc z badaniami
          (rtg ekg itp) ? .To wszystko robia w szpitalu.Oczyszcza Tobie
          jelito -2 razy lewatywa:D Mam pytanie zabieg klasyczny bez
          wybudzenia? co to znaczy?

Dla mnie to niech ten dr sam chleje wode przez te 5 dni..
          • osmanthus Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 24.06.09, 14:33
            cccykoria napisała:

> Dla mnie to w ogole dziwne .Pacjent ma przyjsc z badaniami
            > (rtg ekg itp) ? .To wszystko robia w szpitalu.Oczyszcza Tobie
            > jelito -2 razy lewatywa:D Mam pytanie zabieg klasyczny bez
            > wybudzenia? co to znaczy?
            To znaczy, ze jezeli operujacy lekarz dojdzie do wniosku w trakcie
            zabiegu laparoskopowego, ze jest on niewykonalny ta metoda, Ivana
            pozostanie uspiona a operacja zostanie dokonczona metoda klasyczna
            (czyli na otwartym brzuchu).
            • cccykoria Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 24.06.09, 14:39
              osmanthus napisała:

> cccykoria napisała:
              >
              > > Dla mnie to w ogole dziwne .Pacjent ma przyjsc z badaniami
              > > (rtg ekg itp) ? .To wszystko robia w szpitalu.Oczyszcza Tobie
              > > jelito -2 razy lewatywa:D Mam pytanie zabieg klasyczny bez
              > > wybudzenia? co to znaczy?
              > To znaczy, ze jezeli operujacy lekarz dojdzie do wniosku w trakcie
              > zabiegu laparoskopowego, ze jest on niewykonalny ta metoda, Ivana
              > pozostanie uspiona a operacja zostanie dokonczona metoda klasyczna
              > (czyli na otwartym brzuchu).

Dziekuje:)
              Przeczytalam niedokladnie i stad moje pytanie ,.

• wcyrku1 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 24.06.09, 13:41
          zuza7625 napisała:

> Popieram! Tez tak miałam i równiez miałam nadwage więc nie wiem z kad te pomysł
          > y
          > z głodówka!!!!!

Niestety ja nie mam żadnych podobnych doświadczeń
          Raczej pozostawał bym na zaleceniach lekarza bo to on widział USG i badania. W
          trudnych sytuacjach lepiej gdy organizm będzie zmobilizowany.
          My oceniamy to co napisała Ivana6
          • snajper55 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 24.06.09, 20:57
            wcyrku1 napisał:

> Niestety ja nie mam żadnych podobnych doświadczeń
            > Raczej pozostawał bym na zaleceniach lekarza bo to on widział USG i badania. W
            > trudnych sytuacjach lepiej gdy organizm będzie zmobilizowany.
            > My oceniamy to co napisała Ivana6

Głodówka to nie mobilizowanie organizmu, tylko jego osłabianie. Może uważasz, że
            przed operacją należy organizm osłabić ?

S.
            • wcyrku1 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 27.06.09, 16:47
              snajper55 napisał:

>
              >
              >
              > Głodówka to nie mobilizowanie organizmu, tylko jego osłabianie. Może uważasz, ż
              > e
              > przed operacją należy organizm osłabić ?
              >
              >

Mylisz kilka rzeczy
              Kilku dniowa głodówka dla osoby często przedawkowującej kalorie to nie to samo
              co głodówka u osoby systematycznie niedojadającej
              Ewolucja doskonale przystosowała nasze dorosłe organizmy do krótkich głodówek.
              W tym czasie nic złego się nie dzieje, następuje mobilizacja organizmu.
              Mobilizacja to nie znaczy wzmocnienie/osłabienie, to przygotowanie organizmu
              do najczęściej drastycznej zmiany diety /sezonowość w ewolucji/

Mobilizacja głodówkowa to również zapoczątkowanie przemian tłuszczowych
              -wyrównywanie poziomów cholesterolu, trójglicerydów, czy likwidacja innych
              zapasów/złogów będących półproduktami różnych witamin,enzymów itp.
              • snajper55 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 27.06.09, 18:43
                wcyrku1 napisał:

> Mobilizacja głodówkowa to również zapoczątkowanie przemian tłuszczowych
                > -wyrównywanie poziomów cholesterolu, trójglicerydów, czy likwidacja innych
                > zapasów/złogów będących półproduktami różnych witamin,enzymów itp.

Nie ma czegoś takiego jak mobilizacja organizmu poza tą, jaką powoduje stres.
                Niedostarczanie niezbędnych do funkcjonowania organizmu składników powoduje jego
                osłabienie.

