Dodaj do ulubionych

cukier w ciąży

19.12.03, 22:20
Witam serdecznie!

otrzymalam dzis wyniki(27 tydzien) - na czczo - 76 mg/dl (norma do 110)
po 1h od przyjecia 50 g glukozy - wynik 156 mg/dl (norma wg mego gina do 140)
i mam kupic glukometr, paski, ksiazke o diecie itp...
Jak bylo u Was?
Macie moze tez wyniki?
Przyznam ze przed swietami to srednio mila wiadomosc...
DODAM, ZE NIE MA CUKRU W MOCZU.

Renia
Obserwuj wątek
    • Gość: sławek Re: cukier w ciąży IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 23:19
      Reniu Witam.Nie masz co bagatelizowac sprawy.Jest w tej chwili u Ciebie
      nietoleracja na glukozę i znacznie więcej jej krąży we krwi dostając sie do
      dieciaka.Należy bezwłocznie załozyc diete cukrzycową.Najlepiej by było gdybys
      na 2 dni położyła sie w szopitalu celem zrobienia profilu glikemii.Nie wiem
      czy Twój szpital tego typu rzeczy preferuje. Pozdrowienia.
    • Gość: A.D. Re: cukier w ciąży IP: *.72.68.4.Dial1.Orlando1.Level3.net 20.12.03, 01:58
      > Zanim zrobisz sobie krzywde wlasna panika, czy tez narazisz sie na jakas
      powazna infekcje w szpitalu, dodaj do czegos smacznego plaska lyzeczke
      sproszkowanego cynamonu. Po kilku dniach sprawdz swoj cukier.
      • Gość: Doki nie!!!!!!!! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 20.12.03, 02:51
        Ostrzegam przed cynamonem w ciazy. Cynamon zawiera kumaryne, ktora w ciazy jest
        bezwzglednie przeciwwskazana! Sam cynamon nie ma co prawda udowodnionej
        szkodliwosci, ale ja bym nie ryzykowal.
        • Gość: A.D. Udowodniona jest szkodliwosc... IP: *.72.69.175.Dial1.Orlando1.Level3.net 20.12.03, 06:26
          Gość portalu: Doki napisał(a):

> Ostrzegam przed cynamonem w ciazy. Cynamon zawiera kumaryne, ktora w ciazy
          jest
          > bezwzglednie przeciwwskazana! Sam cynamon nie ma co prawda udowodnionej
          > szkodliwosci, ale ja bym nie ryzykowal

> ...lekarzy z rodzaju Dokiego.

> Doki, nie pij wody z kranu. Zawiera chlor a niekiedy nawet i fluor! Obydwa
          te pierwiastki maja udowodniona szkodliwosc. Nawet poprzez...mycie sie!

> Zapewnie siadles do komputera swiezo wymyty, co? No i zaszkodzilo!

> Nadal belkot lekarski - ...'ostrzegam..', ale ...'nie ma co prawda
          udowodnionej szkodliwosci'!

> Juz trafil sie jeden, co to byl za, a nawet przeciw, ale tez go nie zlapali
          jeszcze...
          • Gość: Doki Re: Udowodniona jest szkodliwosc... IP: *.14-200-80.adsl.skynet.be 20.12.03, 14:30
            > Doki, nie pij wody z kranu. Zawiera chlor a niekiedy nawet i fluor! Obydwa
            > te pierwiastki maja udowodniona szkodliwosc. Nawet poprzez...mycie sie!

Dziekuje za ostrzezenie, ale za pozno. Od lat juz nie pije wody z kranu, chyba
            ze po przegotowaniu i tylko w postaci kawy.

> Nadal belkot lekarski - ...'ostrzegam..', ale ...'nie ma co prawda
            > udowodnionej szkodliwosci'!

Wydaje mi sie, ze wyrazilem sie jasno. Ostroznosc jest na pewno wskazana. Po co
            kombinowac z cynamonem, ktory na pewno zawiera szkodliwy skladnik (a przeciez
            lyzeczka cynamonu to duzo...), jesli cukrzyce ciezarnych mozna kontrolowac
            inaczej i bezpieczniej? Jaka jest korzysc z jedzenia lyzkami cynamonu w
            porownaniu z codzienna kontrola glukozy?
    • mary_ann Re: cukier w ciąży 20.12.03, 15:07
      Miałam podobnie, wynikow musiałabym poszukac, w kazdym razie cukier na czczo
      był ok, ale krzywa po obciązeniu glukozą zdecydowanie nieprawidłowa (potem
      robi się jeszcze probe 75 mg glukozy i kontrola raz po godzinie, potem po
      dwóch).

Zdecydowaie nie bagatelizuj, bo nietolerancja glukozy może miec niemiłe
      zdecydowanie skutki dla dziecka.

Czy jesteś z Wwy? Tu glukometr mozna wypozyczyć, jesli lekarz skieruje Cię do
      poradni na Banacha.

Wiem, ze to niemiła wiadomośc,tez mnie to cholernie przygnębiło, ale chyba
      lepiej wiedzieć?
      Dieta p/cukrzycowa jest może mało zabawna, ale ma plusy - między 6 a 9 mies.
      utyłam niecały kilogram...:-) (a dziecko ok: 3,5kg)

Jak chcesz więcej, pisz na mój adres gazetowy

Życzę samych dobrych glikemii i miłych świat mimo wszystko
      mary_ann

p.s. brak cukru w moczu niestety nie wyklucza nietoleracji glukozy - pojawia
      się tam tylko przy baaaardzo podniesionej glikemii
      • ainer1 Re: cukier w ciąży 21.12.03, 14:08
        Na pewno badanie powtorze - albo 50 g albo 75 g.
        Zadzwonilkam po glukometr do szpitala na karowa gdzie zmiast mi go wypozyczyc
        okreslono moje wyniki jako W NORMIE.
        Zajme sie wiec poki co dieta, a po swietach nowe badania.

pozdrawiam,
        Renia
        • mary_ann Re: cukier w ciąży 22.12.03, 00:03
          ainer1 napisała:

> Na pewno badanie powtorze - albo 50 g albo 75 g.
          > Zadzwonilkam po glukometr do szpitala na karowa gdzie zmiast mi go
          wypozyczyc
          > okreslono moje wyniki jako W NORMIE.
          > Zajme sie wiec poki co dieta, a po swietach nowe badania.
          >
          > pozdrawiam,
          > Renia

To super i na pewno wszystko będzie ok, ale nie bagatelizuj (po ciąży też, bo
          znalazłaś się już, niestety, w grupie podwyższonego ryzyka jesli chodzi o
          cukrzycę II typu). Cukier to i tak straaaszne swiństwo... :-)

A, i nieprecyzyjnie sie wyraziłam w pierwszym poście: moje dziecko przy
          urodzeniu ważyło 3,5 kg, czyli ani za dużo (jak to czesto przy cukrzycy
          matki), ani za mało (bo się niby "głodziłam:-)
          Trzymam kciuki, wesołych swiąt
          Mary_ann
    • Gość: jacek671 Re: cukier w ciąży IP: *.miechow.com / 195.136.93.* 21.12.03, 21:23
      6 lat temu moja żona miała podobny problem i niestety zbagatelizowała sprawe ,
      dziś jest na insulinie . Nie znam sie na tym ale tak jak inni doradzam zajęcie
      sie tym problemem na powarznie -

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka