iju 17.09.04, 15:01 Witam, jestem na tej stronie nowa i zupełnie zielona, bardzo proszę, powiedzcie mi czy cystografia jest jedynym badaniem, które potwierdzi lub wykluczy reflux moczowy. Dziecko (2,5 l.) miało już usg. Pozdrawiam. Ewa Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mami7 Re: cystografia - pilne 17.09.04, 15:40 Skoro na usg nic nie wyszło, to chyba pozostaje tylko cystografia. Ale specjalistą nie jestem, jedynie matką dziecka z refluxem. Pozdrawiam Odpowiedz Link
basia731 Re: cystografia - pilne 30.09.04, 23:03 tak , oczywiście,że potwierdzi albo wykluczy , moja córka miała reflux, który na szczęcie ustąpił, pozdrawiam Odpowiedz Link
madziulec Re: cystografia - pilne 17.09.04, 15:55 Z reguly pierwszym badaniem robionym w przypadku podejrzenia refluxu jest wlasnie usg. Wykazuej ono zazwyczaj poszerzenie ukladu kielichowo- miedniczkowego lub tez jakiekolwiek inne nieprawidlowosci. Jezeli jednak badanie usg jest poprawne to lekarz z reguly nie widzi wskazan do wykonania cystografii. Odpowiedz Link
antonina_74 Re: cystografia - pilne 18.09.04, 00:19 U nas usg było poprawne bez żadnych zmian bo też i reflux malutki. Jenak skierowano nas na cystografię ze wzgl. na przebyte zakażenie dróg moczowych leczone szpitalnie. Teraz znów w listopadzie będziemy mieć usg i nie wiem czy po nim kolejną cystografię. Pozdrawiam, Antonina Odpowiedz Link
iju Re: cystografia - pilne 30.09.04, 11:38 Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi, z waszego forum dowiedziałam się na temat refluksu więcej niż od lekarza! Córeczka jest już po cystografi, usg wykazało poszerzenie ukm, ale cystografia wykluczyła refluks, dziecko też nigdy nie miało kłopotów z układem moczowym, tylko to nieszczęsne usg robione zresztą z zupełnie innego powodu, sprawiło, że lekarz chciał refluks wykluczyć. A nieznaczne poszerzenie ukm lekarz określił, jako normę w tym przypadku(czyt. ten typ widocznie tak ma). Za rok kontrolne badanie. Pozdrawiam. Ewa Odpowiedz Link
madziulec Re: cystografia - pilne 30.09.04, 14:03 No to super )))) Przynajmniej nie musisz byc skazana na branie przez dziecko lekow, wieczne pilnowanie terminow badan moczu itp. )) No i masz zdrowe dziecko ))))) Odpowiedz Link