Nie istnieją zapasy witamin. Białka organizm ma w mięśniach, z których
                rzeczywiście w razie głodu korzysta i zjada sam siebie. Także wiele innych
                pierwiastków może być dostarczanych tylko z zewnątrz i w czasie głodówki ich
                poziom maleje poniżej koniecznego minimum upośledzając działanie organizmu.

S.
                • wcyrku1 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 27.06.09, 23:02
                  snajper55 napisał:

>
                  > > ...
                  >
                  > Nie ma czegoś takiego jak mobilizacja organizmu poza tą, jaką >powoduje stres.
                  >

Najbardziej mobilizującym jest wysiłek fizyczny

Za dużo oglądasz TV i reklam typu " zabij głoda zanim ciebie dopadnie"

www.rehabilitacji.pl/index.php?s=karta&id=1956&id_kat=&dz=0
                  www.rehabilitacji.pl/index.php?s=karta_spis&id=220

> Niedostarczanie niezbędnych do funkcjonowania organizmu składników powoduje jeg
                  > o
                  > osłabienie.
                  >

Osłabienia to dostają niektórzy wypowiadający się tutaj forumowicze na samą myśl
                  że nie zjedzą kolacji ! To jest problem mentalny.

Osłabienia zimowe, wiosenne, pogodowe, poranne to kit marketingowy.
                  Brak odpowiedniego treningu mentalnego, niewłaściwego treningu fizycznego i
                  związanego z tym brakiem odpowiedniej adaptacji organizmu do wysiłku, środowiska
                  i stresu.

U osób o niskiej adaptacji do wysiłku w wyniku przemian beztlenowych z jednej
                  cząsteczki glukozy powstają w mitochondriach 2 dwie !!! cząsteczki ATP
                  Osoby wykonujące odpowiedniej jakości ćwiczenia mogą adoptować organizm do
                  funkcjonowania w przemianach tlenowych z kwasów tłuszczowych z własnej tkanki
                  tłuszczowej z możliwością nawet 4.000.000 jednostek ATP

Po środku jest cała gama możliwości adaptacji organizmu do wysiłku, jak również
                  to czy zjadane będą własne komórki mięśniowe czy najpierw zapasy energetyczne.

>
                  > Nie istnieją zapasy witamin.
                  >

Znowu wciskasz kit marketingowy
                  Po co zapasy jak na skutek odpowiedniej adaptacji organizm sam sobie radzi -
                  eskimosi.

>
                  >Białka organizm ma w mięśniach, z których
                  > rzeczywiście w razie głodu korzysta i zjada sam siebie.

Typowy bełkot przyczyniający się do wywołania efektu jojo

Organizm tak jest urządzony że cały czas nawet jak nie jest głodny to w
                  każdej chwili zjada miliony starych zużytych fragmentów własnych komórek
                  lub fragmentów zabitych bakterii,wirusów itp w postaci aminokwasów i na tym
                  polega jego regeneracja np po chorobie.
                  Ponadto te aminokwasy powinny być przetworzone w mięśniach na ATP/energię/ + H2O
                  i C02 w przemianach tlenowych, bo w przeciwnym przypadku z braku tlenu i
                  niepełnego spalania powstaje mocznik /toksyna/ dający uczucie
                  osłabienia/zmęczenia

• snajper55 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 29.06.09, 20:39
                    wcyrku1 napisał:

> Najbardziej mobilizującym jest wysiłek fizyczny
                    >
                    > Za dużo oglądasz TV i reklam typu " zabij głoda zanim ciebie dopadnie"
                    >
                    > www.rehabilitacji.pl/index.php?s=karta&id=1956&id_kat=&dz=0
                    > www.rehabilitacji.pl/index.php?s=karta_spis&id=220

A co to ma wspólnego z głodowaniem ???

> > Niedostarczanie niezbędnych do funkcjonowania organizmu składników
                    > > powoduje jego osłabienie.
                    >
                    > Osłabienia to dostają niektórzy wypowiadający się tutaj forumowicze na samą myśl
                    > że nie zjedzą kolacji ! To jest problem mentalny.

A coś na temat potrafisz napisać ?

> Osłabienia zimowe, wiosenne, pogodowe, poranne to kit marketingowy.

Całkiem możliwe. Tylko co to ma wspólnego z głodowaniem ?

> > Nie istnieją zapasy witamin.
                    >
                    > Znowu wciskasz kit marketingowy

Nie kit, tylko fakt.

> > Białka organizm ma w mięśniach, z których
                    > > rzeczywiście w razie głodu korzysta i zjada sam siebie.
                    >
                    > Typowy bełkot przyczyniający się do wywołania efektu jojo

I znów nic na temat. Dlaczego mnie to nie dziwi ?

> Organizm tak jest urządzony że cały czas nawet jak nie jest głodny to w
                    > każdej chwili zjada miliony starych zużytych fragmentów własnych komórek
                    > lub fragmentów zabitych bakterii,wirusów itp w postaci aminokwasów i na tym
                    > polega jego regeneracja np po chorobie.

Większego idiotyzmu jeszcze na tym forum nie czytałem.

S.
                    • wcyrku1 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 30.06.09, 01:33
                      snajper55 napisał:

> wcyrku1 napisał:
                      >
                      > > Najbardziej mobilizującym jest wysiłek fizyczny
                      > >
                      > >
                      > > www.rehabilitacji.pl/index.php?s=karta&id=1956&id_kat=&dz=0
                      > > www.rehabilitacji.pl/index.php?s=karta_spis&id=220
                      >
                      > A co to ma wspólnego z głodowaniem ???

Dowiesz się jak przeczytasz prace Monkiewicz i Borkowskiego

>
                      >
                      > >
                      > > Osłabienia to dostają niektórzy wypowiadający się tutaj forumowicze na sa
                      > mą myśl
                      > > że nie zjedzą kolacji ! To jest problem mentalny.
                      >
                      > A coś na temat potrafisz napisać ?

Cały czas piszę tylko Ty nie rozumiesz że osoby z nadwagą muszą CHCIEĆ
                      mniej zjeść niż potrafią spalić odpowiednią ilość kalorii przy swojej codziennej
                      aktywności fiz

>
                      > > Osłabienia zimowe, wiosenne, pogodowe, poranne to kit marketingowy.
                      >
                      > Całkiem możliwe. Tylko co to ma wspólnego z głodowaniem ?
                      >

O kilkudniowej głodówce rozmawiamy w kontekście operacji i przygotowaniu do niej
                      Jeżeli jesteś świadomy funkcjonowania swojego ciała, odpowiedniej jakości
                      ćwiczeniami uzyskałeś dobrą adaptację do wysiłku, środowiska i stresu
                      głodówki nie są potrzebne ani nie są metoda samą w sobie niezbędną dla
                      zachowania dobrej kondycji i zdrowia

Ja osobiście nigdy nie stosowałem głodówek bo moje ćwiczenia całkowicie
                      równoważą cel jaki można osiągać głodówkami.

>
                      > > > Białka organizm ma w mięśniach, z których
                      > > > rzeczywiście w razie głodu korzysta i zjada sam siebie.
                      > >
                      >
                      >
                      > I znów nic na temat. Dlaczego mnie to nie dziwi ?
                      >
                      > > ...
                      >
                      > Większego idiotyzmu jeszcze na tym forum nie czytałem.
                      >
                      > S.

Wiadomości na temat podałem w linkach, dokładnie w pracy Borkowskiego, gdybyś
                      przejrzał sam spis treści to już byś wiedział kto tu pisze idiotyzmy.
          • zuza7625 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 24.06.09, 21:53
            Dlaczego mnie cytujesz skoro nie masz doswiadczenia w tym przypadku. Wspieram ja
            od samego poczatku bo uwazam ze cos nie tak z tym Doktorkiem i ja z pewnoscia
            poszukałabym gdzies gdzie sie ludzmi zajmuja a nie głodza. Lekka przesada!
            • snajper55 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 24.06.09, 23:00
              zuza7625 napisała:

> Dlaczego mnie cytujesz skoro nie masz doswiadczenia w tym przypadku. Wspieram ja
              > od samego poczatku bo uwazam ze cos nie tak z tym Doktorkiem i ja z pewnoscia
              > poszukałabym gdzies gdzie sie ludzmi zajmuja a nie głodza. Lekka przesada!

Mnie się wydaje, że ona źle go zrozumiała. Nie wierzę, aby jakiś lekarz takie
              absurdalne zalecenia dawał.

S.
              • ivana6 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 25.06.09, 17:53
                Dobrze go zrozumiałam.
                A badania mam przynieść, żeby nie leżeć w szpitalu przed zabiegiem. Przychodzę
                rano na izbę przyjęć, a o 9tej zabieg.
                Dziękuję wszystkim za rady i pozdrawiam!
            • wcyrku1 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 27.06.09, 17:02
              zuza7625 napisała:

> Dlaczego mnie cytujesz skoro nie masz doswiadczenia w tym przypadku.

Nie mam doświadczenia bo poza piaskiem w nerkach w młodości nigdy nie miałem
              żadnych innych problemów z różnymi złogami/płytkami/kamieniami.

Wspieram j
              > a
              > od samego poczatku bo uwazam ze cos nie tak z tym Doktorkiem i ja z pewnoscia
              > poszukałabym gdzies gdzie sie ludzmi zajmuja a nie głodza. Lekka przesada!

Ja uzasadniłem dlaczego lekarz może wydawać takie zalecenia widząc uprzednio
              USG. Mój znajomy miał usuwany woreczek razem z kamieniami, kawałkiem wątroby i w
              ogóle miał facet dużo szczęścia a wcześniej też filozofował.
          • cccykoria Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 28.06.09, 16:46
            wcyrku1 napisał:

> zuza7625 napisała:
            >
            > > Popieram! Tez tak miałam i równiez miałam nadwage więc nie wiem
            z kad te
            > pomysł
            > > y
            > > z głodówka!!!!!
            >
            > Niestety ja nie mam żadnych podobnych doświadczeń
            > Raczej pozostawał bym na zaleceniach lekarza bo to on widział USG
            i badania. W
            > trudnych sytuacjach lepiej gdy organizm będzie zmobilizowany.
            > My oceniamy to co napisała Ivana6

Ja mialam "doswiadczenie" i bylam krolikiem doswiadczalnym
            przeszlam dwie operacje i nigdy w zyciu nie zgodzilabym sie
            na laparo... Ten dr to jakis OSZOŁOM nie jesc, przyjsc z
            wynikami ,a gdzie mowa o grupie krwi a gdzie inne
            badania ?A gdzie informacja o powiklaniach ,a gdzie rozmowa
            z anastezjologiem itd

Najpierw sprawdz ,czy ten dr ma doswiadczenie w laparo..
            sama zdecydujesz to Twoje zycie.Po laparo.. moglam jesc
            chyba na 3 dzien a po drugiej dopiero na 7 dzien........

I najlepsze zadnych informacji na temat powiklan tylko ta
            spiewka w razie przechodza na klasyczna ,mnie rowniez to
            powiedziano...
            • wcyrku1 Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 28.06.09, 20:30
              cccykoria napisała:

> wcyrku1 napisał:
              >
              > > zuza7625 napisała:
              > >
              > > > Popieram! Tez tak miałam i równiez miałam nadwage więc nie wiem
              > z kad te
              > > pomysł
              > > > y
              > > > z głodówka!!!!!
              > >
              > > Niestety ja nie mam żadnych podobnych doświadczeń
              > > Raczej pozostawał bym na zaleceniach lekarza bo to on widział USG
              > i badania. W
              > > trudnych sytuacjach lepiej gdy organizm będzie zmobilizowany.
              > > My oceniamy to co napisała Ivana6
              >
              >
              > Ten dr to jakis OSZOŁOM nie jesc,
              >

Myślałem że temat zakończony lecz teraz widzę że snajper i "doświadczone"
              wpuszczają Ivanę w poważne maliny.

Zestaw zaleconych badań wskazuje raczej na niezły bajzel w brzuchu i możliwość
              różnych komplikacji.Przyczepiliście się do zalecanej głodówki przed operacją, to
              dlaczego głodówka po operacji was nie dziwi

> przyjsc z
              > wynikami ,a gdzie mowa o grupie krwi a gdzie inne
              > badania ?A

A gdzie? a gdzie? - a dlaczego nie czytasz dokładnie.

>
              > Po laparo.. moglam jesc
              > chyba na 3 dzien a po drugiej dopiero na 7 dzien........
              >
              >
              • cccykoria Re: W cyrku 28.06.09, 21:57
                Odp sam sobie na pytanie dlaczego nie mozna jesc po
                operacji.Zastrzezenia jakie mam to do dr DLACZEGO ivana ma
                przyjsc Z badaniami.? Dla mnie nie ma tlumaczenia ,ze
                szybciej.Strasznie szybciej hehe co to robi 12 godz
                rOznicy.Mnie kazali przyjsc po obiedzie,na drugi dzien rano
                mialam zabieg ... Moze jeszcze ma zakupic komplet gazikow
                itp potrzebnych do zabiegu? i zrobic sobie przeddzien sama
                lewatywe....?:)

Oj sorry ,lewatywa niepotrzebna -te picie wody:)))
                • wcyrku1 Re: W cyrku 28.06.09, 22:52
                  cccykoria napisała:

Dalej nie czytasz ze zrozumieniem
                  Pytanie było: Dlaczego Ivana ma być głodna przez 5dni przed operacją bo będzie
                  słaba, elektrolity, cukier.
                  Dla jakości leczenia Kto zapłaci za badania nie ma znaczenia więc nie
                  mąć jej w głowie skoro wybrała taką placówkę.

>
                  > Mnie kazali przyjsc po obiedzie,na drugi dzien rano
                  > mialam zabieg ...
                  >

I być może dlatego miałaś problemy związane z taka operacją. Jej lekarz ocenił
                  że powinna byc inaczej przygotowana a ty z tego powodu nazywasz go OSZOłOMEM.
                  widziałaś jej wyniki.

• cccykoria Re: W cyrku 29.06.09, 12:06
                    Moje problemy z operacja nie mialy nic wspolnego "Z
                    JEDZENIEM"
                    Dr uszkodzil mi PŻW(to nazywa sie powiklanie) patrz wideo
                    (musi byc naprawde doswiadczony operator ) .Zgodze sie z -
                    osmanthusem chyba to On podal jak prawidlowo powinna
                    wyglada zabieg przygotowanie itp
                    Zgadzam sie ze snajperem i innymi ,ze ta glodowka(picie
                    wody) nic dobrego nie przyniesie.

Po zabiegu kazdy traci na wadze ,a decyzja nalezy do ivany.

Nie musze widziec wynikow ,aby stwierdzic ,ze dr to
                    OSZOLOM do kwadratu .
                    Prze prawie m-c pobytu na chirurgii byl ten sam schemat
                    przygotowania do zabiegu ,a zapewniam Cie ze byly rowniez
                    osoby z duza nadwaga... i nikt nie robil badan sam:P
                    • zuza7625 Re: W cyrku 29.06.09, 13:00
                      Czytając uwaznie nadal widze ze ,,DOŚWIADCZONE" maja racje. A ten co nie miał z
                      tym doswiadczenia oczywiscie wie najlepiej!!!Hi dobre jaja! Pozdrawiam..........
                      • wiem-1 Re: W cyrku 29.06.09, 18:52
                        Cccykoria przemawia przez Ciebie osobisty żal ale powikłania są
                        niestety wpisane w przebieg każdego leczenia mimo największej
                        starnności jaką przykładają do tego leczenia lekarze.Żal zrozumiały
                        bo to Twój uszczerbek na zdrowiu.
                        Swoją drogą ciekawe czy przed podpisaniem ŚWIADOMEJ ZGODY NA
                        OPERACJĘ rozmawiałaś z chirurgiem o możliwych powikłaniach czy jak
                        wiekszość pacjentów podpisałaś w ciemno nie czytając podunięty
                        druczek?
                        Nie powinnaś jednak na podstawie jednostkowego przypadku wypowiadać
                        się tak autorytatywnie gdyż nie jest Ci znany pełen schemat procedur
                        prygotowujacych do zabiegów operacyjnych. Nie masz racji. W wielu
                        szpitalach praktykowane jest wykonywanie wymaganych badań
                        ambulatoryjnie a konsultacja anestezjologiczna może odbywać się
                        równiew w punkcie konsultacyjnym.
                        Oszczędza to koszty szczegolnie na deficytowych oddziałach
                        zabiegowych . Na takim systemie opera opiera sie równiez chirurgia
                        jednego dnia.
                        Tyle tytułem wyjaśnienia dla Cccykorii odbiegając od głównego
                        pytania.
                        Ivawna a ty kieruj się zaufaniem do chirurga plus głosem rozsądku.
                        • cccykoria Re: Wiem-1 01.07.09, 11:29
                          Osobisty zal to mam do 2 operatorow ...

Idac na zabieg kierowalam sie zaufaniem i CIEMNA bylam..

Nikt mnie nie powiedzial o powiklaniach itp Podpisywalam w
                          Ciemno,az glupio,tak jak robi to pewnie wiekszosc pacjentow.
                          Nie pisalabym o tym i nie wspomnialabym ,zeby wcyrku nie
                          zaczal "doswiadczone"

Apropos anestezjologa ,chirurg wiedzac ,ze biore hormony
                          tarczycy nie zadal dodatkowych pytan ,a anestez... nie
                          zgodzil sie na zabieg poki nie przyniose zawswiadczenia od
                          endykrynologa ,wiec moj zabieg oddalil sie w terminie...

Mam przynajmniej teraz peny obraz jak w razie W postepowac itd

• arycek Re: zalecona głodówka 5dniowa przed zabiegiem ??? 27.08.20, 09:24
      Witam,Poszukuję książki pdf Wojtowicz "Ulecz sam siebie".Mój mail arycek@tlen.plBędę wdzięczna za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka